icon

Ako nasporiť na vlastné bývanie dnešnej dobe?

20. mar 2026

Sme s priatelom 1 rok po VS. Obaja mame pracu s nastupnym platom. Zatial sme sa po VS kazdy vratili byvat k rodicom. Ale urcite chceme byvat spolu, casom svadba a spolocne byvane. Som nestastna zo situacie ako nasporit na zaklad hypoteky pei dnesnych cenach. Pri podnajme sa to neda..Ako.to.robia ostatni ludia, ktori nemaju financu podporu od rodiny? Sme okolie TT...dakujem za vyrozpravanie

Strana
z3
tiezjedna
22. mar 2026
@anonym_b57eb9

Poviem ako sme to mali my. Ja som mala v práci k dispozícii služobný bezodplatný byt, za prvý rok po škole v práci som vďaka tomu odkladala takmer celú výplatu, môj vtedy priateľ odkladal takisto takmer celú výplatu u rodičov a tak sme vlastne veľmi skoro mali 20% na nehnuteľnosť nasetrenych. Bola to taká zhoda okolností, šťastia aj veľkej šetrnosti.

@anonym_b57eb9 úplne neviem, či je to na "chválenie" sa, pretože s týmito podmienkami by to musel zvládnuť snáď aj neándrtálec, nehnevaj sa... Teda ak tých 20 % nebolo 20 tisíc €.

anonym_b57eb9
23. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_b57eb9 úplne neviem, či je to na "chválenie" sa, pretože s týmito podmienkami by to musel zvládnuť snáď aj neándrtálec, nehnevaj sa... Teda ak tých 20 % nebolo 20 tisíc €.

@tiezjedna tých 20% bolo 25tis. Ale nepísala som to sem ako chvalenie sa, len sa autorka pytala, ako si mladí nasporia na bývanie v dnešnej dobe, tak my proste takto...

hellwant
23. mar 2026
@anonym_b57eb9

@tiezjedna tých 20% bolo 25tis. Ale nepísala som to sem ako chvalenie sa, len sa autorka pytala, ako si mladí nasporia na bývanie v dnešnej dobe, tak my proste takto...

@anonym_b57eb9 Super, že si mala taku možnosť. To sa inak potom odklada🙂

natalka13
23. mar 2026
@anonym_4bef15

@spongebob1 co ak rodicia ziju z ruky do huby aj v 50ke, sami dokopy ani nahodou nemaju 10 000€? To si ako fakt myslis, ze u kazdeho je toto standard mat vobec 10 000€ na ucte?

@anonym_4bef15 no do kelu ano financne gramotny clovek ma rezervu aspon na polroka. V 50tke urcite.

milanemila
23. mar 2026

Ja by som si docasne nasla este popri praci nejaku brigadu a aj priatel 🤷🏼‍♀️ jedina vasa moznost ak teda rodicia nie su nijako schopni pomoct je navysit si prijem. A najprv by som s priatelom isla niekam do prenajmu, nech si to byvanie aspon na par nesiacov aj skusite.
Toto je pre teba aspon skusenost, ze ak raz budes mat vlastne deti, tak mysli na ich buducnost a aspon to blbe investicne “sporenie” nech maju, kam im kazdy mesiac nieco posles.
Ja to narocne ak ste rovesnici a tesne po skole, musis byt trpezliva a hlavne pri kupe nemat velke oci. Kupit najprv nieco mensie, co mozno treba aj upravit a postupne vymienat za vacsie byvanie.

natalka13
23. mar 2026
@anonym_6293dc

@spongebob1 50rocní este splacaju poniektori svoju vlastnu hypoteku.Uz by ste sa mohli naozaj niektore z toho oblacika pozriet aj dole obcas do reality.

@anonym_6293dc ano my uz tretiu. Tretiu investicne, nemusela byt. Mohla som pomoct detom.

natalka13
23. mar 2026
@katka160871

@spongebob1 ..nehnevajte sa ale ja som si s priateľom brala hypotéku po štyridsiatke, dovtedy som bývala s deťmi v nájomnom byte. V tom ostala bývať staršia dcéra a ja som si s priateľom postavila menší domček cca 75 m².
Platíme hypotéku 350 eur mesačne a ozaj nemáme našertrených 10 tisíc. A keby tak ich dáme do hypotéky.
Teraz mám 54 rokov, takže budeme radi ak ro do dôchodku splatíme.

