icon

Ako funguje rodičovský dôchodok?

11. máj 2023

Prosím vás , ako funguje táto blbosť ? Začnú to sťahovať až v prípade že mám rodiča v dôchodkovom veku alebo to začnú vyberať vopred ako klasický dôchodok

erikavesela
12. máj 2023

@ljzozv my pocitime "ziadny dochodok"

erikavesela
12. máj 2023

@hefo nie...socialka to posrala teeaz hlada vynovorku

erikavesela
12. máj 2023

@suzitok nie hrubh prijem...ale VZ

samkolea
12. máj 2023

@erikavesela mna uplne zaraza ten cas, ze 5 rokov to nemozes zrusit. No snad sa ludia zacnu ozybat, to je vrchol drzosti! Popri vsetkych veciach co musi clovek spravit za den, sa priznam, ze som si nenasla cas precitatbtuto chujovinu v r. 2022, a nikto nic ani mevedel. Clovek nema cas to vsetko spedovat co henti tam vystrajaju.

erikavesela
12. máj 2023

@samkolea ani nehovor . ja som tiez nahnevana, a to je slabe slovo, moja matka nikdy na/pre mna nemala pekneho slova, nikdy ma neobjala, nikdy mi nedala pusu, nikdy sa ma neopytala, co ma trapi, ako sa mam a ked som za nou s niecim prisla bola som len klamarka...dalej ani rozpisovat nebudem...velmi zle sa mi to pise...ja som jej ten rodicovsky dochodok neodoprela...a teraz uvidi moj VZ...uz peniaze dostala a ani nezavolala...

som pisala aj na socialku, ze co si dovoluju o mne podavat info dalsej osobe...som zvedava na odpoved

samkolea
12. máj 2023

@erikavesela podobne, teiz skoda pisat, ako rodic zlyhala, ako babka nula bodov. Teiz mam nazor, ze je nnalezi ani koruna, vydedila mna aj brata, ukradla mu peniaze na knizke, predala byt, nas vyhnala. Za kazdou korunou chamtiva. Nepozna moje meno, od 18 som sa starala sama o seba, tak mi povedz ake ma zasluhy? Na VS mi zakazala, vyhodila ma si slovami bud vypadnem alebo sa vydam. Za co ma takyto rodic dostat peniaze? A cim sa prispela k mojmu zivotu a kariere co som ai vydrela? A este mi drzo napise- dakujem Ti dieta moje, no vysmech do ksichtu, ja som taka nasrata ako svet. Ked zomrela jej mama, moja milovana babka- tak jej surodenci sa vzdali 1/3 kvoli mne a ona svojej 1/3 nie! Vtedy ma hnala prec a blcali jej oci za svojou chamtivostou. Bolo to presne pred rokom, teraz som zrazu dieta jej, a seriea to, ze pre toto ona bude dostavat 5rokov nieco co jej nenalezi. Neozve sa, mepzberie decka, neni opora, nikdy nebola. Mna ide jebnut z toho.

dada0902
12. máj 2023

@erikavesela pochybujem ze ich to bude zaujímať ze sa sťažuješ na to ze dávajú info o tvojom zárobku a úplne ta chápem skrz tohoto lebo je to chrapunstvo dávať o tom info druhým aj keď je to rodič a dúfam aj ja ze to zmenia a iba im dajú čiastku ktorú im vypočítajú vôbec mi tiež nejde do hlavy k čomu toto cele stačilo Fero 20 Laco 15 kata 10 alebo čiastku dokopy od detí všetko je spravené naschvál sú rôzne vstahy v rodine ozaj ľudia si závidia všetko preto toto spraví veľa zloby

erikavesela
12. máj 2023

@dada0902 ja viem, ze mi.asi neodpovedia, ale potrebovala som im oznamit, ze s tym nesuhlasim...je to taky moj osobny boj😉

dada0902
12. máj 2023

@erikavesela ja som inak rovnaká dosť ľuďom to vadí a ešte len bude vadiť ďalším ktorým ešte len prídu rozhodnutia možno im príde viac sťažnosti a budú nútený to do budúcna upraviť

daniela1911
12. máj 2023

Dievčatá, úprimne, ma mrzí vase detstvo aj ťažký začiatok v dospelosti. Ale vo februári to niekoľkokrát omieľali aj v TV, bolo to aj tu.. jasne, nevšimol si to každý, ale keď tu denne čítam koľko ľudí nezrušilo vyplácanie tohto bonusu v prospech “rodičov”, že jendoducho nevedeli, nezaujímali sa o to, nepozerajú správy… škoda.
Nehnevajte sa na mna. Je to také na zamyslenie..

