Ako efektívne plánovať rozpočet na stravovanie?
Keď tak počítam tak, v stredu som dostal gastráce v hodnote 89€ a včera som minul posledné, že mi ostalo len pár centov… Takže ak to rozrátame na mesiac že 89€ potrebujem na 3 dni, takže dajme 30 dní mesiaca deleno 3 to je 10 krát 89€ je 890€ na stravu za mesiac. Problém je že tolko ani nezarobím a to je len strava. Kde je to ostatné.
Teda že chcem zistiť kolko peňazí potrebujem na celý mesiac. Ale bývanie ma stojí 120€ mesačne, tak logicky mi to nevychádza lebo keby bolo že 890€ strava + 120€ bývanie tak 1010€ by som potreboval mesačne čo sú iba výdavky. A ešte keby sme tam pridali nejaké drobnosti že semtam treba oblečenie, drogériu, tak jasné že som stále v mínuse a večne mi chýbajú peniaze.
919 + 120 = 1039 takže až 1039€ by som potreboval aby som vôbec vystačil od výplaty do výplaty. A kde je ešte tvorenie rezervy a ďalšie? Však to by som musel mať 1500€ príjem.
@unbeholfen oplatí sa mi reagovať? Tak čo ješ za 30€ denne, napíš zoznam.
@unbeholfen oplatí sa mi reagovať? Tak čo ješ za 30€ denne, napíš zoznam.
@ekira1 húha už si nepamätám presne. Ja idem tak Random, že proste idem z roboty, dostanem chuť na niečo tak si kúpim v bufete na stanici, alebo v robote z automatu a tak. Že ja nechodím ako mama že nakuoný zoznam a presne kúpi veci z čoho varí, ale ze vojdem do potravín a na čo mám chuť si hodím do košíka. A len zrazu zistím že sa mi minuli všetky peniaze. Ja som si myslel že tých 89€ mi vydrží aspoň do výplaty. A bumm a už mi ostalo len pár centov.
Chcel by som také že nech môžem hocikedy jesť na čo mám práve chuť, ale zároveň aby mi nikdy nedošli peniaze. To sa dá?
@ekira1 húha už si nepamätám presne. Ja idem tak Random, že proste idem z roboty, dostanem chuť na niečo tak si kúpim v bufete na stanici, alebo v robote z automatu a tak. Že ja nechodím ako mama že nakuoný zoznam a presne kúpi veci z čoho varí, ale ze vojdem do potravín a na čo mám chuť si hodím do košíka. A len zrazu zistím že sa mi minuli všetky peniaze. Ja som si myslel že tých 89€ mi vydrží aspoň do výplaty. A bumm a už mi ostalo len pár centov.
Chcel by som také že nech môžem hocikedy jesť na čo mám práve chuť, ale zároveň aby mi nikdy nedošli peniaze. To sa dá?
@unbeholfen odpovedal si si sám. Takže si nájdi prácu, kde zarobíš vvyše 1000€ aby si mohol 900€ mesačne prejesť na čo máš chuť.
Taká vec sa stala že výplata je 14.1. a toto môj celý majetok čo vidíte ma obrázku. Tak sa nečudujte že musím chodiť vyťahovať z košov (Z) teda zálohované obaly aby som ich predal.
@unbeholfen za 10 dní minút 889€ nie je v poriadku. Existuje niečo, čo sa to finančná gramotnosť.
@unbeholfen to máš obrovské výdavky na stravovanie, veď ja s mužom dvaja také nemáme. Naše mesačné výdavky na stravu a to už aj s ovocím, zeleninou, kávou, sú do 500 eur. No ale ja varím a nekupujeme blbosti, ani sladké vody, ani čipsy, ani alkohol
Preto si tam kde si, lebo nevieš hospodáriť.Skoda reči sa na túto tému s tebou bavit
@unbeholfen za 10 dní minút 889€ nie je v poriadku. Existuje niečo, čo sa to finančná gramotnosť.
@ekira1 nie za 10 dní ale za 3x 10 dní. Akože mesiac.
Preto si tam kde si, lebo nevieš hospodáriť.Skoda reči sa na túto tému s tebou bavit
@nikha2809 ale prečo? Ostatní tvrdia že im 500 stačí. A ja som si tiež myslel že 89€ jaká velká suma a ze do 14.1. vydrží a nevydržalo ani polovicu obdobia. Preto obdivujem ostatných že ako to robia?
@nikha2809 ale prečo? Ostatní tvrdia že im 500 stačí. A ja som si tiež myslel že 89€ jaká velká suma a ze do 14.1. vydrží a nevydržalo ani polovicu obdobia. Preto obdivujem ostatných že ako to robia?
