icon

Ako financovať nové auto spotrebným úverom?

21. okt 2025

Ahojte prisla som si tu po radu. S priatelom sme spolu necely rok a chcel by aby som sa k nemu nastahovala. Ide vsak o to ze ja byvam a pracujem v jednom meste (cesta do prace mi trva 10 minut pesou chodzou). Priatel byva v inom meste (cesta do prace by mi trvala 30 min autom alebo cca hodinu a pol - peso na zastavku + autobusom + peso zo zastavky do prace). Preto uvazujeme nad tym zeby som si kupila auto. Ja som dala aj taky navrh aby sme si kupili spolocny byt v tom mojom meste ale potom sme to zhodnotili tak ze vyhodnejsie bude pre nas ked budeme byvat v jeho byte + ja by som si kupila auto na spotrebny uver. Uver by som potrebovala okolo 10000 eur, lebo pozerame take trosku lepsie auto - do buducna aj kvoli detom. Myslite si ze je to dobry napad? Trosku mam o tom pochybnosti ale priatel mi nasiel take dobre auto a stoji az 17000 eur. 7000 zo svojich uspor som ochotna dat ale viac nie. Lebo si setrim aj na pripadnu svadbu kedze mame casom v plane aj svadbu a aj deti. Dakujem za nazory.

Strana
z4
bomba36
21. okt 2025

Priateľ chce, priateľ našiel.. a ty ako ovečka poslúchneš? Určite je táto možnosť najvýhodnejšia? Teda pre neho samozrejme, ale aj pre teba?

denkabemommy
21. okt 2025

@anonym_autor nešla by som bývať do iného mesta, keď mám prácu 10 min pešo. Auto nie je jednorazová záležitosť -čo sa platenia týka. Keď tvoj priateľ cestuje už teraz, tak by mohol aj ďalej (keď mu to nevadí) a kúpiť si on svoje auto 🤷🏼‍♀️.

kitycat
21. okt 2025

@anonym_autor je to vsetko pekne, ale zvladnes platit aj naklady u frajera, spotrebak a popritom ak setrit? On ti neprispeje?

Podrzi ta, ked budes na PNke, MD a RD? Pretoze ty robis dost velku zmenu

A ste spolu necely rok a uz mate vyriesenu svadbu aj deti?

anonym_60eef1
21. okt 2025

pocitaj s tym, ze do toho auta bude treba aj tankovat, poistka, bezna udrzba. Takze okrem splacania uveru, minutych uspor budes mat dalsie vydavky. Auto ti zostane, ale v tvojom pripade, kedy chces aj setrit by som zvazila lacnejsie auto.

pe_mi
21. okt 2025

Hľadala by som lacnejšie auto istotne
Kým prídu deti.. ono plány byť môžu, ale nemusí to vyjsť podľa plánu
Myslím tým, že si písala , že auto bude aj do budúcna , kvôli deťom a podobne
Deti môžu byť do roka, aj do 10rokov

autor
21. okt 2025
@bomba36

Priateľ chce, priateľ našiel.. a ty ako ovečka poslúchneš? Určite je táto možnosť najvýhodnejšia? Teda pre neho samozrejme, ale aj pre teba?

@bomba36 on nechce svoj byt predat a kupovat so mnou spolocny lebo ze teraz su tie hypoteky ovela drahsie nez ako ked on si kupoval byt. Ja som si setrila peniaze na kupu svojho bytu v meste kde pracujem len potom som spoznala jeho a neviem uz ako to cele sklbit. Neviem ako by sme mali byt inak spolu ked on sa stahovat nechce.

autor
21. okt 2025
@kitycat

@anonym_autor je to vsetko pekne, ale zvladnes platit aj naklady u frajera, spotrebak a popritom ak setrit? On ti neprispeje?

Podrzi ta, ked budes na PNke, MD a RD? Pretoze ty robis dost velku zmenu

A ste spolu necely rok a uz mate vyriesenu svadbu aj deti?

@kitycat nie nema v plane mi prispiet na auto. On svoje auto ma ale povedal ze by mi ho nepozical kedze sa o to auto stara a boji sa ze by som nieco tomu autu urobila.

anonym_099c70
21. okt 2025
@anonym_autor

@kitycat nie nema v plane mi prispiet na auto. On svoje auto ma ale povedal ze by mi ho nepozical kedze sa o to auto stara a boji sa ze by som nieco tomu autu urobila.

