Ako podať daňové priznanie po predaji bytu?
Ahojte keďže táto téma je úplne mimo mňa idem si pre radu 😁 tento rok vo februári sme predali byt po 4 rokoch takže musíme platiť tu daň z predaja ale zaujíma ma či sa k tomu robí normálne daňové priznanie alebo je to zvlášť akože jedno z práce z príjmu a druhé z toho predaja alebo ako sa to vlastne robí lebo vôbec s tým nemáme skúsenosti 😁😁 ďakujem 😊
Podáva sa jedno daňové typ B, kde započítaš všetky príjmy za rok 2025. Termín podania je do 31.03.2026
Treba podat dve danove priznania.
Jedno je dan z prijmu, tak ako je spomenute vyssie - typ B a zahrnies v nom vsetky prijmy - aj zo zamestnania aj z predaja bytu. Priprav sa na nedoplatok na zdravotnom poisteni, ktore ti potom cca v juni posle zdravotna poistovna. Danove priznanie podavas na danovy urad do 31.3.2026, alebo si mozes dat odklad az do 30.6.2026 (potom poistovna posle rocne zuctovanie niekedy v septembri), v tomto termine sa plati aj dan na cislo uctu, ktore ti prideli danovy urad.
A druhe danove priznanie je k dani z nehnutelnosti (ciastokove danove priznanie) - to je miestna dan, danove priznanie sa podava na miestny urad. Toto sa podava do 31.1.2026. Dan vyrubuje automaticky urad a plati sa na zaklade vymeru. Vam ale zanika danova povinnost, tak dan uz platit nebudete.
@anonym_autor a po zaplatení odvodov do ZP na základe RZZP niekedy cca september 2026 by som odporučila podať ešte dodatočne DP typ B za rok 2025, kde si uplatnís zaplatené odvody do ZP ako výdavok a časť dane sa ti ešte vráti.
len upozorním, to čo píše @katarinaba - to daňové za nehnuteľnosť - budeš oznamovať zánik…
@anonym_autor pokial dobre viem, ak ste mali v danom byte trvalý pobyt tak už po 2 rokoch neplatíte daň z predaja.
@anonym_autor pokial dobre viem, ak ste mali v danom byte trvalý pobyt tak už po 2 rokoch neplatíte daň z predaja.
@misanthropicdann vies velmi, aleze velmi zle. Zakon jasne hovori, kedy je nehnutelnost od dane oslobodena a ziadny z bodov neuvadza trvaly pobyt. Podstatna je dlzka vlastnictva. Pri dedeni v priamom rade dlzka vlastnictva vratane vlastnictva porucitela. V nepriamom rade dlzka vlastnictva predajcu.
A samozrejme ine pripady, ale netreba vsetko vypisovat.
@misanthropicdann vieš veľmi zle.
Opýtam sa aj ja lebo riešim rovnakú vec, je nutné nahlasovať zanik daňovej povinnosti? Nie je to povinnosť iba pre kupujuceho priznať sa k dani z nehnuteľnosti?
Opýtam sa aj ja lebo riešim rovnakú vec, je nutné nahlasovať zanik daňovej povinnosti? Nie je to povinnosť iba pre kupujuceho priznať sa k dani z nehnuteľnosti?
@kris_tin257 ano, mas povinnost podat ciastkove danove priznanie kde oznamis zanik danovej povinnosti.
@kris_tin257 máš povinnosť oznamovať aj zánik, áno
@kris_tin257 máš povinnosť oznamovať aj zánik, áno
@katarinaba
@biba_18
Ok a v praxi keď človek toto nepodá čo sa stane? Platia dane aj starý aj nový majiteľ?
@kris_tin257 áno, správca dane neskúma prečo si sa ty dobrovolne rozhodla platiť dane aj keď nemusíš. ľudia sú rôzni ... a ešte ti môžu vyrubiť pokutu ... lebo v podstate im robíš robotu navyše ...
@kris_tin257 áno, správca dane neskúma prečo si sa ty dobrovolne rozhodla platiť dane aj keď nemusíš. ľudia sú rôzni ... a ešte ti môžu vyrubiť pokutu ... lebo v podstate im robíš robotu navyše ...
@biba_18 zaujímavé, chápem ale platí to napríklad aj pri pozemkoch? Mama predala viacero pozemkov po minulé roky a nikdy toto neriešila nikdy sa neodhlasovala a nikto to neriešil... Preto som myslela aj že to nie je povinné
@kris_tin257 možno na obci kde sa každý s každým pozná to nemusia riešiť, lebo tých daňových podaní ročne nemajú toľko ... v meste kde sa "každý deň" predá byt, to je už iné číslo ...
@kris_tin257 možno na obci kde sa každý s každým pozná to nemusia riešiť, lebo tých daňových podaní ročne nemajú toľko ... v meste kde sa "každý deň" predá byt, to je už iné číslo ...
@kris_tin257 je mozne, ze to za nu niekto urobil, ona len podpisala. Alebo ako @biba_18 pise, na dedine stacilo prist na urad a tam kamoska/suseda/znama/sesternica urobili, ona len podpisala.
@biba_18 ahaaaa tak potom je to jasné 😊 áno boli to dedinské pozemky, ja som teraz predala dom na dedine tiež tak možno ani ja nebudem musieť to riešiť teda 😀

@anonym_autor robí sa DP typ B, kde sa zahrnú všetky príjmy... Tj práca aj predaj domu.