Ako idete finančne riešiť zvyšovanie cien?
Ako idete finančne riešiť zvyšovanie cien keď už teraz sme šetrili kde sa dá ? Pýtam sa hlavne tých čo majú malé deti s ktorými treba byť doma ( napr. nie sú v meste jasličky, málo miest v škôlkach, časté choroby detí )
Viac dávam pozor čo kúpim, obmedzila som kupovanie časopisov to bola moja mánia🙂viac premýšľam čo uvarim a obmedzila som nakupovanie oblečenie.
mozno skusit sa popozerat po nejakej praci, ktora sa da robit z domu, resp. online ...aj ked iba na par hodin
alebo ako radi anjelicek26, ze dat si inzerat, ze sa postarate aj o ine deti ako babysitting (napr. cez domelia.sk)
setrit neviem, kde sa da....asi iba na strave (co asi nie je dobra rada), nechodit velmi autom, iba co je nevyhnutne ....a kurit, svietit sa musi
a obavam sa, ze vsetko pojde zavratne hore .....len nase platy nie
Byť v tejto dobe doma s deťmi a nepracovat je masaker. Keď už doteraz ste žili tak, že ste šetrili kde sa len dá, tak nie je riešením šetriť ešte viac a hľadať spôsoby ako zoskrtat ďalšie položky, ale ako zvýšiť príjem rodinného rozpočtu
Setrit sa neda jedine si odopierat. Ak ste boli zvyknuti chodit na vykety,tak obmedzit vylety a uspokojit sa s turistikou v okoli. Ak caste restauracie,obmedzit len na obcasne atd. Skusit si privyrobit pecenim zakuskov,ak mas k tomu sklon alebo nejake domace prace,upratovanie,umyvanie okien,to dnes dost zien vyuziva tieto sluzby,pripadne ponuknut opatrovanie deti u seba doma a podobne. Clovek musi byt schopny a necakat,co mu spadne,inak sa nikdy nebudes mat dobre.
Ja na to pojdem z opacneho konca, zaciname s novou firmou, tak budem pracovat, co mi budu sily stacit, s radostou a elanom, za lepsiu buducnost. Ine sa ani neda robit, len verit, ze budeme zdravi a bude sa darit.
Setrit clovek moze-na jedle, na obleceni..... Ale ta zivotna uroveñ potom pojde viac a viac dole, preto si myslim, ze kto chce zit stale na urovni ako predtym, bude musiet mat mozno inu pracu, alebo pridat nejake hodiny navyse
@anjelicek26 to je dobrý nápad ale už teraz mám 4 deti :D dve svoje a dve ktorým umrela mamička tak sa o ne starám keď majú otca v práci
@marci77 to je presne ten problém , buď budeme robiť 20h denne alebo žiť z vody
@tenerifka ja som chcela sa vrátiť do práce ale keď si premietnem koľko zarobím a koľko zaplatím za dopravu do mesta a súkromnu škôlku/jasličky tak konečná .
@marca12 tiež to vidím iba na ďalší zárobok ale kde nechať deti keď to budem robiť . Na výlety chodíme len v okolí, v reštaurácii som nebola 5 rokov :D
Keď som bola na rodičáku, tak som chodila upratovať jeden byt blízko nás, tam som si mohla aj krpca vziať so sebou. Nebolo to veľa, čo som zarobila, ale tak pomohlo. Skús si nájsť nejakú brigádu aspoň na pár hodín, časovo sa to naučíte vykrývať. Napríklad roznášanie letákov alebo takéto niečo. Mne je napríklad fajn, keď si napíšem jedálniček dopredu na pár dní, potom viem, čo mám presne nakúpiť a nekupujem zbytočnosti. Sledujem aj kde je čo v akcii a keď tak kúpim aj do zásoby niečo, keď sa to vyplatí.
