icon

Ako na predaj nehnuteľnosti s bremenom doživotného užívania?

8. nov 2025

Zdedila som nehnuteľnosť v ktorej býva dedko s právom doživotného užívania. Ja ju chcem predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti.

Otázka je, máte s tým skúsenosť? Koľko % musí človek spustiť pri predaji. A musí s tým osoba s doživotným právom užívať nehnuteľnosť, súhlasiť?

Pre neho by sa nič nemenilo no bojím sa že s predajom by nesúhlasil. Počítam s tým že hodnota takej nehnuteľnosti bude nižšia, no mne by sa peniaze zišli na vlastné bývanie a hypotéke / založeniu nehnuteľnosti by som sa chcela vyhnúť.

Strana
z4
anonym_0949cf
8. nov 2025

Vážne toto?

autor
8. nov 2025
@anonym_0949cf

Vážne toto?

@anonym_0949cf Poprosím len o vecné komentáre k téme.

katarinka963
8. nov 2025
@anonym_autor

Tak toto je zlý sen. Dúfam, že dedko bude ešte veľmi dlhé roky
@anonym_autor

mikitilik29
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keď si už taký bezcharakterny človek ze chceš predať strechu nad hlavou človeku ktorý ti prispel k tomu aby si zdedila nehnuteľnosť, tak aspoň zabezepc tomu človeku normálne bývanie na do žitie.

gejb
8. nov 2025

@anonym_autor dajme tomu ze to predáš. Ako zabránis tomu, aby sa tam novy majiteľ nenastahoval a neurobil dedkovi zo života peklo? 🤔

autor
8. nov 2025
@mikitilik29

@anonym_autor keď si už taký bezcharakterny človek ze chceš predať strechu nad hlavou človeku ktorý ti prispel k tomu aby si zdedila nehnuteľnosť, tak aspoň zabezepc tomu človeku normálne bývanie na do žitie.

@mikitilik29 Viem že tento model v zahraničí bežne funguje. Tu sa ide z toho zase robiť nejaká dráma?
Veď predajom sa doživotné užívanie nehnuteľnosti neruší! Ak s tým nemáte skúsenosti a neviete o čo ide, načo tu píšete.

autor
8. nov 2025
@gejb

@anonym_autor dajme tomu ze to predáš. Ako zabránis tomu, aby sa tam novy majiteľ nenastahoval a neurobil dedkovi zo života peklo? 🤔

@gejb Preto sa pýtam. Predpokladám že sa to dá ošetriť zmluvou ale chcem reálne skúsenosti.

anonym_6e5412
8. nov 2025

Čo ti bráni v tom, zobrať si hypo a dom predať až po dedkovej smrti a potom ai splatiť hypo? Fakt sa chceš takto poďakovať starému cloveku, ktorý svojimi rukami nadobudol majetok a prenechal ho takej bezcharakternej osobe?

anonym_c73967
8. nov 2025

@anonym_autor žiadny normálny človek ti takto dom nekúpi. Ak bude dedko potrebovať starostlivosť, tak ho dochova nový majiteľ? 🤮 Grcat sa mi chce z takýchto ľudí.

autor
8. nov 2025
@anonym_6e5412

Čo ti bráni v tom, zobrať si hypo a dom predať až po dedkovej smrti a potom ai splatiť hypo? Fakt sa chceš takto poďakovať starému cloveku, ktorý svojimi rukami nadobudol majetok a prenechal ho takej bezcharakternej osobe?

@anonym_6e5412 Ďalšia nechápavá osoba. Čo je bezcharakterné na predaji nehnuteľnosti človeku ktorý ju nepotrebuje využívať a hľadá výhodnú investíciu do budúcnosti. Pre dedka by sa absolútne nič nemenilo a ja by som mohla financovať novú nehnuteľnosť bez zadlžovania.

anonym_9bb218
8. nov 2025
@anonym_autor

@gejb Preto sa pýtam. Predpokladám že sa to dá ošetriť zmluvou ale chcem reálne skúsenosti.

@anonym_autor Reálne je tvoj plán nereálny

autor
8. nov 2025
@anonym_c73967

@anonym_autor žiadny normálny človek ti takto dom nekúpi. Ak bude dedko potrebovať starostlivosť, tak ho dochova nový majiteľ? 🤮 Grcat sa mi chce z takýchto ľudí.

