icon

Ako funguje tretí pilier a ročné zúčtovanie dane?

Dnes o 09:00

dobre rano kto mi vysvetli ako to funguje,
zevraj mam ist do banky kvoli tomu ze mam 3 pilier , a mne ide v robote zamestnavatel robit rocne zuctovanie dane. a to na co tam treba 3 pilier?
akoze cital som ze sa dokaze ponizit dan ci co , kto mi to prosim laicky vysvetli, to mi budu vraciat ci ako.
a ako si to mam v banke pytat, idem 1 ras. dakujem

anonym_8abc1c
Dnes o 09:10

@anonym_autor ak si si platila aj ty príspevky tak potrebuješ potvrdenie koľko si zaplatila
Potvrdenie posielajú mailom, resp. ho máš v účte nemusíš kvôli tomu nikam chodiť

felycity
Dnes o 09:12

ak máš 3. pilier, a ak si si do neho vkladal/a za r 2025 min tuším 180 € , tak tvoj zamestnávateľ potrebuje potvrdenie od spoločnosti , kde máš vedený účet ( 3. pilier) - potvrdenie o zaplatených príspevkoch . stačí ich kontaktovať nech ti pošlu potvrdenie o zaplatených príspevkoch za r 2025 pretože môžeš mať nárok ona zníženie dane...

autor
Dnes o 09:15
@felycity

ak máš 3. pilier, a ak si si do neho vkladal/a za r 2025 min tuším 180 € , tak tvoj zamestnávateľ potrebuje potvrdenie od spoločnosti , kde máš vedený účet ( 3. pilier) - potvrdenie o zaplatených príspevkoch . stačí ich kontaktovať nech ti pošlu potvrdenie o zaplatených príspevkoch za r 2025 pretože môžeš mať nárok ona zníženie dane...

@felycity aha dakujem. za vysvetlenie.

chrobak7
Dnes o 09:34

@anonym_autor Ak spĺňaš podmienky na odpočítateľnú položku za tvoje príspevky, tak ti DSS-ka automaticky posiela potvrdenie o zaplatených príspevkoch do mailu alebo poštou. To sa potom odovzdáva spolu so žiadosťou o RZD na mzdové. Ak ti doteraz nič neprišlo (a ani minulý rok si si nič neuplatňovala), tak pravdepodobne nemáš nárok na odpočítateľnú položku za príspevky do DDS.

Kto ti povedal, že máš ísť do banky? Ak chceš mať istotu, treba si zavolať na zákaznícku linku tvojej DDS-ky a spýtať sa, či spĺňaš podmienky.

autor
Dnes o 09:35
@chrobak7

@anonym_autor Ak spĺňaš podmienky na odpočítateľnú položku za tvoje príspevky, tak ti DSS-ka automaticky posiela potvrdenie o zaplatených príspevkoch do mailu alebo poštou. To sa potom odovzdáva spolu so žiadosťou o RZD na mzdové. Ak ti doteraz nič neprišlo (a ani minulý rok si si nič neuplatňovala), tak pravdepodobne nemáš nárok na odpočítateľnú položku za príspevky do DDS.

Kto ti povedal, že máš ísť do banky? Ak chceš mať istotu, treba si zavolať na zákaznícku linku tvojej DDS-ky a spýtať sa, či spĺňaš podmienky.

@chrobak7 v praci.

chrobak7
Dnes o 12:57
@anonym_autor

@chrobak7 v praci.

@anonym_autor Tak oni len predpokladajú, že by si mala nárok na odpočítateľnú položku za DDS. Ale zavolaj si tam, budeš mať istotu.