Ako funguje 2. pilier?
ako prosim vas funguje 2. pilier? vkladam tam peniaze sama, kolko chcem, alebo je nastaveny trvaly prikaz alebo to ide z odvodov? Len teraz zacinam pracovat a chvem si ho zalozit lebo mi prisiel list zo socialky
@jarka_black Takže agenti su zvätša stranný, kde pracuju to odporučaju(keď je agent BUB, odporuči VUB a podobne) a poradcovia naopak su nestranny a podaju informacie podla štatistik ktore su naozaj najlepšie?
Áno, mali by.
Ale sú aj takí agenti / sprostredkovatelia, ktorí nepracujú len pre 1 fin. inštitúciu, ale pre viaceré.
VIAZANÝ fin. agent - pracuje pre jednu
SAMOSTATNÝ fin. agent - nie osoba, ale spoločnosť, robí pre viac fin. inštitúcií (napr. aj bezagenta je tento typ, alebo Finportal, OVB...)
PODRIADENÝ fin. agent - osoba, je pod samostatným agentom, robí pre viac fin. inštitúcií... čakali by sme, že bude mať prehľad a pomôže sa zorientovať, ale stretla som sa s tým, že odporúčal podľa výšky provízie... resp z lenivosti, lebo poznať všetky produkty detailne od 29 poisťovní a neviemkoľko bánk asi nie je reálne... ja preto nerobím takto... lebo by sa mi to nevmestilo do hlavy 🙂 ... a okrem toho, mnohí títo agenti odmietajú robiť servis následne...
s týmto sa denne stretám, keď príde klient Uniqy, čo uzavrel zmluvu cez "cudzieho" agenta, že ten mu nedvíha alebo nemá čas atď.
a potom sú PORADCOVIA, ktorých je málo
Takže všetko má svoje plusy aj mínusy.
@jarka_black Ďakujem za informacie
@autor @jarka_black sám by som to lepšie nenapísal. Verím, že autorka sa poučí a nabudúce ak bude riešiť veci o ktorých vie málo, alebo nič vyhľadá profesionála a nemusí potom zakladať tému s otázkou, na ktorú by dostala odpoveď už na stretnutí.
@martinp288 v podstate ked budem chciet mozem zmenit sprostredkovatela/ agenta, aj spolocnost v ktorej 2. pilier mam? Za rok napriklad,
@autor áno môžeš
Autorka, keby si sa rozumela, tak na priamo cez Xtb - kedze si ale nevies sama vyberat ani urobit spravny pomer tak denne spravyz Xtb by ta zblbli ako pada zlato, ropa stupa, Google ma slabe zisky atd..., čize, kedze sa nerozumies asi Finax, či Portu ale pri tychto dvoch su poplatky za spravu.
@hellwant autorka sa tu pýta na druhý pilier, nie na spôsob investovania na KT
áno, raz ročne a je to bez poplatku

Agent / sprostredkovateľ žije z provízií. Ja som agentka Uniqy. Čiže ak poskytujem poradenstvo, tak si NESMIEM pýtať peniaze, na to je zákon. Ak sa niekedy uzavrie nejaká poistná zmluva, tak z nej budem mať províziu. Preto robím viac vecí - aby som od provízií nebola bytostne závislá. Tým pádom nechávam ľuďom slobodu... nemám problém pochváliť aj konkurenciu, lebo komu česť, tomu česť.
Potom sú ešte poradcovia, ale tých je v SR len zopár, asi preto, že by sa neuživili, lebo nikto nechce platiť priamo. Poradca zase neberie provízie. Mal by byť absolútne nestranný.
Často sa tituly agent a poradca zamieňajú, lebo agent znie hanlivo. Okrem toho aj agent robí poradenstvo, teda mal by. Preto mnohí agenti si hovoria, že sú poradcovia.
A teraz aby sa v tom človek vyznal. 🙂
Kto je kto: https://regfap.nbs.sk/search.php - zadáte meno a nájdete dotyčného a uvidíte, za koho "kope".