icon

Ako na predaj nehnuteľnosti s bremenom doživotného užívania?

8. nov 2025

Zdedila som nehnuteľnosť v ktorej býva dedko s právom doživotného užívania. Ja ju chcem predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti.

Otázka je, máte s tým skúsenosť? Koľko % musí človek spustiť pri predaji. A musí s tým osoba s doživotným právom užívať nehnuteľnosť, súhlasiť?

Pre neho by sa nič nemenilo no bojím sa že s predajom by nesúhlasil. Počítam s tým že hodnota takej nehnuteľnosti bude nižšia, no mne by sa peniaze zišli na vlastné bývanie a hypotéke / založeniu nehnuteľnosti by som sa chcela vyhnúť.

autor
8. nov 2025
@monikamoniak

Za posledné dva roky som videla asi tri takéto inzeráty a cena bola vždy približne 20 % reálnej hodnoty (a to neviem, za koľko sa to reálne predalo). Ak je nehnuteľnosť v dobrom stave, nechceš ju skôr upraviť a bývať tam s ním?

@monikamoniak Ano, aj takú možnosť sme zvažovali ale nie je to jednoduché.

anonym_57f6ff
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6e5412 Ďalšia nechápavá osoba. Čo je bezcharakterné na predaji nehnuteľnosti človeku ktorý ju nepotrebuje využívať a hľadá výhodnú investíciu do budúcnosti. Pre dedka by sa absolútne nič nemenilo a ja by som mohla financovať novú nehnuteľnosť bez zadlžovania.

@anonym_autor čo je na tom výhodná investícia? Som môže stať a chatrať ešte dajme to dvadsať rokov . A dvadsať rokov niekomu budú stáť peniaze? Ved nevieme koľko rokov má dedo. Môj sa dožil úctyhodných 97 babka 92.

autor
8. nov 2025

@isis234 Každý je v inej životnej situácií. Niekto sedí na balíku a hľadá investície. Nepotrebuje riešiť otázku bývania.

ivik4
8. nov 2025

Uz vidim buduceho majitela kt. Bude cakat kym tvoj dedo zomrie. Len aby si ty bola spokojna lebo sa nevies inak zariadit
Chudak
Dedo aj vie o tom?

anonym_ef195d
8. nov 2025
@isis234

@anonym_ef195d ja charakter mám. Ludia sú rôzny . Napísala som svoj názor. Nikdy by som to nedopustila, ako píše autorka. Láskavo odpisuj jej.

@isis234 odpísala som autorke nie tebe, s tvojim príspevkom som súhlasila preto bol v čítate resp autorka tebe odpisovala.

katica06
8. nov 2025

Kupovala som nehnuteľnost s doživotným právom bývania, ale nie tak ako si ty myslíš.
Pred podpisom zmluvy prišla pani a pred notárom sa toho prava vzdala. Keby sa nebola vzdala tak nekupujem

monikamoniak
8. nov 2025
@anonym_autor

@monikamoniak Ano, aj takú možnosť sme zvažovali ale nie je to jednoduché.

@anonym_autor Rozumiem, ale naozaj to predáš za veľmi malé peniaze . Ak to financuje on, tvoja situácia sa dedením nezmenila a keby niečo, vždy tam môžeš ísť bývať.

oriesocek
8. nov 2025

Keď to riešiš, že dedko žije, tak si ešte mladá. Mne nikto nedal ani euro na hypotéku, kúpila som si sama byt a neminula na somariny….. aha počkaj, ved aj ja som zdedila dom, býva tam mama, ktorá ho hneď prepísala na nás, aby nemusel byt 2x prevod a dedicske… takže jej ho rovno mozme predať…. Ale viem sa postarať sama o seba, takže to neurobím.

gribka1
8. nov 2025

Choď k nemu žiť a nepotrebuješ hypo, potom bude mať dom vyššiu hodnotu. Ak to takto predáš, prídeš o peniaze už teraz, na tom čo by si mohla získať. To tvoje riešenie je pre tých, ktorí sa sami rozhodli, že predajú nehnuteľnosť, dožijú v nej a tie peniaze si chcú užiť. To, čo plánuješ je hlúposť.