@anonym_c73967 Ano lebo všetci sa na Slovensku starajú o svojich starých rodičov v ich domácom prostredí. Aj preto sú domovy dôchodcov preplnené. Pokrytectvo v plnej kráse.

anonym_96ce67
8. nov 2025

Bude sa meniť občiansky zákonník a pribudne aj taká možnosť predať dom a nový majiteľ ho môže užívať až po smrti keď dochová seniora. Takže počkaj na zmenu zákonov.

isis234
8. nov 2025

Je to o charaktere človeka. Bude tam bývať cudzí majiteľ. Ako bude vplývať na psychiku dedka? Prosím zamyslite sa nad tým. Ako radili vyššie. Počkať alebo zobrať hypo a dedkovej smrti predať.
Premietnite si to na seba. Ako by ste sa VY cítila? Ak by Vám to z rodiny niekto urobil?
V zahraničí?? Bezcitnosť. S takým sa nestotožňujte.
V zahraničí žijú v rodine viaceré pokolenia. Nielen mladí-jedna rodina a žijú si skvele, v pohode, v láske, šťastí.
Karma je zdarma. Veľmi dobre si rozmyslite, čo urobíte.

gribka1
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6e5412 Ďalšia nechápavá osoba. Čo je bezcharakterné na predaji nehnuteľnosti človeku ktorý ju nepotrebuje využívať a hľadá výhodnú investíciu do budúcnosti. Pre dedka by sa absolútne nič nemenilo a ja by som mohla financovať novú nehnuteľnosť bez zadlžovania.

@anonym_autor Si si istá, že by sa pre neho nič nezmenilo? Ale pokiaľ nemáš od neho súhlas, na čo takto hypoteticky? Určite sa to dá, ale v prvom rade musí chcieť on. Ty si v tomto fakt druhoradá.

anonym_f72709
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a len dúfať ze novy majiteľ neodpoji vodu, elektrinu, kúrenie, nezruší odvoz smeti...

zuzanaete
8. nov 2025

Dufam, ze mi toto raz deti alebo vnucata neurobia. Na papieri to vyzera mozno idealne, ale ... Naozaj si myslis, ze niekto bude investovat do domu, ktory mozno nebude moct vyuzivat dalsich 20 rokov? Netysim, kolko rokov ma dedko. V akom stave bude dom potom a aku bude mat hodnotu? Toto by mozno fungovalo ak by uslo o lukrativny pozemok na Slavine v BA alebo podobne miesto. Takze s najvacsou pravdepodobnostou by dom kupil iba spekulant, ktory by urcite nebol mily k dedkovi. Chces dopriat dedkovi na zaver zivota stresy, ze mozno pride o strechu nad hlavou, lebo ho z domu vystvu? Zoberies si ho k sebe? Aktualne rozmyslas velmi egoisticky, aby si nemusela brat hypo alebo nizsiu. Dedkovi dopraj pokojnu starobu a ries si byvanie mimo tohto domu.

autor
8. nov 2025
@anonym_f72709

@anonym_autor a len dúfať ze novy majiteľ neodpoji vodu, elektrinu, kúrenie, nezruší odvoz smeti...

@isis234 Ak by tam chcel nový majiteľ hneď bývať a užívať to tak s tým by som samozrejme nesúhlasila. Jasne som napísala že "predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti". Preto sa pýtam či sa to dá.

Ja neviem či to tu mám vysvetľovať každému zvlášť?

@anonym_96ce67 ďakujem sa radu, prvú k veci v tejto diskusií.

januska12323
8. nov 2025

Si naivná ak si myslíš, že by nový majiteľ nechcel dedka vyštvať. Doživotné užívanie znamená len nemožnosť vysťahovania majiteľom. Stačí prestať platiť za energie alebo nasťahovať pár hlučných ľudí a dedko bude mať o zábavu postarané.

anonym_f72709
8. nov 2025
@anonym_autor

@isis234 Ak by tam chcel nový majiteľ hneď bývať a užívať to tak s tým by som samozrejme nesúhlasila. Jasne som napísala že "predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti". Preto sa pýtam či sa to dá.

