Ako efektívne používať spoločný účet a karty?
Ahojte. Prosím , s manželom sme sa rozhodli pre spoločny účet a dve karty. Existuje niečo take ? Alebo ako to máte vy čo mate spoločny učet?
Máme s manželom spoločný účet. Je vedený na jeho meno, ja som ako disponent, karty a bankové aplikácie v mobile máme každý na vlastné meno. Chodia tam obe výplaty a teda máme prehľad, koľko máme finančných prostriedkov spolu ako rodina a teda aj výdavkov. Aj tak na nákupy chodíme často spolu a kúpu niečoho väčšieho spolu prediskutujeme.
Existuje jeden majiteľ účtu a druhý je disponent a k tomu 2 karty pre každého, ak zomrie majiteľ účtu tak sa celý účet aj všetky karty zablokujú.
Jedine mBank ponúka spoločný účet, kde sú dvaja alebo viacerí majitelia účtu, v prípade smrti jedného majiteľa banka zablokuje polovicu zostatku na účte alebo jeho časť ak sú viacerí.
My máme každý svoj účet a jeden spoločný pre spoločné rodinné výdavky. Sme už 10 rokov v mBank, máme dve karty a obaja máme prístup do e.bankingu s vlastnými prihlasovacími údajmi.
Aj ja som to chcela s manželom ale po osobnej skúsenosti
Kedy ocko zomrel a aj keď mamina bola disponent (lebo žiadna banka ti nedá 2 majiteľov )
Sa mamina nemohla dostať k úctu pokial neprebehlo dedičske konanie čo v našom prípade bolo 1,5 roka (covid obdobie )…
Radšej odporúčam mat 2 účty ale vedieť všetky hesla a mat aj nejaké peniaze doma 🙃
mame VUB obaja mame vlastnu kartu a vlastny IB k tomu istemu uctu. obaja sme majitelia uctu. jedina nevyhoda je ze ak chceme nejake zmeny na ucte musime ist do banky obaja kedze sme spolumajitelia. Dokonca ked som po strate potrebovala dat vydat novu kartu musel prist manzel podpisat papier ze suhlasi.
@maranco aj my mame taky ucet v slsp - historicky, mame ho cez 20 rokov. dnes uz ho nemaju v portfoliu, ako pises, ale tie stare ucty este su tak ako su. obaja sme majitelia, obaja ale mame vlastne prihlasovacie udaje. aj je, aj nie je to prakticke, sme uz tak zvyknuti ale ano, do banky obaja.
Máme spoločný, ale majiteľ som ja, disponent manžel, každý máme vlastnú kartu.
@aglaonema nemáte spoločný účet. Účet ma muž, ty si iba disponent, ak muž zomrie, účet sa zablokuje a pokým neprebehne dedičské konanie, nedostaneš sa k nemu.
@ekira1 nemáte spoločný účet, účet máš ty, muž je len disponent a ak zomrieš, ostane bez peňazí niekoľko mesiacov.
@16zolik16 zbytočný komentár, že banka môže byť rada, banka by sa nezbláznila, keby nemala klienta ako ty. Porušuješ podmienky banky a je primitívne to obhajovať. Múdrejšie je čušať o takýchto veciach.
Na Slovensku je iba jedna banka, ktora umoznuje mat viacerych majitelov uctu a to je mbank. Ziadna ina. Takze vo vsetkych ostatnych je len 1 majitel a dalsi je spoludisponent. V pripade umrtia je ucet blokovany a dovidenia. Tak isto sa moze cokolvek stat a spoludisponentske pravo sa zrusi behom minuty a ten druhy ostava bez penazi. Preto by som nepristupila na spolocny ucet.
@aglaonema ideálne, málokto to má takto fajnovo vyriešené..
@micusa2222 ona to nemá vôbec ideálne vyriešené. Pretože ona nemá s mužom spoločný účet. Účet má jej muž, ona je iba disponent. Ak muž zomrie, v tej chvíli disponent už nemôže nakladať s účtom až do dedičského konania, čo je pár mesiacov. Takže sa nedostane k peniazom. Takže na tom byť iba disponent na mužovom účte nie je nič ideálne. Nikto múdry také niečo neurobí.
Mame spoločný účet a 2 karty
Na základe čoho banka zablokuje účet po smrti? Banka má prístup do matriky, či ako?
@hellwant áno tak je to správne, každý má používať svoju kartu (jedno k akému účtu) len niekto chce ušetriť pár drobných na vydanie druhej karty a porušiť tým podmienky s ktorými súhlasil
@dada2610 banka môže dostať avízo od sociálnej poisťovni, pri dôchodcoch to funguje rýchlo aby príbuzenstvo nevybralo peniaze
banka má prístup aj do registra obyvateľstva, ak dostaneš nový OP vie si automaticky aktualizovať údaje u seba
@maranco áno ja viem. Preto som sa zapojila, že to tu všetci prezentujete ako samozrejmú vec, čo nie je pravda. Zablokujú účet, keď im to ty ako pozostalý oznámiš - kópia úmrtného listu, alebo ich informuje nejaká dôveryhodná inštitúcia. Tento štát nefunguje až tak dobre, že sa to všetko deje okamžite.
@dada2610 musíš počítať s tým ak máte len jeden účet a ten je vedený na manžela a on zomrie, že jednoducho sa k tým peniazom nemusíš dostať, také sú pravidlá a zákony
to že niekto stihol vybrať pred zablokovaním neznamená že tebe by sa to iste podarilo
stačí obyčajná autonehoda, jeden zomrie na mieste, druhý je v nemocnici, karty/mobil stratené/rozbité vo vraku a keď ťa pustia z nemocnice a pôjdeš do banky vybrať peniaze tak už účet bude blokovaný.
Nikdy by som nechcela mať spoločný účet...
Autorka máš napríklad takéto možnosti.
1. Každý má svoj účet kde je majiteľom, tam mu prichádza príjem, navzájom si pridáte disponentstvo + platobnú kartu aj pre druhého.
V mobile/IB vidíte pohyby, zostatky, robíte platby a platíte kartou niečo zo svojho účtu niečo z druhého účtu podľa dohody.
2. Každý má svoj účet kde je majiteľom, či si dáte/nedáte disponentstvo je na vás.
Založíte tretí účet ktorý si nazvete "spoločný" kde je majiteľom jeden a druhý je disponent, k nemu 2 karty pre oboch a na ten "spoločný" účet si pravidelne posielate dohodnutú časť príjmu. Z toho účtu platíte spoločné výdavky ale nenechávate na ňom vysoký zostatok, je proste prevádzkový účet a podľa potreby ho doplníte zo svojho účtu.
3. Založíte naozaj spoločný účet v mBank kde ste obaja rovnocennými majiteľmi.
4. varianta ako v bode 2. ale ten spoločný účet bude naozaj spoločný v mBank.
Vo všetkých variantách v prípade smrti manžela ak je majiteľ účtu nebudeš mať zablokované všetky peniaze v banke do dedičského konania. Pri variante mBank bude zablokovaná polovica zostatku na spoločnom účte.

Ja so ženou máme spoločný účet, máme iba jednu kartu ale väčšinou platíme cez telefón alebo cez hodinky takže kartu nejako neriešime