Ako efektívne ušetriť na potravinách a stravovaní?
Ahojte, potraviny sú drahé, v reštaurácii je to drahé, jesť sa ale musí. Poraďte, ako šetríte čo sa týka nakupovania potravín/stravovania v reštauráciách?
Ísť zarobiť do zahraničia je to najhoršie pre našinca. Vidina rýchleho lepšieho zárobku láka, ale skutočnosť je iná. Ani tam to nie je veľký zárobok, ak si platí riadne odvody. Zdravotné a dôchodkové poistenie je tam veľmi vysoké a zamestnávateľ nepripláca 50 % ako je to u nás. Ak si zamestnanec tieto poistky zaplatí v plnej výške, veľa mu toho nezostane. No našinci si tam zaplatia iba to minimálne povinné poistenie a zárobok majú veľký. No ak sú tam dlhšie, nemajú doma poistenie s odpracovanými rokmi a strácajú nárok na dôchodok. Teraz tento problém riešia tí, čo odišli začiatkom 90. rokov robiť do zahraničia. Starých už tam nechcú a na dôchodok si tam neplatili Prichádza potom zákon, že dieťa má živiť rodiča. Sused robil 30 rokov vonku, zarobil veľa, no nešetril na starobu, platil iba povinné zdravotné poistenie a teraz určil súd výživné na rodiča pre 2 deti po 300 Eur jedno. Teraz, keď na dôchodok bude treba 40 odpracovaných rokov, práca v zahraničí sa nevypláca.

@anonym_autor konkrétne napr. som zamenila olivový olej za kvalitny repkovy alebo slnečnicový - sú výživové hodnotné a chutia mi viac ako lacný olivový a sú lacnejšie. Obmedzila som spotrebu masla, takže mi vydrží veľmi dlho. obmedzila som spotrebu syra na cca 30g čo je odporúčaná dávka, normálne by som kľudne zjedla aj 100g. Kupujem zlacnené potraviny pred zárukou a kľudne jem aj niekoľko dní po záruke, nič tomu nie je. Nekupujeme mäso ani ryby ani polotovary. Používam veľa sezónnej zeleniny a ovocia. Keď sa mi niečo zdá predražené tak to proste nekúpim aj keď som to pôvodne išla kúpiť. Používam aplikáciu too good to go.
@blanblan ja kupujem tiež často syr v Kauflande alebo jogurty v zľave a sú dobré veľakrát su v zľave konce syrov a minule som si kúpila dokonca vegan gluten free párky pre seba keďže nejem mäso ani lepok