Ako efektívne spravovať tretí pilier na dôchodok?
Robila som vo firme kde prispievali na tretí pilier, ja som dala ročne 180 čo som si aj odratala z daní, a oni mi dali ďalších 240€. Tak sa to oplatilo aj napriek vysokým poplatkom. Lenže prácu som zmenila, v novej práci nič také nie je. Poplatky sú tam také vysoké, že sa mi neoplatí tam dávať peniaze, a mám pocit že keď tam žiadne nebudem posielať tak na tých poplatkoch mi nakoniec všetky doterajšie úspory vezmú. Dá sa to nejako presunúť inde, alebo aké sú možnosti, čo s tým mám spraviť? Nechcem tie peniaze minúť, chcem ich mať odložené na dôchodok ale to bude až o 20 rokov, a nechcem aby mi ich tá poisťovňa zatiaľ minula na poplatkoch. Nemám problém tam posielať napr tých 15€ mesačne čo doteraz, ale aby som to posielala len na ich poplatky, to viem odložiť aj lepšie.
neporadim, na stastie moj predosly aj terajsi zamestnavatel mi prispievaju. Tych 15€ povazujem za velmi malo penazi, ja si platim 80€ mesacne, zamestnavatel okolo 55€
Staci 180€ rocne?
@beata_k 180€ si viete najviac odpočítať zo základu dane, viac nie.. To je najviac, čo by som si tam prispieval, viac nie, teda ak nemáte nejakú presnú dohodu so zamestnávateľom, koľko si máte prispievať. 🙂 A ak vám zamestnávateľ neprispieva, neposielal by som si tam dobrovoľne peniaze.
@beata_k 180€ si viete najviac odpočítať zo základu dane, viac nie.. To je najviac, čo by som si tam prispieval, viac nie, teda ak nemáte nejakú presnú dohodu so zamestnávateľom, koľko si máte prispievať. 🙂 A ak vám zamestnávateľ neprispieva, neposielal by som si tam dobrovoľne peniaze.
@riso_z_malomesta Zmenila som zamestnavatela, ktory neprispieva. Zvazovala som posielat si nieco male sama. Preco by si neposielal?
@riso_z_malomesta Zmenila som zamestnavatela, ktory neprispieva. Zvazovala som posielat si nieco male sama. Preco by si neposielal?
@beata_k Keby bolo zle, nedajú sa len tak odtiaľ vybrať peniaze, menšie zhodnotenie vo fondoch, minimálny výber toho, do čoho sa dá investovať, zdaňovanie výnosov pri ich výbere - existujú aj alternatívy bez zdanenia (to sa, samozrejme, môže v budúcnosti meniť..)
Keďže ide o štátny produkt, štát môže časom upravovať/sprísňovať podmienky výberu, poplatky, zrušiť zníženie základu dane do 180 eur.. (jednoducho, môže upravovať podmienky).
Ale keby prispieval zamestnávateľ, bola by škoda nevyužiť tieto peniaze "zadarmo" 🙂
@anonym_autor Už v inej téme som ti napísal, že tie poplatky nie sú tak vysoké, aby ti pohltili celú nasporenú sumu. JE to ani nie 1% z hodnoty tvojho účtu, ale tvoj účet sa každoročne o niečo zhodnocuje.
Aj tak s tým nič nenarobíš. Ak ti neprispieva zamestnávateľ, nie si povinná ani ty prispievať. Nechaj to taj a vyberieš si to o 20 rokov.
@anonym_autor investujte si sama u brokera napr. Máte to zadarmo a pod kontrolou
@anonym_autor investujte si sama u brokera napr. Máte to zadarmo a pod kontrolou
Ďakujem, nechám to teda tak a nebudem prispievať. Mám rastový fond, zhodnotenie minulý rok bolo 15% ale na poplatkoch som stratila 100€ 🙄 Keď vidím že pošlem 180€ a z toho si 100€ vezmú tak ma ide poraziť.
Ja si šetrím na dôchodok inde, toto viem že sa kvôli poplatkom neoplatí bez príspevku zamestnávateľa, takže tam nechcem dávať viac peňazí.

Z tretieho piliera neviete len tak vybrať peniaze. Môžete tak urobiť len každých 10 rokov od uzatvorenia, a to len svoju časť, nie od zamestnávateľa.
Každopádne, keď vám teraz neprispieva zamestnávateľ, momentálne by som si tam nič neposielal a keď to bude možné, zvážil by som výber vašej časti.
Každopádne, skontrolujte si, či tam máte nastavené investovanie do indexových fondov, aby sa vám tie súčasné úspory v treťom pilieri čo najlepšie zhodnocovali, keďže máte ešte cca. 20 rokov do dôchodku.