Ako efektívne spravovať financie vo vzťahu?
Ahojte,
Riešite financie vo vzťahu? Platíte 50 /50 ?
Dáva vám muž peniaze? Možno to vyznie blbo tato otázka, ale v mojej rodine všetci muži davaju peniaze ženám iba tak, aj keď majú, a mne môj nie 🤣🧐 ale keby niečo chcem, tak mi to kúpi , lenže nie sam od seba, a ja nie som taký typ, že by som sama povedala nech Mi to kúpi. Ja som napríklad taký typ, že ak vidim že sa mu niečo paci kúpim mu to , vždy mu kúpim to čo viem že sa mu paci. Či to je len ženský inštinkt? Neviem. Nesťažujem sa akože na neho, ja neplatím nájom on všetko plati. Ja zas zaobstaram pre naše dieťa keď jieco potrebuje (plienky utierky ) niekedy aj potraviny kamiónom niekedy aj zaplatím za nás večeru ale to je všetko v poriadku. Nesťažujem sa. Lem ma zaujímalo, že či viete o svojich poľovačkách ako sú matom s financiami alebo či vám davaju peniažky aj keď máte.
Od jakziva fungujeme rovnako, on plati vsetko, moj prijem sa odklada. Bolo to tak pred dietatom, pocas materskej aj po nej. Svoje potreby si hradim zo svojho prijmu.
Všetky peniažky máme spoločné. Máme prehľad o účtoch oboch nás. Dieťa máme ešte len v brušku,ale bude to rovnako aj po narodení. Sme manželia. 🙂
Príjmy oboch sú spoločné, spoločne z nich platíme všetky výdavky, mame jeden účet.
Nememu ani vlastna mater nerozumie... Ak chces peniaze alebo nieco kupit, musis sa naucit to povedat. Alebo si dohodnite mesacne platby, kolko ti posle, ak mas menej. Mne tak muz posielal, mame oddelene ucty
To pises o manzelovi ci priatelovi?
Pred dietatom 50/50, po navrate do prace 50/50, pocas rodicovskej mi kazdy mesiac poslal na ucet sumu, na ktorej sme sa dohodli a z nej som fungovala (potreby dietata, moje, mensie nakupy do domacnosti) a k tomu rodicak, vydavky ako povinne platby tahal on. Posielal mi takto kazdy mesiac prave preto, aby som si nemusela pytat a mohla si zabezpecit vsetko co som musela, chcela.
@petamich u nás rovnako počas MD/RD. Predtým sme každý svoje súkromné výdaje ako mobil, poistky, auto, byt platil manžel a ostatné veci ako prišlo, kto mal čas nakúpil, zaplatil ak chcel a pod. Potom budeme fungovať rovnako.
Aj po svadbe máme každý svoj účet (potrebujeme 2 kvôli prácam atď, inak by sme mali jeden) ale absolútne neriešime financie. Kto má so sebou peňaženku ten platí. Inkasa má nastavené on ako trvalé príkazy ale inak nákupy, domácnosť, dovolenky, večere, prerabka domu atď. - nejak to vždy jeden z nás zaplati a nedohadujeme sa kto kedy koľko a koľko mi kedy má poslať - veď sme jedna rodina, všetko je všetkých.
spoločný účet, obaja máme kartu k účtu a kupujem zo spoločného, ani jeden z nás nemíňa zbytočne
Príjmy mame spoločne, no nemáme spoločný účet. Keď som nepracovala (prvý rok malého), tak 90% platil on. Teraz keď zarábam obaja, presunieme každý určitú čiastku na účet z ktorého sa platia povinné výdavky, dáme na sporenie, malému, a ostatné si nechávame pre seba. On ma svoje koníčky, ja svoje..
Dôležité je, či je to frajer alebo manžel.
Ale ja s manželom máme spoločné financie. Každý máme svoj účet, ale posielame si navzájom ak treba, máme prístup obaja, na nákupe napr kto má bližšie peňaženku alebo voľné ruky,...
Proste sú to naše peniaze, nie moje a jeho.
Ahoj, mame jeden ucet, kde idu vsetky nase prijmy. Vsetko odchadza z uctu, hypo, energie, ucty, dovolenky, benzin a kazdy kupuje co uzna za vhodne, idem do obchodu a kupim co treba, nepytam sa nikoho. Veci ja tebe a ty mne nekupujeme, nepozyvame sa, neobdaruvame, muz mi kupi obcas kvety a ja jemu varim co ma rad, kupujeme co treba, ved clovek vela k zivotu nepotrebuje.
Nie nedáva mi muz nič a ani ja jemu nie,mame jeden účet ,keďže tie peniaze sú spoločne
Myslím že to je úplne jedno či manžel alebo priateľ keďže mame už dieťa. Ale je to manžel.
