icon

Ako je to s vdovským?

vkatush
27. apr 2023

Ahojte, viete mi niekto povedať, ako je to vdovským?

Riešili sme to doma hypotetické scenáre a nastala otázka. Či sa vypláca vdove/vdovcovi len 1,2,x rokov alebo je to až do smrti druhého partnera, niečo ako doživotná renta ?

A je nejaký rozdiel, ak ide o výsluhový dôchodok a z toho vdovské?

Strana
z2
standulaa
26. máj 2023

Ahojte, ja som vdova 1,5 roka. Chcela by som vedieť, aké máte skúsenosti s doplatením vdovského dôchodku po "novom". Pretože už je koniec mája a mne ešte nič nebolo doplatené. Opakovane som už volala do BA, tam si vždy dajú do poznámky, že to urgujú, lebo som sa informovala...no napriek tomu stále nič. Neskutočné proste. Majú veľa práce zrejme, ale už myslím, že je to dosť dlhá doba. A ďalšia vec je, že mi ani nemali vdovské pozastaviť, pretože mám dve nezaopatrené deti. Takže aj to v podstate urobili chybu.... (To už sme nanovo v mieste môjho bydliska požiadali) Taktiež neskutočne vždy dlho trvá, pokiaľ sa do BA dovolám a aj tak vždy bez pozitívneho výsledku.

anetka34
26. máj 2023

@standulaa skúste tam ísť osobne. Niekedy v stredu, keď majú dlhý deň.
Keď máte nezaopatrené deti, máte nárok.
Mne sa stalo, že som volala cez covid keď sa nedalo chodiť osobne. Tiež mi mali niečo priznať. Do telefónu mi povedala jedna pracovníčka soc.poistovne, že nemám nárok. Mne sa to nejako nezdalo, tak som tam zavolala znova o týždeň. Druhá nevedela odpoveď, tak ma prepojila na ich právničku a tá mi povedala, že mám nárok. Týkalo sa to iného.

Strana
z2