anonym_688e99
8. nov 2025

Ano v zahranici to funguje, ale v 99% to ide cez firmu, kt dohliada na dodrzanie bremena, cize je to obchod cez 3 strany. Samozrejme firma kasiruje, za spravovanie od kupujuceho a kupujici, kupi nehnutelnost vyrazne pod cenu, ale nema moznost s nou nic robit, pokym clovek zije. Aj zmluva je tak postavena. Neviem, ci na Svk existuju firmy, co sa tomu venuju. Tento model si vybera stary clovek, kt si chce este uzit, rozflakat € a ked umre je mu jedno a niekto, kto kupuje dom/byt kvoli lokalite, ale nema potrebu sa do neho stahovat. Pripadne buduci dedici, kt zabezpecia cez firmu plnenie zmluvy. Ak to na Svk predas sukromnikovi a aj ked pojdes pod cenu, dedko je do par mesiacov na ulici … ty potrebujes na hypo a kym sa budes s nejakym vychcancom sudit za vymozitelnost prava … co s dedkom. Nechod do toho sama a navyse ten, kto kupuje, musi kupovat za hotove, pretoze hypo na kupu domu s vecnym bremenom ti lahko banka neda, pretoze pre tu je to zavazne a taky dom je bezcenny. Zvaz svoje moznosti a znalosti, bez pravnika sa do toho nepustaj … jedine ak ti na dedkovi nezalezi …

oriesocek
8. nov 2025
@anonym_688e99

Ano v zahranici to funguje, ale v 99% to ide cez firmu, kt dohliada na dodrzanie bremena, cize je to obchod cez 3 strany. Samozrejme firma kasiruje, za spravovanie od kupujuceho a kupujici, kupi nehnutelnost vyrazne pod cenu, ale nema moznost s nou nic robit, pokym clovek zije. Aj zmluva je tak postavena. Neviem, ci na Svk existuju firmy, co sa tomu venuju. Tento model si vybera stary clovek, kt si chce este uzit, rozflakat € a ked umre je mu jedno a niekto, kto kupuje dom/byt kvoli lokalite, ale nema potrebu sa do neho stahovat. Pripadne buduci dedici, kt zabezpecia cez firmu plnenie zmluvy. Ak to na Svk predas sukromnikovi a aj ked pojdes pod cenu, dedko je do par mesiacov na ulici … ty potrebujes na hypo a kym sa budes s nejakym vychcancom sudit za vymozitelnost prava … co s dedkom. Nechod do toho sama a navyse ten, kto kupuje, musi kupovat za hotove, pretoze hypo na kupu domu s vecnym bremenom ti lahko banka neda, pretoze pre tu je to zavazne a taky dom je bezcenny. Zvaz svoje moznosti a znalosti, bez pravnika sa do toho nepustaj … jedine ak ti na dedkovi nezalezi …

@anonym_688e99 áno, robia to ľudia, ktorí si chcú tie peniaze užiť, precestovať , atd - nie že vnučka predá dedovi dom a peniaze pre ňu.

zafir01
8. nov 2025

@anonym_autor je tam mnozstvo veci ,na ktorych tento model predaja naraza . Napr o dom sa treba starat a investovat don . Pokazi s a kurenie ,streli voda , nedajboze poziar ..... zodpoveda majitel nehnutelnosti,alebo tvoj dedko ?
Ja ako investor by som do tohto nesla ani za cenu minus 30% z ceny dolu . A to z dovodov ,ze hoci teraz investujem do kupy domu povedzme 150 tis € bez hypo ( na tento model kupy si ludia hypo brat nebuduu ) ( vymyslam si ) ,no k nehnutelnosti sa dostanem neviem kedy ..o rok ,dva ,desat ,patnast ,dvadsat ? .
Za 15 rokov musim navyse do nehnutelnosti investovat ,aby sa udrziaval jej stav,nevlhol ,nechatral . Co je moj cas,energia aj dalsie financie .
Domy su na tom s rastom cien inak ako byty ,ktore su nenarocnejsie ,a ich hodnota stupa casom rychlejsie ,nez hodnota domu ( treba vsak tiez brat do uvahy lokalitu ) .
Teda pre mna investora je rozumnejsie 150k investovat inde s vacsimi istotami a mensou energiou .

