icon

Ako financovať nové auto spotrebným úverom?

21. okt 2025

Ahojte prisla som si tu po radu. S priatelom sme spolu necely rok a chcel by aby som sa k nemu nastahovala. Ide vsak o to ze ja byvam a pracujem v jednom meste (cesta do prace mi trva 10 minut pesou chodzou). Priatel byva v inom meste (cesta do prace by mi trvala 30 min autom alebo cca hodinu a pol - peso na zastavku + autobusom + peso zo zastavky do prace). Preto uvazujeme nad tym zeby som si kupila auto. Ja som dala aj taky navrh aby sme si kupili spolocny byt v tom mojom meste ale potom sme to zhodnotili tak ze vyhodnejsie bude pre nas ked budeme byvat v jeho byte + ja by som si kupila auto na spotrebny uver. Uver by som potrebovala okolo 10000 eur, lebo pozerame take trosku lepsie auto - do buducna aj kvoli detom. Myslite si ze je to dobry napad? Trosku mam o tom pochybnosti ale priatel mi nasiel take dobre auto a stoji az 17000 eur. 7000 zo svojich uspor som ochotna dat ale viac nie. Lebo si setrim aj na pripadnu svadbu kedze mame casom v plane aj svadbu a aj deti. Dakujem za nazory.

sasa1310
21. okt 2025

ak máš dobrú prácu, tak by som sa k nemu nesťahovala. Kompromisy musia urobiť obidvaja a nie iba jeden. Na tvojom mieste by som v prvom rade šetrila a kúpila byt až potom spotrebný tovar - auto. O rok nemusíte byť spolu, a tebe ostane úver na krku a žiadne úspory

nikiki29
21. okt 2025

Ste spolu necelý rok, plánujete bývanie, auto, deti, svadbu… To je síce pekná idylka, ale po necelom roku vzťahu sa ešte môže čokoľvek zmeniť.
V tomto prípade si auto výber sama, za financuje sama a splácať si ho možno budeš raz sama… Treba prosté myslieť na všetko. Dobré jazdené auto zoženieš aj za 10000, ak to samozrejme nemá byť niečo veľké typu combi, SUV. Ak do toho chce priateľ frflať, nech si vyberie auto a zaplatí sám. Prípadne ako poslednú možnosť by som uvažovala nad kúpou na polovice, aj s vlastníctvom na polovice, ale tam neviem ako je to po právnej stránke…
Za zváženie stojí aj to, kde je jeho práca? Čo by spôsobilo sťahovanie do tvojho mesta? Byt v ktorom bývaš aktuálne je tvoj?

carrot_apple
21. okt 2025

@anonym_autor brať auto na spotrebák= nikdy, auto ti robí službu(teda riadne drahú službu ak to bereš na spotrebák), nieje to investícia, kúp si auto z hotovosti, svadba a deti=to je ďaleko, rieš prítomnosť a nie, že čo BUDE a ČO ak..nemá to pre teba výhody nasťahovať sa k nemu, ak sa máš k nemu nstaťovať, zváž si ako ťa to ovplyvní a ako jeho, čo on je ochotný zmeniť? a ty bývaš v podnájme? on má svoj byt či je v podnájme? ak si spláca ON hypo na byt=platila by som mu iba nájomné ak by som si teda kúpila drahé auto ako ti on našiel za 17 000...do takéhoto rozhodnutia sa musíte spolu dohodnúť na jasných pravidlách a aby ani jeden nebol škodný

anonym_9ebe14
21. okt 2025

Mňa by zaujímalo aké presne je to jazdené auto za 17000, čo chceš kúpiť už aj kvôli deťom, pritom sama ani nemáš kde bývať, ale ideš do jeho nehnuteľnosti .. ak máš 7000 tisíc úspory prečo si nekúpiš nejaké schopné auto na jazdenie do prace za túto sumu prosím Ťa?

sasa1310
21. okt 2025
@melanta

Ja budem na väčšinu mať iný názor ako vyššie príspevky.
1. Nie ste spolu ani rok - je úplne logické, že nechce predávať svoj byt a kupovať spoločný. Ženy, ktoré ho za to hejtujete, chcete povedať, že ak by vaša dcéra mala byt a našla by si priateľa a po necelom roku by išla byt predávať a kupovať spoločný s priateľom ani nie po roku chodenia, že by ste jej to odobrili? Určite nie. Hejtujete, lebo v nevýhodnej situácii je žena. Ak by to bolo naopak, žene by ste podržali stranu.

