Ako efektívne hospodáriť?

2. okt 2023

Dievčatá.. chcem sa opýtať - ako efektívne hospodáriť? Mám na mesiac 800 eur na jedlo, drogériu, benzín, oblečenie a všetky výdavky okolo domácnosti. V minulosti som prežívala krízové obdobie, kedy som sa naučila rozdeliť si výdavky, viesť si podrobnú analýzu výdavkov a držať sa svojich plánov.. V poslednom období ale bohužiaľ neviem dodržiavať rozpočet a som z toho zúfalá. Prečítala som všetky možné diskusie (viac-menej ale sa diskutujúce predbiehajú v tom, kto má viac a kto dokáže viac ušetriť)..
Bohužiaľ nemám možnosť navýšenia príjmu a ani v budúcnosti táto možnosť v najbližších mesiacoch nebude. Sme 4 členná rodina (deti v pubertálnom veku).. Na jedlo sa mi suma navýšila v poslednom období a pohybujem sa niekde okolo 450 eur na mesiac (stravujeme sa zásadne doma, nechodievame na obedy v práci ani v škole).. No a potom mi lietajú najmä tie ostatné výdavky - priemerne mesačne na benzín je to cca 160 eur, oblečenie, škola, telefóny..
Máte nejaké osvedčené finty?
Za konštruktívne rady vám ďakujem 🌷

pribinak
2. okt 2023

Na benzín je to dosť. Nedá sa chodiť mhd? Vlakom?

vanilkovazmrzka
2. okt 2023

Ja myslim, ze keby sa deti stravovali v skole, vyjde to lacnejsie. A v praci ak mate nejaku kantinu, tak pravdepodobne tiez.

autor
2. okt 2023

@pribinak je to dosť.. ale bývame ďalej od mesta, možnosti hromadnej dopravy nie sú..

januska12323
2. okt 2023

Tie obedy v škole a práci nestoja za skúšku?

januska12323
2. okt 2023

Muž má aký príjem, nemá možnosť zvýšiť? Deti ak už môžu brigády na oblečenie a vreckové.

hortenziaj
2. okt 2023

Neviem, telefóny sa dajú po riešiť lacno, ja mam kredit 12eur na polrok cca, muž tiež. Keďže väčšinou je všade wifi zdarma, ak dačo potrebujem, tak paušál nepotrebujeme,telefonaty s rodinou idú cez whatsapp, internet pozrieť ci nie je niekde lacnejší,tv káblovku zrušiť, pozerať cez net napr.
Skúsiť znížiť spotrebu za elektrinu, kúrenie, vodu, na nete najsed tipy ako na to, najmä ak to teraz nerobíte (to neviem)
A jedlo, striedať lacné recepty s drahším, kľudne urobiť dakedy len strukovín y prívarok, zrušiť nákup balených vôd, sladkosti, radšej upec, kupovať zeleninu a ovocie v akcii a z toho robiť, darmo kúpiš kilo banánov za 1.7ked za to môžeš mať skoro tri kilá jabĺk, alebo predražené paradajky, ked vieš zakomponovať aj rmkvu, cviklu a iné do pimazanok, a je to lacnejšie,proste co nájdeš v akcii využiješ.

tamta
2. okt 2023

Mobily Vas vyjdu kolko mesačne? Tam sa da pekne ušetriť, zrušiť predražené pausaly.. Oblečenie snad netreba každý mesiac..

morusha
2. okt 2023

Tá suma za jedlo je výborná pre štyroch a z toho dve dospievajúce deti. Klobúk dole, že Vám to stači na tom sa už viac šetriť nedá. Skôr okresať drogériu, ja napr. z lacných tuhých mydiel vyrábam tekuté, nepoužívam aviváž ale ocot. Na čistenie domácnosti mi stačí takisto ocot, jar, jedno savo na dezinfekciu a lacný práškový čistič. S tým umyjem v podstate všetko. Oblečenie sa dá tiež dobre swapovať. Syn sa napr. sprchuje len studenou vodou( v rámci otužovania😁) ale to asi nie je pre každého. Nekupujeme žiadne časopisy ani sladené vody. V chladničke mám odstátu vodu z vodovodu v džbáne, kto chce pridá citrón. Veľa pečiem jednoduchych hrnčekových koláčov, snažím za všetky potraviny využiť na maximum a nič nevyhadzovať. Na prechádzku si niekedy brávame kávu v termoske vodu, občerstvenie.

