icon

Ako efektívne zhodnotiť svoje úspory?

Včera o 07:57

Ahojte, inšpirovala som sa jednou diskusiu tu, tak by som aj vás rada poprosila o radu.
Mám účet v SLSP, mám ten najvyšší účet bez poplatku. Na sporiacom účte mám cca. 20 000 eur, je tam viac, ale keďže budem mať výdaje, rátam s touto sumou, ktorú by som chcela mať v "standby" mode, ak by niečo. Nechcem ju terminovať, ani viazať. Ročne ušetrím cca. 7.000 eur, ale na druhej strane 4.000 miniem, čiže čistý "zisk" 3.000 eur. Účet v SLSP mi vyhovuje v tom, že je zadarmo, môžem vyberať z akéhokoľvek bankomatu, nič neriešim, SLSP má najväčšiu sieť pobočiek. Mám svojho osobného bankára, so servisom som spokojná. Mám zriadené aj investičné sporenie s maličkou sumou mesačne 20 eur, kvôli tomu, aby som mala výšší úrok na sporiacom účte - aktuálne 1.3%. Čo by ste mi poradili? Ako zúročiť peniaze?

anonym_641a1f
Včera o 08:03

2.5 % urocenie bez zalozenia uctu ma Rajfajsen.

SP ma velmi nizke uroky, velmi.

autor
Včera o 08:12
@anonym_641a1f

@anonym_641a1f lenže je to viazaný vklad na min. 1 rok a ja nemôžem peniaze viazať, potrebujem ich mať k dispo.

petamich
Včera o 08:12
@anonym_641a1f

@anonym_641a1f akurat, ze Raiffaisen ma 2.5 urok na viazanom vklade (terminovany ucet) a to pise, ze nechce.

Autorka na neviazanych produktoch peniaze skratka signifikantne nezhodnotis. Urokove sadzby su nizke. Ak by si ich investovala, tam sa ti to zasa nemusi oplatit kvoli vstupnym/vystupnym poplatkom, ak ich tam nechas kratko, hoc by si ich vedela relativne rychlo vybrat (do par dni ich mas na ucte).

A preco ich nechces viazat? Ono sa to da relativne rychlo zrusit, ak by si ich potrebovala. Kedy ich budes potrebovat?

autor
Včera o 08:28
@petamich

@anonym_641a1f akurat, ze Raiffaisen ma 2.5 urok na viazanom vklade (terminovany ucet) a to pise, ze nechce.

Autorka na neviazanych produktoch peniaze skratka signifikantne nezhodnotis. Urokove sadzby su nizke. Ak by si ich investovala, tam sa ti to zasa nemusi oplatit kvoli vstupnym/vystupnym poplatkom, ak ich tam nechas kratko, hoc by si ich vedela relativne rychlo vybrat (do par dni ich mas na ucte).

A preco ich nechces viazat? Ono sa to da relativne rychlo zrusit, ak by si ich potrebovala. Kedy ich budes potrebovat?

@petamich v podstate kedykoľvek, možno o mesiac, o pol roka, o rok. Nevie ci celu sumu, ci 2/3, preto musia byt neviazane.

tomtom2
Včera o 08:29

Ako píšu ostatní, bez viazanosti respektíve dlhšieho investičného horizontu sa nedá rátať s nejakým zaujímavým úročením.V tom prípade odporúčam začať sporiť na mesačnej báze a investovať do etf fondov ktoré sú po roku oslobodené od dane. Poprípade odčleniť z tých 20k ešte nejakú sumu, ktorá nebude potrebná najbližšie roky a tú zainvestovať tiež.

anonym_641a1f
@petamich

@petamich aha pardon, ano to je na rok. viazanosti.

anonym_641a1f
@anonym_autor

@petamich v podstate kedykoľvek, možno o mesiac, o pol roka, o rok. Nevie ci celu sumu, ci 2/3, preto musia byt neviazane.

@anonym_autor na mesacnej baze mas velmi slabe urocenie.

autor
Včera o 08:34
@anonym_641a1f

@anonym_autor na mesacnej baze mas velmi slabe urocenie.

