Ako efektívne ušetriť na potravinách a stravovaní?
Ahojte, potraviny sú drahé, v reštaurácii je to drahé, jesť sa ale musí. Poraďte, ako šetríte čo sa týka nakupovania potravín/stravovania v reštauráciách?
Vyslovene ušetriť sa nedá ak chceš jesť naozaj rozmanito a plnohodnotne. Skôr nevysmazat, neminies toľko oleja ako ked len orestujes na prírodno mäso. Variť husté polievky co nahradia aj druhé jedlo alebo rôzne prívarky.
Ja sa priznám na strave naozaj nesetrim, keďže ako aktívny športovec jesť nejaké rýchle a lacné jedlá ani nemôžem. Kupujem ale veci ak su v akcii, ryby, syry, dám do mrazničky. Robím casto pomazanky doma, nie tie kupovane, ze sa ledva jeden naje. A v lete hlavne sezonna zelenina, v zime nekupujem predražené karfioly a podobne. My mame radi aj hríby, varím z toho casto polievky, do mäsa, s vajíčkom.....chodíme si nazbierať.
@anonym_311090 Na jedle sa šetriť nedá. A na tom trvám. Treba kupovať kvalitné potraviny.
@jasminia na jedle ako takom sa šetriť dá, a vôbec da nebavíme o tom, znížiť kvalitu, skôr asi aj naopak, zvýši ju to, kopec ľudí minie peniaze na prázdne kalórie (sama som taká bola) v stovkách mesačne. Keď som prestala platiť tieto pochutiny, zrazu som zistila, že viem krásne ušetriť 🙂. Rovnako bolo vyššie spomenuté ako sa dá šetriť na jedlách, keď človek poriadne premyslí, čo kedy uvarí, lebo nič nevyhodí.
Chipsy, chrumky, sladké vody, sladkosti ja nepovažujem za jedlo, takže ak idú peniaze tam, prestať to kupovať.
Ale úplne ze ušetriť na potravinách, z ktorých sa bude variť môžeš iba tak, ze kúpiš co je prave v akcii a varis v ten deň jedlo z toho. A variť primerane, aby sa nevyhadzovalo. Inak nemáš ako ušetriť ak nechceš byť na chlebe s cibuľou.
Ja si akurat myslim, ze prave na jedle sa da usetrit najviac. Voda -hygiena- neprichadza do uvahy. Sprchujeme sa kazdy den par minut- tam sa setrit neda.kurenie nastavene na 22 stupnou/ Orava takze kurime skoro 9mesiacov. Oblecenie tak akurat- zuadnych 20 parov topanok a 30 tifli a 50 triciek- tolko kolko vynosim a kupujem ked potrebujem, nie preto aby som si urobila radost, ci sa mi to paci. No potraviny tam sa da usetrit- nekupujem " nic z trvanliveho ak to nie je v akcii" kupujem par kusov do zasoby. Ovocie a zelenina sezomme a tiez v akcii- takze teraz hkavne melony, uz zacinaju slivky, hrozno... ziadne mandarinky po 4e alebo banany po 2e- ked npr vo stvrtok pojdu do akcie po 0,9 centov- tie tfi xni pockam. Maso hlavne kuracie kupujem v celku a porcujem si. Nemienim platit euro navyse ze mi niekto rozreze kuracie stehno na horne a spodne, alebo nakraja krkovicku ci kare- to zvladne hadam kazdy.. Nekupujem pudingy ked si z mlieka a " prasku" viem uvarit. Nekupujem presladene pribinaciky po 1,5/ kus ked vanicka tvarohu v akcii stoji 0,8 plus trochu kakaa.... Nekupujem sladke vody a predrazene sirupy- ked uz uvarim bazovy sirup za par e.....
Usetrit sa da tak, ze nakupujes v akciach, varis a pecies doma a nezjedene nevyhadzujes. Alebo uvaris len tolko, kolko sa zje.
@anonym_311090 A písali Ti to tu viaceré, nie len ja. Tak si ma nevyberaj ako hromozvod.
@jasminia ja som tiež zástancom toho že na jedle sa ušetriť dá a to bez toho aby si jedla nejaké srajdy. Pre mňa je kvalita potravín vyjadrená minimom položiek v zložení a lokálnosť . Kupujem zásadne základné potraviny, cez leto využívam naplno našu záhradu a mrazím bobuľovité ovocie a ostatné zaváram . Zo zeleniny robím jednoduché omáčky , ktoré potom zavarím a nahádžem na cestoviny v zime, koncom augusta kúpim v akcii papriku , ktorú naplním mletou zmesou a nahádžem do mrazáku , slivky zamrazím na celú zimu do slivkových knedlí ., z ostatných upečiem lekvár Pečiem deťom koláče, bábovky , buchty-toto vôbec nekupujem . Obdeň varievam , sú dni keď aj denne. Momentálne sme piati doma a pohybujem sa na 500 -600 eurách .
