icon

Seriál Dunaj - bolo to tak aj v realite?

19. feb 2025

Zilo sa presne takto ako v seriali dunaj ?? Je to hrozne podla mna , neviem si predstavit takto zit

tilly
19. feb 2025

Bolo to horšie, oveľa horšie.

jananovotna88
19. feb 2025

Kto bol za.jedno.s režimom mal sa dobre, dostal sa aj ako slepé kura k zrnu k majetku. Oponenti režimu boli na tom horšie a mohli o svoj majetok aj prísť.
Židovská komunita nemala żiadne práva Na Slovensku bol prijatý najhorší protižidovsky zákon po Nemecku. Ktorý sa vyhli transportu, nečakala ich žiadna.slava, život v gete.
Nedostatok potravín a pridelovy systém fungoval . Prednosť mali vojaci na fronte.
Ale Slovensko bolo na tom celkom dobre. V Poľsku, Protektoráte boli popravy na dennom poriadku. Tu to až také nebolo.
A v Sovietskom zväze boli ľudia doslova vyvražďovany.
A nezabudnime vtedy Slováci bojovali po boku Wermachtu proti Slovanom na Východnom fronte.
Vojna skončila prišli Benešove dekréty, prísť o majetok ak ste boli označený za kolaboranta nebol problém, najviac si vytrpelo Nemecké obyvateľstvo, ktoré tu žilo 8 storočí (Karpatský Nemci) Prešiel rok 1948....

snehulak77
19. feb 2025

@jananovotna88 Slovensko za vojny nebolo na Tom takto zle. Cca do 1943 sme prosperovali, takže obyvateľstvo ako také nepociťovalo následky vojny ako v iných krajinách.
Úplne iný svet tu však bol napr pre židov, ti sa mali strašne ... Prišli o všetko
Osobne som Dunaj prestala sledovať, trochu mi prekáža preplacanost deja, a niektoré absurdity. Ale myslí, že je to tým, že to zobrala Evita a evidentne si ťažkú hlavu z histórie nerobí ...

maryetta
19. feb 2025

@snehulak77 hej historicky dokument a dobovy serial su sice rapidne rozdiely ale...
ja som rada ze sa na to obdobie poukazuje.
Mnoho ludi netusi co to bolo za obdobie. Nema pojem... beru to (ak vobec) len ako riadky v ucebnici. Ako nejake datumy.

rozculena
19. feb 2025

môj dedko bol Nemec,babka Slovenka.Bol podozriví pre Nemcov aj Slovákov,lebo mal za ženu Slovenku.Celú vojnu odpracoval v lágri,kam ho poslali Nemci a po vojne ho Slováci poslali na niekoľko rokov do Jáchymova..........Babka bola sama s 3 deťmi...

gab1sol
19. feb 2025

Pri nedávnom smutnom výročí som si spomenula na jednu knihu, ktorú sme doma mali. Ale ako dieťa, resp. tínedžerka som sa ju vtedy neodvážila čítať. Nemala som na to žalúdok. Teraz som si tú knihu kúpila. Ide o dokumentárne písanú knihu na základe výpovedi. Volá sa Lekári hanby a je z prostredia koncentračného tábora v Osvienčime.
Opisuje, čo sa tam dialo, ako sa robila selekcia, čo tí ľudia zažívali… Sú tam také detaily, pri ktorých som plakala.
Samozrejme, boli aj takí, ktorí z tej doby prosperovali, boli aj takí, ktorí len prežívali, ale nemalo by sa zabúdať na tých, ktorí to celé neprežili, lebo boli pre niekoho “menejcenní” len preto, lebo…

vanilkovazmrzka
19. feb 2025

bolo to OVELA HORSIE. To co vidis v seriali je zromatizovane, načančane, ludia sa tam zazracne zachranuju a preziju vsetko, v reale by boli vsetci mrtvi.

vanilkovazmrzka
19. feb 2025

@gab1sol :( to by som nedokazala citat. Raz sa mi dostala do ruk Vojna nema zensku tvar a to bolo tiez nieco hrozne

alenamihal
20. feb 2025

To ,co je v Dunaji je len tak okrajovo...moj dedko moj zajati do Ruska a rovno na Sibir...po 9rokoch sa mu podarilo ujist a vratit sa k rodine na Oravu...ale zdravie bohuzial mu nevydrzalo dlho...jeho rozpravania bolo hororove...hnus ako spravali k ludom... preto sa bojim,ze sa to moze opakovat,ak budu pri moci blbi ako je Putin,TRump a blbec Fico...

snehulak77
20. feb 2025

@maryetta áno, je treba na to ukázať, lebo ten, kto nevyhovoval režimu, mal peklo... Poukazovala som na hlad ako taký, že počas vojny bolo Slovensko oproti iným krajinám rajom.
Môj prastarý otec bol partizán, zajatý, odvedený do koncentračného tábora. Hnus, čo sa za vojny robilo. Hnus. Desivé je, že ľudia sú toho pokojne schopní znova. Stačí dobrá propaganda a ľudia sú ochotní oplut aj suseda s ktorým sa roky poznajú (viď knihu Mengeleho dievča)

jananovotna88
20. feb 2025

@snehulak77 Písala som, že oproti iným krajinám, bolo Slovensko v celku dobre.
Musíme si aj pripomenúť, že politický odporcovia boli mučený a popravovaný a v rukách to mali Slováci, príslušníci HG.
Nezabudnime, že naša armáda sa zúčastnila po boku Wermachtu na invázii do Sovietskeho zväzu v roku 1941 a Slovenský vojaci neboli tiež anjelikovia. Je množstvo svedectiev čo sa týka Slovenskej rýchlej brigády, alebo Slovenskej zaisťovacej divízie.
Citát:
"Masaker, ktorý majú na svedomí Slováci zo Zaisťovacej divízie. Udial sa 2. augusta 1942 v ukrajinskej obci Maloduš a hlavný strojca vraždenia, nadporučík Ladislav Kleinert, v roku 1947 skončil na šibenici"
Sú na to očité svedectva, okrem vojakov boli sudený aj príslušníci HG, len komunisti to neskôr zamietli pod stôl aby sa nepripomínala naša fašistická minulosť.