erikavesela
12. máj 2023

@dada0902 ja v to len dufam...normalne si teraz vycitam, ze som jej to nemala dat...nemala by som nervy

erikavesela
12. máj 2023

@daniela1911 mna stale zaujima ako mozu o tebe dat informaciu niekomu inemu...to ako ked prides teraz ma socialku, tak ti daju vsetky info o tvojich rodicoch?...nedaju...vies, keby to poslali mne, s tym, ze ci vyska VZ sedi, ak nie, kontaktujte nas, tak by bolo vsetko v poriadku...nechcem sa vyhovarat...asi som to prepocula, nevenovala tomu pozornost...moja chyba...napriek tomu...toto je naozaj vrchol drzosti a opovrhovania nami ako osobami...

erikavesela
12. máj 2023

@samkolea je mi luto, ake si mala detstvo, mladost...som na tom dost podobne...moja matka je matkou len mojej sestre, ja som pre nu clovek, kt.musela porodit, lebo by ju babka vyhodila z domu a tym padom musela ostat s mojim otcom..a to je ten kamen urazu...ja som vinna, ze som sa narodila...ako ty pises...milovana babka, kt.mi aj meno dala...moja sestra je pre nu vsetko...vsetko dava jej, peniaze, majetok...vsetko...kto je otec mojej sestry neviem, moj otec to vedel...ale zobral si to do hrobu...

daniela1911
12. máj 2023

@erikavesela áno, mali výpočet posielať deťom a nie rodičom. Ale toto je jedna vec, že sa nikomu nepáči forma. Ja som skôr narážala na tých, čo majú úplne prerušené kontakty, problémové vzťahy, a pod. Myslela som tie komentare, kde ľudia píšu že ich rodičia si nezaslúžia nič.

samkolea
13. máj 2023

@daniela1911 ja telku nesledujem, a soravy u vobec nie. Ked vynalozila SP taku namahu teraz na rozposielanie dopisov, mohli takto informovat vopred deti a aj so vsetkymi informaciamia a aj tym, ze sa to neda zrusit, ale az po 5rokoch! Dokonca mam aj elektronicku schranku a nic ani tam neprislo ako informativne, pretoze ako prva som mala byt ja a potom az rodic-jemu sa to iba vyplaca. Pekny odrb
A podaktori tu chceli dovod, vediet preco ludia to risia, tak aj taketo rodiine veci sa deju, nie vsetci mame bavlnky a doma izbicku, kde sa mozem vratit, alebo naruc a pochopenie. Ale tvrdy dopad na hubu.

samkolea
13. máj 2023

@erikavesela aj mna to mrzi, mrzi ma to za vsetky deti, ktore vyrastali bez lasky a znova na to doplatili, ci uz nepozornostou, zaneprazdnenostou a teraz neschopnostou to ani zrusit dodatocne.

ljzozv
13. máj 2023

@daniela1911 lenže veľmi sa množia komentáre, že teda nech to ich rodičia dostávajú aj keď si to podľa nich nezaslúžia, ale nepáči sa im , že vedia si vypočítať ich príjem a riešia to so susedmi. Jednoducho to zle vymysleli, toto celkovo je naprd riešenie. Je to robené horúcou ihlou a sú na to skoro samé sťažnosti.

daniela1911
13. máj 2023

@samkolea ty si myslíš že iné štáty informujú občanov o všetkom a listom domov? Nehnevaj sa, ale každý je svojprávny. Ako keby som ja povedala, že neviem, že bolo treba poslať DP lebo mi to daňový urad neposlal listom.

cacianka
13. máj 2023

Keď mi vie poslať sociálna poisťovňa papier že aký dostanem VZ za očr, prečo neposlat aj VZ na príspevok rodičom. Ide o môj príjem, o moje odvody o moje osobné údaje a idú ich posielať iným ľuďom.ok rodičia, ale prečo ?!!! Tak potom aj ja chcem papier o dôchodku mojich rodičov!
Potom ide aj o prípady že nie od každého dieťaťa. Napr pracuje v zahraničí,alebo je hasič policajt. Tie vnútorné rozpory v rodinách a medziľudských vzťahoch budú fakt nechutné. Kto rodičom chce pomôcť, pomôže aj bez štátu, pravidelný nákup potravín, platba energie, pošle na účet € , vybaví opateru, zaplatí nový spotrebič,
ale takto ojebabravat ľudí je cez čiaru. Lebo seniori sú aj moderní, ciperni, rozumní, ale bohužiaľ aj tí druhí.
Zlobu to narobí nielen v rodinách, ale aj medzi seniormi

samkolea
13. máj 2023

@cacianka
@cacianka dakujeme za podporu, lebo ine sosoby sa tu len navazaju. Ziadne pochopenie.