@unbeholfen ved píšem, nevieš hospodáriť, preto
@unbeholfen prečo si nenosíš do práce jedlo so sebou, aby si si nemusel kupovať jedlo v bufete alebo v automate? Ja mám už po 50, ale ešte nikdy som nejedla bagetu z automatu, a ani hotovú bagetu z obchodu, a ani mi to nechýba. Bagetu doma si vieš spraviť asi za tretinovú cenu ako je v automate a máš to čerstvé. Ja vôbec nedôverujem jedlám z automatu. A keď si s peniazmi tak ako si, vieš si zobrať so sebou aj kávu alebo čaj v termoske. Je to síce viac námahy, pripraviť si to, ale inak sa ušetriť nedá. Cez sviatky sme boli s mužom na opere v BA a robila som na cestu obložené žemle. Prioritne nie síce kvôli šetreniu, ale vedela som, že po predstavení sa nám už nebude chcieť niekam ísť ešte večerať, keď nás čaká cca 1,5 hod.cesta domov. Ale ani sa mi moc nechce vyhadzovať 40-50 eur v BA za večeru.
@unbeholfen To ješ kaviár s lososom každý deň? Normálny človek minie tak 200€ mesačne na jedlo. Ja míňam 150€ a to sa vôbec neobmedzujem.
To ješ kaviár každý deň, 3x do dňa? 80-120€/tyzdenne ma stojí strava pre 4 osoby (plne vyvážená) 🤦♀️. Takže možno sa treba zamyslieť, čo kupuješ a či to potrebuješ…
@ekira1 nie za 10 dní ale za 3x 10 dní. Akože mesiac.
@unbeholfen prepáč, blbo som to pochopila. Buď začneš rozmýšľať a plánovať, alebo viac zarábať.
@unbeholfen To ješ kaviár s lososom každý deň? Normálny človek minie tak 200€ mesačne na jedlo. Ja míňam 150€ a to sa vôbec neobmedzujem.
@anonym_2002f7 jedine že jeden mesiac to budem rátať. Mobil mám u seba vždy, buď platiť všade kartou a vo výpise to uvidím, alebo do poznámok to zapisovať.
@anonym_2002f7 však to na tebe obdivujem že ti 200€ stačí. Vieš by sa mi žilo keby mi to stačilo. Mal by som cakomoak výdavky 400€ a druhých 400€ by som odložil. Ako to robíš že do 200€ sa vojdeš?
To ješ kaviár každý deň, 3x do dňa? 80-120€/tyzdenne ma stojí strava pre 4 osoby (plne vyvážená) 🤦♀️. Takže možno sa treba zamyslieť, čo kupuješ a či to potrebuješ…
@a0 daj príklad. Práveže nebolo to nijako v pláne. Ja som myslel že mi to vydrží v pohode do 14.1. ale nevydržalo.
@a0 daj príklad. Práveže nebolo to nijako v pláne. Ja som myslel že mi to vydrží v pohode do 14.1. ale nevydržalo.
@unbeholfen aký príklad? Normálne nakúpim z toho varím obed a večeru + suché raňajky a desiatu deťom (obed jedia v škole). Nepotrebujem nakupovať každý deň, stačí raz do týždňa, lebo sa mi viac nechce, aj to ten nákup objednam online, lebo ani do obchodu sa mu nechce ísť fyzicky. Nekupujem žiadne polotovary, bagety a iné s prepáčením sračky, ktoré sú z najlacnejších surovín. Ale kvalitné mäso, ovocie, zeleninu,…
@unbeholfen aký príklad? Normálne nakúpim z toho varím obed a večeru + suché raňajky a desiatu deťom (obed jedia v škole). Nepotrebujem nakupovať každý deň, stačí raz do týždňa, lebo sa mi viac nechce, aj to ten nákup objednam online, lebo ani do obchodu sa mu nechce ísť fyzicky. Nekupujem žiadne polotovary, bagety a iné s prepáčením sračky, ktoré sú z najlacnejších surovín. Ale kvalitné mäso, ovocie, zeleninu,…
@a0 dobrá si tyvole. Super. Budem ťa volať polovičná tvár. Lebo to mi pripomínaš. Ja keby som vyžil z 200€ tak by som sa cítil bohatý.
@a0 dobrá si tyvole. Super. Budem ťa volať polovičná tvár. Lebo to mi pripomínaš. Ja keby som vyžil z 200€ tak by som sa cítil bohatý.
