Ako efektívne hospodáriť s rozpočtom 900 EUR?
Ahojte baby, budem písať anonymne. Samozrejme rozumiem ze nie každá z Vas mi bude chcieť odpovedať. Ale ak by sa nejaká našla budem rada. Ideme s manželom kupovať väčší byt. A tým pádom sa nám zníži rozpočet do rodiny. Doteraz sme si žili nadštandardne. Mala som krásnu matersku. Teraz som na rodicaku a plus keďže mus bude platiť hypo a všetko čo sa týka áut, inkasa mi dá k rodicaku 400euro. To mam na stravu a dieta. Spolu mi to robí 900e. A ja teraz neviem ako to mam spraviť aby bolo dobre. Potraviny sú drahé a neviem ci mi vôbec 400e bude stačiť na potraviny a nie ešte dieťa. Nechcem Samozrejme safarit. Ale zasa chcem aby mi niečo zostalo aj na moje veci. Z tých 900e - 100e nafta- 100e moja poistka. Zostane mi 700e na dieťa, potraviny a drogériu. Dieťa mam na UM plus už aj papa prikrmy. Mlieko za mesiac minieme aj 3 pixle, jedna stojí 30e. Čiže mi zostane 610. A teraz ako ostatok aby mi zostalo aj na moje potreby, hygiena, oblecenie atď. Budem vďačná za tipy ako to máte Vy .
Keď ste žili nadštandardne bolo treba odkladať na horšie časy. Píšeš akoby si mala za 600 eur vyriešiť bývanie, jedlo aj energie a pritom máš na starosti len stravu a veci okolo dieťaťa to sa dá zvládnuť bez väčších problémov. Ale ak máš také obavy neviem načo vám je teraz nový byt.
@januska12323 no jo a nemusí to byť 600. Vychádza mi 630 a k tomu by vedela ešte ušetriť aj na nafte keď je doma a znížiť si poistku, keď sa boji vyžiť isto by som neplatila 100e len za moju poistku
Autorka, prve co ma zarazilo, ze poistka na teba 100 eur mesacne....aka poistka? Mne niekedy pride, ze niektori ludia maju financnu gramotnost nula, nepracuju, ale maju drahe poistky.....
No a za dalsie-luxus byt na Slovensku 3 roky na rodicaku si nemoze dovolit kazdy, len take rodiny, kde jeden z manzelov zaraba maximalne nadpriemerne a vypadok jedneho platu rodinu nijako negativne neovplyvni, takze materska ti skoncila, ale rodicak povinny nie je, je to len tvoje a manzelove rozhodnutie musiet vyzit z malej sumy.
Akoze rátať, či vyjdeme dvaja dospelí plus jedno malé dieťa z 900 euro je uchylne. Sme traja dospelí plus jeden predpubertalny bezodny sud, na strave nijako nešetrite a ani sa neobmedzujeme a v pohode sa spraceme do 500 euro (mimo reštaurácii). Stovka za poistku mi pripadajú zvlášť blbo vyhodené peniaze a stovka na naftu je tiež dost. Takže mi to skôr pripadá, že nadšene rozhadzes ľubovoľnú sumu, lebo vždy sa nájde niečo, čo "potrebuješ". Nie som žiaden fanúšik zrgloststva, tiež si neodpustím kávičku alebo restiku. Alebo gelace. Ale nebudem sa tvarit, že sú to nutné výdavky a keby sme boli na tenko s peniazmi, tak ich na čas obmedzim (nezruším, na to sa mam priveľmi rada)
A čo kupuješ každý mesiac z tej drogérie?
Napíšem to, čo píšem vždy v situácii, keď sa niekto pýta, ako má vyžiť z mála, vymenuje svoje výdavky a je medzi nimi poistka. Zrušiť poistku! Načo ti to je?
Nešla by som do väčšieho bytu, ak by to znamenalo, že budem mať peniaze "na doraz".
Máte nejaké úspory, železnú rezervu? Či idete minút všetko?
Ono, náklady na bývanie by nemali presiahnuť 30% čistého príjmu.
Myslím, že vo vašej situácii by som sa teraz do kúpy bytu nehrnula, náklady na život pôjdu hore, podľa mňa o dost, aby ste potom neboli v strese, z čoho vôbec zaplatiť splátku hypotéky..
