icon

Ako ovplyvňujú honoráre evidenciu na úrade práce?

26. apr 2024

Ahojte prosím vás ako to je - som vedená v marci na úrade práce. Popritom viem že môžem istú sumu nejakých 260 eur zarobiť. Na účet mi práve cinkol nejaký honorár, ale v nižšej sume ako tých 260 eur, mali to poslat neskôr, nie teraz keď som evidovaná. Čo s tym...dá sa to riešiť? Prídem o podporu za tento mesiac? A honoráre sú už zdanené? Ďakujem za info.

thirstymonk
•
26. apr 2024

JAky to je honorar od koho? Na jaky učet išiel? Šak sa s tym nechvastaj, nikomu nepovedz a vystarane. Povieš, že si predala dačo cez bazoš, kdyby neco. Jaky problem?

melanta
•
26. apr 2024

Honorár za akú činnosť? Na základe akej zmluvy? Nejde iba o maximálnu sumu, ktorú môžeš zarobiť mesačne, ak si v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Ide aj o to, že ak máš nejakú zmluvu, tak si ju povinná oznámiť na úrade práce ešte pred jej začiatkom. Ak by si nesplnila povinnosť, tak nie že prídeš o podporu ten jeden mesiac. Vylúčia ťa z evidencie a prihlásiť sa budeš môcť najskôr po 6 mesiacoch. Evidentne si nečítala podmienky a povinnosti, s ktorými si podpisom pri evidencii súhlasila. Reakciu vyššie uvedeného ignoruj.

autor
•
26. apr 2024

@melanta zmluvu práveže nemám žiadnu išlo o honorár za písanie poviedok, bolo to na dobré slovo, že ja napíšem a oni zaplatia keď mi skončí evidencia, ale poslali to teraz na môj účet a je jasné že ide o vydavateľstvo je to tam uvedené

nela01
•
26. apr 2024

Ak nemas zmluvu tak mas peniaze vlastne na cierno.

matullienka
•
26. apr 2024

Ale veď upsvar nemá prístup na tvoj bankový účet aby ti tam kontrolovali obraty. Tak ako by sa to mali dozvedieť?

melanta
•
26. apr 2024

Čiže práca na čierno. To úrad práce nemá ako zistiť a keďže sú to peniaze na čierno, tak z toho neplatíš ani žiadnu daň ani odvody. Úrad práce by to zistil iba v prípade, že by to boli oficiálne peniaze a odosielať by z neho zaplatil odvody do sociálnej poisťovne. Čo sa deje na tvojom účte úrad práce nevie.

januska12323
•
26. apr 2024

Bez zmluvy nerieš nič, úrady to nemajú ako vedieť.

kvadrinkaaa
•
26. apr 2024

Nerieš.

autor
•
26. apr 2024

Ďakujem všetkým za rady, vážim si to.

jaskolka
•
26. apr 2024

Autorka, zaujalo ma veľmi, tak na okraj, aké poviedky kde si písala? Dá sa niečo také vyhľadať niekde cez internet, alebo ako si sa s k tomu dostala?