icon

Ako najlepšie investovať dedičstvo do nehnuteľností?

8. mar 2025

Čo by ste urobili, keby máte väčšie dedičstvo. Máme momentálne 2i byt na hypo. Buď vyplatíme hypoketu a ešte nám niečo zostane a z toho sa trochu prerobí aktuálny byť. Výhoda že nám viacej penazi ostane mesačne, nemáme ťarchu ešte máme hypo na 25 rokov. Alebo aktuálny byt predať kúpiť 3i s tým že hypo zostane ale neostane na nejakú prerábku toho bytu. Čo čoho by ste išli vy?

autor
8. mar 2025

@nelca84 trošku sa toho obávam no ..

lenkakravcova
8. mar 2025

Šla by som do väčšieho. Deťom bude treba súkromie. V 2 izbaku 4 ľudia - to majú deti detskú a vy spálňu, a žiadna obývačka? Určite by som hľadala niečo väčšie.

gelifil
8. mar 2025

4 v 2izbovom byte??za mna smrt a tyranie

nelca84
8. mar 2025

Rozdiely v cenach medzi 2i a 3i bytmi su male. Ak splatite hypo a predate 2i., bude vam stacit mini hypo na doplatenie rozdielu a este vam z toho dedicstva nieco ostane ako si pisala. Cize budete mat vacsi byt aj mensiu hypo + plus nejake mensie uspory.

tilly
8. mar 2025

Oki. Chápem. Dik.

autor
8. mar 2025

@gelifil tak zase ja to tam neberiem. Tiež som vyrastala v 2i byte a boli sme štyria. Moje kamarátky taktiež. Dokonca poznám rodiny, ktoré vyrastali v naozaj málo 1iz byte a štyria. A vystastli zdraví jedinci. Zase takéto prehanane tvrdenia by som nepúšťala do éteru

autor
8. mar 2025

@nelca84 asi to tak urobíme. Ďakujem za názor ♥️

majka99999
8. mar 2025

Ja by som sla do vacsieho, stahovat sa s 2 mensimi detmi je lepsie, ako ked budu v skole, budu mat kamaratov a potom co, ked nezozeniete vacsi byt v okoli? Budete viac viazani na lokalitu. Kazdopadne by som sa sla poradit s poradcom, ako to poriesit, da sa hypo trebars vyplatit, pouzit zvysok ako zaklad pre novu hypo, najst byt, nova hypo, prestahovat sa, predat v klude byt a vyplatit cast novej hypo, pokuta je 1%, tak keby ste zaplatili, ze trebars 50.000, tak sa bavime o 500 Eur. Alebo vyplatit pri vyroci, zoberte si rocnu sadzbu a refinancujte po tom roku s tym, ze to trebars o tych 50 tis. bude menej. Neviem, aky mate prijem a na kolko sa kvalifikujete.

gelifil
8. mar 2025

mne je pri tej predstave fyzicky nevolno

bludna
8. mar 2025

Ak by to vyslo, vyplatila by som existujucu hypo na 2 izbak a byt prenajala. Kupila by som 3i na hypo, zalozila 2i a z jeho prenajmu hypo splacala. Styria ludia na 2i je fakt dost.

pbra40
8. mar 2025

Deti maju aky vek? Su rovnakeho pohlavia? Lebo mne sa i 3izb byt zda malo 😅

lavender94
8. mar 2025

Išla by som do väčšieho bytu. Ak nemáte problém so splácaním hypotéky tak mi nepríde potrebné sa jej nutne zbavovať. Ak by ste tie peniaze čo vám ostanú keď by ste nemali hypotéku investovali, tak dobre. Ale ak by ste ich míňali, tak sa vám to z dlhodobého hľadiska neoplatí. Lebo po splatení hypotéky bude stále len svojizbocy byt, ktorý ma menšiu hodnotu ako trojizbovy. A nehovoriac o tom, že štyria v trijizbaku je extrém. Neviem aké staré mate deti, ale keď budú staršie a budú potrebovať vlastne súkromie, tak tam všetci ošediviete

mirka2405
8. mar 2025

Išla by som do trojizbového... hypotéka sa dá "prehodiť" na nový byt bez problémov... prípadne ju vyplatiť... neviem, akú máte zostávajúcu výšku hypo...

