icon

Ako podať daňové priznanie pri ročnom zúčtovaní?

zobaka
30. jan 2025

Ahojte,

som zamestanana na tpp, ale bola som pn a nevychadza mi vratenie danoveho bonusu, personalistka v oraci mi povedala, ze musim podat spolu s muzovym, ale sama, lebo ona robi len rozne zuctovanie, ale danove nerobi, to si musim niekoho na to najat, alebo mozem svoje zuctovanie dat muzovi do prace? Ja sa v tom nevyznam, minuly rok mi to vyslo v pohode a teraz neviem co mam robit. Myslela som, ze ked donesiem muzov vyuctovanie, ze to tak urobi, ale ze nie. Dakujem 🙂

katarinaba
•
30. jan 2025

Na uplatnenie danoveho zakladu muza si musis urobit danove priznanie, nie je to mozne cez rocne zuctovanie. Takze ano, sama si robis, resp. si na to niekoho najdes. K danovemu priznaniu potrebujes potvrdenie o rocnom zuctovani manzela. Alebo si aj muz urobi danove priznanie, vtedy sa tam len zaskrtne, ze si ho muz podal.
V tomto moze byt totiz problem - DP sa podava standardne do 31.3. No rocne zuctovanie moze zamtel vykonat az 31.3. a potvrdenie vydat do lonca aprila. Ak by ste to potvrdenie do 31.3. nemali, musis si do 31.3. podat odklad danoveho priznania.

martul
•
30. jan 2025

@zobaka Áno, niekoho si pohľadaj vo svojom okolí, kto robí účtovníctvo a dane, keď spojíte príjmy vyjde vám vyšší daňový bonus. Muž nech si dá spraviť ročné zúčtovanie v práci, ty si sprav DP typ A, dolož tam manželov príjem a vyjde vám vyšší daňový bonus.

zobaka
autor
•
30. jan 2025

a ja si mozem dat urobit rocne vyuctovanie v robote ked mi vyjde nejaky preplatok a len bonus dat urobit u muza? Mam v tom chaos co teraz

katarinaba
•
30. jan 2025

@zobaka ak si v 2024 poberala danovy bonus ty, tak ty si musis podat DP, ty so mozes douplatnit muzov zaklad dane. Nejde to tak, ze ty cast a zvysok muz.
Mas zmatok, tak vyzoadaj v praci potvrdenie o prijme a najdi uctovnicku. Plus budes potrebovat od muza potvrdenie o rocnom zucovani. Pozor na terminy.

zobaka
autor
•
30. jan 2025

@katarinaba cize ja si nemozem dat urobit vyuctovanie u nas vo firme bez danoveho bonusu?

martul
•
30. jan 2025

@zobaka Nie, ty si spravíš daňové priznanie typ A. Nepožiadaj v robote o ročné zúčtovanie.

zobaka
autor
•
30. jan 2025

@martul oki, cize nemozem poziadat o rocne zuctovanie, len o potvrdenie, ja som bola uplne v tom, ze staci prilozit muzov prijem, alebo naopak...a teda ze mi skor vyjde prijem, nevedela som, ze to sa berie v cistom a vysla mi bieda za rok

martul
•
30. jan 2025

@zobaka tak.

zobaka
autor
•
30. jan 2025

@martul oki, dakujem