Ako je to s daňovým bonusom a nevlastným otcom?

pettulka22
7. jan 2014

Od januara som na PN,koncom januara nastupujem na matersku,kedze uz nebudem poberat danovy bonus na 8rocnu dceru moze ho poberat moj manzel ktory ale nie je jej otcom ani ho nema zapisaneho v rodnom liste,tam je zapisany expriatel.A tiez sa chcem opytat ci si ma moze dat manzel do odpisou pri podavani danoveho priznania ked som minuly rok robila len na polovicny uväzok,manzelmi sme od septembra 2013.Danove priznanie mu bude robit jeho zamestnavatel.Dakujem za odpoved.

majusqa77
7. jan 2014

1. danovy bonus na tvoje dieta si uplatnit nemoze
2. alikvotne za cast roka, ktoru ste manzelia. zdokladuje tvoj prijem (ty si sprav tiez danove priznanie) a mozno mu nieco vyjde..

luba28
7. jan 2014

ano moze,pokial dieta zije s vami v spolocnej domacnosti,...tak to mam ja,...na dceru z prveho manzelstva pobera bonus moj terajsi manzel,....

angua27
7. jan 2014

@pettulka22, podľa zákona o dani z príjmov §33, ods. 2 je možné, aby si uplatnil daňový bonus aj Tvoj manžel na Tvoju dcéru. musia však žiť spolu v jednej domácnosti.
čo sa týka odpočtu na Teba, tak si Tvoj manžel na Teba môže uplatniť odpočet iba za obdobie kedy ste manželia. ako odporučila @luba28, sprav si aj Ty daňové priznanie, určite sa vám niečo vráti.

andrea_galova
8. jan 2014

@ luba28 a musíme byť manželia? priateľ nemôže poberať pokiaľ žijeme v spoločnej domácnosti?

evita68
9. jan 2014

angua27
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za

a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e)

nepíše nič z tohto, tak manžel si nebude môcť uplatniť nezd. časť na manželku..