@anonym_autor dievča utekaj, keď ti padnú ružové okuliare 😂🙈 toto je najväčší gól a jeho do života nechceš ver mi.
Hlavne si s ním neurob dieťa

sense
21. okt 2025

On sa sťahovať nechce ale ty máš obetovať všetko, ty si máš zobrať úver, ty ho máš platiť, ty jemu máš platiť najom, určite aj upratovať, variť a či bude robiť on? Co urobí on pre teba, čo obetuje on so svojho pohodlia pre teba
Pritom on by mohol dať jeho byť do prenájmu.

elenka.k
21. okt 2025

@anonym_autor ja by som do toho nešla, ste iba zatiaľ partneri, ak chce auto, nech si vybaví úver z banky naň a spláca sám. Nevieš čo bude o rok ....
7000 tisíc by som mu ale požičala s tým, že auto bude na mňa napísané. Ak mi vráti peniaze, potom by sa prepísala naňho.
Apropo, musí robiť kompromisy aj on, nie iba ty. Nesmieš mu povoliť od začiatku na všetko.
Počkať, už som zmetená? To ty si chceš kúpiť auto pre seba?? Či ako? Prácu máš pár minúť peši do práce.
Ak chceš pre seba, načo hneď z tých drahších ... ojazdenkách, dobre auto kúpiš aj do
14 000, aj tak nové určite nestojí 17 000 €
Máš nejakého prefiggere partnera - prepáč, ale je to tak.

anonym_360ef6
21. okt 2025

Mam pocit, ze v tomto vztahu taha autorka za kratsi koniec. On nic, ona vsetko. A najde jej auto za 17 000🤦‍♀️

0silvia0
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor na takúto krátku vzdialenosť nepotrebuješ auto za 17000, ktoré ti on našiel a ktoré bude využívané keď budete mať deti. A on si jeho autíčko bude šetriť a ofukovať a nepožičia. Toto neznie príliš dobre

diewcatqoo
21. okt 2025

Neviem no, on svoje auto ma, ale nepozicia ti ho, lebo sa o to auto boji. Takze ty si mas kupit pre seba take auto, ake chce on, ktore je nad tvoj limit, ale nie je ochotny pomahat ti s financovanim. Neviem, ale nie je to trochu divne?
Pride mi, ze tu ma niekto ruzove okuliare. Ale take, ze absolutne nepriesvitne.

anonym_360ef6
21. okt 2025
@diewcatqoo

Neviem no, on svoje auto ma, ale nepozicia ti ho, lebo sa o to auto boji. Takze ty si mas kupit pre seba take auto, ake chce on, ktore je nad tvoj limit, ale nie je ochotny pomahat ti s financovanim. Neviem, ale nie je to trochu divne?
Pride mi, ze tu ma niekto ruzove okuliare. Ale take, ze absolutne nepriesvitne.

@diewcatqoo Uz jej nabulikal, ze to bude pre deti. Ktore este nemaju a ktovie, ci a kedy nejake budu. Ale "len" 17 tisic...no mal sa rozsupnut a rovno najnovsie Audi ti navrhnut;-p

anonym_5d0d84
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Fuha.. toto Ti podla mna chlap, ktory ta lubi, nepovie. Uprimne.. u mna by toto bol velky vykricnik celeho vztahu a asi aj stopka takeho vztahu. A obavam sa, ze toto asi nebude jediny vykricnik.
Nezadlzovala by som uverom kvoli chlapovi, nekupovala by som auto za 17K, ktore nepotrebujem (na take presuny Ti staci ovela lacnejsie). A velmi by som zvazila ist byvat k nemu do bytu - jasne sa dohodnite, ze ten byt prepise aj na Teba a kedy presne. A konaj, ak sa tak nestane.
A skor nez sa akokolvek rozhodnes (ohladne auta, bytu, vztahu) poriadne, prosim, porozmyslaj, co chces v zivote Ty.