To je tak, ked sa jedna o "vztah", a nie manzelstvo. My sme riesili najorv manzelstvo, potom spolocny ucet, spolocny dom a nakoniec spolocne deti..... Ak to robis v obratenej postupnosti, potom treba zakladat taketo temy🤔
Nie, nie je to jedno. Ak je to manzel-ako pises v poslednom prispevku, vsetko je spolocne
odjakziva mame spolocny ucet dve karty a kazdy mina ako chce. Moje a tvoje mi pride zbytocne a potom vznikaju vycitky, kto kedy zaplatil viac
mohla by si sa premôcť a požiadať ho, nech ti zaplatí kurz štylistiky, pretože tomu gulášu, čo si sem napísala, nerozumie skoro nikto
@autorka je tu o tom milión diskusii. Tak mu prestaň kupovať veci len tak a kupuj sebe len tak. Osobne by som nebola s niekym kto všetko delí 50/50, lebo to potom môžem byt sama a kúpiť si co chcem. Obzvlast keď potom pride dieta a ja sa mam mužovi doprosovat, aby mi dal na vložky a ten mi povie, že naco sú tí také drahé vsak si kúp v lidli za euro (realne toto povedal jeden taky ch.. mojej kamaratke). A nepotrebujem k tomu žiadnych 10 účtov navyše, kde sa akoze budú posielať peniaze na účty a neviem co. Každý máme svoj účet, komunikujeme a kupujeme si co uznáme za vhodne. Pokial mam väčšie výdavky na deti, poviem mu a dá mi časť peňazí- neriešim ci je to 50 alebo koľko percent. Nepýtam vsak 2 eura za ponozky, rožky ci zmrzlinu. Napr.minuly týždeň som kupovala tenisky za 150€, automaticky mi on 100€ dal, nič som nepýtala
Sme manzelia a vsetko mame spolocne takze ak by aj jeden z nas dal nieco druhemu vlastne by daval z "naseho". A ano, obaja mame uplny prehlad o nasich financiach- vieme o kazdom dolari (zijeme v USA) na kazdom ucte
Manžel platí všetko, môj plat sa odkladá, je to takto 17 rokov...z odložených kupujeme dovolenky, investujeme atď..
Máme spoločný účet. Obaja mame k nemu kartu
Sme manželia, máme spoločné prijmi I výdavky. 50/50 môže fungovať len tam, kde majú obaja rovnaké prijmi. Inak je ten menej zarábajúci v nevýhode. My všetko platíme zo spoločného, odkladám zo spoločného, takže je úplne jedno kedy kto čo platí. Blbosti nekupujeme, na väčších výdavkoch sa dohodneme, naplánujeme kúpu. Spoločnú kasu máme od začiatku manželstva.
Prepáč autorka ale pýtať sa ľudí že či vedia ako sú na Tom finančne ich partneri mi príde taká otázka hodná vzťahu frajer/ frajerka v spoločnom bývaní možno po 2 rokoch a nie ako sú na Tom partneri manželia. Snáď sú to VAŠE peniaze a viete o VAŠICH financiách všetko a spoločne si s nimi "bačujete".
Prečo tu nikdy nezaložila tému nejaká žena , ktorá má s mužom buď jeden účet alebo taká čo síce majú každý účet zvlášť ale vedia o finančnej situácií doma a spoločne preberajú kam a kedy peniaze pôjdu. A žiadne moje tvoje a nedaj Boh že si na rodicaku a chlap ti posiela nejaké almužny na účet a keby ti aj milión posielal všetky peniaze čo máte on aj ty od svadby sú vaše. Čiže je veľký rozdiel manžel a frajer. Veľmi veľký. Ako tu písala jedna žena najskôr riešila manželstvo potom spoločne financie dom a potom deti... A má recht.
Autorka je to jedno ako to majú iní, keďze tvoju situáciu to nijako neovplyvní. Tak ako by mi vadilo pýtať si od chlapa peniaze a vydelovanie tak by som nechcela aby mi muž odovzdácal vyplatu.
Prepáč autorka ale pýtať sa ľudí že či vedia ako sú na Tom finančne ich partneri mi príde taká otázka hodná vzťahu frajer/ frajerka v spoločnom bývaní možno po 2 rokoch a nie ako sú na Tom partneri manželia. Snáď sú to VAŠE peniaze a viete o VAŠICH financiách všetko a spoločne si s nimi "bačujete".
Prečo tu nikdy nezaložila tému nejaká žena , ktorá má s mužom buď jeden účet alebo taká čo síce majú každý účet zvlášť ale vedia o finančnej situácií doma a spoločne preberajú kam a kedy peniaze pôjdu. A žiadne moje tvoje a nedaj Boh že si na rodicaku a chlap ti posiela nejaké almužny na účet a keby ti aj milión posielal všetky peniaze čo máte on aj ty od svadby sú vaše. Čiže je veľký rozdiel manžel a frajer. Veľmi veľký. Ako tu písala jedna žena najskôr riešila manželstvo potom spoločne financie dom a potom deti... A má recht.
