Ako platíte novú transakčnú daň?
Tak aj ja som dnes pocitila prvy krat, ano az dnes. V malom lokalnom obchode s domacimi potrebami ma pri plateni poziadali o platbu hotovostou...a ja ako clovek bezhotovostny, som vydolovala aj posledne stratene mince, a odteraz si dam vramci denneho rezimu aj pravidelnu navstevu bankomatu. Ake su vase skusenosti? Kde ste sa s novou danou stretli?
ja žiadnu transakčnú daň neplatím,nie som podnikateľ.
Chodím málo po obchodoch,ale nikto nepýtal platbu v hotovosti
@sara07 reálne tak neplatia. Áno hotovosť je lepšia ale nie pre transakčnú daň ale pre úplne niečo iné.
Transakčná daň je blbosť nesúhlasím s ňou ale tvrdiť že podnikateľ chce hotovosť pretože inak tú daň platí je rovnaká blbosť.
@bosorkabb , napr. v obchodiku kde maju čaje zdravšie potraviny atd. pravidelne vidim ked pride tovar vyplacaju v hotovosti hned za tovar
Malé obchody aj preto žiadajú platiť v hotovosti, pretože banky zdvihli % ktoré berú obchodníkom keď u nich niekto zaplatí kartou.Napr.ja robím v malom obchode na dedine, kartou sa dá platiť nad 10€ pretože banka si z každej platby berie 1.8% Hypermarketom vraj berú len 0.8 ale ci je to pravda, neviem, to s tým hypermarketom
@nikha2809 je určite napr sashe tiež má komplet aj s poštovnýmy % stiahnuté ale rozhodne to nieje 0,80 , tiež som pred t.d, videla že platba kartou možná len nad 5e u nás
@simca06022011 pozri, mne je srdečne jedno, či to predávajúca priznala, lebo hneď keď túto daň zaviedli, bolo jasné, že tým podporia akurát tak šedú ekonomiku...🤷
@rude_baby mne je jedno ci ti to je jedno :D
Malé obchody aj preto žiadajú platiť v hotovosti, pretože banky zdvihli % ktoré berú obchodníkom keď u nich niekto zaplatí kartou.Napr.ja robím v malom obchode na dedine, kartou sa dá platiť nad 10€ pretože banka si z každej platby berie 1.8% Hypermarketom vraj berú len 0.8 ale ci je to pravda, neviem, to s tým hypermarketom
@nikha2809 ake podmienky si dohodnete take mate, nic nam banka nezdvihla, ked sme mali vyssie poplatky tak sme okamzite kontaktovali banku a dohodli sa inak, inak by sme odisli inam. dokonca je porusenie pravidiel kartovych spolocnosti davat si podmienky co sa tyka %.. a v podsatte to ani nema velky vyznam (zalezi ci uctuju poplatok aj za transakciu), lebo v podsatte za dennu trzbu odvedies rovnake %. Cize na konci dna ak mas platby kartou dokopy 500EUR, zaplatis z toho %... a je jedno ci je to sto 5EUROvych platieb alebo desat 50EURovych. Proste ta uspora na tychto pravidlach je o nicom a jedine co to robi, je ze pride obchod o zakaznikov, lebo vela ich chodi dnes bez hotovosti. Ja si neviem predstavit ze u nas v dedine mi povie predavacka, ze kartou nebudem jej platit za chleba a mlieko, lebo nizka suma.. a ak nahodou nemam, nenakupim :D
@bosorkabb určite.. ja chápem a viem, že v mnohých prípadoch to tak je. Netvárim sa, že sa tu nič také nedeje, ale rovnako sa odmietam tváriť, že je to norma a fungujú tak všetci. Lebo proste nie. Či to fakt už sú "podnikatelia-neodrb*vači" ako jednorožce, že neveríme, že existujú? Smutné 🤔
@wolf_ urcite existuju, LENZE prestavaju byt motivovani. KEdysi aspon z tej financnej spravy mali stres niektori, ale teraz ani to uz nefunguje :DDD
@nikha2809 ake podmienky si dohodnete take mate, nic nam banka nezdvihla, ked sme mali vyssie poplatky tak sme okamzite kontaktovali banku a dohodli sa inak, inak by sme odisli inam. dokonca je porusenie pravidiel kartovych spolocnosti davat si podmienky co sa tyka %.. a v podsatte to ani nema velky vyznam (zalezi ci uctuju poplatok aj za transakciu), lebo v podsatte za dennu trzbu odvedies rovnake %. Cize na konci dna ak mas platby kartou dokopy 500EUR, zaplatis z toho %... a je jedno ci je to sto 5EUROvych platieb alebo desat 50EURovych. Proste ta uspora na tychto pravidlach je o nicom a jedine co to robi, je ze pride obchod o zakaznikov, lebo vela ich chodi dnes bez hotovosti. Ja si neviem predstavit ze u nas v dedine mi povie predavacka, ze kartou nebudem jej platit za chleba a mlieko, lebo nizka suma.. a ak nahodou nemam, nenakupim :D
@simca06022011 nie co sa tyka %, ale sumy za nakup.
