icon

Ako efektívne používať spoločný účet a karty?

29. dec 2024

Ahojte. Prosím , s manželom sme sa rozhodli pre spoločny účet a dve karty. Existuje niečo take ? Alebo ako to máte vy čo mate spoločny učet?

Strana
z2
ekira1
30. dec 2024

@melanta máme spoločný v tom zmysle, že tam mame naše spoločné peniaze, platia sa spoločné účty.. ak by som zomrela, trvá pár dní kým sa zablokuje účet. Ešte nikomu nezablokovali hneď účet. Tak si peniaze vyberie. Keby sme mali spoločnú nehodu a manžel by sa k bankomatu nedostal, máme I inde peniaze, žil by z nich kým by účet neodblokovali. To, že vybral peniaze by ho musel niekto udať, ako dedič sám seba nenahlási, deti sú zatiaľ malé, nepôjdu ho udať ani oni. Tým, že nám tam chodia dve výplaty máme väčšie výhody v banke.

petronela1305
30. dec 2024

@maranco ty asi v banke robíš 🤣ináč čo je ta do toho keď má niekto jeden účet a 2 karty ktoré používajú obaja partneri aj keby to nemali. My sme na tom podobne s partnerom

maranco
30. dec 2024

@ekira1 už tu písali viacerí svoje skúsenosti, že účet bol už na druhý deň po smrti zablokovaný a nestihli vybrať peniaze a musela im s peniazmi pomáhať rodina

@petronela1305 nerobím v banke, len upozorňujem ľudí na chyby ktoré robia a nech preventívne rozmýšľajú ako sa nedostať do ťažkostí či už blokáciou účtu pri smrti majiteľa, alebo porušením podmienok banky s ktorými súhlasili

mne keď banka poslala kartu, je k nej priložený list kde je jasne vysvetlené, že kartu nikomu nedávať a PIN nikomu neprezrádzať
normálne banky legálne poskytujú k jednému účtu viacero kariet, tak sa dá urobiť pre každého vlastná karta nemusia porušovať zmluvu s bankou

už tu myslím dvakrát niekto písal skúsenosti že v Tatrabanke zablokovali kartu ak ju používali dvaja ľudia rodič a dieťa, (jeden v mobile, druhý plastovú) v rovnaký čas na rôznom mieste, lebo to banka vyhodnotila ako podozrivé, jeden človek nevie byť tak krátko na dvoch miestach

aj ty by si bola rad ak niekto chce použiť skopírovanú tvoju kartu inde a ty si celkom inde a banka to preventívne zablokuje

maranco
30. dec 2024

Vezmi si aj príklad z výbuchu bytovky v Prešove

Tí čo boli v práci a mali doma odložené peniaze, už sa k nim nedostali, mohli vybrať len to čo mali na účtoch v banke.

Niektorý v panike vybehli zachránili si len holý život a v byte im ostali doklady, rodné listy čo potom zhorelo.
Tuším mesto vtedy urobilo zvlášť matriku aby im vydávala zrýchlene rodné listy a mohli si dať urobiť nové OP.

Teraz ak zistíš že si používala na platby/výbery manželovu kartu, ktorá ostala v byte a nie si ani disponent k jeho účtu tiež ti v banke nič nedajú na tvoj OP, darmo si manželka a máš na jeho účte svoju výplatu, musíš počkať na manžela, kým sa dostane domov z nemocnice aby išiel vybrať peniaze do banky.

ekira1
30. dec 2024

@maranco nie, nikto mi nepísal vlastne skúsenosti a už vôbec nie o tom, že účet bol na druhý deň zablokovaný. Trvá to tak tri a viac dní, vlastná skúsenosť. Len jeden jediný komentár tu je a to od anze25, že sa mama nevedela dostať k účtu až do dedičského. Ale ani ona nepísala nič o tom, že by im účet zablokovali na druhý deň.