AUTORKA napis mi prosim sukromnu spravu (lebo diskusia je anonymna), poradim mozno s niecim😉
Ale ked sa staras o dve deti navyse, tak urcite s toho mas nejaky prijem, nie? Jedine, co ma napada je este doucovanie (ale to sa ti bude tazko robit, ked ti tam behaju styri deti) alebo teda chodit upratovat cez vikendy ci vecer... u nas upratovacky zacinaju po 17tej, ked su kancelarie prazdne, detto ak ides upratovat sukromne do domacnosti, da sa dohodnut aj vecerny cas, ked je muz doma a dozrie.
Ekonomika sa vyvija v cykloch. Po 11 dobrych rokoch moze prist par zlych rokov. Ludia s tym moc neratali, nabrali hypo, uvery, teraz sa im bude tazko dychat.
Podla mna je lepsie si tak nejak vsetko planovat, ci uz stravu na tyzden, je mozno fajn si spravit jedalnicek, aby si nemusela zbytocne vymyslat a kupovat teda len to co je potrebne
pripadne, ak mate zahradku, nasadit nieco prakticke, co sa zide😉
Otazne je, ci zijete z ruky do ust alebo kupujete aj veci, co nie su nutne. My sa nemame extremne luxusne, ale ani nezijeme na suchych rozkoch. Ale musim uznat objektivne, ze peniaze sa rozkotulaju vzdy aj na veci, co absolutne nie su nutne a je ich dost vela. Sice malickosti, ale to sa nazbiera. Cize toto sa budeme snazit obmedzit. A to sa snazime uz dlhsie, lebo sa nam nepaci materialisticky sposob zivota a chceme zit aj ekologickejsie. Len kym clovek nie je nuteny, nie vzdy to ide tak dobre, ako by chcel. U mna je najvacsi problem varenie, neviem to naplanovat efektivne a nakupovat efektivne a lacno. Pritom sa to da, len to chce zvyk a zatial v tom nie som az tak uspesne. Pritom na potraviny sa fakt mina asi najviac.
No ale ked zijete z ruky do ust a nemate kde skrtat, tak potom jedine nejaky prijem navyse.
Ja som zatial na predlzenej rodicovskej,od noveho roka sa snazim nekupovat zbytocnosti ako oblecenie len do poctu a pod.,na strave usetrit neviem a ani nechcem..riesime to zvysenim rozpoctu..manzel viac pracuje..
@anjelicek26 nemám , je to rodina
@liljana čuduj sa svete keby neplatim hypo platím nájom nie je potom hypo lepšie keďže po jej splatení je nehnuteľnosť moja ?
@nikoll29 skúsim 🙂
@marci77 každý rok sadim ale nie je toho veľa čo sa urodi keďže počasie je aké je . Minulý rok ešte júni sme mali ranné teploty okolo 10°
@cervenaruza123 zatiaľ našťastie nežijeme z ruky do úst ale keďže vývoj cien je takýto je len otázkou času kedy sa dostanem do bodu či deťom kúpim jogurty alebo ovocie
Ze je to rodina chapem, ale tie deti hadam u vas jedia, nie? Minimalne urcitu sumu treba skutocne pytat... Tebe tiez nikto nic neda zadarmo... ze to neni rodine blbe.
Mne sa osvedčil ten týždenný jedálniček, plus niečo vypestujeme u mamy na záhrade, také zemiaky, kapustu, nejakú koreňovú zeleninu, mame ovocné stromy, ale tiež mame len na pár mesiacov, urcite nie od úrody do úrody! Od nového roka nekupujem na seba oblecko, len deťom keď treba! Ale keby sme nebrali hypo pred 7 rokmi, tak pri týchto cenách by sme vlastne bývanie isto nemali, bývam na sever Slovenska a za 1-izbak pýtajú 60000€, akože choré! Pred 7 rokmi sme kupovali 3izbak za 52000€, komplet prerobený, ani prstom pohnúť sme nemuseli
A ako píše žienka vyššie, to ich máš u seba len tak, ani na stravu ti neprispeje dotyčný otec??
