Ako efektívne sporiť deťom a chrániť úspory pred infláciou?
Ahojte potrebovala by som radu ako sporíte deťom? Ja dopredu priznám že nie som čo sa týka finančnej gramotnosti veľký odborník a rada si nechám pomôcť. Chcela by som dcére aspoň trošku pomôcť aby mala lepší štart do života keď bude dospelá a niečo jej odložiť. Aj mne takto rodičia sporili ale priznám veľmi to stratilo na hodnote a ten úrok čo bol nepokryl vlastne ani infláciu. Takže chcela by som sporiť nejako rozume ale neviem ako na to. Budem vďačná za každú radu
1000x uz popisane, aj tu na MK.
ETFka, nehnutelnosti atd.
staci googlit, alebo vyhladavat temy tu na MK
@martinka13 no tak ako ja nemam na byty🤣
Neviem koľko eur myslíš, ale buď sporiaci účet alebo doma, v trezore
v dnešnej dobe "nesušiť" na účte. tak ako ti tu poradili, kúp garsónku, pozemok, alebo možno aj garáž🙂 koľko má tvoja dcéra rokov? "investovať "môžeš aj do vzdelania-jazyky, vodičák,hm? za mňa najväčšia chyba, ktorú spravili moji rodičia (to vidím teraz keď mi odrastajú deti) bola, že "sušili" na účte, pritom mohli kúpiť byt a zhodnotiť, prenajať, predať.
Samozrejme závisí od sumy, ktorú chceš mesačne sporiť. V každom prípade, ak budeš šetriť peniaze, dieťa si v dospelosti za povedzme 10 000 kúpi možno tak televízor. Preto radšej splácať malú hypotéku.
@zuzinabila Ak prenajímatelia nezdevastujú byt a môže prerábať za 20-40 tisíc eur
Nikdy nedržte dlhodobo žiadny majeto v hotovosti. Je to nezmysel. Pochopte že peniaze strácajú na hodnote. Jednoducho vymeňte peniaze za niečo, čo rastie alebo aspoň si drží hodnotu. Keď nerozmiete investíciam (akcie, etf, fondy) a na nehnuteľnosti nemáte, tak jednoducho kupujte napr. cenné kovy najlepšie zlato (investičné, nie šperky). A to odovzdáte dieťaťu ako štart do života.
@martinka13 ano tomuto rozumiem len dnes je co mala hypoteka? U nas jednoizbaky idu po 100 000 a ak si clovek chce platit aj vlastnu hypo popri takejto to uz musi zarabat ozaj pekne peniaze.
@esmey dakujem skusim sa na to pozriet
@zuzinabila investicia do vzdelania je samozrejme prvorada avsak deti to budu mat o 20 rokov velmi tazke v mnohych smeroch cize aspon nieco by som jej chcela dat
@sisska96 a vlastne tu davas tu najhorsiu radu. Nieco co tu uz zaznelo, mnohi mame rodicov co na tom obrovsky stratili, ze peniaze v podstate len tak drzali (doma , na beznych uctoch atd)
Alebo aj mnohi z nas na tom obrovsky stratili.
Asi si zachytila , hlavne v poslednych 3-4 rokoch, pojem nieco ako "inflacia".
Ci nie ?
T.j. uz aj na take nieco, ako auto, ak niekto mal odlozenych 10 000eur, ale cakal cakal , mal to doma pod vankusom .. tak zrazu zistil ze uz potrebuje 17 000eur.
Ja som mal detstvo za socializmu. Mnohi moji kamarati sa tesili, ze im rodicia "sporia",
ze v 18tke dostanu krasnych 15 000korun.
18tka prisla uz v novom rezime, dostali tie "obrovske" peniaze. Kamos za to siel 1x do chorvatska, + si kupil znackove rifle.
To je dnes 500eur. Uz ani to Chorvatsko by sa nekonalo.
Fakt mi je divne ze si to myslela uprimne, drzat doma v trezore .. alebo "sporiaci ucet" so zanedbatelnym 1% urokom ...
@sisska96 veľmi zle zmýšľaš o investíciách do nehnuteľnosti🙂
Určite investovanie 🙂 etf ci eic fondy. Čím dlhšie, tým lepšie. Už od 30 eur mesačne sa dá. Stačí klientovi vysvetliť ako investovanie do akcií funguje a ešte žiaden to neodmietol. Tiež tak investujeme deťom, ale aj sebe na dôchodok 🙂
@hranolka22 Len by sa nestalo že na dôchodok ti tam bude svietiť 0 eur
@sisska96 neboj nebude, ale tebe ostanú očí pre plač s trezorom a smutnym dôchodkom- nemyslim to v zlom, ale to je realita. Každý kto nechápe dlhodobému pravidelnemu investovaniu píše o 0. To nie je trading , či BMG Invest. A ty aj na prenajímani nájdeš vec ktorá sa stane extrémne výnimočné. Skôr havarujes na aute ako ti byt zdevastuju- nesadne do auta preto?