jozinzbazin22
8. mar 2025

Vyplatit hypo,a zbytok odlozit,dosetrit,byt predat a kupit bez hypo 3izbak.

autor
Autor odpoveď zmazal
kik3677
8. mar 2025

Kúpiť ďalší byť ako investiciu na prenájom🙂 hoci len garzonku🙂 úver ti zaplati najomca, cena bytu rastie 🙂 keď budete chcieť vy väčší byť predáte garzonku za pár rokov určite so ziskom🙂

balerina2025
8. mar 2025

ked ste 4 a viete sa uskromnit, tak by som za dedicvscto kupila garzonku ci dalsi byt, a ten prejanimat. to mate dalsie peniaze mesacne. a z toho splacat hypo na 2i byt. aby vam mesacne ostalo viac, aby ste odkladali. takto budete mat 2 nehnutelnosti pre 2 deti.

sasa1310
8. mar 2025

no určite by som nebývala s celou rodinou v 2izbaku a škrečkovala prachy na účte alebo vyplácala hypotéku. To ti nechýba vlastná spálňa či ako tomu mám chápať, že ste štyria v 2 izbách? Bežne ľudia menia byty za väčšie aj s hypotékami na krku.
A kúpenie ďalšej nehnuteľnosti je vo vašom prípade úplne od veci hlavne, keď sa štyria tlačíte v 2izbaku

autor
8. mar 2025

@gelifil nechápem tieto hlúpe komentáre. Sú rodiny ktoré žijú aj v jednom izbovom byte a žijú. Proste každý sa zakrýva takou perinou na akú má. Chápem, že niekomu to môže prísť nepredstaviteľné ale ľudia tak bežne žijú a nechápem takéto komentáre po ktorých asi chces aby sa tí ľudia cítili zle alebo čo.

bu_bu_bubak
8. mar 2025

Ja som z inej generacie cize so mnou tu vacsina zien zrejme suhlasit nebude....

Presne ako u teba, my sme tiez boli styria v 2-izbovom byte. Vyrastli sme uplne v pohode bez nejakej vacsej ujmy na zdravi. Ako deti sme aj tak casto byvali von cize nejake tlacenie sa v byte nebolo. Aspon ja si na cosi take nepamatam.

Dnes je proste taka doba. Ked je dvojizbovy malo tak do troj, ked je zas troj malo tak do stvor a ked je stvor malo tak uz domu a tak to ide stale dookola ci uz sa jedna o auta ci dovolenky clovek je malokedy spokojny s tym co ma.

Nemam to na mysli v zlom, je fajn ak clovek na sebe pracuje a chce sa mat lepsie, ale dnesna doba mi pride, ze cloveku nikdy nie je dost.

Ber to z tejto strany. Ak by ste dedicstvo nemali, planovali by ste presun do vacsieho? Riesili by ste navysenie hypo aby ste si mohli kupit vacsi byt? Ked clovek ma peniaze tak je rozhodovanie jednoduche, ale podla mna ten racionalny hlas funguje hlavne ked tie peniaze nemas.

Ak by som bol v tvojej situacii tak ja by som napr nepredaval svoju sucasnu nehnutelnost len aby som mohol ist do lepsej, modernejsej, novsej. Ja sa citim dobre tam kde zijem a predpokladam, ze po prvotnom wow efekte by casom vsetko zovsednelo tak ci onak ako to uz byva. Ja by som sam sebe vyplatil hypo. Ten pocit, ze zijes bez hypo je urcite lepsi ale to som ja 🙂.

Ak chces dopriat detom a chcete vacsi byt tak by som do tej kupy siel. V konecnom dosledku zavisi vsetko od toho ake mas zivotne naroky a co chces. Ak chces vacsi byt, super....ak chces vyplatit hypo, tiez super.