@jasminia ja som tiež zástancom toho že na jedle sa ušetriť dá a to bez toho aby si jedla nejaké srajdy. Pre mňa je kvalita potravín vyjadrená minimom položiek v zložení a lokálnosť . Kupujem zásadne základné potraviny, cez leto využívam naplno našu záhradu a mrazím bobuľovité ovocie a ostatné zaváram . Zo zeleniny robím jednoduché omáčky , ktoré potom zavarím a nahádžem na cestoviny v zime, koncom augusta kúpim v akcii papriku , ktorú naplním mletou zmesou a nahádžem do mrazáku , slivky zamrazím na celú zimu do slivkových knedlí ., z ostatných upečiem lekvár Pečiem deťom koláče, bábovky , buchty-toto vôbec nekupujem . Obdeň varievam , sú dni keď aj denne. Momentálne sme piati doma a pohybujem sa na 500 -600 eurách .
@subartic Ok, ja sa ale pýtam na to, že takú odpoveď ako ja tu dalo X,Y ďalších žien, tak prečo si tu robíš, robíte s autorkou hromozvod práve zo mňa.
NA TÚTO konkrétnu otázku mi vieš/ viete dať adekvátnu odpoveď ?
Lebo nič v zlom, ale ako nepýtala som sa na zloženie vaších nákupných vozíkov.
@subartic Ok, ja sa ale pýtam na to, že takú odpoveď ako ja tu dalo X,Y ďalších žien, tak prečo si tu robíš, robíte s autorkou hromozvod práve zo mňa.
NA TÚTO konkrétnu otázku mi vieš/ viete dať adekvátnu odpoveď ?
Lebo nič v zlom, ale ako nepýtala som sa na zloženie vaších nákupných vozíkov.
@jasminia ja som ťa zobrala ako prvú z kraja. Nič v tom nehľadaj . Jednoducho máme opačný názor. Ja myslím že na strave sa ušetriť dá , ty tvrdíš že nie, tiež sme ti napísali viac ako jeden že to ide .
@anonym_311090 súhlasím, práve na tomto nám ušlo aj 100-200€ mesačne, že sme si kúpili nanuk,cukríky, čipsy, chrumky, víno, rozhodla som sa v obchode, že si večer urobíme ja neviem pizzu, tak som nakúpila na ňu, pritom sme mali čo na večeru doma 🤷🏼♀️😅.
@denkabemommy fúúú, tak až toľko som nečakala, ale ono to naskáče,o tom, že to nikomu neprospieva, ani nehovorím
@anonym_311090 Na jedle sa šetriť nedá. A na tom trvám. Treba kupovať kvalitné potraviny.
@jasminia veď kvalitné potraviny kupovať môžeš, len si môžeš vybrať, koľko za ne zaplatíš. Nie každý súkromný chovateľ má mäso za tú istú sumu, niektorý ti dá zľavu, ak si vezmeš viac, tiež keď sa spojíme a kúpime so švagrinou viac koreňovej zeleniny, cibule, strukovín a zemiakov, tak nám ich dá za lepšie ceny. Syry v obchode môžeš kúpiť za bežnú cenu, alebo aj v zľave, tvrdé sú kvalitné a vydržia dlhšie ako tri dni, kde je problém?
@denkabemommy fúúú, tak až toľko som nečakala, ale ono to naskáče,o tom, že to nikomu neprospieva, ani nehovorím
@anonym_311090 deti mám 2, každý deň keď si zobrali kapsičku, chrumky, cukríky, čokoľvek. Vyšlo to aj 4-6€ denne, čo je teda 120-180€/mesiac, ja milujem pringles čipsy, do mesiaca 10x vyjdú 35€ 😅. Fakt sa to nezdá, až kým som to reálne nezačala prerátavať. Samozrejme, stále im doprajem sladkosť alebo kapsičku, inú blbosť ale tým, že nechodíme do obchodu a nákup objednávam, tak im kúpim o hodne menej toho ako predtým, skôr im doma napečiem. Napodiv, vôbec tie blbosti ani nepýtajú 🙂.
@subartic Tak si šetri, ale ja kuracie separáty jesť nemusím.
