icon

Ako efektívne spravovať financie v domácnosti?

moncsi1987
17. máj 2024

Ahojte, hlavne preto píšem lebo potrebujem nestranný názor. Všetko vám neviem napísať lebo to by bolo na niekoľko strán ale skúsim to zhrnúť.
Mám 37 rokov manžel 46, sme manželia 1 rok. Keď sme sa spoznali bol ženatý a mal 2 malé deti, ja som mala 17.
Od mojich 18 rokoch sme spolu, oni zopár rokov bývali spolu ale potom došiel konečne náš čas išli sme spolu bývať do podnájmu. No museli sme sa odsťahovať pretože byt začali predávať. Vtedy on sám zobral hypo na byt, čo sme museli prerobiť a mohli sa nasťahovať. Vtedy ma vôbec ale absolútne vôbec ma nenapadlo že máme zobrať hypo "my" aby to bolo už naše a nie iba jeho.
Dom kde býval s exmanželkou a teraz somnou je dvojgeneračný takže na predaj vtedy nebol ponúknutý kvôli jeho rodičom, s ktorými sme tu dodnes.
Fungovali sme tak že hypo platil sám(cca.150€) ostatné sa delilo,myslím tým vodu, elektrinu, telku, net, smeti, ostatné veci som kupovala ja(potraviny, drogéria). Hneď po prerobení a nastahovani do bytu, som zostala nečakane tehotná. Mesiac pred pôrodom som zostala doma na MD a naše fungovanie v domácnosti sa nezmenili. MD som nemala vysoké lebo výplatu som dostávala aj na ruku. Moje úspory s takýmto tempom začali minút rýchlo. Vtedy som navrhla že teda výdavky sú pre mňa veľa a už nemám taký príjem aký som mala + aj dieťa už tu máme, aby réžiu platil sám a ja budem takisto potraviny drogériu a malému. Samozrejme ani takto som nevychádzala z peňazí tak po 8 mesiacoch som sa vrátila do práce a začala privyrábať okolo 500€ + MD a potom RD, rodičovský príspevok beriem ja, daňový bonus bral on do teraz, do januára, od Januára sme to pridali na mňa,keďže manžel išiel do dôchodku (policajt)a nevedeli sme či sa hneď zamestná alebo chvíľu zostane doma.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Včera večer sme o tom diskutovali a on hovorí že tiež toho minie veľa, že má veľa výdavkov, že keď pracujem a nemáme doma navarené ( áno je to tak, ale v mrazničke máme vždy jedlo,hranolky, Gordon,nugetky,vypr.syr + niekedy aj z navareného zamrazim pre takéto prípady), plus nákupy náradie s čím opravuje,alebo nalakuje zahr.nabytok, atď + že tie väčšie výdavky má vždy on, že teraz ideme do Turecka v lete, ja zaplatím 900, on 1550, + malému tiež nakupuje, že aj teraz mu kúpil hru na xBox, plus niekedy aj na telefón do hry za 2-4€.
Pred dvoma rokmi som predala svoje auto lebo som chcela novšie, za predané som dostala 7000€ a chcela som zobrať úver 6000, on mi hovorí aby som nezobrala, že on mi požiča tých 6000 a teda ušetrím na úrokoch,a mesačne mi ešte aj pomôže splatiť. Tým že vždy som bola finančne nezávislá aj s malým, normálne som sa hanbila zato že zrazu mi chce požičať peniaze na auto. Ale dobre brala som to tak že mi aspoň to mesačne ušetrím a zostane mi viac na malého.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

A včera mi hovorí, že aj peniaze na auto som ti dala lebo to je naše, a peniaze preto splacame(dohodli sme sa na 100€ mesačne, takže ja dám 100 a on tiež) že zato už potom budúci rok pôjdeme na dovolenku.

