icon

Ako kúpiť pozemok cez realitnú agentúru?

15. feb 2025

Ahojte, potrebovala by som vediet jednu vec ohladom realitnych agentur snad sa tu najde niekto kto mi poradi, niekto kto takto kupoval, alebo pripadne mamicka co robi alebo robila v realitnej agenture.

Vsimam si ponuky na realitnych portaloch a byva tam okrem ponuky samozrejme aj dopyt - a toto ma zaujima, ze ci cez realitku viem dat poziadavku o zaujem kupy pozemku v konkretnej lokalite.
Nechcela som tam zatial volat, lebo neviem ci sa to takto da, az ked si budem ista ze ozaj sa to takto da.
Totizto mam zaujem kupit to v uplne konkretnej mestskej casti ale ja si mozem dovolit tak max. 300 m2 😀.
A toto by som tiez chcela dat do toho dopytu, ze nie prosim nejaky 900 m2, alebo 1500 m2 pozemok ale fakt mi dokonale postacuje takyto kulincek.

colsami
15. feb 2025

Normalne zavolas do RK ktoru si vyberies, zadas vsetky svoje poziadavky, oni Ta informuju o systeme ako to u nich chodi (aj co sa tyka provizii) a uz Ti budu hladat. Niektori viac aktivne, niektori menej. Podla toho ako zaujimave to pre nich bude 😁
A potom Ti budu ponukat ponuky ktore viac ci menej budu vyhovovat Tvojim poziadavkam. Kazdopadne treba tam zavolat. Je to uplne bezne.

autor
15. feb 2025

@colsami super, tak to som chcela vediet, ze ci to nevadi ze ja chcem iba taky maly pozemok, a myslis ze je lepsie zadat ten dopyt do viacerych RK? Ked niektore aktivnejsie, niektore menej aktivne hladaju?

natalka13
15. feb 2025

A preco by si nemohla? 300 m2 chces kde kupit?

autor
15. feb 2025

@natalka13 meststka cast krajskeho mesta, dedinu by som lutovala cely zivot 😕 tak radsej ked len 300 m

tramtada31
15. feb 2025

Len na 300 metroch veľa nepostavis. Ty musis splnat rôzne parametre, ako zastavanost pozemku, odstupove vzdialenosti, či koeficient zatienenia.

autor
15. feb 2025

@tramtada31 ano viem, ale vidim aj stavby co ked je maly pozemok to nesplnaju, a nie je su to iba zburane stavby co na tom istom mieste postavili po obvodovych muroch povodny podorys, lebo to viem ze sa da, ale aj cisto ze bol pozemok

autor
15. feb 2025

@tramtada31 a zase nepotrebujem 700 m2 aby som tam dala nieco co ma 90 - 110 m

luccija
15. feb 2025

Môžeš si sama dať dopyt na inzerciu a realitky sa ti aj same ozvú, alebo priamo do realitiek.
Len rataj s tým, že každá obec má koľko % musis mať zastavaný pozemok, ako ďaleko od ulice atď ..

alenka58
15. feb 2025

Vo velkom meste má každý pozemok presne dané využitie, ktoré vieš zistiť z územného plánu.
Ešte lepšie je však požiadať o vyjadrenie Úrad hlavného architekta (UHA) ktorý je nadradeným pre mestské stavebné úrady.
Na konci sú vždy miestne úrady, ktoré majú referát výstavby a ktoré v konečnom dôsledku odsúhlasia výstavbu. Vo veľkých mestách sú pozemky 300 m2 aj menej, kde sa stavia, len treba si to overiť.

sasa1310
15. feb 2025

to takto môžeš čakať aj 20 rokov na ponuku. Totiž predajca pozemku by musel ísť zrovna to realitky, v ktorej si dala ponuku. Osobne by som to riešila tým spôsobom, že by som si na katastrálnej mape (ak bude fungovať) našla majiteľa/majiteľov pozemkov a kontaktovala by som priamo ich, či nechcú predať.

tramtada31
15. feb 2025

Len nevieš, aké výnimky sú za tým. Aby ti nezostal nepredajný pozemok, na ktorom nepostavis. Pred kupou určite konzultuj možný projekt so stavebnym uradom

autor
15. feb 2025

@luccija
@alenka58
@tramtada31
Baby to je dobry napad, ked pojdem do RK a casom mi daju ponuku tak urcite sa pojdem popytat na stavebnom za akych podmienok sa tam musi stavat a ci su aj nejake vynimky a vsetko toto

@sasa1310 keby sla ta katastralna mapa mozno by som skusila aj napriamo, ale ta realitka to vlastne ziatuje tiez, maju z toho sice proviziu co je vydavok pre mna, ale tak uz vedia ako v tom plavat, skusenosti a mozno aj napriamo kontakty o niekom o kom by vedeli ze nieco take chce predat, lebo zazvonim nahodou nejakej babke, dedkovi na branu a ti ma posle do certa ze nechce nic predavat 🙂