Je nehnutelnost v nejakej top lokalite ? To by este realne niekoho oslovit mohlo . Ale aj to nie je vec niekolkych tyzdndov ,ale skor mesiacov ,kym nsjdes seriozneho zaujemcu

V prispevku preskakujem moralnu stranku veci . Radsej

kitycat
8. nov 2025

Ja to kupim za 20tis a dedko nech si tam dozije

🤢🤢🤢

anonym_ab514f
8. nov 2025
@katica06

Kupovala som nehnuteľnost s doživotným právom bývania, ale nie tak ako si ty myslíš.
Pred podpisom zmluvy prišla pani a pred notárom sa toho prava vzdala. Keby sa nebola vzdala tak nekupujem

@katica06 tak ale potom si nekupoval nehnuteľnosť s vecným bremenom,ani s nijakým iným

draik
8. nov 2025

Riešiť sa do dá aj za súčasnej situácie, ale robil by som to len vtedy, ak by s tým súčasný užívateľ nehnuteľnosti súhlasil. Najskôr by bolo potrebné vhodne upraviť existujúcu zmluvu o vecnom bremene, aby čo najviac chránila bývajúceho. Hľadal by som takého kupujúceho, ktorí by to mal ako investíciu, teda ktorý má vlastné bývanie. Zľava závisí aj od toho, kto sa bude podieľať na nákladoch na opravy, udržiavanie a spol., od lokality a samozrejme od veku bývajúceho. V každom prípade to chce dobrého právnika.

spongebob1
8. nov 2025

@anonym_autor Trosku poradim. Nehnutelnost s dozivotnym pravom je zakliata. Banka uver na nu neda. Cena by musela byt naozaj symbolicka, aby ju kupujuci kupil cash. Takze vyhodna poloha, vyhodna cena. To znamena max 20-30% ohodnotenej nehnutelnosti.
Ku vasemu osobnemu vztahu sa nebudem vyjadrovat.

terina25
8. nov 2025
@anonym_autor

@isis234 Ak by tam chcel nový majiteľ hneď bývať a užívať to tak s tým by som samozrejme nesúhlasila. Jasne som napísala že "predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti". Preto sa pýtam či sa to dá.

Ja neviem či to tu mám vysvetľovať každému zvlášť?

@anonym_96ce67 ďakujem sa radu, prvú k veci v tejto diskusií.

@anonym_autor no chcem vidiet takeho hlupaka, ktory si kupi nehnutelnost s clovekom a danu nehnutelnost bude vyuzivat tak mozno o 20 rokov,pricom ju bude mesacne platit bez toho,aby ju realne mohol uzivat. Myslela som,ze ma tu nic neprekvapi,ale mylila som sa. Je mi na vracanie 🤮

anonym_bac9ae
8. nov 2025

Moj sused takto predal dom este kym zil mlademu paru. Mal uz 89 rokov. Peniaze za dom si dal na ucet aby nemusel na dochodku zivorit. Mladi mali kluce len od brany aby mohli chodit do zahrady a parkovali na dvore, do domu nemali pristup. Akurat dedo dozil 101 rokov s cim nepocitali.

koniarova
8. nov 2025
@gribka1

Choď k nemu žiť a nepotrebuješ hypo, potom bude mať dom vyššiu hodnotu. Ak to takto predáš, prídeš o peniaze už teraz, na tom čo by si mohla získať. To tvoje riešenie je pre tých, ktorí sa sami rozhodli, že predajú nehnuteľnosť, dožijú v nej a tie peniaze si chcú užiť. To, čo plánuješ je hlúposť.

@gribka1 ona k nemu žiť ísť nechce. To by ho musela doopatrovať.

katarinka963
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c73967 Ano lebo všetci sa na Slovensku starajú o svojich starých rodičov v ich domácom prostredí. Aj preto sú domovy dôchodcov preplnené. Pokrytectvo v plnej kráse.