@katka160871 a ked ostanes bez prijmu prides aj byt, skvele👍

natalka13
23. mar 2026
@katka160871

@spongebob1 ..nikto sa mi na bývanie neposkladal keďže ten byt nebol môj a platila som nájom mestu, 12 rokov dozadu cca 220 eur. Všetky mestá disponujú bytmi na ktoré je poradovník.

@katka160871 a ten byt sa z akych penazi postavil? Mesto ma odkial peniaze?

tiezjedna
23. mar 2026
@natalka13

@katka160871 a ten byt sa z akych penazi postavil? Mesto ma odkial peniaze?

@natalka13 zo štátneho rozpočtu, ktorý plnia primárne firmy z daňových povinností.

natalka13
23. mar 2026
@tiezjedna

@natalka13 zo štátneho rozpočtu, ktorý plnia primárne firmy z daňových povinností.

@tiezjedna dotacia statu, rozpocty samosprav....cize aj moje dane.

tiezjedna
23. mar 2026
@natalka13

@natalka13 tebe nechodia deti do školy, škôlky, k lekárovi?? Pretože toto všetko štát financuje z verejných prostriedkov vrátane daní FO a zhltne to násobne viad peňazí než výstavba mestských/sociálnych bytov.

katka160871
Autor odpoveď zmazal
katka160871
23. mar 2026
@natalka13

@natalka13 ..aj ja platím celý život dane, píšete akoby ľudia v nájomných bytoch bývali zadarmo..

katka160871
23. mar 2026
@spongebob1

@katka160871 Najomny byt znamena byt, ktory ste dostali k uzivaniu od mesta/obce. Ak ano, tak sa Vam na byvanie poskladali danovi poplatnici.
Ano, platili ste nieco za najom, ale urcite nie tolko, ako by ste platili sukromnej osobe.
Ja sa nehnevam, Vas zivot, Vasa zodpovednost.

@spongebob1 ..v západnej Európe väčšina žije v nájomných bytoch ako v bytoch v osobnom vlastníctve a nik s tým nemá problém..

anonym_4bef15
23. mar 2026
@natalka13

@anonym_4bef15 no do kelu ano financne gramotny clovek ma rezervu aspon na polroka. V 50tke urcite.

@natalka13 dalsia nechapava… zarucene ti mozem povedat, ze nie, nie kazdy 50nik ma financnu rezervu. Vela z nich nema rezervu ani do dalsej vyplaty a nieto este na polroka. To ozaj zijes v bubline, ze vsetci na svete su financne gramotni? Sorry, ale to znie strasne obmedzene.🥲

natalka13
23. mar 2026
@anonym_4bef15

@natalka13 dalsia nechapava… zarucene ti mozem povedat, ze nie, nie kazdy 50nik ma financnu rezervu. Vela z nich nema rezervu ani do dalsej vyplaty a nieto este na polroka. To ozaj zijes v bubline, ze vsetci na svete su financne gramotni? Sorry, ale to znie strasne obmedzene.🥲

@anonym_4bef15 ano je to k nepochopeniu.
Poznam kocku na ID, muz cely zivot Prior-K-mart - teraz tesco a maju aj rezervu aj vedia pomahat dietatu.
Ano uplne socialne pripady cely zivot po UP chapem ze nemaju ale kazdy pracujuci 50tnik pokial nema obrazne 10 deti?
Je fin.negramotny.
Ja som ta generacia, v mojom okoli ma kazdy rovesnik pracu aj uspory aj byvanie. Aj v rodine.

kp7333
23. mar 2026

Tiez som po VS byvala u rodicov, neskor sme si s partnerom prenajali byt. Prvy vlastny byt sme si kupili, ked som mala 30 rokov a bola to dvojgarsonka. Do nej sa narodilo nase 1.dieta. Potom sme kupili vacsi byt a dvojgarsonku predali. Takze setrite obaja, ked bude zaklad, vezmete na zvysok hypoteku. Nemajte na zaciatok velke ocakavania, kym ste dvaja, uskromnite sa aj v mensom. Byt sa da vzdy predat/vymenit za vacsi.

anonym_4bef15
23. mar 2026
@natalka13

@anonym_4bef15 ano je to k nepochopeniu.
Poznam kocku na ID, muz cely zivot Prior-K-mart - teraz tesco a maju aj rezervu aj vedia pomahat dietatu.
Ano uplne socialne pripady cely zivot po UP chapem ze nemaju ale kazdy pracujuci 50tnik pokial nema obrazne 10 deti?
Je fin.negramotny.
Ja som ta generacia, v mojom okoli ma kazdy rovesnik pracu aj uspory aj byvanie. Aj v rodine.