2. Nechce ti svoje auto požičiavať na denné dochádzanie do práce. Úprimne, ani ja by som svoje auto nepožičiavala niekomu, s kým len začínam žiť na denné dochádzanie do práce a kto svoje nikdy nemal a pravidelne nejazdil. A ženy, ktoré ho za to hejtujete - ak by vaša dcéra mala auto a jej priateľ by chcel od nej, aby mu ho požičiavala na denné dochádzanie do práce, už vidím, ako by ste tvrdili, že jasné, treba mu ho požičať. Opäť dvojaký meter.

3. Auto za 17 000 rozhodne nie. Auto za 10 000 tiež nie. Nemáš vlastné bývanie. Je finančne negramotné brať si taký úver na auto. Kedy a z čoho budeš riešiť vlastné bývanie, keď si teraz na 5 či 8 rokov navlečieš na seba úver? Zoberieš si úver 10 000, za 7 rokov zaplatíš 14 000 aj s úrokmi a auto predáš za 5 000. To je teda biznis plán.

Ak sa mimo tohto správa, že ťa má rád, že ti to dáva činmi a správaním najavo, tak skús s ním krátko žiť. Hoci budeš dochádzať. Za pár týždňov prídeš na to, či ste kompatibilní na spoločný život. Ak áno, budeš hľadaj prácu v jeho meste. A hlavne, ak budete bývať u neho, vyrieš si svoju nehnuteľnosť, ktorá bude iba tvoja, ktorú dáš zatiaľ prenajmeš, ale aby si sa mala kam vrátiť.

@melanta tak mne ako matke je fakt úplne jedno čo si robí syn so svojim autom. Okrem toho, do toho ma absolútne nič nie je.

melanta
21. okt 2025
@sasa1310

@melanta tak mne ako matke je fakt úplne jedno čo si robí syn so svojim autom. Okrem toho, do toho ma absolútne nič nie je.

@sasa1310 ani ja neriešim, čo robí moja dcéra so svojim autom. Neviem, či si skutočne čítala, čo som písala. Písala som, že ak by sem napísala žena, že má nového priateľa ani nie rok a on od nej chce, aby mu požičiavala auto na denné dochádzanie do práce do iného mesta, tak ženy by ho tu zjehtovali, že čo je to za chlapa, že chce jej auto. Ale keď to napíše žena, že chce využívať priateľove auto a on nesúhlasí, tak on je hajzel. Narážala som na bežný dvojaký meter žien na MK.

sasa1310
21. okt 2025
@melanta

@sasa1310 ani ja neriešim, čo robí moja dcéra so svojim autom. Neviem, či si skutočne čítala, čo som písala. Písala som, že ak by sem napísala žena, že má nového priateľa ani nie rok a on od nej chce, aby mu požičiavala auto na denné dochádzanie do práce do iného mesta, tak ženy by ho tu zjehtovali, že čo je to za chlapa, že chce jej auto. Ale keď to napíše žena, že chce využívať priateľove auto a on nesúhlasí, tak on je hajzel. Narážala som na bežný dvojaký meter žien na MK.

@melanta ten dvojaký meter je v každej téme.

predavamknihy
21. okt 2025

Vhodné auto sa dá nájsť aj za 10.000 eur, prípadne nejaká rozumná jazdenka by mohla byť tiež riešením.

13uzivatelka11
21. okt 2025
@melanta

1. Nie ste spolu ani rok - je úplne logické, že nechce predávať svoj byt a kupovať spoločný. Ženy, ktoré ho za to hejtujete, chcete povedať, že ak by vaša dcéra mala byt a našla by si priateľa a po necelom roku by išla byt predávať a kupovať spoločný s priateľom ani nie po roku chodenia, že by ste jej to odobrili? Určite nie. Hejtujete, lebo v nevýhodnej situácii je žena. Ak by to bolo naopak, žene by ste podržali stranu.

2. Nechce ti svoje auto požičiavať na denné dochádzanie do práce. Úprimne, ani ja by som svoje auto nepožičiavala niekomu, s kým len začínam žiť na denné dochádzanie do práce a kto svoje nikdy nemal a pravidelne nejazdil. A ženy, ktoré ho za to hejtujete - ak by vaša dcéra mala auto a jej priateľ by chcel od nej, aby mu ho požičiavala na denné dochádzanie do práce, už vidím, ako by ste tvrdili, že jasné, treba mu ho požičať. Opäť dvojaký meter.

