Filmy a rozprávky, kde umiera mama
Všimli ste si, že v každej druhej rozprávke alebo vo filmoch pre deti umre mama? Už mi to fakt lezie na nervy, nedokážu vytvoriť originálny pútavý dej, syn mi začal pravidelne plakať, že sa bojí, že zomriem.
Neviem, ake filmy pozerate, ale ja som za posledne roky nevidela rozpravku, kde by umrela mama, ak vynecham Bambiho 😅
Naozaj som si to nevšimla. Skús menovať filmy a rozprávky.
Mňa napadla popoluška, Snehulienka,, kde ešte?
@jarmilka86 Hlada sa Nemo🤔 ale s bambim je to asi vsetko co mi napadne za posledne roky
@suriella skor kazda druha detska rozpravka. Len tak z fleku napr. Popoluska, Kraska a zviera, Snehulienka, Mala morska vila, Princezna a zaba (tam zomrel otec), a nezaostava ani zvieracia risa - Bambi, Hlada sa Nemo... A aby sme neboli len v Disney produkcii, tak u stareho "dobreho" Dobsinskeho - Panbodaj stastia lavicka, Zakliata hora (zomrel otec), Had, macicka a psik (opat otec), Janko a Macko.
A Medovnika chalupka, sak to ich macocha vystvala do hory, aby sa deti zbavila, lebo uz nemali co jest.
Z modernych napr. Netflix - Spirit (Luky, tiez je mama umrela, a v podstate sa okolo toho toci hlavny dej serialu).
A tak by sa dalo pokracovat az do zajtra rana...
Spirit, Nemo, Nekonecny pribeh, Perinbaba, Mrazik, Popoluška, Heidy, Anna zo zeleneho domu, Pollyanna, Môj kamoš obor, Ice age 1, Chlapec a pelikán, Khumba, Pete a jeho drak…
@anjelicek26 autorka ma pravdu, tristvrtina disneyoviek vali na smrti mami alebo otca... nehovoriac aj o inych rozpravkch, kde ak ziju rodicia, minimalne jeden zo starych rodicov zomrie... Frozen (tam obaja), Nemo, Popoluska, levi kral, Moana...
Pust mu dva a pol chlapa 😀
Na Pipi ste zabudli. Aj tá mala mamu v nebi.
Úplný súhlas autorka. Tiež by ma zaujímalo prečo?
@suriella ved aj citame, ale mame deti roznych vekovych kategorii a chcu pravidelne nieco pozerat 🙂
@chodec15 😄
Polovicu z menovaných nepoznám. U rozprávok ako Popoluška, Kráska a zviera to neberiem tak, že tam mama zomrela keďže už bola bez mamy od začiatku. Tam práve zomrel otec. To platí pre viaceré menované rozprávky.
Na riešenie sa nepýtaš, ale môžeš púšťať filmy a rozprávky kde zomrie niekto iný keďže väčšina z nich aj tak smrť nejakej postav aj tak obsahuje.
Moja dcera kvoli strate rodicov nema rada ani frozen. Vsetky jej kamosky na tom ficali
Tetaz som si to uvedomila v koľkých rozprávkach sú sirotky 🙁moji si to neako nevšímajú, ale napr rozprávku Coco neboli schopní pozerať, veľký plač u nás nastal keď prvá postava “zmizla”,, odvtedy ani počuť o tom
Možno to robia preto aby bol dej zaujímavý alebo ľudí od detstva manipulujú a 'programuju' prostredníctvom médií ako tvrdia tvorcovia filmu out of the shadows.
Vyrastali sme na tom. Mna skôr znepokojuje, aké knizky začali dávať do predaja. Minule sem niekto dával fotku z detskej knizky, kde bolo napisane, že aj otec môže byt tehotný, keď má maternicu🫡🔫 toto by mi oveľa viac prekážalo, že takéto propagandy už tlacia do malých deti. Tej mládeži potom z toho načisto prepne a v triede sa potom stretnú 4 macky, 3 papaje, dva psy a jedna mikrovlnka, lebo sa neidentifikovali so svojim pohlavím a tým, ze sú ludmi.
Klasické rozprávky sú povodne mravoučné príbehy, tam sa na nejakú citlivosť nehralo.
@ckocka tak hlavne klasicke rozpravky povodne ani rozpravkami neboli, resp. nie pre deti. Boli to skor a hlavne pribehy pre dospelych.
A o tom, ze boli mravoucne, sa tiez velmi neda povedat.
