icon

Ako efektívne nastaviť finančné priority?

petush21
24. jan 2025

Ahojte, ako si stanovujete finančné priority a ako ich máte nastavené? Ako riešite, keď nastanú nečakané výdavky, napr pokazené auto? Máte nejaké tipy, triky? Snažím sa nastaviť si všetko tak aby som niečo ušetrila, zároveň ale aby som nežila na suchých rožkoch. Zišla by sa nejaká inšpirácia, ako si manažujete všetko vy, mám dojem že je toho strašne veľa čo vždy treba platiť a to nehovorím o tom že si občas človek chce aj urobiť radosť ale vždy mám z toho výčitky svedomia.

kavasmliekom
24. jan 2025

@petush21 pre mňa sú priority povinné platby, potom nákup veľký, aj do mrazničky, špajze, doplniť zasoby. A zvyšok polku odložiť, polku si užiť.

doriiis
24. jan 2025

Príde výplata.Prve sa posiela na šetrenie,potom pravidelne výdavky,nepravidelne výdavky a ostatné ostáva na zábavu,jedlo,drogériu,atd

oceanahory
24. jan 2025

@petush21 Tak kazdy mame ine priority, ale tak povinne platby, setrenie - naplanovanie rezervy je asi gro. Ostatne podla preferencii, my sme napriklad minuly rok prekopali nase vydavky, zistili sme, ze najviac miname na potraviny a dovolenky, ci kulturny zivot. Z toho druheho sme nechceli velmi obkresavat 😁, tak odvtedy sa snazime setrit na potravinach, pozerame akcie, zlavy v letakoch a snazime sa kupovat jedlo tak, aby sme nim neplytvali.

katkaseiner
24. jan 2025

odpoved na tvoju otazku zavisi aj od prijmu. V pripade 1000e mas nizky prijem...v pripade 3tis E si asi vela prehajdala ked nevies dost odlozit...obcas vyska platu nepusti a vtedy akokoľvek budes žonglovat, bude to na mašlu

lin_a
24. jan 2025

1, mat prehlad vo svojich vydavkoch a prijmoch - nie odhady, ale uplne presne to sledovat v exceli/aplikaciach (spendee, wallet, monefy apod..). Po istom case clovek odsleduje, na co mina, kde utekaju peniaze, kolko presne stoji napr rocna prevadzka auta a podla toho prehodnotit, ci sa da z nejakej kategorie ubrat, v lepsom pripade dovolit si viac minat na radosti
2, odbornikmi odporucane pravidlo 50/30/20
50% prijmov na pravidelne a povinne platby (hypo, najom, energie, zakladne potraviny a drogeria, poistky apod.)
30% prijmu - radosti (hobby, restauracie, oblecenie, fitko, sluzby, kino, kozmetika, atd.)
20% prijmu - sporenie, investovanie a rezervy
samozrejme si to clovek moze prisposobit podla svojich priorit (napr si planujem kupit nove auto, tak dam vacsie % do uspor, ale stale mi ostane napr 15% na radosti a viem, ze tuto danu sumu na mesiac mozem minut na seba bez toho, aby som si to vycitala)

saxana000
24. jan 2025

Tak logicky najprv vsetko povinne potom strava drogeria benzin nieco minieme na volny cas.v zime mame menej aktivit v lete pochopitelne viac.a co ostatne je usporene a z toho sa potom platia tie necakane vydavky..

vikimed
24. jan 2025

@petush21 asi dosť záleží od príjmu, inak ťažko radiť. Nám zatiaľ zostáva väčšia časť príjmov na účte a tak skôr riešime ako a kam investovať.

zic
24. jan 2025

Ja to mam rozdelene v exceli na "obalky"... mam spisanu internaktivnu tabulku, kde mam na jednej strane vsetky predpokladane mesacne, kvartalne a rocne vydavky s priznakom, ci uz boli alebo neboli zaplatene...
V hlavnej tabulke zapisujem kazdy jeden vydavok a platbu (alebo prevod "do penazenky na cash)...
Na zaciatku mesiaca vidim, kolko mam ten mesiac platit "fixne naklady" (napriklad -1500 eur).
Ako pride vyplata, tak v policku "zostatok" vidis vyplata minus tie predpokladane vydavky a vies teoreticky zostatok.
Zaroven mam v tych fixnych vydavkoch aj virtualne obalky (na sporiace ucty naprilkad)... Setrenie na auto, setrenie na dovolenku, setrenie na zeleznu rezervu atd atd... Po vyplate vsetko porozhadzujem ako mam + pomaly sa platia vydavky...
Na konci mesiaca ak nieco ostane tak to este dam napriklad viac na dovolenuk alebo na investicie alebo miniem...
Hlavne mam prehlad a excel ti vie aj roky spatne vyrobit "report", kolko kam minas.
Take mini rodinne uctovnictvo

hiro
24. jan 2025

Ja na taketo veci neverim ale uz mi ide na nervy ze len co sa potesim ze ako som posledne 2-3 mesiace posporil tak hned na to sa nieco zomelie ze je treba na to dat hromadu penazi. Takze mne nic nefunguje, nic neporadim :D

kavasmliekom
24. jan 2025

@hiro presne. Môj manžel dobre zarobí. Aj tak skoro polovica ide na platby, potom okolo 400e odložím a 400e mame na deti, výlety, sem tam pizza atď. A príde také, nám odišlo auto a aj práčka zároveň a už boli polročné úspory v prdeli.

michal711
26. jan 2025

@petush21 príde mi výplata 10teho . Hneď 600€ posielam do ETF fondov 15teho odchádza hypotéka a ostatné povinné platby s užívaním bytu, poistenia...Zvyšok mám na účte a snažím sa ešte aby 300€ ostalo na účte, ale nieje to povinnosť.