@anonym_641a1f no ja inú mať nemôžem, preto sa pýtam, či to čo mám je to najvyššie čo môžem mať, alebo je niekde neviazané úročenie výhodnejšie.

anonym_641a1f
Včera o 08:35
@anonym_autor

@anonym_641a1f no ja inú mať nemôžem, preto sa pýtam, či to čo mám je to najvyššie čo môžem mať, alebo je niekde neviazané úročenie výhodnejšie.

@anonym_autor

www.financnykompas.sk

výborná stránka

anonym_7808eb
Včera o 11:27

@anonym_autor
podla mna mas uplne nespravne uvazovanie, na sporiacom mas 20 litrov, a na investicne davas 20 eur mesacne? mas osobneho bankara a toto ti schvaluje? ak ano, je to velmi zly bankar
nerozumiem, preco chces mat 20000 len tak, ved ako nejaka rezerva by ti stacilo max 5000, ostatne ti mohlo zarabat v ETF
ja mam na sporiacom v SLSP 1,5%

anonym_a20295
Včera o 11:42

Fio banka do 10.000 1,8%, bez limitu 1,5%

tl999
Včera o 12:01
@anonym_a20295

Fio banka do 10.000 1,8%, bez limitu 1,5%

@anonym_a20295 na sporiacom ucte?

finmindset
Včera o 12:26

@anonym_autor Zdravím, ja osobne by som cez banku nesporil ani neinvestoval, výnos je velmi nízky, pricom pri ich fondoch je vynos zo zakona este zdaneny pri vybere. Ak sa považujete za konzervatívneho investora a chcete si niekde uložiť vašu rezervu alebo vyššiu sumu peňazí ktorú chcete mať k dispozícii rychlo, odporúčal by som sa pozriet na Prvý realitný fond od IAD. Peniaze pri vybere mate do 3 dní na účte, stabilne tento fond robí od 3,5-5% ročne. https://iad.sk/podielove-fondy/fond/prvy-realit... prikladám aj odkaz, na ktorom si nižšie môžete pozriet graf ako tento fond rástol od 2006. Je tam nízka miera volatility aj pri krízach ako bolo v 2008 alebo cez covid. Na zhodnotenie rezervy ideálne riešenie.

anonym_a20295
Včera o 12:33
@tl999

@anonym_a20295 na sporiacom ucte?

@tl999 fio konto a fio sporiaci ucet

tl999
Včera o 13:03
@anonym_a20295

@tl999 fio konto a fio sporiaci ucet

@anonym_a2029 ja mam bezny ucet u nich, ale ziadne urocenie nevidim tam zvlast, len na sporiacom ucte.

70katka70
Včera o 13:12
@tl999

@anonym_a2029 ja mam bezny ucet u nich, ale ziadne urocenie nevidim tam zvlast, len na sporiacom ucte.

@tl999 je to naozaj tak. Môžeš mať k bežnému účtu 1 fio konto do 10 000 eur (teda len 10 000 sa uroci) a 1 sporiaci účet bez obmedzenia.

autor
Včera o 13:13
@anonym_7808eb

@anonym_autor
podla mna mas uplne nespravne uvazovanie, na sporiacom mas 20 litrov, a na investicne davas 20 eur mesacne? mas osobneho bankara a toto ti schvaluje? ak ano, je to velmi zly bankar
nerozumiem, preco chces mat 20000 len tak, ved ako nejaka rezerva by ti stacilo max 5000, ostatne ti mohlo zarabat v ETF
ja mam na sporiacom v SLSP 1,5%

@anonym_7808eb píšem, že peniaze budem potrebovať, je dosť veľká pravdepodobnosť, že mi nebude stačiť ani suma 20k a niečo si budem musieť požičať, čiže peniaze nemôžem viazať. Peniaze budem potrebovat v horizonte do max roka.

tl999
Včera o 13:16
@70katka70

@tl999 je to naozaj tak. Môžeš mať k bežnému účtu 1 fio konto do 10 000 eur (teda len 10 000 sa uroci) a 1 sporiaci účet bez obmedzenia.

@70katka70 ano? Viem si to vybavit aj online alebo musim ist osobne do pobocky? Dakujem za info 🙂.

tl999
Včera o 13:31
@70katka70

@70katka70 ako vidim do 10 000 sa lepsie olpati tam nechat peniaze ako na sporiacom ucte.

70katka70
Včera o 14:24
@tl999

@70katka70 ako vidim do 10 000 sa lepsie olpati tam nechat peniaze ako na sporiacom ucte.