@sisska96 🙂 ďakujem za upozornenie,ale to sa nestane. Investovanie funguje roky rokúce.Tvoje peniaze ti nikto nevezme
Jeden z mála spoľahlivých spôsobov ako do budúcna niečo nasporiť, je investovať formou ETF. Bavíme sa o období aspoň 20 rokov, ale pokým bude možnosť, aj určite viac. Ba by som povedal, že peniaze, čo chceš zhodnocovať formou investícií (napr. to ETF), tak to sú skôr peniaze pre vnukov ako deti. Pri investovaní do akcií je dôležitý dlhý časový horizont, tu doslova platí "čas sú peniaze", investícia sa časom bude zhodnocovať čoraz viac a viac (podobne ako snehová guľa sa časom nabaľuje čoraz viac). Treba počítať aj poklesmi na akciovom trhu, stane sa, že hodnota investície môže behom dňa klesnúť o tisíce eur, ale netreba stresovať, akcie straty skôr či neskôr dobehnú. O peniaze neprídeš, je tam malá šanca, to by sa akciový trh musel zrútiť totálne kvôli nejakej katastrofe (výbuch supervulkánu v Yellowstone, pád asteroidu niekam do Severnej Kórei, to je ale v podstate jedno kam, zrušenie magnetického poľa Zeme a pod.).
@sisska96 vysvetli nam prosim, co by muselo nastat, ze by investicie do firiem, ekonomiky ... isli na NULA. Mne napada len jediny scenar, ze nastane koniec sveta, .. resp. koniec sveta ako ho pozname, nejaky navrat do jaskyn a pod.
No tak ale potom aj tie peniaze doma v trezore bude 0, uz duplom z penazi na sporiacich uctoch, kedze to by prestali existovat aj banky atd.
Fakt by ma zaujimalo, preco vsadzas na scenar, ze z investicii bude 0.
Zdravím vás. napísal som o tom aj článok : https://www.modrykonik.sk/blog/matusformanek/article/rozumne-dlhodobe-investovanie-pre-deti-pefxr7/
Investujeme obom dcérkam v XTB. kazda ma samostatny učet, kazdy mesiac posielame sumu a za nu nakupujem široke indexove ETF. Naklady 0e priebežne, 0e za vyber i vklad... najlepšie možne riešenie (z môjho sukromneho pohľadu.) treba ale dodať, že viem, čo robím, investovaniu sa venujem a rozumiem mu. Ak vas niečo zaujima, pytajte sa.nič netajim, nič nepredavam, nemam tajnosti. nejde o žiadnu zazračnu nedostupnu vec 🙂
Páčia sa mi tie vaše rady ako má investovať deťom v podobe nehnuteľností 😃 akože máte 100% pravdu, ale v dnešnej dobe je plno ľudí rado keď vôbec kúpia byt sebe a nieto napr dvom deťom 😃 zrovna na Koni kde sa denne rieši ako vyžiť do výplaty budete písať, že jediné riešenie je kúpa nehnuteľnosti...autorka asi myslela odkladať v podobe napr 100 eur mesačne a nie 100 000 naraz
@sisska96 stale cakame na blizsie vysvetlenie, preco drzat peniaze doma, alebo na symbolickych urokoch na sporiacom ucte.
Mozno je tam nieco, co len my ostatni nechapeme, vsak nam naznac, ze v com sa mylime,
v com je tvoja strategia vyhodna.
Inak napr. pamatam si aj, ako sme chodili do Madarska. Mali aj drobne od forintu, nazyvalo sa to "filler". Nieco ako Euro ma teraz aj centy.
Kedze aj za centy sa da este nieco kupit, rozky a pod.
Lenze o dakych 30-35 rokov neskor .... fillere uz davno neexistuju.
Bude to tym, ze co sa vtedy kupovalo za fillere - dnes stoji stovky forintov samotnych.
Pecivo, zmrzlina a pod. drobnosti.
Fakt myslis ze je rozumne odkladat stovky a tisice a ratat s tym v buducnosti ?
@petracandle ale je tu aj dosť takých, čo sa chvália že mesačne zarábajú 4000 a desia sa ako môže niekto vyžiť z platu 2000 v čistom a tak 🙂
@petracandle alebo su tu aj debaty, kde ludia vypisuju a porovnavaju dovolenky v Dubaji, maledivy, atd.
nuz .. noznice sa roztvaraju.
to budu vacsinou ti, co stihli aj tie byty kupit, za este relativne nizke ceny
Určite odporúčam investovať do ETF.
Ja mám pre deti účty v EIC, posielam im tam rodinné prídavky + ak dostanú na sviatky.
Odkladala som im aj predtým na rôzne sporenia, ale to bolo nič. Teraz tam majú úrok 11-12% a dcéra si aj sama pýta, nech jej tam pridám. Syn si už aj sám investuje, lebo od mňa dostane až v 26.
Účet v EIC sa dá otvoriť len cez finančného sprostredkovateľa.
Dá sa aj cez finax, inak majú kopec videí na YouTube.
Dajú sa na YouTube nájsť rady ako investovať, napr. BMT, Martin Babocky, František Michalovych a mnoho ďalších
Vo Finaxe mám aktuálne výnos cez 20%. Napriek výplachom za posledné 2 dni.
Investujem deťom po 60 každému plus máme dva investičné byty takže myslím že by mohli byť vpohode jeden má dva a pol druhý 7 mesiacov.npomohlo ti to teraz ?
A čo sa týka investovania už tam majú po 3 500€ keďže som im začal investovať a ešte ani neboli na svete.

Sporenie je úplne nanič. Peniaze zožerie inflácia. My sme kúpili jednoizbové byty. Časť sme dali z úspor, časť úver. Už sú splatené. Za 15 rokov je ich cena u nás trojnásobná.