icon

Ako najlepšie investovať dedičstvo do nehnuteľností?

8. mar 2025

Čo by ste urobili, keby máte väčšie dedičstvo. Máme momentálne 2i byt na hypo. Buď vyplatíme hypoketu a ešte nám niečo zostane a z toho sa trochu prerobí aktuálny byť. Výhoda že nám viacej penazi ostane mesačne, nemáme ťarchu ešte máme hypo na 25 rokov. Alebo aktuálny byt predať kúpiť 3i s tým že hypo zostane ale neostane na nejakú prerábku toho bytu. Čo čoho by ste išli vy?

Strana
z3
nelca84
8. mar 2025

Tak asi zalezi kolki v tom 2i byte byvate, ci sa planujete rozrast...

autor
8. mar 2025

@nelca84 štyria. Neplánujeme už ďalší prírastok.

anitanita
8. mar 2025

Ja by som sa zbavila hipoteky

autor
8. mar 2025

@anitanita tiež sa prikláňam viac k tomuto

nelca84
8. mar 2025

Tak urcite vacsi byt. Styria v 2i. je za mna vela. Kazdy potrebuje nejaky priestor.

katkaseiner
8. mar 2025

kupila by som 3izbak (hoci aj na hypo). 2izbak by som prenajala a zbytok 3izbaku splacala. Viem, neužijes si nejak extra peniaze ale 2 izbak sa bude splacat sam a ty budes v 3izbaku predpokladam s podobnou vyskou hypo. Je ake rozdiel ci ide o dedicstvo 5tis e alebo 30tis e

ivik4
8. mar 2025

Styria v 2izbaku je dost sice mnoho rodin tak zije. Urcite by som sla do väcsieho.
Sice mozem sa mylit,my mame tak velky 2izbak ze je prerobeny na 3 a aj plus jedalen ( ale my sme 3ja). Neviem ako ten Vas

autor
8. mar 2025

@katkaseiner no to by nám nevyšlo prenajimat tento byt. Museli by sme ho predať a doplatiť do 3 izboveho

autor
8. mar 2025

@ivik4 56m2 má aktuálny byt

katkaseiner
8. mar 2025

@autorka, presne preto je tazke poradit lebo nepises ani zhruba sumu...ci je to napr do 20tis e alebo viac

autor
8. mar 2025

@katkaseiner je to cca 70 000€ ..

ukgirls
8. mar 2025

ved ak je dost velke dedicstvo na vyplatenie 25r hypo plus ostane ... tak ak predas byt a vypkatis aspon cast hypo plus kupis 3 izbak =to by malo vyjst .. hypo sice ostane ale mensie a vy sa nebudete tlacit v malom byte

dadka1997
8. mar 2025

Ja by som vyplatila hypo, predala byt a kupila väčší

tilly
8. mar 2025

Aspoň 4 izbový byt pri dvoch deťoch. Radšej by som chvíľku žila síce vo väčšom, ale pôvodnom a neskôr došetrila a prerobila. 2 izby pre 4 ľudí je málo

autor
8. mar 2025

@ukgirls trošku ma odrádza to, že ako to budeme riešiť .. vyhliadneme si byt.. musíme ale prehodiť hypo na nový byt. Teraz, keď príde zaujemca o tento byt .. zaplatí nám , bude musieť pockat kým sa vystahujeme a zaplatíme ten 3i byt. Príde mi to strašné komplikované

ukgirls
8. mar 2025

neskusali ste oslovit financneho poradcu? ked nevies teraz co a ako dost vam to pomoze a zas tolko nestoji

autor
8. mar 2025

@ukgirls zatiaľ nie. Len sme tak s mužom uvazovali čo ďalej. Nejako to zatiaľ neponáhľa. Tak si nechávame čas na premýšľanie aby sme nespravili unáhlený krok

autor
8. mar 2025

@tilly kto to bude riadiť 🤣🤣🤣

katkaseiner
8. mar 2025

@autorka to je super, blahozelam, mozem sa spytat v akom meste byvas? Ja by som praveze urobika tak ako pisem, ale samozrejme nie ja sa rozhodujem ale ty...a urcite zavisi aj v akom meste to je, kebo nemozme porovnavat ceny bytov v BA alebo v NZ

autor
8. mar 2025

@katkaseiner Zvolen

tilly
8. mar 2025

Robí sa to tak bežne. Oslov realitku, ktorá zároveň robí aj finančné služby a pretata ti aj možnosti hypotéky. My to robíme tiež. Ak ide o Bratislavu, kľudne mi napíš do správy, môžem sa na to pozrieť.

ukgirls
8. mar 2025

podla mna vam da niekolko moznosti vysvetli co a ako..a vam sa bude lahsie premyslat ... nic s tym nestratite .. kazdopadne ja by som v 2 izbaku byt nemohla s 2 detmi a muzom .. deti budu rast a chciet sukromie rovnako ako vy ...

autor
8. mar 2025

@katkaseiner tu idú 3 izbové byty tak 150 000 sú aj drahšie aj lacnejšie záleží od stavu nehnuteľnosti

autor
8. mar 2025

@ukgirls tiež pravda ono zatiaľ su to malé deti, tak človek si to asi tak neuvedomuje

tilly
8. mar 2025

Akože kto bude väčší byt upratovať, alebo riadiť predaj a kúpu?

autor
8. mar 2025

@tilly riadiť ale to som myslela len zo srandy 🙃

tilly
8. mar 2025

Riadiť čo? Prepáč, ale niekedy tie nárečia robia trošku chaos...

nelca84
8. mar 2025

Tak rovno povedz, ze sa ti to nechce riesit a vyberas si pohodlnesie riesenie. Aj ked je otazne ci pohodlnejsie... Predpokladam, ze deti su este mensie, tak az tak nepocitujete, ze ste styria v 2i. ale cim budu starsie, bude to o drzku.

autor
8. mar 2025

@tilly upratovať som myslela

autor
8. mar 2025

@nelca84 po pravde áno, máš pravdu

Strana
z3