icon

Ako pomôcť dcére s bývaním a hypotékou?

7. máj 2026

V úvode poprosím o slušnú diskusiu bez zavzdušňovania a zloby.
Anonymne píšem zo zjavných dôvodov, som normálna osoba, nie trol.

K téme:
Mám dcéru, bola prváčka na vš, nebavilo ju to, odišla ešte počas zimného semestra, teraz má podané dve iné prihlášky, takže to vyzerá, že bude študentka od septembra. Teraz pracuje, zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne.
Bývame v okresnom meste na západe a máme v podstate tri možnosti, čo jej ponúknuť, ale chce byť samostatná a má aj argumenty, rozumné, prečo to nechce.
Pozerá si prenájmy, ale ceny sú aké sú a podnájom odmieta. Chce byť sama.
No a tu mi napadá a aj jej. Či ísť no nájmu a platiť niekomu, alebo počkať cca pol roka, to by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat, aby jej vyšla hypotéka. Cca 20 tisíc má už teraz ušetrené a za pol roka by vedela ušetriť ešte niečo a my by sme jej prispeli na tých 20%, čo potrebuje v hotovosti na novostavbu, ktoré stoja od 220000 aj s parkovaním. Išli by ste do toho? Alebo by ste ju poslali do prenájmu alebo by ste jej povedali buď zoberieš náš byt alebo si rob čo chceš a s nami nerátaj? Čo vám príde najlepšie riešenie? Do iného mesta ísť nechce a ja ju mám rada nablízku.

Strana
z5
anonym_140440
7. máj 2026

Zoberie aký váš byt?

anonym_78612a
7. máj 2026

Určite by som riešila hypo a hlavne keď sa snaží, je to lepšie ako platiť ju niekomu inému v prenajme a nič s toho. Keď jej viete pomôcť prečo nie.

anonym_de6f11
7. máj 2026

@anonym_autor za mna (vdaka moznostiam) by som skor podporil (v rozumnej miere) nakup noveho bytu podla zelania dietata (a moznosti dietata)... nech ma naozaj "vlastne"... Lebo ked das jeden z vasich bytov, stale tam bude take visiet vo vzduchu, ze "dostala si nas byt"

autor
7. máj 2026
@anonym_140440

Zoberie aký váš byt?

@anonym_140440 máme voľný trojizbový byt, ale v pôvodnom stave a v nie ideálnej lokalite. Škaredý byt.

autor
7. máj 2026
@anonym_de6f11

@anonym_autor za mna (vdaka moznostiam) by som skor podporil (v rozumnej miere) nakup noveho bytu podla zelania dietata (a moznosti dietata)... nech ma naozaj "vlastne"... Lebo ked das jeden z vasich bytov, stale tam bude take visiet vo vzduchu, ze "dostala si nas byt"

@anonym_78612a
@anonym_de6f11 ja mám len obavy, či to bude vládať platiť, keď pôjde do školy a či kým to splatí za 30 rokov, či to bude mať hodnotu

anonym_140440
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_140440 máme voľný trojizbový byt, ale v pôvodnom stave a v nie ideálnej lokalite. Škaredý byt.

@anonym_autor odkúpiť váš byt?

anonym_140440
7. máj 2026

Lebo ak je to váš byt a ešte aj ako píšeš, že je škaredý
Podľa mňa nieje dobrý nápad
Hlavne kvôli tomu či by nebol problém v budúcnosti ,, koho je,,
Aby mala pocit, že to je len jej bývanie,jej zodpovednosť a tak isto, že to už nieje vás byt a žiadne nároky

ninusa221
Autor odpoveď zmazal
anonym_68a901
7. máj 2026

kým jej začne škola nech ešte vydrží u vás, došetrí si a potom hypo

anonym_497c88
7. máj 2026

@anonym_autor ja som isla do hypo, s hypo + energie ,telka internet - platim 560 eur, cisty najom u niekoho by bol minimalne 800 mesacne za podobny byt. A to este 800 realitka a 800 depozit a to nehovorim o majiteloch co chcu potom este platit za spinku na koberci alebo nakukat do bytu a klast podmienky koho tam mas a koho nie. Hodnota bytu porastie cize kazdy rok nejake tie % . Urcite pomozte s hypo nech ma svoje.

anonym_671924
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_78612a
@anonym_de6f11 ja mám len obavy, či to bude vládať platiť, keď pôjde do školy a či kým to splatí za 30 rokov, či to bude mať hodnotu

@anonym_autor neviem či je to vaše jediné dieťa, ak áno tak by som ten škaredý byt predala a dala jej peniaze ak je to možné a zbytok hypo

biba_18
7. máj 2026

mňa zaujala tá práca vo firme za vysoký plat - to akože čo bude robiť keď chce študovať? a máte vo firme zamestnancov?

