Ako investovať do fondov? Finančný poradca alebo samostatne?
Ahojte.
Vôbec nemám skúsenosti s investovaním do fondov a chcela by som to zmeniť 🙂 Chcela by som si dlhodobo šetriť vo fondoch.
Tí, ktorí máte skúsenosti, čo je lepšie? Nájsť si finančného poradcu alebo to riešiť sama cez napríklad Finax?
@anonym_autor najst si dobreho finančného poradcu ktory robi pre spokojnosť klientov a nie kvôli svojej privezie 😇😇
My investujeme dlhodobo mame aj šetrenie pre deti vo fondoch(dlhodobe) potom mame aj krátkodobé sestrenie ktore potrebujeme na dovolenku na opravy atd ;)
@zuzkaa1991 Hmm, len kde takého nájsť? Podľa čoho si vybrať, že práve tento bude dobrý? A môžem sa opýtať? Koľko % z vášho príjmu odchádza na všetky sporenia/investovania/poistenia?
@zuzkaa1991 Hmm, len kde takého nájsť? Podľa čoho si vybrať, že práve tento bude dobrý? A môžem sa opýtať? Koľko % z vášho príjmu odchádza na všetky sporenia/investovania/poistenia?
@anonym_autor neda sa povedať podla mesačných nakladov oslavy atd...ale cca 20% niekedy menej tych 20% rozdelenych viac ide na krátkodobé a cca 80 ci kolko muz posiela na dlhodobé (tak setrime aj viac menej na hypo nech pri fixácii splatime istu cast)
Finančného tazko najst to je pravda mne musel.dokazovat krdze som Finančné gramotna len nemam cas behat hore dole ;)
Ale väčšinou tu tiez baby radia investovať vez eic(to male aj my dlhodobé) a krátkodobé IAD
@anonym_autor treba mysliet na dochodok(3ti pilier),treba mysliet na vypadok prijmu(6m minimalne),poistenia pre pnku,invaliditu,smrt ak su deti a hypoteka.
Treba mysliet na opravy auta,stk,nove spotrebice.Mat hotovost aj doma aspon malu.
My mame poducty setriace,tam sa odklada sporenie.Poistky mame vsetcia,to treba.3ti pilier,jeden fond v banke,rozmyslam ich rozsirit a investovat dalej,2 fondy ale tie som vybrala,,lebo moc nezarobili.Ale su stale aktivne.
Setrenie na dovolenku.
@anonym_autor ak sa vobec nevyznas, bud si to ale poriadne nastuduj, alebo radsej chod cez poradcu (respektive v tomto pripade je spravny vyraz sprostredkovatel)... poradcu platis sama a je ich na Slovensku ako safranu (jednotky kusov)...
Z takych "normalnych" spolocnosti by som videl realne 3...
1, finax - najznamejsi a jeden z prvych, ale v dnesnej dobe uz prilis drahy (ale stale lepsie ako niektore ine firmy)
2, EIC nemanazovany ucet (tusim 2.) alebo Portu... tu je asi skoro jedno, aky sprostredkovatel to bude, ked ti ponukne ten spravny produkt... nema ta velmi kde osmeknut (moze ti ponuknut zly produkt, ktory je manazovany a platis zanho privela a zbyotocne)...
@anonym_autor Na čo finančného poradcu? Tatrabanka má ľahko možnosť investovat, Revolut, kde chceš. Pošli si do rôznych fondov po 20€, pozri o mesiac, ďalší mesiac pošli do iných či tých istých ktoré sa ti páčia a o rok zhodnotíš kde sa ti ako darilo.
@anonym_autor https://www.modrykonik.sk/blog/matusformanek/article/rozumne-dlhodobe-investovanie-pre-deti-pefxr7/ skus si prečítať
@anonym_autor Na čo finančného poradcu? Tatrabanka má ľahko možnosť investovat, Revolut, kde chceš. Pošli si do rôznych fondov po 20€, pozri o mesiac, ďalší mesiac pošli do iných či tých istých ktoré sa ti páčia a o rok zhodnotíš kde sa ti ako darilo.
@hiro to nieje len o tom poslat niekde fin. prostriedky. Treba si naštudovať (ak teda ide mimo fin. sprostredkovateľa) aj ostatné aspekty ako je daňová povinnosť, rizikovost zohľadniť dobu sporenia a podla toho upravovať portfólio, atd. Áno, je pravda ze sprostredkovateľ si berie províziu. Ale treba sa pozrieť aj za oponu.
@anonym_autor ak budete uvažovať nad sprostredkovateľom zamerajte sa na jeho odbornosť a samozrejme poplatky. Niektorý sa o nich boja hovoriť no treba si uvedomiť ze poplatky sú všade či v banke alebo u brokerov. Dôležité je v akej výške.
My sme platili za kazdy fond 800eur poplatok,teda 1600eur islo do luftu a vynos uplne smiesny.Takze naozaj si dat velky pozor co ti ponukne fin.prostredkovatel.
nepotrebujes ziadneho poradcu, na YT mas kopec zrozumitelnych videi na tuto temu, napr. https://www.youtube.com/@xtbczsk; https://www.youtube.com/@Investičníbrambora, https://dubec.com/wp-content/uploads/2025/11/du...
ja investujem cez banku (tam som to obmedzila na minimum), ale zalozila som si ucet na XTB, a od januara mam uz + takmer 300 EUR, vkladam vsak 500 EUR/mesacne
je treba si vsak aj uvedomit, ze fondy aj klesaju, a nepanikarit, v tych odkazoch, je vsetko vysvetlene, aj odporucania na fondy
investovanie cez banky je spojene s vysokymi poplatkami, detto aj Finax a pod.
Pozri sa sem : https://dubec.com/
je tam dobry navod. Ak mas hodne penazi a chces investovat rozne, tak poradca. Ak si bezny clovek, tak staci toto
Asi by som začala cez nejakú banku: Čsob, Vub, Tatra - myslím, že pre začiatočníkov je to ideálne, nemusíš dávať nejakú veľkú sumu a tie ich fondy sú relatívne bezpečné - nehrozí ti až tak veľká strata. Takto si to vyskúšaš, zažiješ aj stratu aj zisk, uvidíš, či si s takým ok a potom už sa aj na mimobankovom trhu lepšie zorientuješ. Pri poradcoch veľký pozor, aby si našla toho, ktorý ti naozaj dobre poradí a nebude to len o tom, že zhrabne províziu a za rok sa bude tváriť, že ťa nepozná - ak to yeda ešte bude robiť.
@hiro ja som začal takto cez fio. Mi vadilo, že v internetbankingu v appke mám tlačidlo "investments" a nič tam nebolo. Tak som si spravil investičný dotazník, a dal pokyn na kúpu fio fondov mesačne za 20€ a 500 CZK. Prvý mesiac v pluse, druhý strata, potom zasa mierne hore, a tak dookola. Bavkám sa v podstate pomaličky. Nejde mi o zisk, skôr o skúsenosť. Keď to bude v strate, čo už, taký je život. Keď bude v zisku, budem rád.

@anonym_autor najst si dobreho finančného poradcu ktory robi pre spokojnosť klientov a nie kvôli svojej privezie 😇😇
My investujeme dlhodobo mame aj šetrenie pre deti vo fondoch(dlhodobe) potom mame aj krátkodobé sestrenie ktore potrebujeme na dovolenku na opravy atd ;)