Ako postupovať pri kúpe bytu krok za krokom?
Dobrý deň, mala by som na vás jednu otázku.
Rozmýšľam nad kúpou bytu. Už mám jedno vyhliadnuté, no neviem ako ďalej postupovať. Najprv kontaktovať realitku že mám záujem o Nehnuteľnosť, alebo najprv ísť do banky vybaviť hypotéku?
Ďakujem za odpovede
Jasne, najprv si ísť byt pozrieť. To, že je inzerovaný, neznamená, že je aktuálny. Potom skočiť za financakom a potom zložiť zálohu. Väčšina realitakov sú zároveň financaci, to je ideal, lebo si všetko vyriešia.
V prvom rade obhliadka.. koľko krásnych inzerovaných bytov som videla a pri osobnej obhliadke katastrofa, že som nad nimi ďalej ani neuvažovala.. fotky môžu klamať.. preto najskôr obhliadka a zistíš, či je vlastne voľný a či je podla tvojich predstáv. Potom riešiť financie - zistiť či dostaneš hypo a viac ti už pomôže realitka, ak teda byt predáva realiták.
V prvom rade obhliadka.. koľko krásnych inzerovaných bytov som videla a pri osobnej obhliadke katastrofa, že som nad nimi ďalej ani neuvažovala.. fotky môžu klamať.. preto najskôr obhliadka a zistíš, či je vlastne voľný a či je podla tvojich predstáv. Potom riešiť financie - zistiť či dostaneš hypo a viac ti už pomôže realitka, ak teda byt predáva realiták.
@danniiee8 to je pravda, každý pricetny realitak robí a upravuje fotky, aby boli čo najkrajšie, ale pri byte najviac rozhoduje lokalita, poschodie a výmera. A teda cena samozrejme Ostatné sa dá upraviť
@danniiee8 to je pravda, každý pricetny realitak robí a upravuje fotky, aby boli čo najkrajšie, ale pri byte najviac rozhoduje lokalita, poschodie a výmera. A teda cena samozrejme Ostatné sa dá upraviť
@tilly asi tak.. asi 5x som bola na obhliadke ,,bytu snov" - dobrá lokalita, blízko práce, perfektná dispozícia bytu, veľký balkón, parkovanie.. byty na fotkách krásne a v realite zničené, nutná komplet prerabka (už ,,prerobených bytov").
Posledná obhliadka- prerobený 3i byt v super stave, na foto krásny, vyzeral ako novostavba- na obhliadke sme boli s majstrom z odboru a prerabku vrátane zničených podláh, zatečenych olupujucich sa stropov, plesnivej kúpeľne a okien, obhorenej kuchyne, obitých stien, výmeny všetkých dverí a podobne vypočítal na cca 35000e. Samozrejme nič z toho na fotkách ani v popise inzerátu.
Preto by som aj @autorka odporúčala robiť obhliadku s niekým, kto sa rozumie.. podobne ako pri kúpe auta s mechanikom. Ja by som si polovicu chýb na tom byte asi nevšimla a 3izbák by ma so všetkým spolu stál cenu 5izbáku alebo bungalovu (v mojej lokalite).
najprv si daj dokopy kolko financii mozes do toho vrazit, existuju online kalkulacky kde si vies vyratat aku velku hypoteku si mozes zobrat, rataj ze vlastnych ti treba aspon 20% z ceny bytu. a potom uz len hladat a volat realitakom kvoli obhliadkam s niekym kto sa vyzna 🙂 a nezabudni si najst aj dobreho financneho poradcu ktory ti pomoze s najvyhodnejsou hypotekou. drzim palce 🙂
Ďakujem krásne za odpovede 🙂🙂

Este nemas nic, ten byt uz moze byt kludne predany/rezervovany, takze najprv urcite realitka. V banke sa informovat mozes, ale nic to na tom ze musis do realitky, nemeni.