Ako efektívne ušetriť na potravinách a stravovaní?
Ahojte, potraviny sú drahé, v reštaurácii je to drahé, jesť sa ale musí. Poraďte, ako šetríte čo sa týka nakupovania potravín/stravovania v reštauráciách?
Mozes varit s rozumom, nevyhadzovat a nekupovat „sprostosti“ ..: ak je chit tak akciove. Inac neusetris na jedle nic
@anonym_autor Na jedle sa nedá šetriť.
@anonym_autor nekupovat blbosti co nepotrebujem, sladkosti, chipsy, tuto novinku vyskusam, toto je v akcii tak to vezmem aj ked to bezne nejeme a podobne. Rozmyslat co budem varit a snazit sa vyuzit kazdu surovinu na maximum (napr z kurata vies spravit aj polievku, aj napr rizoto). Neplytvat jedlom, snazit sa vsetko spotrebovat, nevyhadzovat, vyuzivat mraznicku (napr gulas ak ti nejde na chut na treti den, tak nevyhadzovat ale zamrazit a o par tyzdnov si das).
Urcite by som nesetrila na kvalite jedla, to sa vam neskor odrazi na vydavkoch za lekara ci zubara.
@anonym_autor na jedle veľmi nešetrím, lebo by som raz tie peniaze nechala zase v lekárni. Jediné, čo robím je to, že ak je niečo v akcii, čo sa dá uskladniť dlhodobo, napr. olej, ryža, maslo, broskyne v plechovke a pod. alebo mäso, ktoré môžem dať do mrazničky, tak kúpim viac balení. Ono sa to nezdá, ale za rok to urobí dosť. Prípadne varím podľa toho, čo je v akcii, napr, tvaroh, baklažány, karfiol. Ale určite nevarím spôsobom, že dnes by sme mali granadír, zatra parené buchty, pozajtra vajcové halušky, čiže jedlá takmer bez výživovej hodnoty. A ešte nekupujem sladké vody vôbec, sladkosti a slané somariny výnimočne, radšej upečiem koláč a kúpim ovocie. Do reštaurácie chodíme, ale nie dva krát týždenne, ale vyberáme si rozumne
@anonym_autor Na jedle sa nedá šetriť.
@jasminia ale dá, najmä pri väčšej rodine to je poznať a vôbec teraz nemyslím variť kolienka tri krát do týždňa.
Že sa muž dal na diétu a prestal jesť aj mäso. 😂
Nakupujem zbytočnosti typu sladké, balené vody, čipsy, sladkosti, radšej pečiem doma perník, bábovku, bublaninu,rôzne koláče zo sezónneho ovocia, snažím sa kúpiť v akcii ak je trebárs múka,cukor, olej, ryža,strúhanka a podobne viac balení,maslo ak je dobrá cena, kúpim viac a dam zamraziť. Celkovo veľa využívam mrazničku, svokra nám dáva domáce vajíčka, ak zabijú,tak sliepku, zajaca,tiež sám do mrazničky mäso.Niečo aj vypestujem,máme vlastné paradajky, uhorky, mrkvu, ovocné stromy,tak využívam aj toto.
@anonym_autor kupujem potraviny, ktore su v akcii, inak sa na tom moc usetrit neda.
@anonym_autor keď chceš šetriť tak reštaurácia ozaj len raz za čas a treba si jedlo pripravovať doma ( na dva dni + sledovať akcie v potravinách), neplytvať jedlom.
Nakupovať s rozumom a len toľko čo spotrebujete , nenechať sa oklamať množstevnymi zľavami hlavne ak sa nejedná o tovar s dlhšou spotrebou.
Kupovat zakladne potraviny a varit si doma, nechodit do restik. Nekupovat cipsy, sladkosti, polotovary, kupovat sezonnu zeleninu a ovocie (nekupit jahody v zime a tak). Jest strukoviny, my nejeme maso, takze aj tam usetrime, miesto toho mame sosovicu a fazulu 🙂 nakupovat v akcii, kupit vyhodnejsie vacsie balenia. Neprejedat sa.
@anonym_autor ešte ma napadlo, že je fajn pozrieť si letáky a podľa toho si naplánovať, čo variť počas celého týždňa. Super sú strukoviny, aj zložením aj cenou
Usetris tak, ze budes varit doma. A nie chodit po restikach. Varit lacne jedla. Z muky, zemiakov. Da sa naozaj vela vymysliet. Nakupovat do zasoby ak je akcia. Napr ryzu, olej, rybickove konzervy atd. A nekupovat zbytocnosti. Je to nezdrave a drahe. Kolko x platim strasne sumy a v kosiku hluposti ako kofola, chipsy, cokolady…
Šetrím jediným spôsobom, nechodím do obchodu, potraviny objednávam na celý týždeň. Zrazu zo 600-800€ mesačne na stravu minieme 400-500€. Dôvod je jednoduchý, čo nevidím to nekúpim. Takže idem len zo zoznamu, ktorý mám napísaný. Keď je nejaká trvanlivá potravina v akcii, tak kúpim do zásoby viac ks, napr kuchynské utierky, mäso dám do mraziaku, mlieko, olej, cestoviny, cukor...
Reštaurácie navštevujem už pomenej, lebo robím z domu, tak sa mi nikam nechce chodiť jesť😅. Keď som chodila (denne), tak som si vždy brala menu, nie A la carte.
doma nešetrím klasicky na surovinách - ale snažím sa neplytvať
do reštík chodím veľmi málinko ...
