Ako podať daňové priznanie po rodičovskej dovolenke?
Ahojte, prosim o radu ohladne danoveho priznania, minuly rok som si po rodicovskom docerpala dovolenku 1 mesiac -januar a podpisala dohodu. V juni som sa zamestnala, kde stale pracujem..ako sa podava danove priznanie? Ja si mozem podat za ten mesiac a mzdarka za obdobie, ktore u nich pracujem? Ona mi to tam zadarmo nechce nahodit spolu...ja si ale myslim, ze nemozem podat 2 DP na jednu osobu..ako to funguje v praxi..ak jej nechcem dat za to peniaze, musim si podat DP sama za cely rok?
@anonym_autor mzdárka ti zadarmo neurobí danove priznanie. Ročné zúčtovanie ti urobit musí, ak si mala príjem len zo zamestnania na Slovensku. Dolozis jej potvrdenie o prime za to 2025 od bývalého zamestnávateľa.
Prostredníctvom zamestnávateľa nepodávaš daňové priznanie ale ročné zúčtovanie. Tvojho súčasného zamestnávateľa si do 15.1. mala písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania za rok 2025 a doručiť mu zároveň doklad k ročnému zúčtovaniu od predchádzajúceho zamestnávateľa. Ak si tak urobila, zamestnávateľ je povinný ti vykonať ročné zúčtovanie vrátane minulého zamestnania. Ak mzdárka odmieta, upozorní jej nadriadeného. Prípadne ju upozorni, že ak nepozná svoje povinnosti, nech si naštudujte zákon.
Ak si ale žiadosť do 15.1. nedala, tak zamestnávateľ ti nie je povinný ročné zúčtovanie urobiť a oslov účtovníčku, ktorá ti pôda daňové priznanie za obe zamestnania.
Ak žiadaš mzdárku o spracovanie daňového priznania, to jej povinnosť nie je, keďže ako mzdárka je povinná realizovať ročné zúčtovanie, nie daňové priznanie.
Prostredníctvom zamestnávateľa nepodávaš daňové priznanie ale ročné zúčtovanie. Tvojho súčasného zamestnávateľa si do 15.1. mala písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania za rok 2025 a doručiť mu zároveň doklad k ročnému zúčtovaniu od predchádzajúceho zamestnávateľa. Ak si tak urobila, zamestnávateľ je povinný ti vykonať ročné zúčtovanie vrátane minulého zamestnania. Ak mzdárka odmieta, upozorní jej nadriadeného. Prípadne ju upozorni, že ak nepozná svoje povinnosti, nech si naštudujte zákon.
Ak si ale žiadosť do 15.1. nedala, tak zamestnávateľ ti nie je povinný ročné zúčtovanie urobiť a oslov účtovníčku, ktorá ti pôda daňové priznanie za obe zamestnania.
Ak žiadaš mzdárku o spracovanie daňového priznania, to jej povinnosť nie je, keďže ako mzdárka je povinná realizovať ročné zúčtovanie, nie daňové priznanie.
@melanta nie do 15.1 ale 16.2.2026
@melanta tento rok je termín na podanie ročného zúčtovania do 16.2.2026
U nas sa zvolavaju zamestnanci,podpise sa ziadost o rocne zuctovanie,ak clovek robil aj inde,presne povedia co treba doniest,ono tie papiere aj posielaju ak clovek skoncil prac.pomer na dane.Teda aspon u nas,firma skoncila tak to vsetko poslali.A viac nic v marci vo vyplate,bude bud doplatok ci nedoplatok ci 0.
Ja som uz podpisovala,muz este nie 1firma.

@anonym_autor ak si mala dohodu u jedného zamestnávateľa a trvalý pracovný pomer u druhého zamestnávateľa , alebo všetko u jedného , podaj mzdárke žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania . Na základe toho ti to bude povinná urobiť.