V malej prevádzke kde sa vôbec nedá platiť kartou by vedeli prijímať bezhotovostné platby bez poplatkov a provízií cez okamžité platby
https://zive.aktuality.sk/clanok/CoKVGUx/okamzi...
len transakčnou daňou potlačili motiváciu prijímať bezhotovostnú platbu
Ano stalo sa nam uz ze odmietli platbu kartou..ale priamo pred prevadzkou bol bankomat v pripade ze niekto hotovost pri sebe nema..
@simca06022011 o mna neprídu, pretože ja chápem že každy má potrebu z ich marže si ukrojit a to sa nedá stále
mne osobne nákup do 5 € je v malom obchode blbé platit a teraz platim len hotovostou
@simca06022011 o mna neprídu, pretože ja chápem že každy má potrebu z ich marže si ukrojit a to sa nedá stále
mne osobne nákup do 5 € je v malom obchode blbé platit a teraz platim len hotovostou
@sara07 nemusime sa tu vytahovat, kto co robi, ja tiez ako pisem, plaitm hotovostou, ale su dni ked rano nenajdem v penazenke ani euro :DD ak by sa ti stalo, ze nemas a musis zaplatit kartou, tak by si sa na vec inak pozerala.. je to proste nezmyselna poziadavka, tak ako je nezmysel kvoli ani nie 1% dani tranzakcnej, dat 10% zlavu. proste radsej ako pirjmem kartu, poslem zakaznika prec? :DD somarina.
Ku mne chodia zvycajne tedamuzi nakupovat, a 80% z nich uz ani len penazenky nenosi a platia mobilmi, to ich mam poslat prec ak pridu kupit len nejaku drobnost za 4-5-6EUR, alebo nech skocia do auta a idu hladat bankomat? :D asi nie... a na dedinach bankomaty velakrat nie su, tak to z tych potravin napr. ak si niekto chce kupit liter vody a nejaku drobnost, ma cestovat do bankomatu?
Mozno ti je blbe platit 5EUR v obchode lebo realne si nevidela tie poplatky a ako sa to uctuje, ze je to uplne jedno a kopa ludi si pod tymi poplatkami neviem co predstavuje.
@sara07 nemusime sa tu vytahovat, kto co robi, ja tiez ako pisem, plaitm hotovostou, ale su dni ked rano nenajdem v penazenke ani euro :DD ak by sa ti stalo, ze nemas a musis zaplatit kartou, tak by si sa na vec inak pozerala.. je to proste nezmyselna poziadavka, tak ako je nezmysel kvoli ani nie 1% dani tranzakcnej, dat 10% zlavu. proste radsej ako pirjmem kartu, poslem zakaznika prec? :DD somarina.
Ku mne chodia zvycajne tedamuzi nakupovat, a 80% z nich uz ani len penazenky nenosi a platia mobilmi, to ich mam poslat prec ak pridu kupit len nejaku drobnost za 4-5-6EUR, alebo nech skocia do auta a idu hladat bankomat? :D asi nie... a na dedinach bankomaty velakrat nie su, tak to z tych potravin napr. ak si niekto chce kupit liter vody a nejaku drobnost, ma cestovat do bankomatu?
Mozno ti je blbe platit 5EUR v obchode lebo realne si nevidela tie poplatky a ako sa to uctuje, ze je to uplne jedno a kopa ludi si pod tymi poplatkami neviem co predstavuje.
@simca06022011 však klud nech si každy platí ako chce
kamoška predava cez sashe mi ukazovala tie poplatky kde kolko komu čo za čo a dost je neštastna teraz
v lidli atd tam nemam problém platit kartou tam to neriešim ... tam nemám pocit že by ich to nejak zasiahlo
@simca06022011 však klud nech si každy platí ako chce
kamoška predava cez sashe mi ukazovala tie poplatky kde kolko komu čo za čo a dost je neštastna teraz
v lidli atd tam nemam problém platit kartou tam to neriešim ... tam nemám pocit že by ich to nejak zasiahlo
@sara07 ja som kludna :D sashe je ina vec, tam sa plati za kadeco a okrem toho to tam zomiera postupne (tiez tam mam dvoch ludi, jeden my uz vravel ze to ide z tade stiahnut/zrusit, tak som zvedava, este som to nepozerala). A tie poplatky su vsade... aj kurierske firmy za kazdu vec uctuju a to uz roky, vies ze sa plati za dobierku, ale aj extra ak plati zakaznik kartou si to zuctuju? a teraz si zuctuju aj transakcnu dan z dobierok :D to nie je ziadna novinka. Tak jasne ak sashe preposiela penaize, tak zase je to len tak, ze aj taketo poplatky si zauctuje, a samozrejme berie si aj proviziu este a nie malu.
