100 eur na týždeň
Ahojte je tu niekto kto používa obalový systém a žije zo 100e na týždeň myslim strava+drogeria, nemyslím výlety a podobne aj po tomto zdražovaní? Ako sa vám to darí? Dajte nejaký tip. My sme doma traja a neviem vyjsť týždenne zo 100e. Vôbec mi to nejde. Niekedy som sa zmestila do 100e a to som kupovala aj plienky a UM a teraz už nekupujem mlieko, plienky len na spánok a vôbec sa do tej sumy nezmestím.
@simca06022011 necham si poradit, odkial aktualne ma kto sezonnu zeleninu. od novembra do maja okrem 12.mesiacikov. lebo teda my si nevieme predstavit nejest pol roka zeleninu. dakujem za starostlivost, avsak cela rodina sme pri plnom zdravi, dievcata maju skvelu imunitu, nepcham im martankami, ani imunoglukanmi, neviem, co su to choroby a uz vobec nepoznam pojem ATB. takze zostavam pri nasich osvedcenych stravovacich navykoch.
Autorka, ano bezne sme 3 a stravou sa zmestime do 100 tyzdenne urcite aj teraz, a to musim posledne mesiace kupovat aj mineralku. Co som predtym nezvykla. Zalezi na tom ako sa doma stravujete a co kupujete. Ale rozdiely su obrovkse napr. aj medzi jednotlivymi obchodmi, co som napr. pred rokom vobec neriesila, ale ked v coop jednote napr mam kupit smotanu za 2EUR a inde je za 1,1-1,20.. tak nemam o com, nekupim a idem inde. Detto prednedavnom cirkus s olejom, vajcami.. proste kupim to kde mi vyhovuje aj cena, aj znacka. Inak kupim nieco ine a tu potravinu vynecham.
@simca06022011 prosim ťa, kde kupujes paradajky 15 eur za kg? 😲Trosku si asi prestrelila. To mas extra bio?
@matkahelka Tak vies, staci ist tak 60 rokov dozadu a predstavit si co jedli ludia, ked dovoz nebol priorita, neboal polka vasho stola importovana tisicky kilometrov. Ak ti chyba fantazia za to nemozem, ale tak skusim: vsetka zelenina a ovocie ktore sa daju skladovat. Ano nie je to extra vyber, ale je to normalne. Ak niekto to nezvlada, tak si pripati a zdravo sa naje konzervantov, chladenych potravin atd... lebo ta paradajka zelena hodena do chladaiceho auta/kontajnera a dopravena z maroka/spanielska,medzii tym skladovana vo velkosklade (napr v budapesti je obrovsky, kde nakupuju aj slovenske firmy) ma strasne vela vitaminov. Asi tolko kolko ma na seba postrekov. KEdze uz sa ani nepokazi z vonku, ale zvnutra, z vonku je nadherna :D
@hellwant videl si ceny v obchode? ved sme to pozerali s chalpom tento tyzden .... https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S... alebo v lidl tento tyzden,v setko co vyzeralo ako tak k svetu bolo okolo 14-16EUR/kg.... ano balenia male 250g, ale preratat.. Talk samozrejme tie obrovske paradajky byvaju lacnejsie, ale v zime hnusnejsie pre mna teda, lebo vnutri to ani nie je dozrete. V akcii mali tie farebne paradajky lacnejsie (cierne.. a tak..) Ja napr. obycajne velke paradajky ine ako od mna zo zahrady alebo trhu nekupujem, to je totalne nejedle. A myslim, ze vacsina ludi to teraz ma tak.
@hellwant ano strapcove a tak
Vela zalezi od toho, ako sa stravujete, co kupujete... Ja napr.nechodim kazdy den do obchodu, zakladne trvanlive potraviny sa daju v akcii kupit do zasoby, potom dokupovat ovocie a zeleninu, prip.pecivo. Sme 3clenna rodina + velky pes a 100vka mi pride v pohode.
