icon

Ako ošetriť financie pri spoločnom bývaní s partnerom?

3. dec 2024

ahojte, planujeme spolocne byvanie s partnerom.

Vec sa ma tak, ze ja mam dom a deti. Chceme s partnerom skusit byvat spolu- on deti nema a ani spolocne neplanujeme.
a rozmyslame, ze ako si osetrit naklady do buducna. byvaju tu casto podobne temy (aj ked skor v opacnom garde, ze zena investuje do muzovho) a my by sme sa radi uz voped vyhli akymkolvek potencionalnym konfliktom.
Zatial sme sa zhodli na tom, ze mi bude platit nejaky mesacny najom, viac menej symbolicky, asi 200€?
zatial to mame tak, ze veci, ktore by si teoreticky mohol zobrat, ako skrine, postel, gauc, atd. tak to plati on. priklad veci pisem, nie ze to vsetko kupoval.

ale potom su veci na dome, ktore by rad prerobil. napr. by chcel urobit jednu kupelnu nanovo. a rozmyslali sme, ze ako to osetrit. ze ci by to napr cele zaplatil on a ja by som mu to postupne splacala? alebo ci to len spisat nejakou formou zmluvy, ze keby sme sa rozisli, tak vtedy by som mu to preplatila?

lebo on chce menit veci na dome, ja na to teraz financie nemam a jemu sa nechce cakat, kym si na to nasetrim. mne zas pride odveci, aby som financovala nieco, co by bolo viac menej pre jeho potrebu, ale na druhu stranu to prida hodnotu mojmu domu.

fakt nevieme, tak som sem prisla po radu, ze ako to mate osetrene vy, alebo ako to co najlepsie urobit, aby ani jeden nebol ukrateny.

vobec sa kvoli tomu nehadame, prave naopak, snazime sa si to nejako rozumne odkomunikovat, aby v pripade rozchodu ani jeden nebol vyrazne ukrateny.

dakujem za kazdu prinosnu radu 🙂

Strana
z3
ina2405
3. dec 2024

Držím palce🙂

earlgrey
3. dec 2024

No komfort a cítenie sa ako doma...hmm..veď to je o inom ako o kúpelni alebo prerábke...vážne pokiaľ to nie je nutné, nešla by som do toho...a keď nemá kde dávať peniaze, tak nech si odkladá na svadbu 😉

autor
3. dec 2024

@earlgrey ta kupelna by ozaj pomohla, do toho asi pojdeme a bude to nasa spolocna, kde budu mat deti vstup zakazany 😀 uz sme boli spolu pozerat zariadenie. asi to urobime tak, ze to zaplati on a ja mu cast nejako posplacam postupne formou znizeneho najmu asi.
svadba je hudbou dalekej dalekej buducnosti, ked nemame spolu deti, tak to je jedno.

jaaj, hrozne to riesime, stres mame z toho obaja. ze ake to bude. byvanie spolu. sme dost rozdielni

earlgrey
3. dec 2024

@autorka
Len aby vám to neuškodilo...skúste najprv spolu bývať nejaký čas a potom prerábať...ale to je len môj názor.

autor
3. dec 2024

@earlgrey ano, samozrejme,som aj pisala vyssie, ze najprv sa zabyvame, a potom uvidime. on si bude urcite este par mesiacov platit podnajom v byte, takze to urcite nebude take, ze zo dna na den zacneme spolu byvat. to skor tak postupne. uvidime, ako nam to pojde. my, v nasom veku, uz ideme na vsetko pomaly a s rozvahou 😀

earlgrey
3. dec 2024

@autorka
Tak neriešte teraz nič, povedz mu, že sa zabývate a potom môžete niečo riešiť 😉

simca06022011
3. dec 2024

Áno nábytok si odnesie neriešite. Ale dom používa. Kúpeľňu, aj kľučky dvere kuchyňu a kým to nemáš zohľadnené v najme = tak je.diskutabilne, čo je v prípade rozchodu spravodlive. Najmä ak sa rozhodne, že on chce prerobiť , nebude čakať a tu na to nemáš.

Tiež keď to.tu čítam. Zabyvajte sa a uvidíte ako to pôjde a potom budete riešiť kúpeľňu. Pripadne dovtedy napr časť našetriť a pôjdete časť on a časť ty.. ako sa dohodnete

autor
3. dec 2024

@earlgrey
@simca06022011 ano, tak to bude najlepsie. my sa to stale snazime vsetko tak dopredu osetrit nejako a pripravit sa na to. ale vlastne aj tak vzdy skoncime pri tom, ze vsak uvidime.
kazdopadne, minimalne sme sa zhodli na tom,ze bude platit mesacny najom. ale asi budem pytat 250, ked ide vsetko tak hore 😀

earlgrey
3. dec 2024

@autor
Kľudne aj 300, veď elekrika, plyn, voda...to nie sú lacné položky...samozrejme plus strava...

procrastique
3. dec 2024

Ja mám takú situáciu. Vlastním dom, je pomerne nový, nič netreba prerábať-kupovať. Celý ho platím sama, aj prípadné opravy keby sa niečo porantalo. Nerozumiem, prečo by mal partner platiť niečo do MOJHO domu, keď je to MOJ dom a jeho dom to nikdy nebude.

tundra
3. dec 2024

@autorka rezijne naklady na prazdny dom,bez dani a poplatkov za smeti,mame cca.50€/mesiac..
Ked zaratam kosenie a uplne min.udrzbu,som niekde na 70€/mesiac...
Tvoj navrh na 250€ je velmi velkorysy...

sasa1310
3. dec 2024

@thirstymonk pretože autorka má deti a musí už inak rozmýšľať kvôli ich budúcnosti

Strana
z3