icon

Ako darovať 2 % z dane a kde to vybaviť?

6. feb 2025

Pekny den,
ako to prosim funguje? ked chcem darovat 2% dane.
kedy a kde sa to dava.

zic
Autor odpoveď zmazal
dzulli1980
6. feb 2025

Pokiaľ Ti zamestnávateľ robí ročné zúčtovanie, v žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania zaškrtneš oddiel VII, zamestnávateľ Ti vystaví potvrdenie, ktoré priložíš k vypísanému Vyhláseniu a do konca apríla podáš na daňovom úrade. Pokiaľ si budeš robiť daňové priznanie sama, 2% sa poukazujú priamo v ňom (DPA je to VIII. oddiel) a odovzdáš do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania na daňovom úrade.

autor
6. feb 2025

@zic
@dzulli1980 Dakujem

katarinaba
6. feb 2025

@zic prepac, ale vacsia blbost ohladom zamestnavatela ta nenapadla? Za prve - tuto skutocnost je povinny vyznacit zamestnanec v ziadosti o rocne zuctovanie. A za druhe - az zamestnavatel urobi rocne zuctovanie, tak je povinny az potom vydat potvrdenie o zaplateni dane do 15.4., na zaklade ktorej si sam zamestnanec vypise tlacivo o poukazani 2%. Prosim, nezavadzaj ludi. Dakujem.

autor
6. feb 2025

@katarinaba takze ked robim DP, tam to uvadzam priamo ja, to je vsetko ze? uz potom nemusim nic, len to zaniest na Danovy urad. dakujem

dzulli1980
6. feb 2025

Však som Ti to napísala vo svojom príspevku ... robím na daňovom úrade, máš to z prvej ruky.

katarinaba
6. feb 2025

Ano v DP je na to samostatna tabulka, ktoru vypises - 2%, ICO a nazov neziskovej organizacie. Nic ine v tomto pripade k DP neprikladas.

autor
6. feb 2025

@katarinaba dakujem ti pekne

katarinaba
6. feb 2025

@dzulli1980 Ahoj, mozem sa opytat - ako prebieha to vyplacanie preplatkov z DP? Jasne, ze je jedno, kedy podam DP, termin je do 10.5. Ale predsa len niekto pride na radu prvy, niekto posledny. Tak ci je na to nejaky kluc? - vyska preplatku, abecedne podla priezviska? Alebo to system cisto nahodne rozhodi na dni uhrady? Dakujem 🙂

dzulli1980
6. feb 2025

@katarinaba Konkrétne u nás v Žiline je to tak, že každá správkyňa dostane dva termíny napr. ja som mala vlani 29.04. a 06.05., čiže moje subjekty v tieto dni dostali preplatky ... je jedno, kedy daňový subjekt podá daňové priznanie.

katarinaba
6. feb 2025

@dzulli1980 a to kazdy rok dostanes ine terminy? A potom ty rozhodnes, ktore subjekty napr. toho 29.04. a ktore 06.05.?
Prepac, ak nechces, nemusis odpovedat. Ide len o cistu zvedavost. Dakujem.

dzulli1980
6. feb 2025

@katarinaba Áno, každý rok iné ... a idem zaradom, nevyberám, komu skôr, komu neskôr ... v podstate mám všetky vratky urobené na prvý termín, no stane sa, že pošlem subjektu výzvu na opravu, na doplnenie údajov - väčšinou týmto posielam na ten druhý termín.

katarinaba
6. feb 2025

@dzulli1980 super, dakujem krasne. Som myslela, ze musis danovnikov rozdelit na tie dva terminy. Ale fajn vediet, ako to asi chodi. Vela stastia a silne nervy nasledujuce mesiace 🙂

autor
6. feb 2025

@dzulli1980 a ked spada vysledok do dedicskeho konania, takze az potom ze? dakujem len sme chceli dakam darovat 2% dane pre dobro

dzulli1980
6. feb 2025

Áno, ale pozor, preplatok treba do dedičského konania prihlásiť ... čo sa týka daňového úradu, treba za zomrelého podať daňové priznanie - do troch mesiacov od úmrtia, v tomto daňovom priznaní sa žiadosť o vrátenie preplatku nevypisuje ... až keď bude právoplatné uznesenie o dedičstve, fotokópiu predložiť na príslušný daňový úrad spolu so žiadosťou o vrátenie - žiadať musí dedič, len tomu sa vyplatí.

matusformanek
8. feb 2025

Skvelý kompletný návod ako darovať 2 percenta je tu https://bluenumbers.sk/2-percenta-z-dani-navod-...