@natalka13 pozri, ja tychto ludi tiez nechapem. Len pisem, ze taki su. Bohuzial. A ano, su financne negramotni, casto je tam alkohol, cigarety, kupuju veci, ktore realne nepotrebuju, prezentuju sa zivotom, na ktory nemaju a zadlzuju sa, atd.. Proste takych je. Tiez to nechapem, tiez by som sa klepala nemat uspory, detto keby mam dieta.. ale su aj taki ludia a ze ich nie je malo.

anonym_6293dc
23. mar 2026
@natalka13

@anonym_6293dc ano my uz tretiu. Tretiu investicne, nemusela byt. Mohla som pomoct detom.

@natalka13 niekto je rad,ze ma tu jednu.Akoze tento tvoj komentar bol naco dobry?Nerozumiem.

clementisa
25. mar 2026
@anonym_817655

@anonym_autor hallo. Teraz si skončila školu. Koľko si si uz zarobila, že riesis vlastne byvanie? Co si uz v zivote dokazala? Co si priniesla pre tuto spolocnost? Ci po roku už by si byvala vo vlastnom? Najprv makaj a zarabaj. Aj prestaň snívať.

@anonym_817655 to vážne veď je rozumná pýta sa úplne normálnu vec a takúto odpoveď dostane úplne negatívnu,,, Čo by si chcela "tiež som chcela vlastné bývanie a šetrila som ako sa dalo je to veľmi náročné a chce to pevné nervy a veľmi veľa času

katka160871
25. mar 2026
@natalka13

@natalka13 .. aj z mojich daní ste napr. študovali.. v Rakúsku, Nemecku a v ďalších býva v dome či byte v osobnom vlastníctve len cca 50% obyvateľov a nemajú problém. Chyba práveže bola že sa mestá zbavili nájomných bytov.
A aj podnájom nájdete lacnejší vo Viedni, Berlíne ako napríklad v Bratislave.

romino
25. mar 2026
@anonym_4bef15

@spongebob1 co ak rodicia ziju z ruky do huby aj v 50ke, sami dokopy ani nahodou nemaju 10 000€? To si ako fakt myslis, ze u kazdeho je toto standard mat vobec 10 000€ na ucte?

@anonym_4bef15 inak, preco by 50tnici nemali mat nasetrenych blbych par tisic ? Co nevidiet budem v tej kategorii.
Ta generacia predsa kupovala byty v casoch ked stali trebars 1mil korun. Dnesnych 33 000. Asi sa nemusime bavit, ze teda to uz maju davno vyplatene.
Davno mozu tisice usetrit - a to len rocne - oproti tym, co kupovali trebars o 10 rokov neskor.
Ak teda manzelsky par 50tnici robia, bez nejakych snur nezamestnanosti - fakt , preco by mali zit z ruky do huby ?
Ja take velmi v mojom okoli nevidim. Alebo ak, to taki kde cigaretka musi byt. Autom na kazdy krok atd. Tam je jasne kde je splachnutych do kanala par tisic rocne, oproti setrnejsim.. Podla mna skratka z nejakych objektivnych pochopitelnych pricin zije "z ruky do huby" len maly zlomok 50tnikov.

oriesocek
25. mar 2026
@romino

@anonym_4bef15 inak, preco by 50tnici nemali mat nasetrenych blbych par tisic ? Co nevidiet budem v tej kategorii.
Ta generacia predsa kupovala byty v casoch ked stali trebars 1mil korun. Dnesnych 33 000. Asi sa nemusime bavit, ze teda to uz maju davno vyplatene.
Davno mozu tisice usetrit - a to len rocne - oproti tym, co kupovali trebars o 10 rokov neskor.
Ak teda manzelsky par 50tnici robia, bez nejakych snur nezamestnanosti - fakt , preco by mali zit z ruky do huby ?
Ja take velmi v mojom okoli nevidim. Alebo ak, to taki kde cigaretka musi byt. Autom na kazdy krok atd. Tam je jasne kde je splachnutych do kanala par tisic rocne, oproti setrnejsim.. Podla mna skratka z nejakych objektivnych pochopitelnych pricin zije "z ruky do huby" len maly zlomok 50tnikov.