samkolea
13. máj 2023

@daniela1911 tak snad nejdeme porovnavat co tu je nieco zavedne roky ako je DP.. mna iba zaraza fakt, ze najblizaich 5rokov to nemozeme zrusit aj ked sa teda niekto spamata po termine. To je chrapunstvo absolutne.

cacianka
13. máj 2023

@samkolea ja chápem že nie každý má tip top rodičov, ja som mala oboch super, síce mali muchy, ale tak ako každý z nás. Ide o princíp a cely systém riešenia. Ani ja nepozerám správy, nečítam noviny , lebo ma bolelo žlčník a vredy mi skákali všade, takže zachytim iba odrobinky. Avšak kľudne sa to mohlo informovať aj inak, cez zamestnávateľov, kampaňou, teraz mi nenapadá ako, nie každý má bežne prístup na internet, netuší že by mal čítať na stránke SP, čo nové vymysleli, ...
Dovŕšením dospelosti nemajú rodičia dosah na info o platoch, pracovné zmluvy, výpisy z banky, ani my deti nemáme žiadne právne nároky na info , všade sa to pertraktuje že do súkromia a citlivých údajov nikoho nič, ani deti ani rodičia ( tým netvrdím že je to zakázané, že nemôžu zverejniť keď chcú), a tu zrazu sa kus nášho súkromia , citlivý údaj, dostane kade tade.
Vieme akí si niektorí seniori ( nie vsetci), povedia aj to čo nevedia, stačí pár individui v dedine a už sú rozbroje v rodine, dedine,klube dôchodcov, u lekárov.
A čo také DSS ? Kto dá záruku že poštu nevidí aj niekto nepovolany a neroztrubi detaily, nedá sa potom ani vypátrať kto kedy a komu.

daniela1911
13. máj 2023

@samkolea to máš pravdu, a ja sa do teba nenavážam. Je to pi*pvina najhrubšieho zrna od SP. Ok, mali dať každoročný termín a od noveho roka malo byt zrušenie, ako napr. pri zmene zdrav.poisťovne.
Môj prvotný príspevok bol, že mi je to ľúto, keď niekto vyrastal v ťažkých pomeroch a nevšimol si termín na zrušenie. To je celá pointa. Nikoho som tu neurážala že nepozerá správy. Sociálka určite neurčila dobrý systém, aj kvôli tým výmerom. Ale kto proste nechcel “dať” nič, mal sa o to zaujímať. Ti ktorí sa len hnevajú na výmery to je ďalšia skupina. Tretia skupina - Kto máme normálne vzťahy, je nám jedno čo tam rodičia vidia.

samkolea
13. máj 2023

@daniela1911 ja netusim ci je toto novodoby fenimen, ako rozostvavat ludi a utocit na ich mentalne zdravie, covid rozostval ludi alebo skor tie tliachanice okolo- rodiny rozhadane(mna sa to netykalo), potom vojna- kadekto si trieska kadeco do vetra, ludia rozhadani ako aj rodiny- mna sa to opat netykalo ale toto sa ma tyka a dost osobne. Zaujimalo by ma preco tam je casovy horizont 5 rokov, co ke za tym a ako opat len my dopadneme vsetci aj ti co su s tym spokokni a aj ti co nie su spokojni, lebo verme- ze je to isto nejaka chujovina na nas ludi. Aj ked sa mozno nezda

viera27
13. máj 2023

Tak u nas nastastie vsetci nad maximalku,takze uvidia prd. Ale segra rusila pre biologickeho otca,ktory o nu ani nezakopol.

zuzulka558
13. máj 2023

@samkolea presne a preto sme to zrušili tých 5 rokov a iné veci ani na niektoré mi nevedeli odpovedať na sociálke sa mi toto nezdalo ze to bude nejaká pasca pre ľudí,, ved nikdy ti nikto v tejto dobe nedá nič zadarmo,,, moja mama v pohode ale svokrovci no ani nebudem písať,, ako nadávali na celú vládu od začiatku odrazu aký sú dobrý pre nich

samkolea
13. máj 2023

@zuzulka558 ved prave… no skoda, ze to nejde zrusit a ozve sa kopec ludi, ze to prave toto je ta pasca.

daniela1911
13. máj 2023

@samkolea už len dúfať, že verejný tlak apson trochu zmení veci, možno skráti lehoty

zic
14. máj 2023

@viera27 tak ani uplne nie... lebo uvidia tu maximalku, tak moze zacat kolotoc dohadov, ze "kolko teda naozaj" 🙂 🙂 🙂

sonula
14. máj 2023

Myslim, ze este sa to da zrusit. Nestihla som to k tomu februarovemu terminu a niekde som citala ze je mozne aj potom. Je to cele zase len populisticky nesystemovy bullshit.