@tl999 online ako novy produkt. A vieš si potom peniaze presúvať medzi účtami ak treba. Zo sporiaceho su povolené 2 výbery mesacne, z fio konta neobmedzene

matusformanek
Včera o 19:02

@anonym_autor rozdeliť si ich podla horizontov a cielov... na kazdy sa da potom vyskladat portfolio take, aby vam vyhovovalo. Cez ETF fondy, napriklad. ktore maju danove zvyhodnenie (neplatite po roku držania dan zo zisku-pri terminakoch a fondoch v banke platite vždy). My investujeme už roky. mna to velmi baví, je to trošku moja vášeň. Investujeme si sami cez XTB a Interactive brokers do ETF svetovych fondov. Vyhodou je že cele riešenie je zadarmo. Nevyhoda je ta, že musite vedieť, čo si kupit, aky fond a sami si to cele manažovať. vybrali sme si jeden ETF fond, ktory pokryva cely svet, 3600 firiem z celeho sveta,vratane top svetovych gigantov, ale su tam aj rozvojove trhy. V jednom ETF. A ten nakupujeme roky rokuce dookola. V trhu už mame poriadny balik za tie roky a plan je že nas to portfolio bude časom živiť, nakoľko sme obaja s manželkou ztp a zdravie už moc nesluži. Investujeme aj obom dcerka, ešte skôr než sa narodili tak už mali vlastne investične učty (pisane na naše meno, moje meno) u brokera, kde nakupujeme podobne. Kedze viem čo robim, čo kupujem, ako to funguje, čo to robí atd. vieme si to spravovať sami. A neplatit nikomu nič. Samozrejme, že mame za sebou už par poklesov, trhy kolišu a pri akciach to plati xnasobne. Ale zhodnotenie je cca 8-9 % ročne ale naprieč horizontom 10-15-20rokov. Investiciu sledujem denne, ale kolisanie ma nevyhodi z miery. Investujeme dlhodobo, nie na rok, či dva. A kolko? čo sa da... poplatime vydavky a investujeme...možno 30% prijmu. niekedy viac, niekedy menej. snažíme sa nerozhadzovať, nekupovať zbytočnosti, kraviny, nepijeme, nefajčíme. Odporučam investovať najmä do vzdelania, prečítat si niečo o ETF fondoch, ako to funguje, čo to stoji, kde sa daju kupiť..a pytat sa, pytat, vzdelavat. nič vam neujde. investovanie nie je raketova veda, nie je len pre vyvolenych (da sa to od 10e/mesačne), skôr je o emociach, než o rozume. Niekto to zvladne sam (tych 5 min/mesačne), niekto chce sa potrebuje živého človeka pri sebe. Moj nazor...

nunkas
Dnes o 05:58
@matusformanek

@anonym_autor rozdeliť si ich podla horizontov a cielov... na kazdy sa da potom vyskladat portfolio take, aby vam vyhovovalo. Cez ETF fondy, napriklad. ktore maju danove zvyhodnenie (neplatite po roku držania dan zo zisku-pri terminakoch a fondoch v banke platite vždy). My investujeme už roky. mna to velmi baví, je to trošku moja vášeň. Investujeme si sami cez XTB a Interactive brokers do ETF svetovych fondov. Vyhodou je že cele riešenie je zadarmo. Nevyhoda je ta, že musite vedieť, čo si kupit, aky fond a sami si to cele manažovať. vybrali sme si jeden ETF fond, ktory pokryva cely svet, 3600 firiem z celeho sveta,vratane top svetovych gigantov, ale su tam aj rozvojove trhy. V jednom ETF. A ten nakupujeme roky rokuce dookola. V trhu už mame poriadny balik za tie roky a plan je že nas to portfolio bude časom živiť, nakoľko sme obaja s manželkou ztp a zdravie už moc nesluži. Investujeme aj obom dcerka, ešte skôr než sa narodili tak už mali vlastne investične učty (pisane na naše meno, moje meno) u brokera, kde nakupujeme podobne. Kedze viem čo robim, čo kupujem, ako to funguje, čo to robí atd. vieme si to spravovať sami. A neplatit nikomu nič. Samozrejme, že mame za sebou už par poklesov, trhy kolišu a pri akciach to plati xnasobne. Ale zhodnotenie je cca 8-9 % ročne ale naprieč horizontom 10-15-20rokov. Investiciu sledujem denne, ale kolisanie ma nevyhodi z miery. Investujeme dlhodobo, nie na rok, či dva. A kolko? čo sa da... poplatime vydavky a investujeme...možno 30% prijmu. niekedy viac, niekedy menej. snažíme sa nerozhadzovať, nekupovať zbytočnosti, kraviny, nepijeme, nefajčíme. Odporučam investovať najmä do vzdelania, prečítat si niečo o ETF fondoch, ako to funguje, čo to stoji, kde sa daju kupiť..a pytat sa, pytat, vzdelavat. nič vam neujde. investovanie nie je raketova veda, nie je len pre vyvolenych (da sa to od 10e/mesačne), skôr je o emociach, než o rozume. Niekto to zvladne sam (tych 5 min/mesačne), niekto chce sa potrebuje živého človeka pri sebe. Moj nazor...