Ja nepochopím toto vyčleňovanie peňazí v manželstve, ešte duplom, keď je žena na RD. Ani to, že raz píšeš, že muž platí všetko okolo áut ale potom napíšeš, že ty budeš platiť 100€ za naftu. 100€ poistka mi príde strašne veľa- neviem či je to iba životka alebo aj niečo k tomu.
Ale späť k tomu rozdeleniu- prečo to neberiete ako príjmy a výdavky rodiny? Tak je to oveľa jednoduchšie. Cítila by som sa ako blbec, keby mi muž vydelí nejakú sumu a ja rozmýšlam, ako z nej vyžijem. To mi príde, ako keď dieťa dostane vreckové. Však normálne si dajte vymyslím si 2000€ v čistom príjem celkový rodiny- tvoj muž plus rodičák.Povinné platby všetky napr 1000€ a vieme, že vam na jedlo, oblečenie atď zostane 1000€. A povieme ti, že to bez problémov zvládnete. Ale tu to strašne chaoticky popisuješ, musela som to toľko krát čítať, aby som pochopila. Je rozdiel, či po zaplatení všetkého mužovi zostane 1000€ alebo 0€.
My to máme takto- na zvlášť účet chodí mne rodičák, mužovi na svoj plat. Všetko dávame spolu na sporiaci účet. Platíme všetko kreditkou- neriešime kto kolko minul, je to na jednej kope. Ak je treba zaplatiť kreditku, hypo atď ide to zo spoločnej kopy. Keďže je muž živnostník a príjem sa mu veľmi líši, tak si dáme v hlave dokopy, koľko bude cca náš príjem domácnosti spolu s rodičákom, a len tak pre seba si prerátam, koľko nám zostane po zaplatení hypo.
@paulina291 Ja som to pochopila tak, že autorka to len tak blbo napísala. Že to znamená, že toľko mužovi zostane "pre ňu" na domácnosť. Nie, že jej teraz zrazu začal vyčleňovať 400€ a on si pre seba necháva kopu peňazí. Proste nemajú viac.
@h2 tak to už som potom úplne mimo ako to myslela🙈 takže 610€ pre 3 osoby jedlo, drogeria, oblečenie… je max čo im vychádza?
@paulina291 Ja neviem, píšem len, že ja som to takto pochopila. Keďže autorka píše, ako dôvod zníženia financií vyššiu hypotéku. Nevidím dôvod, aby jej zrazu manžel začal vyčleňovať peniaze, keď to doteraz nerobil.
400 e??? K rodicaku... určite ti vyjde..
@h2 môže byť. Ak je to tak, potom si myslím že s peniazmi vyjdu ak sa uskromnia a v čase žitia si “nadštandardne” vytvorili rezervu. A ako mnohé baby píšu- poistka a nafta sú strašne veľké položky. Mohla by autorka špecitikovať prečo, a či sa nedajú znížiť.
Nechápem načo je komu taká drahá poistka. Hlavne keď to zoberie značnú časť rodinného rozpočtu. Sama píšeš, že ste žili nadštandardne, takže spadnúť na štandard nie je existenčný problém. Z 900€ sa vyžiť dá. Nie je to žiadna slava ale nebudete ani strádať. Ak by vám to predsalen nestačilo alebo by ste si chceli proste dopriať, tak jedine zvýšiť príjem. Zdvihnúť riťku a ísť pracovať. My sme tiež boli v situacii že buď budeme na tesno s peniazmi alebo bye bye rodičák. Rodičovská nie je povinnosť a ja to vnímam skôr ako privilégium pre tých, ktorí na to fakt maju pripadne im nerobi problém žiť dlhodobo z jeden a pol príjmu.
@h2 zrusiz poistku? To je akoze dobra rada? A ak sa stane nieco zasadne? Tragedie sa dejú bez toho, aby to ludia dopredu vedeli. Ak maju hyooteku uz teraz, poistka vobec nie je somarina. Ako to vykryju ked nedajboze jeden z nich skonci ako invalid alebo nedajboze zomrie? Poistka im moze pomoct vyplatit uver tak, aby to neohrozilo ich ďalší život. Lebo prave na to ma poistka sluzit. Aby v prípade smrti, invalidity, vazneho ochorebia chránila ich a ich životnu uroven. Teda, ak je samozrejme nastavena správne...