@simca06022011 tak pozeram lidl, akcia cherry 350 g za 1.49 cize 4.50 za nieco cez kg
@hellwant a videl si ich osobne? :D to su jedny z 10druhov.. bola som v sobotu rano :D zvyosk ma cenu ako som pisala. Noo niekedy "iba" 12EUR ako teraz pozeram online.. a ked to kazdy den zjedia, asi nenatrafi na akciu stale 🙂
Plus uz idu aj slovenkse paradajky, akurat to islo minuly tyzden, ze zacinaju sa vracat (lebo mozno si si vsimol, chybali na trhu ), tak aj to trosku potlaci ceny + je tu jar. Nasi "trhovnici" (doslova, chodia sem taki ku ktorym chodim nakupovat) uz az chvilu tu budu, kedze sklenik uz je zeleny, vykureny. Aj jahody budu mat prvy:D minulu jar to bolo 15eur/kg. Presne. Do dnes si z tho robime srandu, ale tak aj tak sa potesime, ked su prve :D
@matkahelka tak čučoriedky, maliny jahody máme v lete čerstvé, resp.zavarane, nie umelé zimné 😉
Za to by som peniaze nedala, len tak výnimočné na tortu ako minulý týždeň.
Kupujem jablká, hrušky, banány, mandarínky, grepy, kivi, mango...mrkva, petržlen, karfiol, brokolica, paprika, cibuľa atď, ...uhorky, paradajky nám tiež nechutia teraz v zime, už keď bude domáca úroda, aj kúpim v obchode, predsa iná chuť.
Máme každý deň aj ovocie aj zeleninu. Aj jogurty, aj všetko. Len nevyhadzujem a nekupujem to, čo nezjeme.
@simca06022011 ja si tiež dám radšej vlastnú nakladanu červenú repu, alebo sudovú kapustu, naše zemiaky, či nás kompót z našich sliviek, broskýň, marhúľ. ako dovezene tisícky kilometrov. Do dennej porcie zeleniny a ovocia sa rátajú aj kompóty. Alebo zelenina varená. Dusená. Nielen umelý šalát s umelou rajcinou a paprikou.
@simca06022011 kazdopadne, ak by som taku cenu videl kaslem na ne, radsej zajdem do ineho supermarketu.
My väčšinu nakupujeme v Polsku tam sa volne cherry(nie v obale, rukami si z bednicky naberies) pohybuju za cca 3,5 az 4 eura za kilo.
Balene v pol kilovych kyblikoch(tie sa mi zdaju chutnejsie) ci strapcove su o nieco drahsie, ale nikdy za taku hroznu cenu.
@simca06022011 ano, pouc ma, chybaju mi znalosti aj fantazia. AKA CERSTVA ZELENINA je sezonna od novembra do maja. zemiaky a cibula? sorry, to si k pecivu ani k prazenici nedam.
Nech moje deti jedia uhorky a cucoriedky a nemusim na MK pytat rady, co na imunitu, lebo su vecne zasoplene a zakaslane a viac doma ako v socializacnych zariadeniach. Esteze k pediatricke chodievame len na poradne a preventivky.
Nechápem.U nás do 800€ mesačne,chlapci a muž športujú,tak zjedia viac.Ale nekupujem ani ja žiadne keksíky,čokoládky,pečivo robím domáce,zeleninu a ovocie máme svoje,mäso tiež svoje.Cervene mäso nekupujem,pár dní do roka.Drogeriu kúpim občas základnú,do wcka,inak čistim octom,sódou.No fakt nechápem,ako viete žiť zo 100€ týždenne.Aj keď je vás doma menej a malé dieťa,to sa predsa nedá
My sme 2 dospelý a deti 4r a 13r,varím každý deň doma.Pred rokmi som kupovala za 50 eur týždenne a teraz za týždeň minem aj 100 eur na potraviny plus drogériu.Strasne zdraželo všetko
@1fifinka1 tak ja si aj kupim, ale tak vyberam ze co.. viem co asi vedia odskladovat a co nie, Vela mame aj nasho, pivnicu sme dostavali, tak dalsie roky bude este lepsie dufam 🙂))
@hellwant tiez tak, my chodime do HU a aj v lete, proste tieto ceny odmietam platit.. a teda niekde som citala tu na MK ze brokolica 3+EUR? :D no radsje si dam nieco ine.. to sa mi eeste ale nepodarilo vidiet na vlastne oci. Aj v lete napr jahody, paradajky, to je neskutocny rozdiel v cenach u nas v BB (ale aj po ceste ak vidime) a v HU.