lienka.7
17. máj 2024

@moncsi1987 akoze vlastný muz ti pozicia 6.000€ na auto??? To akože fakt???
Inak cele zle, pokial nebudeš poslúchať skončíš na ulici s holým zadkom a on ma dom, ktorý si mu esre aj zariadila👌 bingo

mamina7070
17. máj 2024

on jedlo neplati a stazuje sa

urob mu skolu hrou var len sebe a synovi a oddel si jedlo a pooznacuj a tvrdo vyzaduj nech si kupinsvoje mamlas jeden a do domu zaharady neinvestuj ani cent

zmrzlinka2021
17. máj 2024

@moncsi1987 mužovi splácať peniaze? Chore

mamina7070
17. máj 2024

a s tou pozickou na auto to ma uplne dostalo toto ne i normalny vztah ani omylom

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Pred dvoma týždňami sa to začalo s tými blbými obrazmi, a vtedy keď som mu povedala že keď ma nato aby obdarovala ex, tak na syna môže od dnes kúpiť všetko on, tak mi povedal aby som ho nevydierala kvôli hlúposti.
A zhodou okolností pred týždňom sme mali synove prvé sväté prijímanie, a chcela som aby sme po kostole išli na obed s rodinou. Účet bol 450, on platil. Musím dodať za 19 rokov sme pozvali rodinu do detičky druhý krát( na krst,a teraz), toto nám takto vyhovovalo, že nechodievame. Raz alebo 2 krát ročne spravíme guláš alebo grilovačku a vtedy sme všetci pokope.
Pred dvoma dňami som bola malému kúpiť šľapky už na leto,boxerky,a jedny nohavice a doniesla som bloky že teda mohol by ich preplatiť tak ako som to povedala. Možno som to drzo povedala,ale povedala som iba pravdu a čom som si sľúbila, a on mi nato odpovie, že dobre tak keď bude sa deliť tak aj ja mám vyplatiť polku toho obeda,že on to aj tak nechcel, že organizátorkou som bola aj tak ja.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Pozvali rodinu do reštiky a nie do detičky,preklep

17alexis
17. máj 2024

@moncsi1987 rozbila si niekoho rodinu, teraz sa ti to vracia. A pardon, ale aby dospela zena nevedela, ako ma fungovat domacnost aj co sa penazi tyka...? Zvlastne.

sasa1310
17. máj 2024

najdôležitejšia otázka, ste manželia alebo ho mužom len nazývaš?

sasa1310
17. máj 2024

@majlo1234 akože nemá? Veď má syna autistu. Tam bude mať povinnosť stále

vler
17. máj 2024

@moncsi1987 ja vidim viacero problemov naraz, financnych aj vztahovych. Manzel ktory financuje nielen vasu sucasnu rodinu ale aj tu predtym. Beries cast vyplaty na ruku. Necakane=neplanovane? tehotenstvo. Po porode spolocneho dietata beries z tvojich vlastnych uspor. S manzelom nediskutujete ako spolu rozumne a ferovo financne fungovat v sucasnosti ani v buducnosti.

zltalienka
17. máj 2024

@moncsi1987 nuž....mali ste sa vziať vtedy keď ste začali seriózne riešiť spoločnú budúcnosť. Už vtedy keď ste boli v nájme....darmo sa všetci tvária že sobáš je len papier, ale vďaka nemu by si bola teraz úplne v inej pozícii.
Aktuálne to nebude ľahké presvedčiť chlapa na iné ako bol roky (desaťročia) zvyknutý.
Pridávam sa k návrhu zapisovať všetky výdaje za pár mesiacov, aby ste reálne videli aké máte výdaje ako rodina spolu a kto koľko z tej sumy platíte. A podľa toho by sa mala ďalej odvíjať debata....ak zarábate cca rovnako, tak si môžete výdavky podeliť rovným dielom (jeho dospelého syna už nespomínaš, nebýva už s vami), ak má niekto z vás výrazne vyšší plat, tak by bolo fajn sa dohodnúť s ohľadom na príjem.
A ešte je dôležité ako to máte s vlastníctvom nehnuteľnosti, v ktorej bývate. Tým že je to rodičovský dom, tak to môže byť ešte dosť zamotané.
Ale popravde neviem si predstaviť aká s ním bude debata, keď aj auto mu splácaš.