@jasminia Však si jedz, čo chceš, ale sú ľudia, ktorí jednoducho šetriť musia. A ani oni nejedia odpad, o tom téma ani nie je. Ak nemáš čo napísať k veci, tak sa tu nezapájaj, alebo aspoň nepovyšuj a nesprávaj ako arogantná krava.
@jasminia Však si jedz, čo chceš, ale sú ľudia, ktorí jednoducho šetriť musia. A ani oni nejedia odpad, o tom téma ani nie je. Ak nemáš čo napísať k veci, tak sa tu nezapájaj, alebo aspoň nepovyšuj a nesprávaj ako arogantná krava.
@anonym_345c94 Povedal anonym. Ako anonymná krava, čo sa hanbí za svoj nik.
Mne sa osvedcil zoznam a nakupovat bez deti.
@anonym_311090 deti mám 2, každý deň keď si zobrali kapsičku, chrumky, cukríky, čokoľvek. Vyšlo to aj 4-6€ denne, čo je teda 120-180€/mesiac, ja milujem pringles čipsy, do mesiaca 10x vyjdú 35€ 😅. Fakt sa to nezdá, až kým som to reálne nezačala prerátavať. Samozrejme, stále im doprajem sladkosť alebo kapsičku, inú blbosť ale tým, že nechodíme do obchodu a nákup objednávam, tak im kúpim o hodne menej toho ako predtým, skôr im doma napečiem. Napodiv, vôbec tie blbosti ani nepýtajú 🙂.
@denkabemommy ja teda do obchodu chodím , ale snažím sa chodiť bez najmenšieho . Dievčatá sú už vo veku kedy dbajú na postavu , tak tieto ako keksíky a cukríky a čokoládky neriešia, problém je však u nich s kolou a energeťákmi . Ale zas tam vedia že cezo mňa neprejdú a keď tak len veľmi výnimočne . S malým keď idem , tak je dohoda že len jedna sladkosť a cukríky to nebudú. Na tomto sa dá naozaj veľa stiahnuť a ešte aj zdravie podporíš .
Nesuhlasim,na jedle sa usetrit da a velmi dobre.Ja poznam ludi co nejdu na dovolenku ale na jedenie kupuju co ai zmyslia.A vobec to nie je zdrave len za to ze nakupia co im pride.A vibec to nie je o tom ze losos ci kacka alebo makarony so syron.Da sa najst velmi pekny balanc.
Mne sa osvedcil zoznam a nakupovat bez deti.
@anonym_b33397 zoznam sa osvedčil aj mne a aj neprítomnosť detí . A idem jeden okruh - 96 % šunka, humus, makrela , tvrdý syn , 1 kg biely jogurt grécky 10 % , 1 kg biely jogurt 2 %, kefír alebo acidofilné mlieko , vajíčka , tvaroh , olomoucke syrečky, ovsenné vločky , brusnice a hrozienka. To je môj základ od mája do polovičky októbra, potom sa pridáva ovocie a zelenina.
Praveze na strave sa da usetrit najviac a to vobec nie je nutne jest len zemiaky a mucne jedla i ked pecene zemiaky s kyslou kapustou su plnohodnotne jedlo.Varim dost zo stukovin hlavne fazulu,cicer a sosovicu.Zo sosovice a ciceru su vyborne fasirky ,salaty,polievky ,natierky, jeme aj sojove maso,tofu...Ked kupujem syry kupujem radsej tvrdy zrely syr typu cedar alebo parmezan,pecorino lebo doda jedlu vyraznejsiu chut a spotrebujem ho o dost menej ako ked varim z pre mna skoro bezchutovou tehlou.Kurca si porcujem sama,bravcove meliem tiez sama.Ryby nemusia byt drahe tuniakove steaky podobnu ,,masovu chut,, ako tuniak ma aj makrela.Dnes som kupila zlacnene ocistnene mrazene tigrie krevety v lidli vysli na cca 10 euro kilo bude omacka s linguine.Na doma pecenom pecive ci uz sladkom ci slanom sa da hodne usetrit.Kapustu a papriku plnim aj masom ale aj bezmasitou verziou s ryzou hubami a struhanou mrkvou to mam od jednej ukrajinky.Na vikendovej chalupe mam nad chalupou hned luku a les tak v lete od cucoriedok po cernice si zbieram sama mrazim a zavaram, materinu dusku,lubovnik,mysi chvost ci matu mam na luke,taktiez stavel u nas na vychode to volame soska robim privarok,zeleny borsc.. huby ked je dobry rok tak to variujem do alelluja nasusim na cely rok do omacok,polievok pod maso..Jeme,pestro,chutne sme traja tak tych 450 -500 eur maximalne mesacne ide na stravu,keby bolo treba viem priskrtit zazila som vo Svajciarsku ine setrenie,toto tu je nic, take optimalne...
