Ako funguje tretí pilier dôchodkového sporenia?
Baby, prosím, úplne laicky, ako pre dieťa, vysvetlenie, ako v praxi presne funguje toto sporenie, teda tretí pilier. Príklad, od 40tky si budem odvádzať napr 50 e, niečo odvedie aj zamestnávateľ. Čo to znamená pre mňa v dôchodku? Že k tomu, čo budem dôchodok dostávať, mi postupne budú vyplácať aj toto sporenie? Alebo ho vyplatia celé pri vstupe do dôchodku? Oplatí sa to vôbec? Keď dovtedy, napríklad za 20 rokov sa toho toľko môže zmeniť... Nepotrebujem odpovede z Google alebo od AI, ale úplne jednoduchy popis toho, ako to vyzerá v praxi. Ďakujem.
Je to výhodné. Zmluva je asi tak, ze zamestnávateľ prispieva, ty trochu tiež. Vyplatili naraz myslím polovicu, potom 2x ročne zvyšok.
Je to dlhodobé sporenie. Dávaš ty sumu, zamestnávateľ sumu. Ak je to nutné, môžeš si raz za 10 rokov vybrať svoje vklady. Môžeš sumu zvyšovať, znižovať, neplatiť.. na dôchodku to môžeš vybrať, alebo dostávať mesačne k dôchodku sumu, suma ide I dedičstva keby náhodou. Takže dostaneš štátny dôchodok, z druhého piliera ( ak máš ) a z tretieho piliera. Na štátny dôchodok sa veľmi spoliehať nedá, druhý pilier je špajza z ktorej by rád premiér financoval terajšie dôchodky, takže je najlepšie sa nejako na dôchodok zabezpečiť, je jedno akým konkrétnym produktom.
za mna 3. pilier je v podsate sporenie, podporene nejakymi ulavami na dani (180EUR z DZ sa odpocitava). Ide to do dedicstva... a ze sa tam daju dobre sumy nasetrit ani nejdem pisat... uz sme par dedicstiev z tohto piliera riesili. AKo pri vsetkom, treba zacat cim skor kludne aj s nizsimi sumami alebo proste kao clovek na to ma... Pre ludi co maju problem setrit je to dobre riesenie.
za mna 3. pilier je v podsate sporenie, podporene nejakymi ulavami na dani (180EUR z DZ sa odpocitava). Ide to do dedicstva... a ze sa tam daju dobre sumy nasetrit ani nejdem pisat... uz sme par dedicstiev z tohto piliera riesili. AKo pri vsetkom, treba zacat cim skor kludne aj s nizsimi sumami alebo proste kao clovek na to ma... Pre ludi co maju problem setrit je to dobre riesenie.
@simca06022011 opravil by som, je to investovanie.
Síce veľmi drahé ale príspevok od zamestnávateľa z toho robí extrémne úspešne investovanie, lebo prakticky každý rok dostaneš 100% svojich ročných vkladov od zamestnavatela.
Ak niekomu zamestnávateľ neprispieva investovanie do rovnakých fondov je s minimálnym poplatkom oproti 3. Pilieru.
@simca06022011 opravil by som, je to investovanie.
Síce veľmi drahé ale príspevok od zamestnávateľa z toho robí extrémne úspešne investovanie, lebo prakticky každý rok dostaneš 100% svojich ročných vkladov od zamestnavatela.
Ak niekomu zamestnávateľ neprispieva investovanie do rovnakých fondov je s minimálnym poplatkom oproti 3. Pilieru.
@misanthropicdann prispevok od zamestnavatela moze mat rozne podoby... od "dorovnania" tvojho vkladu (ty das x% z tvojej mzdy, on da rovnakych x% / sumu) po nepomerne prispevky... (ty das 1 euro, on da x eur)... ale v principe ano...
Ale asi sa zhodneme, ze bez prispevkov zamestnavatela sa toto neoplati takmer vobec...
ja davam 20€ a zamestnavatel dava % z platu min 120€ mesacne vtedy sa to oplati
u muza maju to inak nastavene kolko da on tolko aj zamestnavatel

@anonym_autor 3.pilier sa prakticky oplati len led ti prispieva zamestnavatel. Je tam nejaka minimalna moznost znizenia dane, ale to je zanedbatelne a je dobre tam zo svojich penazi davat minimum...
Pravidla vyberu su rozne, ale ten standardny plan na dochodok je, ze ti budu nieco vyplacat mesacne (alebo su tam nejake moznosti vyberu). Len za normalnych okolnosti tam asi tak vela nebudes mat (nie od 40tky)... ked to porovnam s 2.pilierom... ale ked prispieva zamestnavatel, tak preco nie... nejakych par desiatok eur ti to minimalne zopar rokov (asi nie do smrti) hodi...