icon

Ako predať poľnohospodársku pôdu s viacerými vlastníkmi?

25. nov 2025

Dobry den, vyzna sa tu niekto v oblasti polnohospodarskej pody? Je realne predat parcely, ktore nevlastnim sama? Ale vlastni ju viac ludi? Takychto parciel mam velmi vela, dokopy mozno 70tis m2, ale mam pocit ze je to nerealne predat a neviem k comu mi to bude, chcem sa toho zbavit. Ti ludia co to vlastnia by to isto nekupili a neviem teda ci nejake druzstvo by mohlo mat o to zaujem ak by neboli sami vlastnici. Mate niekto skusenost?
Dakujem

koniarova
25. nov 2025

@anonym_autor samozrejme, že družstvo mať záujem bude. Oslov aj SHR v okolí. Veď predsa predávaš len svoj podiel. Či to chcú predať ostatní ti môže byť jedno. Po správnosti by si najprv mala osloviť spoluvlastníkov. Výmeru správne chápem, že máš 7 hektárov?

autor
25. nov 2025
@koniarova

@anonym_autor samozrejme, že družstvo mať záujem bude. Oslov aj SHR v okolí. Veď predsa predávaš len svoj podiel. Či to chcú predať ostatní ti môže byť jedno. Po správnosti by si najprv mala osloviť spoluvlastníkov. Výmeru správne chápem, že máš 7 hektárov?

@koniarova ano 7hektarov.. ale tych parciel je neskutocne vela, niekolko stranok A4 .. a keby mam oslovit z kazdej parcely spoluvlastnikov, tak to je nerealne.. niekde su dvaja, niekde 6 a pod..

koniarova
Autor odpoveď zmazal
koniarova
Autor odpoveď zmazal
katkasav
25. nov 2025

Spoluvlastníci majú zákonné predkupné právo, začni aspoň tými parcelami, kde je menej spoluvlastníkov, niektoré mená sa budú možno aj opakovať.

koniarova
Autor odpoveď zmazal
katkasav
25. nov 2025
@koniarova
Odpoveď bola zmazaná

@koniarova no keď myslíš 😉😘

koniarova
Autor odpoveď zmazal
zafir01
25. nov 2025
@koniarova
Odpoveď bola zmazaná

@koniarova nemas pravdu .
Autorka . Zakonna oznamovacia povinnost je , dat spoluvlastnikom na vedomie ,ze sa podielu v parcele,v ktorej maju aj oni podiel ,predava . Zvycajne sa to vie napr vyvesit v obci na nastenke ,alebo si to predajca obtelefonuje ,ci najme pravbika .mam s tym osobnu skusenost. A tiez mam skusenost v rodine ,kedy si jeden takuto povinjost nesplnil voci spoluvlastnikovi ,a uz par rokov sa tahaju po sudoch .
Predat to mozes vsetko ako celok .napriklad v monim bydlisku ,ak by bola takato ponuka ,hned po nej idem ,kedze nejake pozemky uz vlastnim ,a to mam v podiele 1/1 . Ale mame s manzelom ak podiel v parcele taky ,ze v danej parcele je 40 spoluvlastnikov a takych parciel je dalsich 50 .
Takze moja rada je ,ak je to v obci ,informovat obec ,oni vedia dobre usmernit , aby to bolo v poroadku zo zakonom .

koniarova
Autor odpoveď zmazal
koniarova
Autor odpoveď zmazal
zafir01
25. nov 2025
@koniarova
Odpoveď bola zmazaná

@koniarova poznam prax a aj mnozstvo pripadov ,kedy prevod pozwmkov jeden z par desiatok spoluvlastnikov napadol . Osobne som clovek ,ktory chce nieco kupit a nenechala by som si ,ak by ma moji spoluvlastnici ( a ze ich je urcite nad 100 ) neoslovili .
Aky kraj ,taka zvyklost . U nas blizke druzstvo pozemky len prenajima ,nemaju zaujem o kupu .
Jedna vec je prax a nasledne problemy , a druha je to ,ako sa to robit ma ,a co je aj moralne spravne . Pretoze.ro it veci ,len preto ,ze sa to robi ,hoci je to mimo zakon a moralku ,mi nepripada spravne ,preto sme ako spolocnost tam ,kde sme teraz .
Takze budem.opakovat moju radu ,oslovit miestny OU , pripadne si najst pravnika ,ktory pomoze s tym ,aby vsetko pre v medziach zakona a predaj bol cisty a do buducna nenapadnutelny .