3. Auto za 17 000 rozhodne nie. Auto za 10 000 tiež nie. Nemáš vlastné bývanie. Je finančne negramotné brať si taký úver na auto. Kedy a z čoho budeš riešiť vlastné bývanie, keď si teraz na 5 či 8 rokov navlečieš na seba úver? Zoberieš si úver 10 000, za 7 rokov zaplatíš 14 000 aj s úrokmi a auto predáš za 5 000. To je teda biznis plán.

Ak sa mimo tohto správa, že ťa má rád, že ti to dáva činmi a správaním najavo, tak skús s ním krátko žiť. Hoci budeš dochádzať. Za pár týždňov prídeš na to, či ste kompatibilní na spoločný život. Ak áno, budeš hľadaj prácu v jeho meste. A hlavne, ak budete bývať u neho, vyrieš si svoju nehnuteľnosť, ktorá bude iba tvoja, ktorú dáš zatiaľ prenajmeš, ale aby si sa mala kam vrátiť.

@melanta na jednej strane máš pravdu, ale na druhej strane nemam pocit že by ten jej priateľ sa snazil nájsť dáky kompromis, lebo takto sa všetkého vzdáva len autorka a ešte ju "núti" kúpiť drahé auto, na ktoré nemá, na ktoré sa musí zadlžiť, že aby bolo keď prídu deti, ale zároveň jej neprispeje ani cent. Tak aké to má byť rodinne auto potom? Tak to bude auto len pre ňu a pre jej deti a žiadne rodinné.

bomba36
21. okt 2025
@melanta

@melanta to ale nie je o tom že jej nedovolí používať jeho auto, ale o tom že nie je schopný kompromisu, prispôsobiť sa musí výlučne ona a on bude mať full servis zadarmo plus finančný príspevok do jeho domácnosti. Celkovo z jej opisu vyzerá že je to arogantný sedlák
A hlavu dám na to, že do toho drahého auta ju núti preto, lebo si ho chce požičiavať on a nejak ju už oblbne aby mu to dovolila.

strelkyna1
21. okt 2025

Skusim sa zahrat na vesticu a dufam pre Tvoje dobro, ze sa mylim: Pises na konika, co dalej so zivotom. Si o 5 rokov starsia, totalne psychicky vycerpana zo vztahu s debilom, ktory si medzicasom rodinu rozmyslel alebo si si Ty medzicasom uvedomila, ze s takym sebcom ju nechces. Financne si na dne, lebo na vlastny byt si sa kvoli prispevkom na jeho domacnost a brusko a benzin do auta nezmohla. On si zatial splatil peknu cast bytiku a pri kazdej hadke Ti vyhadzuje na oci, ze Ta z neho moze kedykolvek vyhodit s jednou igelitkou. Alebo ste si uz medzicasom stihli urobit aj dieta a Ty poslusne suchas nohami a robis mu sluzku, lebo vies, ze ak by Vam to nevyslo, tak s malym dietatom skoncis bud v azylaku alebo naspat pri rodicoch natlacena v detskej izbe. Samozrejme, dufam, ze sa mylim a natrafila si na skveleho chlapa, doslova skryty diamant. Ale pre poistku by som si kupila aspon najkrpatejsiu garsonku a setrila na nu ako skrecok. Do prace by som chodila taxikom/autobusom/pozicanym autom.... Aj keby som mala cestovat kazdy den ovela dlhsie. A ak skutocne dojde na manzelstvo a deti, tak mozete oba byty predat a kupit nieco vacsie spolocne.

melanta
21. okt 2025
@bomba36

@melanta to ale nie je o tom že jej nedovolí používať jeho auto, ale o tom že nie je schopný kompromisu, prispôsobiť sa musí výlučne ona a on bude mať full servis zadarmo plus finančný príspevok do jeho domácnosti. Celkovo z jej opisu vyzerá že je to arogantný sedlák
A hlavu dám na to, že do toho drahého auta ju núti preto, lebo si ho chce požičiavať on a nejak ju už oblbne aby mu to dovolila.

@bomba36 tak ale snáď vie, či chodí s debilom alebo nie? Ak je to debil, tak by normálna žena s ním nebola ani keby na ňu prepísal polovicu jeho nehnuteľnosti a keby jej to auto za 17 tisíc kúpil zo svojho.
@13uzivatelka11

melanta
21. okt 2025
@sasa1310

@melanta ten dvojaký meter je v každej téme.