@anonym_autor potraviny sú jediná oblasť kde nešetríme a kupujeme kvalitné
Robím domáce "jogurty". Ušetrím možno 10e mesačne 😅 ale inak na jedle nešetrím, je to vec ktorú dávame do seba, na našom zdraví by sa šetriť nemalo.
Šetrila by som všade inde, len nie na jedle a vzdelaní.
Najviac ušetríš meal prepom a plánovaním jedla. Keď som to robila dokázala som ušetriť viac ako 30% nákladov na jedlo a v konečnom dôsledku to aj dosť šetrí čas, lebo už máš jedno či stojíš pri jednom alebo pri dvoch hrncoch.
A samozrejme obmedzením reštaurácii a donášok.
Take to vymýšľanie lacných jedal s nulovou vyživovou hodnotou je dlhodobo neudržateľné. Radšej si nakúpiť všetko, nejak extra sa neobmedzovať ale jedlo plánovať. Reálne mi to ušetrilo viac peňazí ako prezeranie letákov a nakupovanie v akcii. Ale keď sme fakt potrebovali ubrať tak sa to dalo aj skĺbiť, naplánovala som jedlo podľa toho čo bolo v akcii a na čo zrovna bola sezóna.
Ale ono to ani nie je tak o tom šetrení, skôr som sa naučila potravinami neplytvať. A v konečnom dôsledku mame ten jedalnicek omnoho zdravší a pestrejší. Veľa využívam aj mrazak. Napríklad teraz som robila slivkové guličky z tbarohoveho cesta tak keď už som sa s tým hrajkala urobila som tých guli nie 20 ale 60 a dala som do mrazaku a keď sa mi nebude chcieť variť len vytiahnem uvarim hodím na jogurt a mame jedlo za 4 minúty hotove a nemusíme riešiť donasku alebo nejaký obed typu kaiserka s lučinou
Kupujem to čo je v akcii, využivam zľavy z vernostných kariet
Pokojne kúpim aj zlacnený tovar pred dátumom spotreby - za polovičnú cenu, niekedy ešte lacnejšie
Kupujem vlastné značky Coop Jednota, Kaufland - do iných obchodov chodím minimálne
Varím podľa toho čo mám nakúpené, všetko využijem - nič nevyhadzujem
odkladám aj do mrazničky
Nekupujem veľké zásoby
Najviac ušetríš meal prepom a plánovaním jedla. Keď som to robila dokázala som ušetriť viac ako 30% nákladov na jedlo a v konečnom dôsledku to aj dosť šetrí čas, lebo už máš jedno či stojíš pri jednom alebo pri dvoch hrncoch.
A samozrejme obmedzením reštaurácii a donášok.
Take to vymýšľanie lacných jedal s nulovou vyživovou hodnotou je dlhodobo neudržateľné. Radšej si nakúpiť všetko, nejak extra sa neobmedzovať ale jedlo plánovať. Reálne mi to ušetrilo viac peňazí ako prezeranie letákov a nakupovanie v akcii. Ale keď sme fakt potrebovali ubrať tak sa to dalo aj skĺbiť, naplánovala som jedlo podľa toho čo bolo v akcii a na čo zrovna bola sezóna.
Ale ono to ani nie je tak o tom šetrení, skôr som sa naučila potravinami neplytvať. A v konečnom dôsledku mame ten jedalnicek omnoho zdravší a pestrejší. Veľa využívam aj mrazak. Napríklad teraz som robila slivkové guličky z tbarohoveho cesta tak keď už som sa s tým hrajkala urobila som tých guli nie 20 ale 60 a dala som do mrazaku a keď sa mi nebude chcieť variť len vytiahnem uvarim hodím na jogurt a mame jedlo za 4 minúty hotove a nemusíme riešiť donasku alebo nejaký obed typu kaiserka s lučinou
@lavender94 tiež to tak robím, či guľky, parené buchty, knedľu, guľáš do mrazničky
na jedle nesetrim
@anonym_autor otazka znie kto mi ju prweobi? Moja agentka tvrdi, ze ju mam dobre nastavenu ze je tam vsetko ma byt plus stale omielala ze to by som nechala hneti by som nechala
na strave sa ušetriť neda.
na strave sa ušetriť neda.
@alickapusinka dá, je tu viac príspevkov, ako na to. Neušetríš tisícky eur, ale pri troch deťoch je aj 50 eur mesačne slušná suma, za rok, desať rokov celkom dosť, ak treba len trochu snahy, rozmýšľania a plánovania. Stačí si spočítať, koľko ušetrím, keď nebude kupovať deťom sladké sračky plné éčiek, ale urobím doma palacinky s domáxim džemom alebo upečiem koláč. Suma vôbec nie je zanedbateľná.
@alickapusinka dá, je tu viac príspevkov, ako na to. Neušetríš tisícky eur, ale pri troch deťoch je aj 50 eur mesačne slušná suma, za rok, desať rokov celkom dosť, ak treba len trochu snahy, rozmýšľania a plánovania. Stačí si spočítať, koľko ušetrím, keď nebude kupovať deťom sladké sračky plné éčiek, ale urobím doma palacinky s domáxim džemom alebo upečiem koláč. Suma vôbec nie je zanedbateľná.
@anonym_311090 súhlasím, práve na tomto nám ušlo aj 100-200€ mesačne, že sme si kúpili nanuk,cukríky, čipsy, chrumky, víno, rozhodla som sa v obchode, že si večer urobíme ja neviem pizzu, tak som nakúpila na ňu, pritom sme mali čo na večeru doma 🤷🏼♀️😅.

Nijako zmierit sa stim alebo odist do zahraničia za lepšim platom. Na jedle sa neda šetriť.