anonym_154371
21. okt 2025

Az na zopar vynimiek je auto spotrebny tovar. Ak by som stretol cloveka, ktory svojej buducej manzelke a matke svojich buducich deti (ako planujete) nepozicia auto, lebo "sa on stara a mohlo by sa mu nieco stat", tak je to vidlak najhrubsieho zrna a utekal by som az by sa prasilo... jedina vynimka, ze ma oldsmobile nejaku zberatelsku smakocinku... ma take?
Nehovoriac o tom, co sa popisalo vyssie... Tam svieti tolko alarmov, ze utekaj kym sa da...
Inac teda, neviem, ci niektori muzi maju zlateho, ked dokazu takto namotat dospelu zenu...

anonym_0b3add
21. okt 2025

zadlzit sa autom, teraz, kvoli priatelovmu bytu v inom meste? :D byvat v jeho byte... a mysliet na deti... ehm... rozmysli si to cele... ked tak by som si kupila lacnu jazdenku po porade s niekym kto sa vyzna.
Ty si pekne svoje peniaze odloz, neminaj ich na priatela, ktory ti ani len auto nepozicia ale mas zit v jeho byte, lebo jemu to vyhovuje... to byvanie by bolo najmenej.. ak velmi to chces vyskusat, porataj si ci aj taxik ta nevyjde lacnejsie ako nove auto.. kedysi sme to ratali (len uz je to doba, ale aj auta isli vyrazne odvtedy hore) a ani len cesta bb zv nas nevysla drahsie ako prevadzkovanie auta :DDD kym prides na to, ze ci je/nie je ten pan dorby material na rodinu tak vyskusas... :D

pe_mi
21. okt 2025

Mám podozrenie, že to je slečna , ktorá tu písala o tom dochádzani za prácou jej partnera.. že on nie je ochotný a má dochádzať ona a podobne
V tomto príspevku to aj spomenula , to bude tá istá slečna
Už tam sme jej všetci radili , nech uteká
Lebo partner očividne nič obätovať nechcel, len ona sa mala vo všetkom prispôsobiť a robiť tak, ako on im naplánoval

sissy27
21. okt 2025

@anonym_autor a nájsť si prácu v jeho meste alebo aspoň v lepšej dostupnosti by sa nedalo? Takto ste vôbec nerozmýšľali?
Inak ja tiež nie som zástanca požičiavania áut, ale keby mi chlap povedal, že mi v prípade potreby nepožičia auto, lebo sa oňho bojí, tak sme skončili. Nech mu auto aj varí, perie,upratuje atď. On ti vyberie auto za 17k, lebo keď raz bude rodina - no a také že keď raz bude rodina tak on kúpi pre tú rodinu poriadne auto?? Čo už vtedy žiadne autá nebudú?
Moja zlatá, asi to nechceš počuť, ale tento z teba bude žmýkať všetko čo sa len bude dať a v živote ti ani len čaj neuvarí keď budeš chorá.

bomba36
21. okt 2025
@anonym_autor

@bomba36 on nechce svoj byt predat a kupovat so mnou spolocny lebo ze teraz su tie hypoteky ovela drahsie nez ako ked on si kupoval byt. Ja som si setrila peniaze na kupu svojho bytu v meste kde pracujem len potom som spoznala jeho a neviem uz ako to cele sklbit. Neviem ako by sme mali byt inak spolu ked on sa stahovat nechce.

@anonym_autor pozri, keď si chceš posrať život, choď do toho. Čo ti na toto už iné mám povedať 🤦

apostolko
21. okt 2025

svinským krokom utekaj kade ľahšie.....

tundra
21. okt 2025

@anonym_autor cele zle,nevidis alebo nechces vidiet,ako ta manipuluje?On auto ma,ale nepozicia,ked budete mat deti,tak sa priprav na to,ze sa budes musiet spolahnut len na seba.
To bude tvoje prve auto?Kupou auta, budes mat dalsie vydavky,usetris menej.Nie,len mesacna splatka za uver,servis,pneu,poistka.
Napis znacku a model.Ja osobne,by som v tvojej situacii,auto nekupoval...

rheia27
21. okt 2025

a ty si uplne sprosta ?

bomba36
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor "Neviem ako by sme mali byt inak spolu ked on sa stahovat nechce"
Je tu aj možnosť že ho pošleš tam kam patrí a spolu nebudete, a časom si nájdeš niekoho normálneho, kto si ťa váži, nie arogantného debilka
To je tvoj prvý a bojíš sa, že iného už nenájdeš?