Este stale som nepochopila a nikdy nepochopim to delenie na moje a tvoje. Ste jedna rodina ci nie ste? Neviem si ani predstavit, ze by mi manzel pridelil nim urcenu sumu s tym, ze to musi stacit. Pripadala by som si ako blbka, ktoru treba kontrolovat a usmernovat, lebo vlastný rozum nema. Veeelmi hlasno by som protestovala, to by si za klobuk nedal. A rovno ultimatum, bud budeme zit normalne, kupovat a platiť spolocne to, čo rodina potrebuje, alebo si zajtra najdes zbaleny kufor, na nom ziadost o rozvod a o vyzivne na dieta a na mna. Na hrube vrece hruba zaplata!
ja ta chapem, ja ked som bola na rodicaku, mame kazdy svoj ucet a rozdelene kto co plati. tak moj mi poslal 300 eur a to som mala rozpocet pre 4 na stravu. bolo to o drzku. isla som skor do prace takze si myslim, ze tych 610 ti v klude vyde, len treba trochu zacat pocitat vydavky a planovat co sa bude kupovat. co nepotrebujes, predaj (cez aplikaciu, ktora sa tu nemoze menovat) a trochu penazi sa ti vrati.
Nech ti zaplatí poistku ,naftu ...a to co ti zostane nech je na potraviny ,drogéria,dieta teba ...
U nás to funguje tak (zatiaľ máme každý svoj účet) ...
Ale teda manželovi príde výplata (elektriku )si nechá na účte, lebo ma trvalý príkaz plus niečo pre seba až ma a zvyšok posle na moj účet..z toho ja platím úplne všetko úvery, internet ,paušál no proste vsetko ,na ten účet mi príde aj rodičak a rovnako sme to msli sj keď som robila .
Môj príjem je cca 1000 e, som sama s dcérou, samoživiteĺka..Splácam hypo, nájom byt, účty atď. Báť sa nemusíte, niekedy sa len stačí uskromniť. Ale vyžiť z toho vyžijete.
400€ na potraviny a drogériu? To my dvaja so 6 domácimi zvieratami v dome + sliepky a kačice, ktoré máme na vajcia, minieme 250 aj s krmivom na mesiac a benzínom. Ďalších 150 ide na sporenia/investovania, aj na prípady, že treba z toho vybrať.
@mamkalentedkova Ja mám na poistku iný názor. Zvlášť v prípade, keď si ju niekto nemôže dovoliť.
Ľudia, vy ste nepochopili, o čo autorka žiada. Chcela rady, ako utiahnuť domácnosť z nižšieho príjmu, keď doteraz bola zvyknutá na nadštandardný. Moja rada znie. Skús kupovať v akcii, veľa trvanlivých vecí sa dá kúpiť za lacnejšie. Aké mlieko malé papá, že stojí 30€? Ono časom aj toho mlieka bude papať menej, keď začne viac papávať inú stravu. Nafta za 100€ sa mi tiež zdá veľa, ak si doma s dieťaťom, na tom by sa dalo tiež ušetriť, autom ísť len, keď naozaj potrebuješ.
Treba začať plánovať jedálniček a nakupovať s rozumom. Okresat nákupy oblečenia pre seba a hluposti. Ak dieťa už je prikrmy, tak bude čoskoro piť menej mlieka ako 3 krabice mesačne. Hold budete sa musieť uskromniť trochu, ale tých 900 je ešte fajn
Tak , ja som na rodičaku tiež , mam 5 ročne dieťa a 9 mesačne. Manžel tiež všetko ťahá a ja mam svojich cca 520eur mesačne. Nemusí mi davať nič a uplne v pohode viem stoho vyžiť , do toho chodím plus nechty a mihalnice 🙂 podľa mňa 900e pre teba mesačne si ako kráľovna 🙂
Sú ľudia ktorí využijú z menšej sumy matky samoživiteľky napríklad a nelamentuju
Na cas pocas materskej si zniz poistku a potom si ju opat mavys a mas eura k plusu.
Tiež sa prikláňam k názoru že napríklad tú poistku si môžeš znížiť kým si doma, keď začneš pracovať zase si ju upravíš.

Tak 900 € si zredukovala na 610 €, to je rozdiel. Manžel ti tých 400 € vyčlenil po nejakom prepočte reálnych nákladov alebo preto, že viac nemá? Po zaplatení celej réžie + tých 400 € je na nule?