icon

Ako funguje nová transakčná daň pre živnostníkov?

3. okt 2024

Prosím rozumiete tejto novej transakčnej dani? Muža mám živnostníka. Robí z domu, práca homeoffice výlučne za Pc. Materiál ani nič takéto nenakupuje. Jediné čo by sa za výdavky dalo považovať je tak internet- aj keď ten je aj pre nás všetkých doma, len sme museli dať drahší, kvôli jeho objemu dát. Plus si kúpil tento rok nový PC.
Vystaví firme faktúru a peniaze mu chodia výlučne na jeho osobný účet. Tieto peniaze prevedieme na náš sporiaci účet. Z toho sa potom platí všetko do domácnosti, už nič na podnikanie.
Vraj majú všetci, ktorí si uplatňujú paušálne či preukázateľné výdavky povinnosť si zriadiť transakčný účet, na ktorom budú tieto platby prebiehať. Ale aké? Podniká druhý rok. Prvý ani nemal povinnosť podávať daňové priznanie, ale podal.
Paušálne výdavky vraj ani nemusia vzniknúť v takej výške v akej sú. Musia ale vzniknúť aspoň nejaké?
Odvody sa rátajú do týchto transakcií? Aj tie sa budú musieť robiť z transakčného účtu?
Tzn aspoň ten internet musíme platiť z nového transakčného účtu? Keby nedáme nič, tak mu nevznikne možnosť si uplatniť paušálne výdavky?
Som z toho totálne mimo. Prosím poraďte, ak máte niekto lepšie info.

Strana
z4
deedol
16. mar 2025

@janica_ tak ak robi na autorske a licencne zmluvy, mal by byt ok bez toho 🙂 ked tak mi napis spravu.

3petka
16. mar 2025

Neviem necitala som celu diskusiu ale ak to tu už niekto písal tak len zopakujem aké mám ja info. Musí mat podnikateľsky účet ak taký má iný si už neotvára. Zdaňujú sa toto danou odchádzajúce platby mimo odvodov, dani a pokial mám dobrú info tak ak máš osobný a aj podnikateľsky účet v jednej banke tak ak si prevedieme financie že podnikateľského na súkromný ani toto sa danou danou nezdaňuje.

Strana
z4