Ani najom, ani hypo "na kost" zobrata na vrchole cien nehnutelnosti, nie su bohvieco, ked jednemu, ci obom vypadne prijem na platenie jedneho, ci druheho.
tak som myslela, ze napr. tekvicu hokkaido si zasadte, ak mate moznost ....a potom na jesen je pekna uroda, aj chutne polievky....aj cez zimu mi nejaky cas vydrzali
a potom skusit varit napr. tie nase klasicke slovenske huste polievky s chlebikom
napr. fazulova, sosovicova, kapustova, gulasova (ak to teda deti maju radi, ak nie, treba sa prisposobit detom)
kto ma dobry jedalnicek vypracovany a drzi sa ho ....tak tam verim, ze sa da nieco usetrit
napr. ja ked som teraz doma s mladsou, tak starsi v skole nechodi na obedy a je doma.....mesacne nam to usetri cez 40eur za jedalen
a este ohladom tych deti z rodiny, co im zomrela mamina .....mozno napisat na ludialudom.sk nejaky pribeh a tak skusit nejake peniazky vyzbierat
Napríklad sme kúpili sodastream, ja nevypijem čistú vodu, musí byť sýtena 😅 sladké vody len občas, keď je oslava! Ďalej radšej upečiem ako kúpim! Nejaké rôzne sušienky, dám do dózy a to jeme keď je chuť, robím si džemy doma, sirupy, med z púpavy, zavaram alebo mrazim co sa dá!
Mäso kúpim dvakrát do roka, naplnim mraziak, je to síce výdavok nárazový, ale nemusím pre každý kúsok mäso utekať do obchodu, kúpiť medzitým ešte 5-6 poloziek a 25€ nieje mojich!
Male veci po deťoch predávam po bazaroch
@anjelicek26 neprispieva na stravu ale nakupuje takže tam sa dá rátať iba čas
@marci77 otec deti nesúhlasí s finančnou podporou od cudzích, on je dosť povahovo blbý človek, keby to neboli moje krsnistka tak sa na ne s prepáčením vytoto , on ich ráno dá do školy /škôlky a poobede idem pre nich . Večer ich dám spať a zase odznova. Bývame tri domy od seba. Mám ich ja lebo ako jediná z rodiny nepracujem keďže mám 4 mesačné bábo
chodim na pole dance aby som potom bola stripterka
Ja som začala pracovať z domu, na 4hod denne. Nezarobím síce veľa cca 300€ a nie je to ani práca mojích snov ale lepšie ako nič. Bohužiaľ neostáva ti nič iné len si naozaj nájsť nejakú brigádu po večeroch alebo prácu z domu.
@66simonka66 a čo konkrétne robíš! Môžeš aj IP
@cloviecka našla som inzerát na profesii pre spoločnosť crystalcall. Volám ľuďom. Je to len na 4 hod. takže zarobím aspoň niečo. Už pred tým som pracovala v call-centre takže som vedela do čoho idem. Ak chces vedieť niečo viac tak mi napíš správu. 🙂
Ja som začala chodiť peši do práce. A to mam k dispozícii aj moje aj firemné auto 🙈. Mám to tak 9 km tam aj späť . Aj keď teda my sme si podľa toho vyberali lokalitu kde chceme bývať. Tri roky som to odkladala a konečne to môžem realizovať...viem že asi nemá každý takú možnosť no veľakrát je to len o odhodlaní a nastavení systému. A je to paráda. Nemusím športovať, ráno ma to naštartuje a dúfam že do leta aj nejaké kilečko pôjde dole 😁

Ak mas takto (a v meste nie su jasle) - tak navrhni opatrovat este dalsie dietatko navyse k svojmu...bude mat partaka v rovnakom veku a ty si privyrobis... setrit ja mam pocit sa moc neda... potraviny +20%, energie +40%, benzin/diesel 2x tolko a coskoro sa to premietne do sluzieb (musi, ked rozrataju nove naklady)