@matusformanek ja sa teraz veľa zamýšľam nad tým, čo ak by nedajbože vypukla 3tia svetová vojna. Zmrazia nám všetkým účty v banke? Aj investičné sporenia? Reálne nad tým uvažujem, či to v tejto dobe nepokojov neni risk to investovanie.

anonym_aa3ef6
Dnes o 06:07
@nunkas

@matusformanek ja sa teraz veľa zamýšľam nad tým, čo ak by nedajbože vypukla 3tia svetová vojna. Zmrazia nám všetkým účty v banke? Aj investičné sporenia? Reálne nad tým uvažujem, či to v tejto dobe nepokojov neni risk to investovanie.

@nunkas s tým treba počítať, že si zachrániš len holý život
a keď budeš držať zlato doma zabijú ťa a okradnú

matusformanek
Dnes o 07:53
@nunkas

@nunkas nie je. Lebo čo ked ta katastrofa nepríde? A dúfame, že nepríde 🙂 Ak príde 3. svetová vojna a nestihnem ujsť, bude mi jedno, či mam nejake ETF kúpené. Cenu budu mat konzervy, krompáče a flaše vody. Toto jediné bude ludi zaujimat. bankomat bude nanič lebo nebude mat elektrinu a nič v nom nebude. weby bank budu nedostupné. Skratka, budeme mat ine problemy-chranit seba a rodinu. Ale ja som presvedceny, ze k tomu nedôjde a radšej myslím dopredu a pozitívne. Ono, pozrite si graf SP500-trh v pohode zvládol aj II. svetovu vojnu,velku hospodarsku krizu v 30. tych rokoch, trh prežije (takmer) všetko. ps. rozhodne nechodte cez bankove "investičné sporenia"-jediny koho to teší a kto zarobi je banka.

nunkas
Dnes o 09:04
@matusformanek

@nunkas nie je. Lebo čo ked ta katastrofa nepríde? A dúfame, že nepríde 🙂 Ak príde 3. svetová vojna a nestihnem ujsť, bude mi jedno, či mam nejake ETF kúpené. Cenu budu mat konzervy, krompáče a flaše vody. Toto jediné bude ludi zaujimat. bankomat bude nanič lebo nebude mat elektrinu a nič v nom nebude. weby bank budu nedostupné. Skratka, budeme mat ine problemy-chranit seba a rodinu. Ale ja som presvedceny, ze k tomu nedôjde a radšej myslím dopredu a pozitívne. Ono, pozrite si graf SP500-trh v pohode zvládol aj II. svetovu vojnu,velku hospodarsku krizu v 30. tych rokoch, trh prežije (takmer) všetko. ps. rozhodne nechodte cez bankove "investičné sporenia"-jediny koho to teší a kto zarobi je banka.

@matusformanek ďakujem. Aj keby prišla 3 svetová, front nebude všade. 🙂 Minimálne v tej časti SK kde bývame my, ťažko. Možno ani na SK nie, čiže nebudeme musieť utekať ani. Ja sa nebojím že budeme utekať, ako mnohí v diskusiách tu. Len bolo by malo potravín atď, to je pri vojne samozrejme a počula som že sa cez vojnu zmrazuju účty v bankách. Takto som to myslela,či ten výnos, čo by som mala, a vôbec všetky peniaze, by mi aj tak nezhrabol v prípade vojny štát