moncsi1987
autor
17. máj 2024

@17alexis aj toto je názor a potrebujem aj takéto počuť.

majlo1234
17. máj 2024

@sasa1310 hovorim, podporovat deti je v poriadku. A idealne aj starat sa rovnym dielom, aby aj exmanzelka mala pravo na normalny zivot. Ale to, ze vlastnej zene “pozicia” na auto a exmanzelke daruvava veci mi pride proste scestne.
@subartic rozumiem, ze je to zataz, na ktorej by sa mali idealne podielat rovnym dielom obaja rodicia. A je pekne, ze sa na nich nevykaslal. Ale potom by mal rovnym dielom zabezpecovat aj svoju rodinu.
Avsak suhlasim s tebou, kde je problem.

@moncsi1987 obcas je byt empancipocana a prilis nezavisla na skodu, ako sama vidis. Ja by som si rozhodnw vydupala lepsie rozdelenie nakladov, aby ti ostavalo aj na setrenie. Pripadne kupit nejaku nehnutelnost hoc spolu, pretoze ozaj mozes ostat s holym zadkom

majlo1234
17. máj 2024

@zmrzlinka2021 to ani nahodou nemienim cicikat chlapov😂 sralo z pozicie tej jeho novej partnerky, ze ju proste chapem, citi krivdu, ked vidi, ze ona “zivori” a taha celu domacnost zatial co on si rozdava.
Moj muz tak kupil ex auto (jazdene), ked sa jej pokazilo, aby mohla decka vozit do skoly a nemuseli chodit elektrickou. Ona mu ho vratila, ze ona jazdene nechcene, nech si ho necha😂😂😂 och aky bol nasraty, lebo vyberom a obzeranim stravil kopec hodin. Ja som v tom case jazdila na hadam 20 rocnom aute, takze som to total nechapala. No ale pointa- Vtedy sme deti nemali, takze mi to bolo jedno, ale teraz, ak by sa niekde zadrbaval hodiny vyberom auta pre exmanzelku namiesto starostlivosti o svoju terajsiu rodinu, odtrhnem mu hlavu

canany
17. máj 2024

Tento system s peniazmi pochopim vo vztahu druh-druzka, ale vy ste manzelia, on si stale chrani svoje peniaze, ty ani nemas sajnu kolko mu cinkne na ucet, kolko realne minie, kolko da ex a kolko si dava biekde bokom na svoju rezervu. Ty si tam dala vsetko a nakoniec odtial odides s holou ritou. A este manzel ti akoze poziciava peniaze na auto, v ktorom sa rozvaza aj on? Toto cele zle
Tiez som bola taka blba ked som mala 21 rokov a zacala si s exmanzelom, ale mne sa oci otvorili nastastie skor a deti som nemala, kym som nebola ja zabezpecena pre kazdy pripad.
No drzim ti palce, ale tahas za kratsi koniec

moncsi1987
autor
17. máj 2024

Financiach som sa nikdy nerozprávala s nikým tak neviem podľa čoho by som mala vychádzať, len viem teda že tento systém čo funguje u nás už ďalej nechcem, starší syn býva s nami naďalej. Čo vám poviem boli časy keď otca vôbec nevyhľadával,a hlavne skúsil to aj na vlastnej koži aké je to bývať zvlášť keď odišiel s priateľkou bývať do podnájmu. Vzťah nevyšiel, ( medzi časom jeho matka so synom s autistom,sa presťahovala do 2iz.bytu, tam nemá izbu,nemá svoj priestor) býval tam cca 2 týždne, aj otca spoznal keďže sa mu auto pokazilo a potreboval 1000€ na opravu, vtedy sme mu navrhli že u nás je vítaný a patrí do rodiny a keď chce môže bývať u nás. Rozhodol sa za. Ale pravdupovediac už som mu musela vyčítať že taký život ako vedie on, do budúcna sám na seba nebude stačiť zarobiť nie že ešte na budúcu rodinu.
(Povie to ten, ktorý to tiež nevie zvládnuť 😝)

zltalienka
17. máj 2024

@moncsi1987 takže platíš stravu pre 2 dospelých chlapov? Plus sebe a spoločnému synovi. Máš aspoň cca odhad koľko to je?

