icon

Ako postupovať pri vyplatení podielu z domu?

8. sep 2025

Chcem sa informovať na našu situáciu.
Môj otec sa nedožil vyplatenia z jeho rodičovského domu = boli 4 súrodenci. Od roku 2013 je na katastri zapísaná ako dedič moja matka. Prečo tam nie sme uvedení aj my= jeho 3 deti?

Z otcových súrodencov- v tom dome žil a žije 1 otcov brat (bezdetný)a tento brat nikoho doteraz nevyplatil a môj otec sa toho ani nedožil.
tento brat daroval svoj podiel mojej sesternici s tým, že tam má právo na doživotné bremeno( oni sa oňho postarajú zostal chorý)

Ja sa chcem spýtať na to vyplatenie, kto má teda vyplatiť? Moja mama vravela, že keď nebolo vyplatené ockovi za tú dobu,tak už mohli aspoň moju mamu vyplatiť.
Alebo dokedy má mama čakať?

draik
8. sep 2025

Dôvod na vyplatenie Vášho otca zjavne nebol, keďže sa na tom spoluvlastníci nedohodli, nikto nepodal príslušný návrh na súd a jeho podiel, ako píšete, zdedila jeho manželka, Vaša mama. Odpoveď na to, prečo len ona, dá rozhodnutie o dedičskom konaní. Asi ste uzatvorili takú dohodu.
S vecným bremenom museli súhlasiť všetci spoluvlastníci.
Ohľadom usporiadania spoluvlastníckych vzťahov - je potrebné osloviť spoluvlastníkov. Buď niektorý z nich odkúpi podiely ostatných alebo sa nehnuteľnosť predá a výťažok rozdelí. Ak k takejto dohode nedospejú, je potrebné podať návrh na súd. Sú s tým spojené vysoké poplatky.