@matkahelka Pozri uz len ta predstava ze ku kazdej prazenici a chlebu potrebujes pol kila dusikatej, postriekanej zeleniny je mimo rozmyslanie a nema nic s tym ako sa zilo kedysi. Moj chlap je maniak na zeleninu a on funguje na paradajkovej stave, lebo ma viac vitaminov ako ta umela paradajka. A nejde ani o imunitu, dusiakate hnojiva, ktore sa pouzivaju na pestovanie tejto zeleniny maju kopec "benfitov" nacitaj si. apr pre malicke deti (neviem ake mas ty, myslim, take batolata) je to uplne nevhodne, mna na to upozornila este pediatricka. Konkretne my teda tento mesiac koncime so zasobami, mali sme jablka az do teraz, zeleninu korenovu, kapustovu, tekvice v pohode na varenie/pecenie, zemiaky pomaly koncia. Kysla kapusta, zavarane, mrazene ovocie/zelenina (ano mrazenu zeleninu das aj do prazenice... ) ale napr. do varenia, omacok kupim radsjej paradajky konzervovane, ktore sa zbieraju krasne zrele... Co kupujem v obchodoch bezne je mrazena zelenina rozna, cerstve brokolica, bataty, ked dojde tak korenova zelenina a zacali sme s dcerou klicky a vyhonky robit, ale este mi to teda nejde nejak :D Ja v zime skor ako na cerstvej zelenine a bobulovom ovoci, ktore teraz proste nie je, na na varenom jedle. Ked salat tak mrkvovy, kapustovy,... Susedu mam tiez taku hyperaktivnu a na salatoch zavislu, ta zavara v lete vsetky mozne "salaty", calamady, cuketove, uhorkove, kapustove a ona to zje na posedenie z pohara miesto salatu :DD
A naozaj ja neodcudzujem, ze to kupujes alebo niekoho ineho, uplne to chapem, ja tiez zboznujem farebny tanier a kapiu cervenu cerstvu si veruze doprajem aj teraz, ale ak niekto potrebuje setrit je to vec bez ktorej sa zaobide. Naozaj. Ak ta to finance netlaci, nemusis to vobec riesit.
A moje dieta tiez nema problem, nie je usoplene ani neviem ake :D takze asi bude problem inde (a nie nie je ani na martankoch).
My sme včera v Bille nechali 112 eur ale len teda na raňajky a večere žiadne mäso nič ..len zelenina ovocie pečivo 10 jogurtov detské výživy ..takže naozaj vás nechápem ako robíte jedálničky :O :O
Uf u nás 800€ minimálne každý mesiac ide na stravu+drogéria základ, mám doma uz dospelého syna (18r) a druhý ma 16, dcéra 13, a chalani cvičia v posilke, tak veľa jedia, takze mám pocit, že u nas sa len JE🙈🙈a to fakt sa snažím pozerať na akcie, obyčajný nakup na víkend cca 100€ jak nič a to za 3 dni je prázdna chladnička..
100 e na tyzden bola pre mna a priatela suma aktualna v jeseni, od Vianoc je to 120e a stale rastieme. 😢 Na strave nesetrim, kupujem kvalitne produkty, no hlavne v zlave a teda do zasoby. Mame kazdy den mäso, varim vecere aj obedy na viac dni podla rozvrhu. Nakupujem so zoznamom, na ktorom mam chybajuce veci z rozvrhu jedal plus veci, ktore musime mat vzdy. Mäso nakupujem v mäsiarni, zvysok Lidl a Tesco. Cez leto mame zeleninu a ovocie zo zahrady, robim si domace nahrady Monin sirupov, luciny, bbq omacky, tatarky a pod. Nechodime do restauracii, naucili sme sa pizzu, sushi a cestoviny robit doma na fakt skvelej urovni. Ale aj tak slza vyjde pri spomienke. 🙄 Hovädzie, losos, kapsulove kavy a bytove vône su uz pre nas luxusom. Inak mame vsetko od nutelly po kaviar, uz ale falosny. 😒 No a tie svine zdvihli ceny coca coly, co bola nasa posledna istota a nadej. Tak teraz na protest jem menej, nech to ma aspon efekt, ked so mnou tak...viete co. 😢
@domkastromka inak toto je tiež dobrá poznámka, my napríklad každý deň mäso nemáme. Nejedol by to u nás nikto , dva krát do týždňa mama bezmäsité jedlo - halušky s kapustou, granadír, zapekané cestoviny so zeleninou, placky rôzneho typu, gnochi s omáčkou, prívarok, cestoviny špenátové so smotanovou nátierkou atď ...