@sasa1310 áno, takmer v každej. Ale nie je to v poriadku. Nie je v poriadku, že ženy hodnotia, či je nejaká situácia v poriadku podľa toho, či je v nevýhodnejšej pozícii žena alebo muž resp. autor otázky či jeho partner/ka.

anonym_2c78a7
21. okt 2025

Hovoril známy finančník a podnikateľ, že spotrebné úvery na auto sú kravina, nakoľko za 4-5-6 rokov kým sa auto splatí, bude treba nové, spotrebným úverom sa veľmi preplatí, strati na hodnote a oberie človeka o možnosť na tých 5 rokov investovať, lebo to stiahne príjem.
Radil kúpiť byt, ten prenajímať, po roku sa práve zhodnotí, človek neprerobí ako na aute, zvýšia sa príjmy o nájom a aj bonita a vie si neskor navýšiť hypotekárny úver a kupiť auto za lepších podmienok cez banku..
Tak kúp auto za 3-4 tisíc, dá sa kúpiť spoľahlivé a investuj do bytu.

olimuc
21. okt 2025

Ty si pekne setri na vlastny byt… u neho ti nikdy nebude patrit ani klucka od zachoda a vystahuje ta, ked mu prepne. Takych jednoduchych naivnych zienok je plny MK nastahujem sa, porodim a mam holu …. Nebud sprosta. … byt mozes vzdy prenajat, ten sa zhodnocuje stale a mas pokoj na dusi, keby sa nieco stalo a stale sa k niekomu nastahovat mozes, , ale nebudes vyplakavat, ked sa budes vracat k rodicom do detskej. Alebo urob, co chce priatel … ale porom sa nestazuj, pretoze okrem oznacenia “blba zenska” ta nikto nepolutuje, pretoze vies do coho ides. Mas na vyber a tak pouzi rozum. Radsej rarohu za 1000€ co sa este hybe a istotu vo forme bytu, ako auto, ktore strati hodnotu hned ako vyjdes z garaze … v aute sa neda byvat a investicia sa nevrati.

13uzivatelka11
21. okt 2025
@melanta

@bomba36 tak ale snáď vie, či chodí s debilom alebo nie? Ak je to debil, tak by normálna žena s ním nebola ani keby na ňu prepísal polovicu jeho nehnuteľnosti a keby jej to auto za 17 tisíc kúpil zo svojho.
@13uzivatelka11

@melanta nie nevie, veľa žien netuší, že chodí s debilom, keď sú zaľúbené a majú ružové okuliare

sense
21. okt 2025
@melanta

@melanta vieš čo ak by tá žena chcela po ani nie roku vzťahu to čo autorkin priateľ odpoveď by bola rovnaká, nakoľko nejde o kompromis ale len o jednostranne ústupky....

anonym_c6235a
21. okt 2025
@melanta

@melanta ty si bola urcena ako moderator diskusie? Lebo ak nie, nemusis sa vyjadrovat k ostatnym prispevkom kto co ako hejtuje. Staci napisat svoj pohlad, nie riesit ostatnych.

januska12323
21. okt 2025

Nasťahuj sa k nemu, používaj hromadnú dopravu a ak raz našetríš na auto v normálnej sume tak si ho kúp ale nie kvôli možnej budúcej svadbe a deťom. 17000 je príliš veľa keď na to nemáš.

kitycat
21. okt 2025
@anonym_099c70

@anonym_autor dievča utekaj, keď ti padnú ružové okuliare 😂🙈 toto je najväčší gól a jeho do života nechceš ver mi.
Hlavne si s ním neurob dieťa

@anonym_autor tak bud sa k nemu nastahujes a budes jazdit jeho "Batmobilom" alebo nadalej byvaj u seba a kup si laskavo ten byt. Pretoze tento ti vzibote nepomoze

kitycat
21. okt 2025

@anonym_autor inak moj muz ti odkazuje, ze asi coskoro zazijes sklamanie

anonym_c62d48
21. okt 2025
@kitycat

@anonym_autor tak bud sa k nemu nastahujes a budes jazdit jeho "Batmobilom" alebo nadalej byvaj u seba a kup si laskavo ten byt. Pretoze tento ti vzibote nepomoze

@kitycat Prečo by jej mal pomáhať? Je mladá, zdravá, môže pracovať ako aj on, šetriť a kúpiť si, čo potrebuje. Byt aj auto. Prečo takmer všetky očakávate, že chlap musí žene niečo platiť? Veď nie sú manželia, možno ani nebudú, len ona o tom sníva. Nemajú ani deti ani nevieme, čo on o nejakých deťoch uvažuje.
A ak chce žena deti, má aj ona uvažovať, či ich bude vedieť uživiť a zabezpečiť. Nielen všetko muž.