@anonym_autor ja nepíšem nič o tom ze by tam išiel byvat, ale ze by mohol všetko odpojiť.

anonym_ef195d
8. nov 2025
@anonym_f72709

@anonym_f72709 no nie tak dávno v reflexe ci občanovi za dverami bol príbeh kedy babka zo svojej izby vychádzala na ulicu oknom, lebo nový majiteľ jej zabránil chodiť dverami, neviem ci ich zamuroval alebo niečo pred nich postavil... Cieľ bol jediný aby sa babka z doživotným právom užívania vysťahovala a zrušilo sa vecne bremeno...
Asi na čosi také autorka nemysli...

katulienkax
8. nov 2025

Tu ti nik neporadí vychcana autorka, chod sa radiť k mafiánom lebo takí len skupujú takéto nehnuteľnosti a potomkovia robia chudakovi peklo zo života

anonym_ef195d
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vieš, ak by som takú nehnuteľnosť chcela tak poviem hej hej nič nerobím sťahovať sa nechcem nech tam pánko dožije...
Ty mi to predáš a ja ako vlastník si už robím čo chcem ty mi nebudeš obmedzovať moje vlastnícke práva... Takže vypnem vodu elektriku postavím pred dvere izby ťažkú skriňu... Rozoberiem strechu v prípade, že chcem dom zbúrať... Myslíš ze ako dlho by tam ten dedko vydržal?...
Ty sa chceš spoľahnúť na charakter cudzieho človeka a pritom ty si svoj charakter kdesi zabudla.

autor
8. nov 2025

@anonym_f72709 pardon, tá odpoveď bola iba pre isis234. Čo sa týka energií, to môže urobiť aj hocijaký majiteľ nájomcovi a nedeje sa to. Samozrejme by to bolo ošetrené zmluvou a platil by si to dedko sám ako doteraz.

Páči sa mi ako sa tu do mňa obúvate ale to že polovica z vás má hypo vďaka založeniu nehnutelnosti vašich rodičov je v poriadku.

@katulienkax Tak mi teda vysvetli čo je na tom vychcané? Dedka mám rada a zároveň riešim možnosti vlastného bývania. Nechcem ho vysťahovať, nechcem mu robiť starosti, preto hľadám info, diskutujem. Lenže asi na zlom preafektovanom fóre kde väčšinu žien ovládajú hormóny.

anonym_b9596a
8. nov 2025

Toto urobi vlastnemu dedkovi len totalna chudera, normalne mi smutno prislo z tohto, chudak dedusko.😔😔
Co by som ja dala za to, keby ten moj este vobec zil…

autor
8. nov 2025

@anonym_ef195d Toto beriem na vedomie. Tiež si uvedomujem aká je u nás vymožiteľnosť práva a preto sa snažím nájsť niekoho kto s tým má skúsenosti a poradil by na čo si dať pozor.

monikamoniak
8. nov 2025

Za posledné dva roky som videla asi tri takéto inzeráty a cena bola vždy približne 20 % reálnej hodnoty (a to neviem, za koľko sa to reálne predalo). Ak je nehnuteľnosť v dobrom stave, nechceš ju skôr upraviť a bývať tam s ním?

isis234
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Vy by ste kupili nehnutelnosť, ktorú nemôžete, nebudete užívať?
Nemusíte vysvetlovať.

autor
8. nov 2025

@anonym_b9596a Tak vidíte, podľa mňa je zas chudera osoba čo nevie čítať s porozumením.

isis234
8. nov 2025
@anonym_ef195d

@anonym_autor vieš, ak by som takú nehnuteľnosť chcela tak poviem hej hej nič nerobím sťahovať sa nechcem nech tam pánko dožije...
Ty mi to predáš a ja ako vlastník si už robím čo chcem ty mi nebudeš obmedzovať moje vlastnícke práva... Takže vypnem vodu elektriku postavím pred dvere izby ťažkú skriňu... Rozoberiem strechu v prípade, že chcem dom zbúrať... Myslíš ze ako dlho by tam ten dedko vydržal?...
Ty sa chceš spoľahnúť na charakter cudzieho človeka a pritom ty si svoj charakter kdesi zabudla.

@anonym_ef195d ja charakter mám. Ludia sú rôzny . Napísala som svoj názor. Nikdy by som to nedopustila, ako píše autorka. Láskavo odpisuj jej.

Strana
z4