Ako ešte ušetriť?

polodrahokam
6. máj 2014

Čoskoro sa sťahujeme do nového bytu, potrebujeme ušetriť. Žijeme skromne, auto nemáme, ale snáď by sa dalo ešte uskromniť. Poradí niekto?

ukulela
6. máj 2014

len systematicky - urobit rozpis vydavkou a hladat medzery. napr. v strave. ja kupujem mlieko z dvoja, 60 centov liter, z litra mlieka a jedneho smotanoveho jogurtu (teda 1 euro dokopy) mam 7 doma vyrobenych smotanovych plnotucnych jogurtov. pouzivam ich aj namiesto kyslych smotan do dezertov .... ak sa stravujete v praci s manzelom, obedy varit doma a nosit si. ajdesiate/olovranty. nedojedene jedlo nevyhadzovat, zamrazit. suchy chleba/rozky bud na struhanku, alebo opiect ako krutony do polievky ... moznosti sa daju najst. aj v usetreni na obleceni (lacnejsie, ale prijatelne alternativy, kupovanie veci z druhej ruky) aj v chode domacnosti. upratovanie napr - na vela veci kupujeme chemiu, a pri tom by stacil ocot, ci soda bicarbona. voda - elektrika - tam sa setrit da. pri umyvani riadu, sprchovani, hygiene ... treba tiez prehodnotit pausaly / ucty za telefo, tv, internet. ucty v banke - mne teraz zvysili mesacny poplatok na 7 eur - no odchadzam a hotovo. ak mam ale povedat z vlastnej skusenosti, ja najviac nerozvazne minam na jedlo. casto sa mi v chladnicke pokazia jahody, co som kupila len ocami 🙂 ale naucila som sa zas kupovat vo vacsom, co ca oplati a zamrazit to. ked je syr za dobru cenu, kupim celu stanglu a zamrazim. aj parky, salamu, maslo. casto su to rozdiely na kilo aj euro a viac. ... asi som ti ani neporadila 🙂 ale aspon som aj samu seba inspirovala, kde by som sa mala krotit 🙂 skratka spis si vydavky domacnosti a hladaj rezervy.

tojada
11. máj 2014

@ukulela Prosím, mohla by si mi napísať, ako sa vyrábbajú doma tie jogurty? Samozrejme, až budeš mať čas.

enya00
11. máj 2014
hennyinnsbruck
11. máj 2014

Ja musim tiez zacat setrit, svagrina sa konecne stahuje -byvali sme v trojici, moj sa do mensieho stahovat nechce kedze sa snazime o babo,takze budem sledovat tuto temu 🙂
Ja sa snazim pomenej fajcit, tiez som to prehanala s potravinami,ani nepozerala na ceny teraz budem musiet zacat...

sono2
11. máj 2014

@hennyinnsbruck fu tak to si veľká pani, že nepozerať na ceny. A bábo sa snažíš a fajčenie.., by som prestala veď to je hrozne. Uvidíš keď nebudeš fajčiť, ako ti bude niekto kto fajčí vadiť 🙂

libka1
11. máj 2014

Tak co sa tyka stravy asi jedina cesta ako usetrit a nejest pri tom odpad je ist cestou vlastnej vyroby. Vela veci sa da spravit doma za par centov, len si to samozrejme vyzaduje cas. Natierky, jogurty, chlieb, zavaraniny, sirup, mrazene zeleninove zmesi, susene hriby a ovocie, knedla, cestoviny, kolace namiesto sladkosti, nasusit bylinky namiesto kupovanych cajov. Kupovat maso a vajcia z dvora vo vacsom mnozstve a zamrazit, urobit si vlastne vyrobky. Zamrazit sezonnu zeleninu na kremove polievky (cuketa, medvedi cesnak, spenat...). Lacne, zdrave a syte su strukoviny, celkove privarky stoja par centov a zasytia.
No a potom prehodnotit tie ucty, na to je rodicovska vhodny okamih, popri chodeni do prace je na take malo casu. Kuknut hlavne poistky za byty a auta (prehodila som zakonnu do inej postovne a rozdiel je 150 eur 😨 ) Pausal na telefon je malokedy vyhodny tiez, lepsia je karta s kreditom, nehovoriac o vacsej slobode ked chcete prejst k inemu operatorovy. Internet a televizia tiez ked konci viazanost sa da cena zjednat alebo prejst k lacnejsiemu operatorovy. No a nekupovat vsetky tie blbosti do ktorych nas tlacia reklamy v telke. Ja som pri prvom dietati nakupila tolko sprostosti ze teraz ani sama neverim aj vdaka MK a dobrym radam tu 😀 Za setrenie typu kupeme sa cela rodina v tej istej vode a splachujeme kyblom po kazdej 3 potrebe ja osobne nie som 😝 Z toho sa mi dviha zaludok 😖 ale viem ze vela ludi to robi...