katkaseiner
21. okt 2025

Fiha, cize on ma auto aj byt ale spolocny byt nechce kupovat a auto si kup sama....
Ja som bola pol roka s muzom (vtedy s priatelom) a trebalo mi auto na pracu. Kedze sme boli v zahranici a nechceli sme tam kupovat ziadne dalsie (on auto mal, ja nie) , tak som ho rano odviezla do prace a potom som isla do prace ja. Domov ho uz kolega cestou hodil.

kitycat
21. okt 2025
@anonym_c62d48

@kitycat Prečo by jej mal pomáhať? Je mladá, zdravá, môže pracovať ako aj on, šetriť a kúpiť si, čo potrebuje. Byt aj auto. Prečo takmer všetky očakávate, že chlap musí žene niečo platiť? Veď nie sú manželia, možno ani nebudú, len ona o tom sníva. Nemajú ani deti ani nevieme, čo on o nejakých deťoch uvažuje.
A ak chce žena deti, má aj ona uvažovať, či ich bude vedieť uživiť a zabezpečiť. Nielen všetko muž.

@anonym_c62d48 frajer ma auto, ktore jej nepozicia a ona sa ma zadlzit a kupit si ultra auto na nejaku buducu moznorodinu? Tento je samostatna jednotka

gastanka32
21. okt 2025

@anonym_c62d48 Mozno preto, ze je jej partner a tak nejak to ludia zvyknu robit, ked spolu ziju alebo chcu zit, ze si pomahaju? Nikto nehovori, ze ma robit vsetko za nu. Ale tak nejaka snaha by tam mala byt hadam z oboch stran.

alenka58
21. okt 2025

ak by si sa rozhodla k nemu nasťahovať, tak rozhodne si kúp jazdené auto do sumy akú máš k dispozícii, ináč nechápem prečo by si nemohla používať jeho aspoň dočasne

anonym_38e4b1
21. okt 2025

Ak by som mu po tom všetkom čo si napísala, chcela dať ešte šancu, tak by som si kúpila nejakú starú fabku a s tou nejaký čas odchádzala. Ono sa Ti totiž môže ľahko stať, že sa nasťahuješ a za veľmi krátku dobu zistíš, že je to panovačný, egoistický kretén (čo v celku zjavné už z popisu), a Tebe zostane na krku auto, na ktoré budeš splácať úver a bude Ti na nič.
Poviem Ti, že môj frajer, teraz už manžel, mal keď sme sa zoznámili pekne drahé auto, ktoré si piplal. Nikdy mi však nepovedal, že mi ho nepožičia lebo by som mohla niečo urobiť. Skôr môj otec sa chytal za hlavu, že keď s tým autom niečo spravím, tak nevie čo budeme robiť, lebo to nezaplatí. A vieš čo povedal ten môj? Že si dobre uvedomuje, že sa stať sa môže čokoľvek ale je to len auto a s tým vedomím mi ho aj požičiava a, že radšej nech nabúram to jeho, lebo je nové a bezpečné. Už vtedy mi bolo jasné, že toto bude chlap do života.

aaadkaaa
21. okt 2025

A tebe ho pridelili na obecnom urade? A cakas, kym skonci zmluva s uradom? Ak sa tak silou mocou chces nastahovat k nemu,tak to vyskusaj na chvilu,ale bez auta, ten mesiac,kym ti spadnu ruzove okuliare, zvladnes chodit aj autobusom... egoisticky ignorant smahnuty manipulatorom...

misanthropicdann
21. okt 2025

@anonym_autor nie nieje to dobrý nápad kupovať po roku vzťahu a sťahovaní auto za 10-17k €.
Vzťah trvá príliš krátko aby si robila tak drahé finančné rozhodnutia kvôli nemu.
Kúpte si staré auto za 3000€. Keď budete riešiť rodinu si kúpite lepšie. 20 ročná fabia na plyn ideálne.
Hocijaký problém opravis za pár stoviek.

Nové auto znamená v záruke, auto v záruke znamená záručný servis v ktorom len výmena oleja a olejových filtrov vyjde na 400-600€.
Podla toho koľko jazdíš to môže byť 1-2x ročne.

Co ak sa o pol roka rozidete a pôjdeš naspäť bývať? To ti bude stáť nevyužité auto za 10.000-17.000€?
Pzp ročne 200€.
Prezuvabie ročne 100€
Stk každé 2 roky 100€
Pneumatiky každé 3 roky 500€.

anonym_7e6d90
21. okt 2025

Do auta daj maximálne 3000... úplne stačí keď vieš ako vyberať