petronelag
7. máj 2026

Neviem, či je to dobrý nápad dať dieťaťu škaredý trojizbový byt a ešte ani nie v dobrej lokalite, to by ste ho radšej mohli predať, kým má hodnotu a je zabezpečiť len dvojizbový byť, ale v dobrej lokalite.

anonym_de6f11
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_78612a

@anonym_autor to, ci bude mat ten alebo iny byt hodnotu ti nikto nepovie... da sa odhadnut, ze vo velkych mestach (BA, KE, mozno ZA, NR apod) najskor ano...
To, ze z coho to bude platit je otazka na nu, ako si predstavuje buducnost. Inac si myslim, ze uz je dost stara na to, aby sa rozhodla sama (a vy jej mozte povedat, v com ju viete ako podporit)... Ale nech sa rozhodne sama... aj do buducna sa jej to hodi.
Na margo spaltenia... ak bude co k comu, tak to nebude splacat 30 rokov. Ani jednu nasu nehnutelnost sme nesplacali dlhsie ako nejakych 15 rokov... Ak nedojde k nejakej uplnej katastrofe na SK, tak byty pojdu hore (v normalnych lokalitach) a inflacia bude pomahat splacat... dnesna splatka bude za 5-8 rokov omnoho "nizsia" (lebo inflacia, lebo narast mzdy apod)...

anonym_8ae7de
7. máj 2026
@anonym_671924

@anonym_autor neviem či je to vaše jediné dieťa, ak áno tak by som ten škaredý byt predala a dala jej peniaze ak je to možné a zbytok hypo

@anonym_671924 presne tak, byt predat a ist s touto sumou do kupy noveho. Bude stacit mensia hypo. Snad nerobi dcera na cierno a na papieri ma prijem. Mozno jej to aj vystaci na mini hypo.

anonym_272666
7. máj 2026

Za mna predat stary byt a kupit nieco v lepsej lokalite. Ale na svoje meno, nie hned na dceru.

autor
7. máj 2026
@biba_18

mňa zaujala tá práca vo firme za vysoký plat - to akože čo bude robiť keď chce študovať? a máte vo firme zamestnancov?

@biba_18 to by sms ju len fiktivne zamestnali, kým nebude mať hypotéku. Potom by sme rozviazali pracovný pomer. Len by sme jej dali peniaze na papieri a zaplatili odvody.

autor
7. máj 2026
@anonym_140440

Lebo ak je to váš byt a ešte aj ako píšeš, že je škaredý
Podľa mňa nieje dobrý nápad
Hlavne kvôli tomu či by nebol problém v budúcnosti ,, koho je,,
Aby mala pocit, že to je len jej bývanie,jej zodpovednosť a tak isto, že to už nieje vás byt a žiadne nároky

@anonym_140440 nie nie, to vôbec, ona tam nechce byť. Ja by som jej ho dala do užívania, kým by ho potrebovala, ale ja sa jej nečudujem, ani lokalita nie je bohviečo

autor
7. máj 2026

S predajom bytu a kúpou druhého pre ňu muž nesúhlasí. Ak sa byt predá, chce kúpiť chatu alebo byt v chorvátsku. Uvažuje nad tým predajom už nejaký čas, ale nechával ho pre ňu, keby ho chcela. Ak nebude chcieť, chce si splniť svoje túžby. Byt je len v jeho vlastníctve.

anonym_bb13d5
7. máj 2026
@anonym_autor

@biba_18 to by sms ju len fiktivne zamestnali, kým nebude mať hypotéku. Potom by sme rozviazali pracovný pomer. Len by sme jej dali peniaze na papieri a zaplatili odvody.

to je zbytočné, preplatíte na odvodoch. Môžete jej pomôcť aj tak - ak máte dobrý obrat vo firme a nerobíte si daňové na nulu, môžete vstúpiť do hypotéky s ňou ako spoludlžník, bude sa vám počítať príjem z vášho obratu + jej príjmu z kasína (to nevadí, že zarobí minimálku na papier).
Keď som si po VŠ kupovala prvý byt, mamka mi šla za spoludlžníka a posudzoval sa jej aj môj príjem. Neskôr som refinancovala a mamku sme vyhodili z hypotéky (po 2 rokoch cca). Ak dcére nevadí, že budete spoludlžník tak choďte do toho. Nečakajte, ešte tie ceny bytov porastú tento rok.

Banka vám vie dať až 90% LTV, treba sa opýtať, len úrok je tam vždy vyšší než pri 80% LTV.

