icon

Ako ochrániť svoj podiel pri kúpe nehnuteľnosti?

15. máj 2025

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ako postupovať v mojom prípade. Spolu s partnerom máme byt na hypotéku ktorá je už sčasti splatená. Na liste vlastníctva sme obaja tak isto na katastri hypotéku sme nadobudli spoločne, pri refinancovanie už bol na hypotéke len partner. momentálne kupujeme dom kde sme pôvodne boli na kúpnej zmluve obaja banka však neschválila hypotéku pre 2 kupcov keďže hypotéku čerpá len partner. banka však navrhla že je možné po zápise vlastníctva na katastri aby mi partner polovicu nehnuteľnosti daroval, alebo predal to už je na nás. Ako postupovať v tejto situácii Mám trochu obavy z darovacej zmluvy aby nemohla byť napadnutá. teoreticky prichádza do úvahy kúpna zmluva ale symbolická cena môže byť tak isto napadnutá. Má niekto skúsenosti sprevádzaním vlastníctva medzi partnermi?

denisa_deniska
15. máj 2025

Nám právnik odporúčil, aby mi partner daroval časť domu darovacou zmluvou, pričom najskôr sme museli mať súhlas od banky, keďže na dom je hypotéka, ktorá je len na partnera.
Darovacia zmluva bola odporučená, nemyslím, že je to napadnuteľné.

zuzanka.zuzu
15. máj 2025

ale veď "napadnúť" sa dá všetko, aj kúpna zmluva za 100 000. tu ide o úspešnosť s akou potom ma súde uspejete 🤷

sasa1310
15. máj 2025

Svadba pred kúpou domu

maranco
15. máj 2025
@sasa1310

Svadba pred kúpou domu

@sasa1310 svadba nemusí byť, stačí bezplatný sobáš na úrade za 15 min podpíšu papiere a vybavené
nemusia platiť právnika a riešiť ďalšie zmluvy

la_dolce_vita
15. máj 2025

Preco nefigurujes na hypoteke aj ty? Da sa to aj bez prijmu.

danniiee8
15. máj 2025

Nám chcela bývalá majiteľka ,,darovať" dom aby sa vyhla plateniu dane. Mne to bolo jedno, sme veľmi dobré známe. Právnička, ktorá mi robila zmluvy ku kúpe domu darovaciu zmluvu ihneď zatrhla, vraj darovaciu zmluvu môže darca kedykoľvek napadnúť a prerobený dom jej budeme musieť vrátiť a je jedno aké dobré máme teraz vzťahy. A kúpnu zmluvu napísala ako BSM, keby sme sa náhodou rozviedli (boli sme rok po svadbe ale vraj istota ako povedala ona). Skús si aj ty za niekým zájsť

autor
15. máj 2025
@la_dolce_vita

Preco nefigurujes na hypoteke aj ty? Da sa to aj bez prijmu.

@la_dolce_vita lebo nám nevyšla dostatočne vysoka hypotéka keďže nemám prijem

sasa1310
15. máj 2025
@maranco

@sasa1310 svadba nemusí byť, stačí bezplatný sobáš na úrade za 15 min podpíšu papiere a vybavené
nemusia platiť právnika a riešiť ďalšie zmluvy

@maranco to je jedno. Asi vieš ako som to myslela