Dolezite je aby si svoje rozhodnutie nelutovala.

svetlonos
8. mar 2025

Fúú, tak mali sme síce 3izbovy, no 3tiu izbu mal muz ako kancel na ho. Sused bol psycho a vrieskal akoby priamo v tej izbe stal. Povidne to mala bit detská...
A tak sme si žili na hromadné- spali sme v spalni a z obývačky bola aj detská aj jedáleň. Ked sa narodil druhy syn, uz sme mali ponorku. A tiez to mohlo byt okolo60m2 bez tej 3 izby.
Des a hrôza!
Hľadali sme a nasli 4 izbový, najlepšie rozhodnutie ake sme urobili! Síce nie hypo ale najom, no 5 rocny je tiez šťastný. Maju veľkú detskú a izby sú podelene ako sa patrí. Kedysi to bolo iné, áno. Ale ja osobne mam rada svoj priestor. V byte sa chcem cítiť dobre a nie tam len prestavať. Mam svoje hoby, potrebujem miesto na to.
Keby sa nedá, nepoviem ani muk. Ale pokial mate možnosť, berte vacsi byt.
Ja som len maka sen ako sne sa sťahovali do mini bytu 50m2 a chytila som paniku ráno!
Povedala som to muzovi, nech mi okamzite pivie keby taky pruser hrozí. Deti skolka jasla a ja fičím do roboty!
Do určitého veku to ide ale cadom je to o hubu. Si zober, ze deti aj staršie budú chcieť zavolať ksmosov. Kde budú?

deti95060810
8. mar 2025

zbavila sa hypo...

kvadrinkaaa
8. mar 2025

Isla by som do väčšieho bytu. A to cim skor, lebo ked sa rozhodnete o 5 rokov, ze postrebujete väčší byt, tie ceny môžu byt uplne inde.

alenka58
8. mar 2025

jednoznačne väčší byt, aspoň 3 izbový, hlavne kvôli deťom

zmrzlinka8
8. mar 2025

@bu_bu_bubak no ja som tiež z inej generácie, mali sme 2 izbový byt 4 ľudia. nikdy som nemala svoju izbu ani písací stôl. vyrástla som, učila som sa kde prišlo, vždy na samé jednotky, avšak dodnes neznášam malé priestory. svoj byt mám 4 izbový a pocitovo mi je aj tak ešte malý. zanechalo to asi na mne nejaké stopy.

romino
8. mar 2025

@jozinzbazin22 aj po tej vsetkej historii hypotek, po tom co mame moznost vidiet co robi inflacia ...radis zbavit sa hypoteky ? Vsak hypoteka sa sa rokmi stale len lahsie a lahsie splaca, az je z toho smiesna suma - aj platy rastu, nielen ceny

romino
8. mar 2025

@deti95060810 preco ? Ja sam hypo nemam, ale co by som dal za to, mat daku na extra byt. Si hlavu trieskam, preco som nebral pred 5 rokmi. Alebo este lepsie pred 10 rokmi.
Postupom casu sa stava zo splatok predsa smiesna suma.
Co by som dal za to, mat extra 3 izbak vo zvolene (o tom je tema),
hoci platit blbych 300eur hypo (priklad, ak to bolo kupovane pred 10 rokmi).
Bolo by to nieco, coho sa treba rychlo zbavit, lebo je to nieco hrozne ? No nie, ved za podnajom takeho ludia platia a platia ovela viac.

maminkadeticiek
8. mar 2025

Investovat do nehnutelnosti je vzdy dobry napad.Ale fakt neviem ci by o tom mali rozmyslat ludia ktori sa 4 tlacia v dvojizbovom byte.Z neba vam spadli peniaze,porieste si vlastne vacsie byvanie.

petracandle
9. mar 2025

Žijete ako králiky štyria v 2izbáku a ty ešte riešiš či ísť do väčšieho 🤦‍♀️😃 pre dotknutých - áno, mnoho rodín je nútených tak žiť, ale tuto autorka má možnosť to zmeniť

januska2
9. mar 2025

Ja tiež poznám veľa rodin co maju 2izb a 4 deti a tiez deti vyrástli bez nejakých následkov s toho. A to mali spalnu a obyvacku