@anonym_autor

autor
7. máj 2026
@anonym_bb13d5

to je zbytočné, preplatíte na odvodoch. Môžete jej pomôcť aj tak - ak máte dobrý obrat vo firme a nerobíte si daňové na nulu, môžete vstúpiť do hypotéky s ňou ako spoludlžník, bude sa vám počítať príjem z vášho obratu + jej príjmu z kasína (to nevadí, že zarobí minimálku na papier).
Keď som si po VŠ kupovala prvý byt, mamka mi šla za spoludlžníka a posudzoval sa jej aj môj príjem. Neskôr som refinancovala a mamku sme vyhodili z hypotéky (po 2 rokoch cca). Ak dcére nevadí, že budete spoludlžník tak choďte do toho. Nečakajte, ešte tie ceny bytov porastú tento rok.

Banka vám vie dať až 90% LTV, treba sa opýtať, len úrok je tam vždy vyšší než pri 80% LTV.

@anonym_autor

@anonym_bb13d5 tomu úplne nerozumiem, celkovo hypotekam moc nerozumiem.

finellina
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_bb13d5 tomu úplne nerozumiem, celkovo hypotekam moc nerozumiem.

@anonym_autor napíšte mi, vysvetlím ;)

anonym_7d6f5f
7. máj 2026

Pomohla by som jej ako píšeš. Na 1-2izb byt vo vyhovujucej lokalite ale nie drahú novostavbu. Nejaký iný kompromis. Pre jej dobro. Ako to bude splácať počas školy? Peniaze čo zarobí teraz plus čo jej doložíte ako píšeš pôjdu do 20% a potom z čoho bude splácať? Hypo + nájom, energie + škola + výdavky na život. Nemusí to stíhať platiť

anonym_bb13d5
7. máj 2026
@anonym_7d6f5f

Pomohla by som jej ako píšeš. Na 1-2izb byt vo vyhovujucej lokalite ale nie drahú novostavbu. Nejaký iný kompromis. Pre jej dobro. Ako to bude splácať počas školy? Peniaze čo zarobí teraz plus čo jej doložíte ako píšeš pôjdu do 20% a potom z čoho bude splácať? Hypo + nájom, energie + škola + výdavky na život. Nemusí to stíhať platiť

@anonym_7d6f5f to je už jej vec, asi vie prečo to chce kúpiť + prenajať sa to dá vždy alebo predať ak by nestíhala platiť

anonym_7d6f5f
7. máj 2026
@anonym_bb13d5

@anonym_7d6f5f to je už jej vec, asi vie prečo to chce kúpiť + prenajať sa to dá vždy alebo predať ak by nestíhala platiť

@anonym_bb13d5 na štart do života by 20r dievčine stačil aj obyčajný byt. Keď si zarobí a bude zakladať rodinu nech si potom riešia novostavbu. Ako rodič by som jej pomohla s nejakym základným bytom nech sa má od čoho odraziť

anonym_bb13d5
7. máj 2026
@anonym_7d6f5f

@anonym_bb13d5 na štart do života by 20r dievčine stačil aj obyčajný byt. Keď si zarobí a bude zakladať rodinu nech si potom riešia novostavbu. Ako rodič by som jej pomohla s nejakym základným bytom nech sa má od čoho odraziť

@anonym_7d6f5f tak záleží kde kupuješ. Niekto chce len novostavbu lebo sú tam aj nižšie náklady mesačné, je to nové, krajšie, energeticky menej náročné, viac presvetlené atď atď. Asi netrú biedu keď podnikajú, majú byty a môžu si dovoliť doplatiť dcére na štart nejaké peniaze. Každý sa prikryje takou perinou na akú má.

autor
7. máj 2026
@anonym_bb13d5

@anonym_7d6f5f tak záleží kde kupuješ. Niekto chce len novostavbu lebo sú tam aj nižšie náklady mesačné, je to nové, krajšie, energeticky menej náročné, viac presvetlené atď atď. Asi netrú biedu keď podnikajú, majú byty a môžu si dovoliť doplatiť dcére na štart nejaké peniaze. Každý sa prikryje takou perinou na akú má.

@anonym_bb13d5 tu sú tak drahé staré byty, že tie 5-10 ročné novostavby už taky rozdiel nerobia

candii
7. máj 2026

A nemohli by ste ten škaredý byt predať a kúpiť alebo doložiť z toho na lepší byt? Aby si nemusela brat vysokú hypotéku ?
Úprimne isla by som jednoznačne do hypotéky ako platiť hypotéku inému .. a toho by som sa nebála že byt nebude mať hodnotu. Nehnuteľnosť ju vždy bude mať.

autor
7. máj 2026

Muž navrhuje, aby bývala v našom dome. Je dvojgeneračný, ale nemá dva vchody, tak to si ja myslím, že veľký rozdiel nebude, to môže zostať vo vlastnej izbe.

anonym_1bade6
7. máj 2026

Prerobit ten stary, v nom moze zatial byvat, nemusi vyhadzovat na podnajom. Ked si odlozi, bude vediet co chce, potom si kupi vlastny a prerobeny byt mozte stale este prenajat. Pozri videa z prerabok, aj skaredy stary byt moze byt vow po dobrej prerabke.

Strana
z5