@unbeholfen bohatá sa necítim ale nemusím na konci mesiaca obracať peňaženku a v zálohe mám dostatočnú rezervu (aj jedla aj financií). To mi stačí k životu. 🙂
Takže len si napíš zoznam, čo budeš celý týždeň jesť/variť, podľa toho nakúp - keď si sám, tak navaríš aj na viac dní a nebehaj do obchodu len preto, že máš na nejakú blbosť chuť, zješ to, čo máš doma, veď to neni ani zdraviu prospešné. Využi mrazak - ja mrazím aj syr, šunku, maslo, prípadne, keď nestíhame zjesť zeleninu, tak aj tú... Kúp si šunku syr - kľudne väčšie balenie, časť zamraz, časť nechaj na zjedenie. Zrazu za 3-4€ čo si kúpiš jednu bagetu si ich doma (kvalitnejších) pripravíš 4-5…
@unbeholfen my sme 2+2 a v priemere strava 600€ na mesiac, ak kupujem napr. mäso do zásoby, je to trochu viac. Základ je nekupovať čo vidím a na čo mám práve chuť. Kupujem potraviny v akcii, ale to čo používam a je v akcii, nie to čo je v akcii len preto že akcia. Máme malú záhradku, tak v sezóne trocha zeleniny a pár ovocných kríkov. Polotovar len v prípade najvyššej núdze, alebo jedlo vonku. Inak varíme doma.
A pritom polotovar je najjednoduchšia vec, čo sú také škatule s hotovým jedlom čo len strhneš vrchnú fóliu a zohreješ v mikrovlnke. Neviem ako sa to volá ale vieš čo myslím.
Zeny skoda pisat, aj my sme 4 doma a s drogeriou a sem tam donaskou sa zmestime do 800€. A stravujeme sa vyvazene. Lenze tento pan je zavisly od ŽRANIA. 90 € minie ako nic. Bageta 4€, k tomu cola za 2,5. Lenze tie begety zozerie aj 3. Za chvilu burger, potom plny sacok fornety, v dalsom stanku po ceste dalsia kola a kebab a tak dokola az kym mu neostane par centov a moze zasa vyplakavat.
Nedavno som bola v BA, mala som 3 plastove flase na vyhodenie, ale radsej som ich vyhodila v Rakusku, akoby ich mal takyto brav spenazit.
Zeny skoda pisat, aj my sme 4 doma a s drogeriou a sem tam donaskou sa zmestime do 800€. A stravujeme sa vyvazene. Lenze tento pan je zavisly od ŽRANIA. 90 € minie ako nic. Bageta 4€, k tomu cola za 2,5. Lenze tie begety zozerie aj 3. Za chvilu burger, potom plny sacok fornety, v dalsom stanku po ceste dalsia kola a kebab a tak dokola az kym mu neostane par centov a moze zasa vyplakavat.
Nedavno som bola v BA, mala som 3 plastove flase na vyhodenie, ale radsej som ich vyhodila v Rakusku, akoby ich mal takyto brav spenazit.
@anonym_22b147 a na čo je to dobré sabotovať zberačom? Však neni ti jedno kto tie flaše speňaží? Buď si ich speňaž ty, alebo ich vyhoď a nech ti je jedno kto ich speňaží. Na tvojom živote to nič nezmení.
@anonym_22b147 a na čo je to dobré sabotovať zberačom? Však neni ti jedno kto tie flaše speňaží? Buď si ich speňaž ty, alebo ich vyhoď a nech ti je jedno kto ich speňaží. Na tvojom živote to nič nezmení.
@unbeholfen nebudem podporovat alkoholikov a darmozracov.
@unbeholfen nebudem podporovat alkoholikov a darmozracov.
@amelie2017 to nieje podporovanie, lebo nedávaš im priamo mince keď žobrú. Ale len zahodíš flašu, plechovku, ako mnoho iných ludí. A inák zálohovací systém preto vznikol aby tie flašky nekončili v komunálnom odpade ale v zálohomate, a keď ste vy (ty a mnohí ďalší) čo to len tak hocikde zahodia, a my to pozbierame, tak to dáme tam kam to patrí. Teda dáme do recyklačného obehu. Čo je ekologické.
Takže v podstate “darmožráči” robia užitočnú službu že to hladajú a zbierajú, tým pádom sa to dostane na správne miesto, tam kde to má byť.
A pritom polotovar je najjednoduchšia vec, čo sú také škatule s hotovým jedlom čo len strhneš vrchnú fóliu a zohreješ v mikrovlnke. Neviem ako sa to volá ale vieš čo myslím.
@unbeholfen a najdrahšie domáce stravovanie. Za sumu hotovky si urobíš doma aspoň dve zdravšie jedlá.

Zarobím okolo 800€ takže to mi stači tak maximálne na 3 týždne a potom týždeň som automaticky bez peňazí. Takže aj keď som pracujúci, to mi nepomôže lebo posledný týždeň pred výplatou musím vyberat z košov zálohovatelné flaše a plechovky a zbierať kovošrot ako bezdomovci. Vtedy keď to ludia vidia, hovoria mi že treba sa zamestnať. Ale čo mi pomôže že sa zamestnám ak mzda mi vystačí len na 3 týždne. Takže som na tom skoro rovnako. Len pred tým som vyberal koše celý mesiac, teraz musím týždeň ak nechcem ostať hladný.