@ejbyk prosím ťa a kto ti povedal,že pri prázdnej chladničke?Ak si čítala poriadne,tak víkendy robím veľký nákup v hodnote cca 60-80€€,v tom je presne zarátané mäso,ryža,cestoviny,mlieko,jogurty,zelenina atď na ten cca týždeň.Za tých 20-30€ v týždni čo robím nákup sú už len dokupovanie potravin typu,čerstvé pečivo,šunka,saláma,syr.Hold ja sama ako žena s dvomi deťmi,toho moc nepojem.Maso varím v podstate len cez víkend,keď je chlap doma.cez týždeň,keď je dcerá v škôlke,tak mne a malému varím na obed polievky,cestovuny atď ľahké jedlá.Neexistuje,aby som počas týždňa čo je priateľ v práci minula viac ako 20-30€.Inak varím vždy na 2 dní,občas 3 dní.Ako som písala,vajíčka,zemiaky mám zadarmo domáce v akokoľvek množstve chcem.Cize veľmi veľa využívam varenie zo zemiakov,kyslé zemiaky,granadír,francúzske zemiaky.Vela varím prívarky.Toto všetko sú úplne finančne nenáročné jedlá a je mi jedno či mi to veríš či nie.Niekto vie variť a využiť všetko čo má doma,niekto zas nie.A čo sa týka ovocia,to mam celorocne domáce.Zeleninu kupujem tiež dá sa povedať len v tomto období,kým nemám domáce.A čo sa týka takej polievky zo strúhanej zeleniny, kde potrebuješ dve mrkvy,jeden petržlen,štvrtinku kalerábu a jedno rozpustené vajco je naozaj otázka 2 eur a mám polievku na 2-3 dní...
@marcellka32
Minule som si robila prieskum a kupovala veci v akcii a bez akcie. Rama maslova bez akcie , príjemná maslova chuť. Rama maslova akcia , maslo tam vôbec nebolo cítiť. Paradajky slovenské v akcii hnus. Mäkké ,bez chuti, lesklé. Kupim slovenske bez akcie sladucke, prirodzena farba Kuracie stehná v Tescu v akcii , z 98g surového mäsa mi ostalo 60g vareného. A to by sa kuracina až tak stratiť nemala , skôr hovädzie. Cvikla sterilizovaná v Kauflande v akcii , bez chuti , iba Ocot. Kúpim o dva týždne keď nie je zľava chuti normálne. Toľko k zĺavnením potravinám.
Dobre,vdakabohu netriem biedu,ale podla mna prehanate.Za prve nenakupujem v Bille a Jednote,vsetko zbytocne predrazene.Nakupujem v Tescu,na club card tam maju stale velmi dobre ceny na mnozstvo tovaru.Ok su veci ktore potrebujem ako pecivo,mlieko,zelenina,ktore nebyvaju v akcii.Ale vsetko ostatne viem vzdy nakupit tak,ze vzdy nieco najdem v nizsej cene.Asi by som nemusela az tak sledovat ceny,ale bola som tak vychovana neminat peniaze larom farom.Urcite zaplatim viac ako kedysi,ale ked pozeram kde a co kupujem tak to nie je taka hroza a naozak nam nic nechyba na tanieri ani len tak pre chut navyse.
@mateson suhlasim u nas tiez len zo zahrady...to z marketov sa neda jest...na silvestra kupil chlap na chlebiky ani som to tam nedala

@1fifinka1 tak napr. ja citrusy kupujem v zime, realne v zime maju sezonu, pamatam vysypane nakladaky pomarancov v talianku namesti v decembri atd. To je nieco co v lete nekupujem okrem citronov, a detto banany su pre nas zimne. Inak suhlasim, voocie ktore u nas rastie v lete, zelenina, nekupujem... paradajky, kedze nenazranci nevedia co za ne pytat, tiez nie, dokonca ani neboli jedle ked osm ich kupila vo february dcere na oslavu. To okolo paradajky ani nechodilo. Inak chlap bol po tom tyzden cize tiez cca polka februara v HU a tam napriek naaaaajvacsej inflacii, maju tie paradajky za menej ako polovicu a este aj vonave a vyborne a madarske (treba mat asi aj stastie).