kristinapetronela
2. okt 2023

No je to málo peňazí ... Aspoň ešte 500 eur chyba .. keby zoberieš z rezervy ? Máš ?

autor
2. okt 2023

Ďakujem za tipy 🙂.. obedy v škole a v práci veľmi neprichádzajú do úvahy - aj keď skúšali sme to. Jedávame málo mäsa (t.j. mäsové obedy mávame raz za dva týždne), väčšinou sú to ale ryby. Takže veľa jedál je zeleninových alebo sa snažím o takú rovnováhu, že aj strukoviny, aj bielkoviny, aj zelenina, aj cestoviny...Staršie dieťa v škole ako vegetarián nemalo žiadne alternatívy, väčšinou od pondelka do štvrtka ponúkali tety kuchárky čistú ryžu alebo čisté zemiaky.. (možno v iných školách je to inak), tak som to stopla a varím doma..

autor
2. okt 2023

čo sa týka mobilov - priemerne ma stoja 15 eur mesačne. Pravdepodobne tu je ešte nejaký priestor na zefektívnenie.

autor
2. okt 2023

@januska12323 muža do tejto rovnice nezarátavam, spolieham sa na seba. Deti na brigády chodia, to si financujú svoje (oblečenie, zábavu atď).. ale nemôžem od nich chcieť.. a po ďalšie - jedno z detí má ťažký hendikep.

januska12323
2. okt 2023

No tak potom už neviem. V tvojom prípade veľmi nemáš kde šetriť. Pýtam sa na muža lebo ak nejaký je tiež má prispievať do domácnosti.

zmrzlinka2021
2. okt 2023

Máš aj výživné?

akinomel
2. okt 2023

No...myslím, že to skôr od Teba by som sa mohla učiť. Nespomínala si, či si plánuješ jedálniček. Skús a takto si aj zadelíš financie ľahšie. Keďže sa spravujeme prevažne vegetariánsky, veľmi výživné a zdravé sú strukoviny - aj cenovo dostupné. Stav na sezónne plodiny. Ak máte záhradku, dopestuješ si niečo, možno aj sliepočky na vajcia by pomohli... nakupovať v akciách a robiť si nejakú zásobu z trvanlivých potravín - možno by pomohlo. Neviem, či som v niečom poradila, ale verím, že to zvládneš! Držím palce!

vrabcek15
3. okt 2023

Žienka, klobúk dole,že na stravu miniete iba 450€ (to je 112,5 eura na týždeň (450:4))což je celkom úctihodne,že pri 4 ľuďoch sa vieš takto "spratat"do rozpočtu..my sme tiež 4 síce menšie deti ale minime viac na stravu..

autor
3. okt 2023

@vrabcek15 Ďakujem.. snažím sa pracovať s mojimi financiami maximálne efektívne.. a vidíš - aj tak si pýtam rady, pretože ma "prikvačilo" a zdá sa mi v poslednom čase, že už s tými peniazmi asi neviem hospodáriť, keď každú chvíľu niečo treba zaplatiť a pomaly mi rezerva dochádza.. som unavená z toho počítania, plánovania, pretože na niektoré veci kalkulačka nepustí a neviem nájsť tie položky, kde mi peniaze unikajú...

autor
3. okt 2023

@akinomel Ďakujem za rady 🙂.. záhradku som si zriadila takú malú, ale pomôže.. jedálniček a plánovanie je dlhodobo systém môjho fungovania. Tie zásoby, akcie, strukoviny - tam ešte mám rezervy, takže aj toto vyskúšam

vrabcek15
4. okt 2023

Ja ta aj chápem 🙃 teraz bol začiatok školského roka, raz pýtali na knižku potom na pracovný zošit, teraz zrps, poistenie pre deti,a furt dačo 😅🙈 ale našťastie sme na to dvaja 🙃. Nezachytila som, či niekde spomínaš otca detí,ale bolo by fajn keby na výdavky pre deti prispieval i on.Na jedného človeka, (a je jedno či ,je to muž alebo žena),ktorý má na výdavky okolo domácnosti 800 stoviek je ,ako to napísať, fakt že hraničné.. netuším,kde by si mala ešte šetriť,na strave už asi nie, neviem možno tie telefóny, oblečenie? Lacnejšie kozmetika a drogéria do domácnosti..., ale myslím, že o tom všetkom vieš a aj dobre hospodáriš..už asi len otca detí zapojiť na prispievannie do rodinného rozpočtu 🙂