Vsetky tieto veci sa zvysovali. Aj doprava isla hore a to stale kopa ludi fantaziruje nad najlacnejsim online nakupom a postovne zaradmo 🙂
Nestretla, len v jednom podniku ešte pred objednanie sme boli upozornení že platba len hotovosťou, ale viem že tam sa platilo len hotovosťou aj predtym.
My máme obchod, ani ma nenapadlo vyžadovať od zákazníkov hotovosť. Z prichádzajúcich platieb, platby cez terminál, sa transakčná daň neplatí. Za tovar musím platiť prevodom cez BÚ,tam to neovplyvním, 80 % zákazníkov mi platí kartou. A preto nevidím ani ja dôvod na to, aby som uprednostňovala v obchode hotovosť.
@maranco e shop ti musi vrazit cele peniaze, vratane postovnrho, ktore si zaplstil, resp. ti musia vratit najnizsiu formu postovnrjo, ktore maju v ponuke. Transakcnu dan ti strhnut nemozu. Ak sa teda bavime o vrateni v zakonnej lehote. Cize pri vrateni tovaru dtracaju dva krat. Do konca marca to bolo len postovne. Od aprila z vratenych penazi im banka zraza aj TD, cize straca druhy krat. Smutne. Banka mu dan odpustit nemoze, je to len "sprostredkovatel" medzi podnikatelom a financnou spravou. Nrspravodlivost, drzost, bezocivost. I ked poznam aj stavnatejsie vyrazy.
@katarinaba prosim ta, mimo TD... Casto nakupujem cez e-shopy tovar, ak vyslovene nemaju napisne, ze vratenie alebo vymena tovaru je zdarma, tak vzdy naklady na vratenie znasam ja ako zakaznik. A to je snad 90% eshopov, ze to maju tak. A ked vratim vsetok tovar, vratia mi sumu za tovar + postovne co isiel balik ku mne. Ale naklady za postovne k nim platim ja. Ako to presne je prosim? Ja to vzdy akceptujem, pretoze to beriem tak, ze preco by mal eshop platit postu tam aj naspat, ked je to moje rozhodnutie, ze vec nechcem.
@katarinaba prosim ta, mimo TD... Casto nakupujem cez e-shopy tovar, ak vyslovene nemaju napisne, ze vratenie alebo vymena tovaru je zdarma, tak vzdy naklady na vratenie znasam ja ako zakaznik. A to je snad 90% eshopov, ze to maju tak. A ked vratim vsetok tovar, vratia mi sumu za tovar + postovne co isiel balik ku mne. Ale naklady za postovne k nim platim ja. Ako to presne je prosim? Ja to vzdy akceptujem, pretoze to beriem tak, ze preco by mal eshop platit postu tam aj naspat, ked je to moje rozhodnutie, ze vec nechcem.
@hanka_se ja som pisala o postovnom zaplatenom spolu s objednavkou - teda tovar + postovne smerom k tebe prvy krat. Postovne smerom k nim za vrateny tovar je tvoja rezia. Oni ti musia vratit vsak peniaze za celu objednavku. Pokial vracias iba cast tovarov, postovne z objednavky sa nevracia, vratia peniaze len za vrateny tovar.
@hanka_se ja som pisala o postovnom zaplatenom spolu s objednavkou - teda tovar + postovne smerom k tebe prvy krat. Postovne smerom k nim za vrateny tovar je tvoja rezia. Oni ti musia vratit vsak peniaze za celu objednavku. Pokial vracias iba cast tovarov, postovne z objednavky sa nevracia, vratia peniaze len za vrateny tovar.
@katarinaba ano, ano, takto to je. Dakujem 🙂
@bosorkabb to si robis zarty s tym dobrym uctovnikom :DDD
@simca06022011 nerobím. Ja som takého mala. A nie len ja.
@simca06022011 nerobím. Ja som takého mala. A nie len ja.
@bosorkabb a kontrola prišla? dala si im avízo?

@nikha2809 áno veľký reťazec s väčším obratom si vyjednáva lepšie podmienky