jananovotna88
20. feb 2025

Martin Pollack vo svojej knihe Smrť v bunkri opisuje mnoho udalostí z tej doby. Jedna mi utkvela v pamäti, ako našli židovskú rodinu sa ukrývať v jednom dome. Jednalo sa o matku a 3 deti vo veku 13,9 rokov a 6 mesiacov a pani ktorá ich ukrývala. Všetkých vytiahli pred dom kde ich popravili strelou do zátylku vrátane 6 mesačného dieťaťa.
Strašne záležalo kto kde patril a čo bol!

gab1sol
20. feb 2025

@vanilkovazmrzka v mladosti som to nedokázala ani ja, teraz to vnímam ako silné memento toho, čo dokážu ľudia pri moci. A najskôr som si povedala, že by to malo byť ako povinná literatúra, aby sa história neopakovala, ale potom som si povedala, len nech si to niekto nezoberie za príklad a návod, čo ľudia dokážu… Je mi smutno z toho, že dnes existujú ľudia, ktorí to popierajú…

jananovotna88
20. feb 2025

Napr. Walter Klaus, v realite sa volal Dieter Wisliceny. Aký osud mal po 2 svetovej vojne.

vanilkovazmrzka
20. feb 2025

@jananovotna88 to ma byt realna postava? Btw nemal zrovna nemecke meno 🫠

rozculena
20. feb 2025

@vanilkovazmrzka lebo bol Poliak

vanilkovazmrzka
20. feb 2025

@rozculena to mi je jasne, len to uplne nesedi so serialovou postavou 🙂

rozculena
20. feb 2025

@vanilkovazmrzka no mne sa to tiež nezdá,ale možno to niekde písali,že predlohou boli skutočné postavy....

andrea2667
21. feb 2025

Dunaj nie je historický seriál. Iba dej je zasadený do obdobia 1. sv. vojny. Možno je to zaujímavý dej pre milovníkov telenoviel, ale výpovedná hodnota ohľadom historických reálií je nulová.

jananovotna88
21. feb 2025

@vanilkovazmrzka
@rozculena Mal rovnakú príslušnosť aj hodnosť v jednotkách SS rovnakú agendu
Mne išlo skôr o to aby sa našiel ekvivalent, ako to s postavami reálne dopadlo.

vanilkovazmrzka
21. feb 2025

@andrea2667 nulova urcite nie je, pre ludi absolutne nevzdelanych a neznalych historie to moze pekne ukazat ako sa v case menili charaktery ludi v situaciach, ked sa mali rozhodnut, ku ktorej strane sa priklonia. Ja by som kludne ukazala aj surovejsie sceny, nech ma aj tu autorka realnejsiu predstavu, ale ano stale je to hlavne telenovela. Ale aj tak si myslim ze ma zmysel, a teraz posledne serie sa mi zdaju aj dejovo o cosi malo logickejsie vystavane a zmysluplnejsie /hoci ano stale prevazuje telenovela a kopec zbytocnych postav/

bubuska
14. apr 2025

Dunaj je telenovela ale pre 90 percent Slovákov neznalych dejín je určite poučná. Ukazuje otázku transportov, arizacie, práv alebo skôr nepráv židovského obyvateľstva, prídelový systém, Hlinkovu gardu, odboj a aj iné veci. Otvárajú témy ako mentálne postihnutie a otázku jeho “riešenia” počas vojny - viď Klausov brat Wolfie. Mnohí ľudia, teen a staršie deti ktorí sledujú seriál o tomto nemali sajnu. Takže za mňa fajn, určitú edukacnu rolu to plní ale najviac skripem zubami pri odboji to je tak naivné že sa to ani pozerať nedá. Keď si predstavím čo sa dialo v Cechach po zastrelení Heydricha, tak mi je celý odboj a vypočúvanie v seriáli na smiech. Na druhej strane nechceme z tejto telenovely úplný krvák. Uvidime ako to bude keď sa dostaneme k povstaniu, neviem v ktorom roku momentálne sme v detailu, tipujem 1943, pripadne možno už aj začiatok 1944. Dúfam že to SNP bude popísané v rámci možnosti realisticky, keďže je to pre Slovákov najdôležitejšia udalosť.

jananovotna88
14. apr 2025

Pred Vianocami roznášali letáky o vítazstve spojencov pri Alajmene to bolo v novembri 1942 , ked prisiel Ludwig hovorili o kapitulacii pri Stalingrade to sa odohralo vo februári 1943. Používajú historickú osobu Imricha Karvaša, ktorý vytváral pre SNP finančnú rezervu pre SNP a tesne pred vypuknutím ju premiestnil do Banskej Bystrice. O tom sa staršie ročniky na dejepise neučili, lebo odmietol spoluprácu s komunistami a skončil v roku 1958 v Ilave