@denkabemommy ja teda do obchodu chodím , ale snažím sa chodiť bez najmenšieho . Dievčatá sú už vo veku kedy dbajú na postavu , tak tieto ako keksíky a cukríky a čokoládky neriešia, problém je však u nich s kolou a energeťákmi . Ale zas tam vedia že cezo mňa neprejdú a keď tak len veľmi výnimočne . S malým keď idem , tak je dohoda že len jedna sladkosť a cukríky to nebudú. Na tomto sa dá naozaj veľa stiahnuť a ešte aj zdravie podporíš .
@subartic ja som začala objednávať z časového hľadiska, za 10min vyklikám 100€ nákup na týždeň a nestrávim vyše hodiny v obchode. Toto šetrenie je sekundárny produkt, keď mi ostalo príliš veľa € na účte na konci mesiaca 😅.
@anonym_autor no teraz v sezone si vies aj vela veci zavarit na zimu ...leco, varene paradajky na polievku, v zime by si sa nedoplatila a bez chuti, zavarit ovocie, porobit lekvare, nasusit co sa da..aj to vela robi. Ak nemate zahradu, poobzeraj sa v okoli po samozberoch, pripadne o moznostiach nakupu priamo od vyrobcov, napr. V nasom okoli si vies ist kupit paradajky za 1 €/kg priamo do sklenikov. A ano, nakupovat co vydrzi do zasoby, ked je akcia. Ja miniem viac, ked idem na nakup s dietatom 😄
@alickapusinka dá, je tu viac príspevkov, ako na to. Neušetríš tisícky eur, ale pri troch deťoch je aj 50 eur mesačne slušná suma, za rok, desať rokov celkom dosť, ak treba len trochu snahy, rozmýšľania a plánovania. Stačí si spočítať, koľko ušetrím, keď nebude kupovať deťom sladké sračky plné éčiek, ale urobím doma palacinky s domáxim džemom alebo upečiem koláč. Suma vôbec nie je zanedbateľná.
@anonym_311090 tak teda šetri
@anonym_311090 tak teda šetri
@alickapusinka tvoje infantilné príspevky ma už neprekvapujú
Praveze na strave sa da usetrit najviac a to vobec nie je nutne jest len zemiaky a mucne jedla i ked pecene zemiaky s kyslou kapustou su plnohodnotne jedlo.Varim dost zo stukovin hlavne fazulu,cicer a sosovicu.Zo sosovice a ciceru su vyborne fasirky ,salaty,polievky ,natierky, jeme aj sojove maso,tofu...Ked kupujem syry kupujem radsej tvrdy zrely syr typu cedar alebo parmezan,pecorino lebo doda jedlu vyraznejsiu chut a spotrebujem ho o dost menej ako ked varim z pre mna skoro bezchutovou tehlou.Kurca si porcujem sama,bravcove meliem tiez sama.Ryby nemusia byt drahe tuniakove steaky podobnu ,,masovu chut,, ako tuniak ma aj makrela.Dnes som kupila zlacnene ocistnene mrazene tigrie krevety v lidli vysli na cca 10 euro kilo bude omacka s linguine.Na doma pecenom pecive ci uz sladkom ci slanom sa da hodne usetrit.Kapustu a papriku plnim aj masom ale aj bezmasitou verziou s ryzou hubami a struhanou mrkvou to mam od jednej ukrajinky.Na vikendovej chalupe mam nad chalupou hned luku a les tak v lete od cucoriedok po cernice si zbieram sama mrazim a zavaram, materinu dusku,lubovnik,mysi chvost ci matu mam na luke,taktiez stavel u nas na vychode to volame soska robim privarok,zeleny borsc.. huby ked je dobry rok tak to variujem do alelluja nasusim na cely rok do omacok,polievok pod maso..Jeme,pestro,chutne sme traja tak tych 450 -500 eur maximalne mesacne ide na stravu,keby bolo treba viem priskrtit zazila som vo Svajciarsku ine setrenie,toto tu je nic, take optimalne...
@ostorha Mimo temy ale z akeho dovodu si v krajine ako Svajciarsko sa rozhodla brutalne setrit?

@jasminia ale dá, najmä pri väčšej rodine to je poznať a vôbec teraz nemyslím variť kolienka tri krát do týždňa.
@anonym_311090 A písali Ti to tu viaceré, nie len ja. Tak si ma nevyberaj ako hromozvod.