@anonym_autor moja múdra, skús sa spýtať dedka, na jeho názor... Určite ti to odsúhlasi... Domovy sú plné, ale rodiny ich platia. Budeš platiť dedkovi 1000€ mesačne?

bashkaxyz
8. nov 2025

Ty si taká hyena že to nie je ani možné ... To máš odkiaľ že nový majiteľ sa do domu presťahuje až potom čo tvoj dedo zomrie??? ... Oni sa tam nasackuju teda zavrú niekam do komory a do 2 mesiacov zomrie, alebo začnú robiť rekonštrukciu a starý pán tam bude musieť žiť v bordely a zime, nehovorím o tom že žiadna banka nedá hypotéku na nehnuteľnosť s bremenom....

anonym_1c8d13
8. nov 2025
@katarinka963

@anonym_autor moja múdra, skús sa spýtať dedka, na jeho názor... Určite ti to odsúhlasi... Domovy sú plné, ale rodiny ich platia. Budeš platiť dedkovi 1000€ mesačne?

@katarinka963 evidentne ona dedka nema za nic a bude jej uplne jedno, ak tam bude zit napr.bez vody, elektriny, tepla... ved ona uz vtedy bude sediet na gauci v svojom novom bytiku. Autorka a preco si myslis, ze ty mas pravo si zabezpecit nove byvanie na jeho ukor? Co si to o sebe myslis? A este aj tie tvoje komentare tu na rady.... hrozna osoba si.

aniele
8. nov 2025

Na samotě u lesa (1976, https://www.csfd.sk/film/6663-na-samote-u-lesa/...). Skvelý film, aj keď starší. Je tam viac podobných prípadov. Môžeš sa inšpirovať.

anonym_1a220d
8. nov 2025

Tu mate vysledok, ked sa prepisuje nehnutelnost este za zivota.

gribka1
8. nov 2025
@koniarova

@gribka1 ona k nemu žiť ísť nechce. To by ho musela doopatrovať.

@koniarova No to mi je jasné 😃 bolo to na zamyslenie.

diaamax
8. nov 2025

Aj keby som nasla majitelov, najlepsich na svete, osetrila bych to najlepsim advokatom atd by som to dedovi nedokazala spravit… proste NIE. Uz len kvoli tej psychike. Jak by sa chudak citil, uz len s tym vedomim, ze mu tam hocikedy moze dakto prist lebo na to ma pravo. Kym by zil, bych nedokazala jest, spat a pozriet sa na seba do zrkadla. Snad este ani potom…. Toto si naozaj na sklonku zivota nezsluzi nikto a je mi z toho smutno😢

petrao2
8. nov 2025
@anonym_autor

@isis234 Ak by tam chcel nový majiteľ hneď bývať a užívať to tak s tým by som samozrejme nesúhlasila. Jasne som napísala že "predať, samozrejme s tým že dedko by tam dožil a nový majiteľ by mohol začať využívať nehnuteľnosť až po dedkovej smrti". Preto sa pýtam či sa to dá.

Ja neviem či to tu mám vysvetľovať každému zvlášť?

@anonym_96ce67 ďakujem sa radu, prvú k veci v tejto diskusií.

@anonym_autor kro cudzi by dochoval tvojho deda?
Nikto normalny ani po zmene zakona nekupi dom/byt s tarchou

anonym_d38aeb
8. nov 2025

@anonym_autor ja mám otázku mimo tvojho problému,ak nechceš,tak neodpovedaj,mňa zaujíma,že po kom si to zdedila?

ekira1
8. nov 2025

@anonym_autor neviem podrobnosti, známy kúpil dom so všetkým. Majitelia tam mali právo dožitia. Pár rokov prešlo, oženil sa, mal dieťa a bývali v podnájme. Až keď pôvodní majitelia zomreli, vyprázdnili dom, prerobili a nasťahovali sa. Vraj za tú cenu sa to oplatilo.

lentilka78
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6e5412 Ďalšia nechápavá osoba. Čo je bezcharakterné na predaji nehnuteľnosti človeku ktorý ju nepotrebuje využívať a hľadá výhodnú investíciu do budúcnosti. Pre dedka by sa absolútne nič nemenilo a ja by som mohla financovať novú nehnuteľnosť bez zadlžovania.

@anonym_autor ide o tu ludsku stránku... To ti vobec nie je s prepacenim debilne???! ... Vobec nad tymto uvažovať??
Chod sa hanbit do kuta!!!
Ked si taka premudrela, tak si vezmi hypo, zariad byvanie a ked sa dedko pominie, tak predaj nehnutelnost a vyplat hypo...
Prajem ti iba jedine, aby dedko zil este dlhe roky