hennyinnsbruck
11. máj 2014

@sono2 velka pani nie som, ale zle nezarabame,a sme aj setrili na najomnom doteraz preto som ceny moc nejak nepozerala--myslim potraviny!!! 😀 na satstve som stale setrila, nemusim mat skrinu preplnenu oblecenim a velmi sa potesim lacnym ulovkom z vypredajov 😀
Co sa tyka fajcenia viem ze to neni spravne nie som male dieta, som tuhy fajciar,fajcim 16rokov, budem ale na seba hrda ked sa mi podari aspon natrvalo znizit pocet cigariet...a ked raz uvidim // tak prestanem okamzite..

jkadankova
11. máj 2014

Skús skôr porozmýšľať, ako viacej zarobiť. Šetriť sa dá len do určitej miery, zarábať sa dá nekonečne ;)

polodrahokam
autor
11. máj 2014

@ukulela a všetky ostatné, ďakujem a snažím sa rady využiť, spolu s manželom si robíme rozpočet, poriešime a prediskutujeme, čo bolo zbytočné a zdá sa , že to pomáha.

ukulela
11. máj 2014

@tojada jogurty - je to jednoduche.Jakupujem mlieko z dvora - ak mate pristup kmlieku z mliekomatu, jeto to iste. ale na nete robia jogurty aj z kupeneho mlieka, len uz niesu "plnotucne" - takze ak kupit, tak lepsie je tucnejsie a nie trvanlive (ak najdes este klasicke "sackove"
jadomace mlieko pasterizujem - teda zahrievam ale neprevaram. je to pre istotu na znicenie prip. problemov. staci zahriat na 75 - 80 stupnov. pasterizovat treba aj mlieko z mliekomatu,kupene v obchodenie.
potom mlieko necham vychladit na 35 - 40 st. to je teplota, pri ktorej nezahynu a preziju jogurtove bakterie. a ked mi takto mlieko vychladne (robim z litra, niekedy dvoch) kydnem do neho cisty zivy biely jogurt. (stacilo by al menej, zo dve lyzice, ale ja ho uz potom neopatrujem, kydnem cely - ale aj do dvoch lytrov davam iba jeden, to staci) na jogurte by malo byt napisane, ze obsahuje zive jogurtove kultury. mne sa najviac osvedcil biely zvolebsky. na nete robia z hocakych, aj z danone aktivie, danode ja ale neuznavam 🙂 v kazdom regione je nejakalokalna mliekaren, kde robia zive jogurty kratsim datumom spotreby - zvolebske, selce, gaderske, ... ked mam, tak pridam aj lyzicu - dve kyslej smotany. ta nemusi byt, ale ja mam pocit, zeto mierne zlepsi chut.
najprv som robila v klasickych zavaraninovych poharoch do skla. teda mlieko s rozmiesanym jogurtom som porozlievala do poharov, zakrutila (ale nie nadoraz. a dala do mojej normalnej rury - mala by byt zahriata na max 50 st, aby opat jogurtove bakterie nepokapali. takto by malo stacit do 8 hodin (cez noc) aby v teple jogurt zhustol. rano sup s nim do chladnicky a vecer sa uz mohol jest. potom som si kupila jogurtovac (frajer ma nahovoril, lebo zatial mame len zlu staru plynovu ruru a tam sa tazkoreguluje teplota,ale akmate doma daku dobru elektricku, jogurtovac ti vobec netreba. v zime staci pohar s nastepenym mliekom polozit na radiator - takto som videla obrazky klasicke 7 decove pohare na radiatore prikrite tanierikom)