maranco
30. dec 2024

@ekira1 bolo to rozoberané v iných témach

melanta
30. dec 2024

@maranco úplne zbytočná energia. Ak je žena natoľko obmedzená, že tu bude silou mocou obhajovať to, že nemá svoj účet a je odkázaná na účet muža, tak argumenty sú zbytočné. Tie, ktoré majú dostatok rozumu chápať, prečo nie je praktické nemať vlastný účet a byť iba disponentom, tým to vysvetľovať netreba, ostatné to nechcú pochopiť.

maranco
30. dec 2024

@ekira1 prečítaj si pár skúseností a to som vybral len z jednej témy

aurora33
30. dec 2024

My našťastie nemame spoločný účet. Každý má svoj.

banalu
30. dec 2024

Mame kazdy svoj a spolocny vo VuB, ale ideme asi menit za CSOB. Ja som majitel, muz disponent, ma vsetky prava k uctu ako ja (daju sa dat len niektore). Nebol problem s novou kartou, nemusela som nikam chodit. Dokonca obaja mozme vybrat aj vsetky peniaze bez suhlasu toho druheho. Mame dve karty, kazdy na svoje meno, kazdy IB. A kedze mame aj ine ucty kde nam chodia vyplaty a mame kazdy svoje financie, nemusim sa bat, ze ak sa mne alebo muzovi nieco stane, ostaneme bez uctu.
O svojich financiach mame prehlad, vieme kolko zarabame, kolko penazi kam ide, co ma kto na uctoch.
Ja mam este mbank a tatru, najviac sa mi pozdava tatra, mbank idem rusit, stale cosi s touto bankou...

maranco
30. dec 2024

@banalu vyskúšaj si na "spoločný" FIO, máš tam okamžité platby, zadarmo 2 karty k účtu a disponenta pridáš/odoberieš cez IB nechodíš na pobočku

banalu
30. dec 2024

@maranco ooo to je to co chceme 🙌 dakujem

ekira1
30. dec 2024

@maranco tak mýlila som sa, nie tri, ale dva dni po úmrtí.

muchotrafka298
30. dec 2024

Mojej znamej zomrel nahle v zahranici partner, kde spolu zili. A ona ostala uplne bez penazi v cudzej krajine, kedze ich "spolocny" ucet bol iba jeho, kedze ona bola disponent a pravo disponenta zaniklo v momente umrtia (jednalo sa o ucet v slovenskej banke). Nikdy clovek nevie, co sa moze stat. Preto treba mysliet aj na taketo pripady, aby sa druhy clovek, ktory nie je majitel uctu dostal k peniazom. A akakolvek dovera moze byt medzi partnermi, jednoducho je lepsie mat vlastny ucet. Lebo sa veci mozu behom minuty zmenit a potom uz je neskoro plakat, ze banka ucet zablokovala a ja nemam z coho zit.

dzina007
30. dec 2024

@maranco urcite sme obaja majitelia uctu. Normalne nam to pise aj v IB. My uz tuto sluzbu mame cca 12 rokov. Tak mozno uz teraz neponukaju takuto moznost ale nam ostala podla povodnej zmluvy.
Ono ked banka chce klienta vie vyriesit vsetko.

aglaonema
30. dec 2024

@melanta nemusíš sa báť, po dedičské konanie od hladu neumriem... Dobre viem, čo znamená majiteľ účtu a čo disponent. Len nemyslím, žeby modrý koník bol zrovna miestom, kde sa mi dopodrobna v komentároch chce rozoberať komplet naša finančná situácia a rozdelenie. Šlo čisto o zodpovedanie otázky a princíp, že sa peniaze berú ako spoločné a nerozhodujeme si každý len za svoju výplatu a svoju časť nákladov, ale spolu ako rodina.