vler
17. máj 2024

@moncsi1987 to ze si si uvedomila ze sucasny stav je neunosny je prvy krok k naprave

lienka.7
17. máj 2024

@moncsi1987 omg🤦‍♀️ co pises ďalej je stále horšie a horšie 👌
Ako bývalý policajt ma urcite pekný výsluhový dôchodok plus predpokladám, že dalsi prijem?
Ty máš iba ten svoj a z toho ich prakticky zivis? Prepáč, ale ty nie si normálna...

sense
17. máj 2024

@moncsi1987 podľa mňa zbytočne riešis obrazy ktoré aj tak nechcete mať v dome, keby ich vyhodil bola by si spokojnejšía? Zrejme ma nejaké výčitky svedomia keď opustil manželku s dvoma deťmi kvôli tebe kde je jedno ešte postihnuté.

Co sa týka financovania spoločnej domácnosti, sadni si ku stolu napíšte na papier výdavky a rozdelnte si to percentuálne podľa výšky platu... Ak ako manželia nehospodarite spoločne...

moncsi1987
autor
17. máj 2024

@zltalienka áno. A nie neviem. Ešte som to nerátala, viem približne čo mi odíde z účtu + k tomu stravovac. karta a mám ešte z práce( vyhrali v súťaži) darček.kartu s 1125€ ktorú môžem minúť v potravinách

zltalienka
17. máj 2024

@moncsi1987 najrozumnejšie je dať všetky výdaje na papier. A potom si to rozdeliť. Či percentuálne podľa príjmov... takto za mňa nie, lebo s vami býva aj jeho syn z prvého manželstva.
Zároveň je otázka, či sa Ty máš podieľať (resp. v akom rozsahu) na platení poplatkov za ubytovanie, keďže nie si vlastníkom nehnuteľnosti. Zároveň je tu ešte Tvoja pôžička na vybavenie bytu ( ten nábytok máte určite aj v dome) ktorý stále splácaš, tá by sa mala tiež zohľadniť, veď to používajú všetci, nie iba Ty.
Komplikované to je....vo vašom prípade.
Otázka: píšeš, že byt ste predali a šli bývať k jeho rodičom...kde sú peniaze z predaja bytu?

zltalienka
17. máj 2024

@moncsi1987 ako nerozumiem prečo si sa neozvala ohľadom financií hneď ako ste kúpili byt. Keď on platil hypotéku 150€, Ty pôžičku na vybavenie 70€ + stravu pre oboch, tak už vtedy si mala vyššie výdaje ako on. Neexistuje žeby ste na stravu minuli iba 80€, hoci to bolo pred 10-11 rokmi.

sasa1310
17. máj 2024

@moncsi1987 ste manželia?

moncsi1987
autor
17. máj 2024

@zltalienka tie sa použili na kúpu ďalšieho bytu pre ex, následne sa predal aj ten byt, z toho bola vyplatená hypo.a ma ich uložené na účte.

moncsi1987
autor
Autor odpoveď zmazal
moncsi1987
autor
17. máj 2024

Ďakujem pekne každemu kto sa pridal a napísal názor aj pre aj proti, určite si k tomu sadneme a potom striktne stanovime kto ako a koľko a čo ďalej, vidím a čítam vaše komentáre niektoré mi srdce trhá... A teda uvidíme ako ďalej budeme pokračovať. Ale viem určite že takto to ďalej nechcem

moncsi1987
autor
17. máj 2024

@sasa1310 áno, pred rokom sme sa zobrali.