zahlad je cistota - mlieko varit v nerezovom hrnci, miesat s nerezovou lyzicou (ja este pre istotu pred zohrievanim mlieka nechmv hrnci na spodu prevriet vodu a oplachnem nou lyzicu, co nou budem miesat) - na drevenej vareche - cheme - nechceme je kopa bakterii a hoccoho, co by robilo v jogurte sarapatu. aj pohariky na jogurt - najprv som ich regulerne sterilizovala - ale teraz uz len poumyvam poriadne a prelejem vriacou vodou z kanvice 🙂
na spodok by sa mohol dat lekvar, ale ja robim biele a frajer si k tomu lekvar pridava dodatocne.
mozno to popisujem zlozito, aleje to jednoduche - cisty riad - zahriat mlieko - "nastepit" jogurtom, porozlievat a nechat zjogurtovat v teple a potom zachladit.
dalo by sa potom robit aj tak, ze z svojej vyrobenej varky potom zastepis dalej, nekupujes novy jogurt, ale ja tak nerobim. pisu, ze jogurtove kultury by sa tak "unavili a ostarli" - preto je lepsia stale cerstva nova kultura.
my taketo jogurty jeme, ale robim z nich aj smotanove torty, dezerty ...
ak este nejake rady, v pohode sa pytaj. rady su aj na nete, mne sa najviac osvedcil takyto postup. treba sa pripravit, ze je to ina chut ako danone, ci jogobela 🙂 ale my, co si este pamatame poctive smotanove, sme spokojni 🙂
a este - do poharikov nepridavat ovocie - to by skyslo. ja som ale skusala karamelovy(so salkom) a cokoladovo kavovy - a tie boli fajne. ale najlepsie je ozaj cisty biely a ten si dochutis cim chces.

tojada
13. máj 2014

Ďakujem za všetky rady.

xelibri
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ariadna22
14. júl 2014

my ako veľa ľudí čo podniká musíme šetriť asi úplne na všetkom čo sa dá. Teraz je to všetko moc turbulentné, a človek nevie ako bude zajtra, mali sme moc úverov, potom prišla kríza, nebolo práce, ale rastie nám to príjmy sa stále zvyšujú, podnikanie je o šetrení a o tom, ako moc si odriekneš a zainvestuješ.
takže: na pizu sme boli v júni po troch rokoch, dobre čítaš, deťom len veci z outletu alebo lepší sekáč, výlet pre nás znamená dať si za 5 eur zmzlinu.
autá najlacnejšie v kategorii, jedlo - máme farmu pestujeme a chováme doma, škola - kupujem už len cez web momentálne www.juniorpapier.sk, nakúpim pastelky školákom po euro a nie za 3 či štyri, to je veľká úspora za rok. kúpim vždy za maximum, aby bol pošt. zadarmo, lieky + hygiena do domácnosti cez internet, prach na pranie z dm, toaleták z lidla, kaderníčka mi sem chodí domov na tom sa dá dobre ušetriť, telefon + internet- vyberáme najlepšie ponuky roky, Taška do školy - set som vybrala z dvoch e-shopov a ušetrila proti tomu čo bolo v obchode 35 eur. A to sa naučíš, sledovať marže a rýchlo si spočítaš koľko je 2+2. Nie je to ťažké, len to chce výdrž, všetky výdaje, príjmy, si zapisuj, daj si samostaný stlpec, pravidelné výdaje, daj si stlpec splátky úverov, daj si stlpec mimoriadne výdaje všetko zapisuj a sleduj, držím palce

alenka008
18. feb 2015

Tu najdete super tipy na setrenie: http://tipy-ako-usetrit.webnode.sk/