icon

Ako optimalizovať podporu v nezamestnanosti?

7. jan 2025

Ahojte. V prvom rade pre nespokojné osoby, ak nevieš poradiť nehejtuj a choď sa sťažovať inde, moju životnú situáciu nepoznáš tak nesúď. Potrebujem dať výpoveď a poberať podporu. Som po predĺženej rodíčovakej kvôli zdrav.stavu dieťaťa. Mám zvyšné 6 dní dovolenky. Ako si vybaviť podporu, aby vyšla čo ideálne v nejakej naj.sume? Oplatí sa, dať si preplatiť dovolenku 6dni? Alebo ju vyčerpať ešte pred ukončením prac.pomeru? Bude to mať ku podpore nejaké plus? Alebo budú počítať len z poslednej hrubej mzdy za odpracované obdobie? Mamky ktoré sa tomu rozumiete, poraďte prosím. Na stránke úradu mam prečítané, ale viem že tam zvyknú byť okolo toho ešte nejaké zmeny. Ďakujem za každú pomoc.

majusqa77
7. jan 2025

podpora sa pocita z prijmu za posledne 2 roky z ktoreho boli platene odvody do fondu. vseobecne plati 1 den vycerpat, zbytok preplatit.

mogaa
7. jan 2025

@majusqa77 to je síce pravda, ale to platí pri bežnej RD

olimuc
7. jan 2025

Pracovala si popri RD? Tak preplatit vsetky dni a ist na podporu … ale nejaku horibilnu sumu necakaj, ze to spravi … rata sa priemer za posledne 2 roky

autor
7. jan 2025

@olimuc Nepracovala som počas RD. Preplatiť všetky dni? A nie tak, že vyčerpať 1 deň dovolenky a následne ostatné dni dat preplatiť? Už som z toho dopletená, ktorý postup zvoliť, aby to trošku pomohlo ku výške podpory.

zalka
7. jan 2025

@majusqa77 ti odpovedala dobre, rada od
@olimuc nie je dobrá. A ani rada od @majusqa77 ak si pracovala počas rodičaku ti nepomôže.

olimuc
8. jan 2025

ak nepracovala tak musi jeden den dovolenka a potom urad prace … to je dost malo dovolenky, Takze v nejakom momente ich musela pocas RD cerpat. tych 5 dni rozdelenych na 2 roky je nic, to urobi par €

autor
8. jan 2025

@olimuc Keď malo dieta 2,5r nastúpilo do škôlky, ja do prace, ale po 7mesiacoch jej bola diagnostikovana choroba a musela som snou ostať doma, takže som išla na platenú RD do jej 6rokov. Teraz mi to končí, má 6rokov, ale potrebujem ostať doma do septembra čiže jedine už len podpora. Dávam výpoveď v práci, a chcela by som samozrejme co najlepšiu podporu. Tie dni dovolenky som čerpala vtedy keď som pracovala tých 7mesiacov. Na novu dovolenku teda nemám narok ak dobre chápem, len zo starej mi ostalo 6dni. Ma to vôbec zmysel vyčerpať 2 dní dovolenky pred ukončením RD a zvyšok dat preplatit-4dni?

autor
8. jan 2025

Myslím zmysel ku vyššej podpore.

zalka
8. jan 2025

Ma zmysel čerpať deň dva dovolenku a zvyšok preplatiť. V posledných 730 dňoch si nerobila takže podporu vyrátajú z čerpania a pre platenia dovolenky.