@romino zaujimave. Manzel ma 50 a byt sme kupovali 20 rokov dozadu a stal v prepočte 180.000 EUR. Nekupovali sme v Medzilaborciach, ale v Bratislave…

romino
25. mar 2026
@oriesocek

@romino zaujimave. Manzel ma 50 a byt sme kupovali 20 rokov dozadu a stal v prepočte 180.000 EUR. Nekupovali sme v Medzilaborciach, ale v Bratislave…

@oriesocek v 2005 som zil v Bratislave. Vtedy stali 3izbaky v Petrzke okolo 1 800 000 korun. Smiem sa spytat co za byt ste kupovali za 3 nasobok ceny bezneho 3izb bytu ? Dnes by obdobne stalo kolko, 500-600 000 eur ?
Ked ste to vedeli platit vtedy s tymi platmi, dnes sa asi naozaj nebavite, ci viete odlozit blbych par tisic, rocne, ze

anonym_4bef15
26. mar 2026
@romino

@romino nemyslis vazne🙄🙄, precitaj si, co som odpisovala jednej babe vyssie… Jednoducho a skratka preto, ze nie vsetci su financne gramtoni. Netreba za tym hladat nic extra, presne ako pises, cigaretky, zbytocne vydaje a uz je po setreni.. a ze je takych dost.

romino
26. mar 2026
@anonym_4bef15

@romino nemyslis vazne🙄🙄, precitaj si, co som odpisovala jednej babe vyssie… Jednoducho a skratka preto, ze nie vsetci su financne gramtoni. Netreba za tym hladat nic extra, presne ako pises, cigaretky, zbytocne vydaje a uz je po setreni.. a ze je takych dost.

@anonym_4bef15 ok, tak potom cele nedorozumenie je v tom, ze som videl frazu "ziju z ruky do huby". To mi evokuje akoze nejaku vseobecnu biedu, ze aj ked sa dotycny snazi, tak ledva preziva.
A pritom to bolo myslene ze si za to (vacsina) sami mozu.

Tak mam aj take skusenosti ...ked som mal velke vydaje, vsetko som cashoval ...kolegovci niektori sokovani, ze odkial som na to mal tolke peniaze.(A este mi aj zostalo, som radsej pomlcal) ...a ja naopak prekvapeny, ze preco by oni nemali mat , ved zarabame rovnako.
Ale teda vyslovene takych - vo veku okolo 50 - co si sami sposobuju stav az taky ze "zit od vyplaty k vyplate", velmi nepoznam

patriciah1
26. mar 2026

@anonym_autor zobrať si hypo, 20% zafinancovať úsporami, prípadne dofinancovať spotrebakom. Spotrebak čo najrýchlejšie splácať a zostane vám už hypotéka, ktorej splátku vám bude rokmi stláčať inflácia ...😊 Je to náročné, ja som roky žila doslova ako bezdomovec, kým som sa postavila na nohy, nikto mi nič nedal, dnes máme s manželom dom, dlhý fix a celkom fajn splátku...

akvi
26. mar 2026

Tiez som 2 roky byvala u rodicov, muz chvilu v sluzobnom byte. Potom sme kupili malinky 1i. A tak postupne sme sa dopracovali az k domu.. Podla mna na zaciatku vela mladych robi velke chyby v tom, ze nesetri, ale rozflakava vyplatu na blbosti, lebo zrazu maju "vela penazi".. Tiez maju mladi velke oci a chcu hned 3i alebo rovno dom.. Jasne, ze na to nemaju.. Byvat u rodicov prve roky po skole vobec nie je hanba, ak teda su s tym rodicia ok. A ani kupit garsonku alebo 1i nie je hanba. Ani byvat rok v nezariadenom byte a spat na podlahe /nas pripad, nemali sme ani na postel, ked sme kupili byt/. Pracku nam darovala starka a chladnicku nam kupili rodicia. Inak sme zili v prazdnom byte, veci v skatuliach.. Som zvedava, kolki mladi by boli dnes ochotni takto byvat.. Takze fakt netreba nariekat, ale uskromnit sa..

hajnalka17
28. mar 2026

@anonym_autor postipne..najprv skoro 3 roky s muzom na ubytovni,nasetrili sme,kupovali 3 izbovy panelakovy byt na vidieku,na hypo,,muz msl aj 3 roboty postupne sme byt prerobili.po 10 rokoch sme byt vyhodne predali,doplnili nasetrenou sumou,kupovali dom v lepsej lokalite a brali vacsiu hypo..nik nam nic nikdy nedal,mamy skoro ovdoveli,ani nas nenapadlo ocakavat ani cent od nikoho.takze cca po 15 rokoch sa nam plany splnili

clementisa
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3