13uzivatelka11
21. okt 2025

Píšeš že auto svoje má a nepožičia ti ho a zároveň tebe núti kúpiť zbytočne drahé auto do budúcna aj pre deti? Nie je ti to divné? Auto na vozenie do práce kúpiš aj za 5000€

anonym_7bf7aa
21. okt 2025

Rodinné auto kupujte spolu až keď budete manželia a budete mať deti.
S týmto tĺkom sa rozídeš a ostane ti na krku pôžička.

Keď on má auto prečo by nemohol bývať u teba a on cestovať do práce?

vilma7
21. okt 2025

Keď si ja budem kupovať auto, tak si JA vyberiem ktoré chcem. A žiaden priateľ, ktorý v ničom nechce ustúpiť mi do toho kecať nebude.
Ešte by som sa na tvojom mieste k nemu vobec nasťahovala ale počkala , v akom svetle sa ukáže.

mila23
21. okt 2025

tak on nie je ochotny zo svojej strany ziadnych kompromisov, vsteko sa mas prisposobit Ty....auto Ti vybral ake chce on....co bude o 5 rokov ak sa nebodaj rozidete? jemu zostane jeho byt,ktory casom ziska na cene a tebe auto 5 rokov jazdene....hm, do tohto by som teda nesla. velmi jednostranna akcia vsetko....

melanta
21. okt 2025

Ja budem na väčšinu mať iný názor ako vyššie príspevky.
1. Nie ste spolu ani rok - je úplne logické, že nechce predávať svoj byt a kupovať spoločný. Ženy, ktoré ho za to hejtujete, chcete povedať, že ak by vaša dcéra mala byt a našla by si priateľa a po necelom roku by išla byt predávať a kupovať spoločný s priateľom ani nie po roku chodenia, že by ste jej to odobrili? Určite nie. Hejtujete, lebo v nevýhodnej situácii je žena. Ak by to bolo naopak, žene by ste podržali stranu.

2. Nechce ti svoje auto požičiavať na denné dochádzanie do práce. Úprimne, ani ja by som svoje auto nepožičiavala niekomu, s kým len začínam žiť na denné dochádzanie do práce a kto svoje nikdy nemal a pravidelne nejazdil. A ženy, ktoré ho za to hejtujete - ak by vaša dcéra mala auto a jej priateľ by chcel od nej, aby mu ho požičiavala na denné dochádzanie do práce, už vidím, ako by ste tvrdili, že jasné, treba mu ho požičať. Opäť dvojaký meter.

3. Auto za 17 000 rozhodne nie. Auto za 10 000 tiež nie. Nemáš vlastné bývanie. Je finančne negramotné brať si taký úver na auto. Kedy a z čoho budeš riešiť vlastné bývanie, keď si teraz na 5 či 8 rokov navlečieš na seba úver? Zoberieš si úver 10 000, za 7 rokov zaplatíš 14 000 aj s úrokmi a auto predáš za 5 000. To je teda biznis plán.

Ak sa mimo tohto správa, že ťa má rád, že ti to dáva činmi a správaním najavo, tak skús s ním krátko žiť. Hoci budeš dochádzať. Za pár týždňov prídeš na to, či ste kompatibilní na spoločný život. Ak áno, budeš hľadaj prácu v jeho meste. A hlavne, ak budete bývať u neho, vyrieš si svoju nehnuteľnosť, ktorá bude iba tvoja, ktorú dáš zatiaľ prenajmeš, ale aby si sa mala kam vrátiť.

majasimon
21. okt 2025

Bývaj tam kde bývaš, auto nekupuj, ty do práce auto nepotrebuješ. Keď by priateľ myslel na dobro vás oboch, tak by nemal také nápady, že máš ísť bývať k nemu a zaťažiť sa spotrebákom na auto. Ty by si mala auto, ktorého hodnota už len po vyjdení z predajne klesne a obrazne povedané holý zadok. Keď by ste sa rozišli, čo máš? Nič, len to auto. On má svoj byt a svoje auto. Keby bol taký férový nájde ti malú fabiu alebo C3 aby si sa prepravila z bodu A do bodu B.

Strana
z4