No co uz je take mravoucne na podnej Sipovej Ruzene, ktoru v spanku zneuzije a znasilny zadany, zenaty chlap??? A po prebrati zo "zakliateho" spanku, ked fesanda zisti, ze bolo znauzita, a este k tomu ma z toho aj 2 deti, tak sa cela stastna do zvrhlika zamiluje.
No mravoucne, teda, ozaj...
Tieto rozpravky, co ste vymenovali, tak su velmi stare, viackrat prepisane. V minulosti Bola smrt sucastou zivota, neboli antibiotics, ani ockovania, tak ludia zomierali. Bolo uplne normalne, ze z deti boli siroty a polosiroty.
Potom sa doba zmenila, a tazke chorobou, rakovina a podobne, plus smrt sa zaclenila medzi taboo.
Mne zomrel manzel, syn Mal vtedy 3 rocky. Vtedy to Este nechapal. Dnes ma 5 rokov a denne sa rozpravame o smrti, lebo sa ma na to pyta. A samozrejme si aj poplaceme.
Pozri si knizky, co mam v albume, niektore su prelozene v slovencine a precitaj si ich s detmi.
Smrt, takisto aj ako porod, patri k zivotu. Jeden den na tento svet prudeme, na dalsi odideme.
To, aky mas Ty postoj k smrti a k umieraniu, a hlavne tvoj vzorec spravanie, tak tak sa budu spravat aj tvoje deti.
Ja sa so synom kludne o Tom bavim, ale tak ja som sestricka a v mojej tetajsej praci je smrt a umieraniu uplne bezna sucast. Takze my sa o Tom so synom rozpravame, sem tam si poplaceme, potom kukneme na mesiac a zamavame nasmu Ockovi.
@lilope aha, takze rodic, ktory priamo v pribehu neumrel, ale mal tu smolu, ze jeho zivot skoncil pred zacatim pribehu, tak to sa nerata za smrt, hej? Akoze je menej mrtvy, nez by bol priamo v deji. Je uplne jedno kedy, staci ze to vyplynie z pribehu, ze tam matka nieje, no kde by tak asi bola? Na dovolenke na Kube asi nie, ze?
Deti to v istom veku jednoducho vnimaju, ze tam ten co onej rodic v tej rozpravke chyba. Keby to bola jedna. Mozno by si to ani nevsimli. Ale je to ozaj skoro v kazdej, to im jednoducho docvakne. A v tom veku, beru vsetko az priliz vazne a realne.
@elanor joj aké prekrúcanie zase na niečo čo som nenapísala, klasika. Skús si to prečítať ešte raz a skús sa zamyslieť. Samozrejme, že je iné, keď postava zomrie počas deja ako keď tam ani nevystúpi a dieťa tieto prípady berie inak. Prežíva predsa smrť konkrétnej postavy, nie tej, ktorá je spomenutá alebo ani len nespomenutá. Určite pri týchto rozprávkach dieťa neplače matke že sa bojí, že umrie. Iné je, keď matka umrie priamo v deji kde sa hrá na city na čím viac vyvolaných negatívnych emócií divákov. Zároveň to nevylučuje, že sa smrť mimo dej neráta za smrť. Ale dieťa isto prežíva smrť matky, ktorá v rozprávke ani nevystúpila až tak, že potom z toho plače, jasné 🤔
@lilope nemas celkom pravdu. Lebo zalezi na konkretnom dietati. Su deti, ktore si to ani nevsimu, a su deti, ktorym to udrie do oci, a vsimnu si to, upriamia nato svoju poroznost a plakat budu. A je uplne jedno, ci tam ten rodic umiera priamo, ci nepriamo.
Keby si to zazila s dietatom doma, tak ako autorka, a ine mamy, nenapisala by si to co si napisala. Lebo ono tak jasne, ako pises to nieje...
@elanor pri týchto konkrétnych rozprávkach nesúhlasím a neverím, že by hocijaké dieťa plakalo, že hlavná postava nemá v deji matku pretože skôr zomrela. Potom počas príbehu kde by zobrazili smrť otca, sestry, brata alebo niekoho ďalšieho dôležitého, kde sa vyslovene v obrazoch vybičujú emócie, že niekedy plače aj dospelý, by to dieťa asi dostalo rovno panický záchvat úzkosti. Keď by ho teda dokázalo psychicky prevalcovať len rozprávanie o smrti matky v úvode deja.

Citajte si rozpravkove knizky 🙂
Kolko ma rokov? A ake rozpravky to su? Mne sa ziadna nevybavi, kde zomiera maminka.