lenkakoc444
31. dec 2024

@dada2610 banka v pripade umrtia zabkokuje ucet sama. Dostava avizo neviem od ktorej institucie. Ked moja starka zomrela, oco ako disponent siel tiez do banky a vybral vsetky peniaze ( boli dohodnuti zo surodencami). Ako odchadzal banka dostala info ze starka zomrela. Este bol len vo dverach. Povedala mu to pracovnicka, pamata si ho dodnes je to uz 11r. Este podotknem, ze to bolo v ten den ako zomrela, on fact siel hned po telefonate od sestry vybrat peniaze. Cize sa nespoliehaj, ze pozostali musia nieco oznamovat. Nemusia. Aj moji rodicia co mali jeden ucet na ocinove meno, ale uz maju kazdy svoj presne pre toto.

gab1sol
31. dec 2024

Mnoho ľudí má “spoločný účet”, ale ako tu bolo už viackrát spomenuté. Nie vždy sa to oplatí. Kým som pracovala na pobočke, riešili sme prípad - disponent po smrti majiteľa vybral takmer celý zostatok, ale na základe dedičského konania tam tie peniaze musel vrátiť - notár si vyžiadal zostatok účtu ku dňu úmrtia a to tam muselo v čase konania byť. Disponent sa tak dostal do problémom, pretože tú sumu tam nedokázal vrátiť. Doriešovalo sa to mimo pobočky s právnikmi.
Druhá vec, používanie kariet. To, že banka zruší/zablokuje kartu, je to najmenej. Ak však príde k zneužitiu karty treťou stranou, majiteľ podá v banke reklamáciu na pohyby na karte, peniaze mu banka nevráti. Lebo skúmaním sa zistí, že majiteľ poskytol kartu a informácie o karte inej osobe (aj keď len disponentovi). Preto sú aj tu potom rôzne skúsenosti “mne reklamovanú platbu bez problémov vrátili.” alebo “zlá banka, nevyreklamovali mi to…”.
Áno, doteraz vám to môže bez problémov so “spoločným účtom” fungovať, ale netreba sa spoliehať na to, že nenastanú problémy a nie je správne radiť druhým ako hotovú vec, že to tak normálne funguje. Pretože u druhých to tak nemusí byť.

dada2610
31. dec 2024

@lenkakoc444 ja som nikde nenapísala, že sa na niečo také spolieham

ninockan
1. jan 2025

@muchotrafka298 Na pohreb banka dá peniaze, keď prídete s faktúrou. Ostatné peniaze nie , ak nie ste majiteľ účtu. Až po dedičskom konaní.

ninockan
Autor odpoveď zmazal
maranco
1. jan 2025

@ninockan Dispozičné oprávnenie však zaniká v prípade, že majiteľ účtu zomrel.

Vieš dať link na zdroj tej informácie žeby banka vydala peniaze tomu kto príde s faktúrou za pohreb? Majú to niekde v podmienkach banky, alebo je to niekde v zákone? Môže prísť s faktúrou vybrať peniaze ktokoľvek ak nebol predtým disponentom k účtu?

muchotrafka298
1. jan 2025

@ninockan pravo disponenta zanika v momente smrti, takze neviem, odkial mas tieto informacie, ze banka da peniaze na pohreb. Neda Ti nic, cely zostatok na ucte ide do dedicskeho konania.

ninockan
Autor odpoveď zmazal
ninockan
Autor odpoveď zmazal
maranco
1. jan 2025

@ninockan v ktorom roku to bolo? banka nejako overovala faktúru či nie je falošná a si ty naozaj toľko zaplatila?
ak by mal zomrelý viac účtov v bankách teoreticky môžeš potom obehnúť všetky nech ti vyplatia za pohreb
alebo niekto iný príbuzný si zohnať faktúru a ísť do banky akože zaplatil pohreb

evansova
2. jan 2025

@dada2610 Ucet zablokuje notar, ktory ma pridelene pozostalostne konanie. Tu povinnost mu uklada zákon. Prípady sa prideluju podla datumu narodenia zosnuleho, takze vyberat si notara nemozes.
My mame ucty dva, v dvoch roznych bankach a kazdy je disponentom na ucte toho druheho. Podla mna idealne riesenie, bala by som sa mat vsetko v jednej banke a na jednom ucte.

Strana
z2