icon

Ako podať daňové priznanie po predaji bytu?

29. sep 2025

Ahojte keďže táto téma je úplne mimo mňa idem si pre radu 😁 tento rok vo februári sme predali byt po 4 rokoch takže musíme platiť tu daň z predaja ale zaujíma ma či sa k tomu robí normálne daňové priznanie alebo je to zvlášť akože jedno z práce z príjmu a druhé z toho predaja alebo ako sa to vlastne robí lebo vôbec s tým nemáme skúsenosti 😁😁 ďakujem 😊

zalka
29. sep 2025

@anonym_autor robí sa DP typ B, kde sa zahrnú všetky príjmy... Tj práca aj predaj domu.

anonym_cdc66d
29. sep 2025

Podáva sa jedno daňové typ B, kde započítaš všetky príjmy za rok 2025. Termín podania je do 31.03.2026

katarinaba
29. sep 2025

Treba podat dve danove priznania.
Jedno je dan z prijmu, tak ako je spomenute vyssie - typ B a zahrnies v nom vsetky prijmy - aj zo zamestnania aj z predaja bytu. Priprav sa na nedoplatok na zdravotnom poisteni, ktore ti potom cca v juni posle zdravotna poistovna. Danove priznanie podavas na danovy urad do 31.3.2026, alebo si mozes dat odklad az do 30.6.2026 (potom poistovna posle rocne zuctovanie niekedy v septembri), v tomto termine sa plati aj dan na cislo uctu, ktore ti prideli danovy urad.
A druhe danove priznanie je k dani z nehnutelnosti (ciastokove danove priznanie) - to je miestna dan, danove priznanie sa podava na miestny urad. Toto sa podava do 31.1.2026. Dan vyrubuje automaticky urad a plati sa na zaklade vymeru. Vam ale zanika danova povinnost, tak dan uz platit nebudete.

zalka
29. sep 2025

@anonym_autor a po zaplatení odvodov do ZP na základe RZZP niekedy cca september 2026 by som odporučila podať ešte dodatočne DP typ B za rok 2025, kde si uplatnís zaplatené odvody do ZP ako výdavok a časť dane sa ti ešte vráti.

biba_18
29. sep 2025

len upozorním, to čo píše @katarinaba - to daňové za nehnuteľnosť - budeš oznamovať zánik…

misanthropicdann
30. sep 2025

@anonym_autor pokial dobre viem, ak ste mali v danom byte trvalý pobyt tak už po 2 rokoch neplatíte daň z predaja.

katarinaba
30. sep 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor pokial dobre viem, ak ste mali v danom byte trvalý pobyt tak už po 2 rokoch neplatíte daň z predaja.

@misanthropicdann vies velmi, aleze velmi zle. Zakon jasne hovori, kedy je nehnutelnost od dane oslobodena a ziadny z bodov neuvadza trvaly pobyt. Podstatna je dlzka vlastnictva. Pri dedeni v priamom rade dlzka vlastnictva vratane vlastnictva porucitela. V nepriamom rade dlzka vlastnictva predajcu.
A samozrejme ine pripady, ale netreba vsetko vypisovat.

martul
30. sep 2025
@misanthropicdann

@misanthropicdann vieš veľmi zle.

kris_tin257
30. sep 2025

Opýtam sa aj ja lebo riešim rovnakú vec, je nutné nahlasovať zanik daňovej povinnosti? Nie je to povinnosť iba pre kupujuceho priznať sa k dani z nehnuteľnosti?

katarinaba
30. sep 2025
@kris_tin257

Opýtam sa aj ja lebo riešim rovnakú vec, je nutné nahlasovať zanik daňovej povinnosti? Nie je to povinnosť iba pre kupujuceho priznať sa k dani z nehnuteľnosti?

@kris_tin257 ano, mas povinnost podat ciastkove danove priznanie kde oznamis zanik danovej povinnosti.

biba_18
30. sep 2025

@kris_tin257 máš povinnosť oznamovať aj zánik, áno

kris_tin257
30. sep 2025
@biba_18

@kris_tin257 máš povinnosť oznamovať aj zánik, áno

@katarinaba
@biba_18
Ok a v praxi keď človek toto nepodá čo sa stane? Platia dane aj starý aj nový majiteľ?

biba_18
30. sep 2025

@kris_tin257 áno, správca dane neskúma prečo si sa ty dobrovolne rozhodla platiť dane aj keď nemusíš. ľudia sú rôzni ... a ešte ti môžu vyrubiť pokutu ... lebo v podstate im robíš robotu navyše ...

kris_tin257
30. sep 2025
@biba_18

@kris_tin257 áno, správca dane neskúma prečo si sa ty dobrovolne rozhodla platiť dane aj keď nemusíš. ľudia sú rôzni ... a ešte ti môžu vyrubiť pokutu ... lebo v podstate im robíš robotu navyše ...

@biba_18 zaujímavé, chápem ale platí to napríklad aj pri pozemkoch? Mama predala viacero pozemkov po minulé roky a nikdy toto neriešila nikdy sa neodhlasovala a nikto to neriešil... Preto som myslela aj že to nie je povinné

biba_18
30. sep 2025

@kris_tin257 možno na obci kde sa každý s každým pozná to nemusia riešiť, lebo tých daňových podaní ročne nemajú toľko ... v meste kde sa "každý deň" predá byt, to je už iné číslo ...

katarinaba
30. sep 2025
@biba_18

@kris_tin257 možno na obci kde sa každý s každým pozná to nemusia riešiť, lebo tých daňových podaní ročne nemajú toľko ... v meste kde sa "každý deň" predá byt, to je už iné číslo ...

@kris_tin257 je mozne, ze to za nu niekto urobil, ona len podpisala. Alebo ako @biba_18 pise, na dedine stacilo prist na urad a tam kamoska/suseda/znama/sesternica urobili, ona len podpisala.

kris_tin257
30. sep 2025
@biba_18

@biba_18 ahaaaa tak potom je to jasné 😊 áno boli to dedinské pozemky, ja som teraz predala dom na dedine tiež tak možno ani ja nebudem musieť to riešiť teda 😀