@majus2323 ale bola tu uz aj taka diskusia kde mali jeden ucet setrili tam aj na dom a muz z neho vsetko vybral na kupu auta a zdrhol. A veru z okolia tiez take prijemne pribehy poznam. Ale teda ja si hlavne myslim z prispevku autorky ze jej je luto ze muz neplati vsetko a nekupuje jej veci ktore sa jej pacia a nie rozdelenie financii ako take.
Mali sme prehlad o svojich financiách, od kedy sme spolu zacali zit. Mame jeden ucet spolu, dve karty, tam posielame kazdy dohodnutu sumu + na setrenie. Plus mame kazdy svoj ucet, ja to volam na vreckove. Prijem mame skoro rovnaky. Funguje nam to takto aj po svadbe. Mne by vadilo, keby som nemala celkový prehlad o financiách v domacnosti, co sa plati, kolo mame stravu, kolko mame nasetrene. Uz len preto, keby sa nieco stalo, nech ten druhy nemusi riesit co kam sa platilo a tak. Ak mate rôzny prijem, tak za mna pomerný model podla príjmov.
Ja toto nepochopím.
Jedno telo, jedna duša, jedna domácnosť, jedny financie.
Máme jeden účet, dve karty, dovi dopo.
My sme sa o financiách ani jeden krát nepohadali, neriešili, nedohadovali...
Ale my sme rovnako nastaveni.
Vela ich nemáme, ale ani pre nás nie sú u na prvých priečkach hodnôt. Ani na druhých, tretích...
Je to úplne sveta žiť. Nemať takéto problémy.
@majus2323 ale bola tu uz aj taka diskusia kde mali jeden ucet setrili tam aj na dom a muz z neho vsetko vybral na kupu auta a zdrhol. A veru z okolia tiez take prijemne pribehy poznam. Ale teda ja si hlavne myslim z prispevku autorky ze jej je luto ze muz neplati vsetko a nekupuje jej veci ktore sa jej pacia a nie rozdelenie financii ako take.
@miroslava2710 vybrať všetky peniaze je trošku extrémna situácia a netvrdím že ľudia s jedným účtom nemajú žiadne problémy ale nemusia na seba hľadieť cez prsty kto má koľko a kto čo kupuje. Aj keď je to neviem ako super nastavené vždy príde niečo niečo nepredvídateľné. Vôbec ako hospodaria ? Ako šetria? Ako sa pripravujú na nepredvídateľnú situáciu v rodine? Ako majú ošetrené keby sa nedajbože partnerovi niečo stane ? Ako vedia že ups, posledné mesiace fakt dosť míňame, musíme trošku zvoľniť? A hlavne načo sa ľudia berú a hlavne v kostole keď nechápu že po svadbe už není nič ich. Ale sú už len spoločne.... Veď si beriete polovičku hádam rovnako nastavenú ako ste vy sami a ak nie načo sa beriete ? Mysliac si že protiklady sa priťahujú? Lebo nie. Pokiaľ nemajú 2 ľudia spoločnú víziu budúcnosti ohľadom deti , výchovy , bývania, rodiny a financií tak z toho pramenia len hádky a nedorozumenia. To že autorka niečo chce a manžel jej to nekúpi je bagatel... Chlapovi môžte ukázať že sa vám niečo páči ale jemu nedopne že to má kúpiť. Musíte mu povedať zlato chcela by som to a to. Je málo vzoriek mužov ktorý sú tak pozorní ale to ešte z chlapa nerobí zlého muža alebo zlého otca. Ja za tým čo píše autorka cítim trošku nekomfort čo sa financií týka. Lebo od malička má vzor že muž dáva žene peniaze. Logicky aj ona má tento vzorec a není jej komfortne keď to tak neni. Tak to zvalí na situáciu že nekúpi mi od seba nič len tak. Možno sa mýlim, nie som vševed ani múdra sova. Ale keby sa môžem staviť v Tom či mám pravdu dala by som hodne mastný vklad.
Nemá mi prečo dávať peniaze, mame ich spoločné a keď chcem tak si kúpim, tak isto aj on

Pred dietatom 50/50, po navrate do prace 50/50, pocas rodicovskej mi kazdy mesiac poslal na ucet sumu, na ktorej sme sa dohodli a z nej som fungovala (potreby dietata, moje, mensie nakupy do domacnosti) a k tomu rodicak, vydavky ako povinne platby tahal on. Posielal mi takto kazdy mesiac prave preto, aby som si nemusela pytat a mohla si zabezpecit vsetko co som musela, chcela.