koniarova
Autor odpoveď zmazal
zafir01
25. nov 2025
@koniarova
Odpoveď bola zmazaná

@koniarova pretoze to bola moja osobna rada ,ako to prebieha u nas .na obci maju obvykle info ,ake ja musim hladat dlhe hodiny . U nas ma obec tiez podiely. V obci sa vedia zamery o predajoch , o binitach ( v spolupraci s katastrom ) , o uzemnom planovani etc . Ako pisem , takto je to u nas . Ked som chcela nieco kupit ,opytala som sa na obci a hned ma nasmerovali za clovekom o ktorom vedeli ,ze chce podiely predat . Ty mas osobnu skusenost s kupovanim a predajom pp ?

koniarova
25. nov 2025
@zafir01

@koniarova poznam prax a aj mnozstvo pripadov ,kedy prevod pozwmkov jeden z par desiatok spoluvlastnikov napadol . Osobne som clovek ,ktory chce nieco kupit a nenechala by som si ,ak by ma moji spoluvlastnici ( a ze ich je urcite nad 100 ) neoslovili .
Aky kraj ,taka zvyklost . U nas blizke druzstvo pozemky len prenajima ,nemaju zaujem o kupu .
Jedna vec je prax a nasledne problemy , a druha je to ,ako sa to robit ma ,a co je aj moralne spravne . Pretoze.ro it veci ,len preto ,ze sa to robi ,hoci je to mimo zakon a moralku ,mi nepripada spravne ,preto sme ako spolocnost tam ,kde sme teraz .
Takze budem.opakovat moju radu ,oslovit miestny OU , pripadne si najst pravnika ,ktory pomoze s tym ,aby vsetko pre v medziach zakona a predaj bol cisty a do buducna nenapadnutelny .

@zafir01 ale pri výmere, ktorú má autorka by som toho právnika oslovila. Tam sa to oplatí.

zafir01
25. nov 2025
@koniarova

@zafir01 ale pri výmere, ktorú má autorka by som toho právnika oslovila. Tam sa to oplatí.

@koniarova mam vacsie vymery a ako pisem. U mna predpokladam do 200 ucastnikov .ak by som chcela predat moje podiely , verim ,ze minimalne jeden spekulant by sa nasiel ,ktory by si velmi rad rypol , ze som nieco predala bez zakonnej povinnosti ho informovat a to su potom velmi neprijemne tahanice s neprijemnymi koncami .

koniarova
25. nov 2025
@zafir01

@koniarova mam vacsie vymery a ako pisem. U mna predpokladam do 200 ucastnikov .ak by som chcela predat moje podiely , verim ,ze minimalne jeden spekulant by sa nasiel ,ktory by si velmi rad rypol , ze som nieco predala bez zakonnej povinnosti ho informovat a to su potom velmi neprijemne tahanice s neprijemnymi koncami .

@zafir01 máš pravdu. Uznávam, že to má byť ako píšeš. Svoje odpovede som zmazala, nech nezavádzam autorku.

natalka13
25. nov 2025

70tisic m2 je tvoj podiel? Kolko spoluvlastnikov mas?
Musis ich oslovit vsetkych. Bez toho to aj tak nik nekupi, leda blazon.

anonym_a7d822
25. nov 2025

Spracovávam katastrálne dáta na družstve. Takéto podiely odkupujeme. Spoluvlastníci majú predkupné právo, musíš ich podľa zákona osloviť. S vyvesením na obecnej nástenke som sa ešte nestretla. Musíš ich osloviť písomne, resp preukázateľným spôsobom. Majú čas na vyjadrenie (teraz neviem presne či 30 alebo 60 dni). Ak sa nevyjadria do stanovenej lehoty, ma sa za to, že nemajú záujem a môžeš predať podiely tretej strane. V praxi to ale robíme tak, ze podiely kúpime bez toho, aby sme vlastníka upovedomili, že jeho povinnosťou je informovať ostatných spoluvlastníkov (zvyčajne to nevie). Za 4 roky sa mi stalo raz, že sa ozval spoluvlasnik ktorému bolo predkupné právo upreté. Pozemky sme odpredali naspat pôvodnému vlastníkovi. Premlčacia doba prekupneho práva je 3 roky.

olga_hurajova
25. nov 2025

Kde sa tie parcely nachádzajú? Možno by som ti vedela posunúť kontakt na spoločnosť, ktorej sme my takéto rozdrobené parcely predali. Napíš správu

anonym_fac8e4
25. nov 2025
@anonym_a7d822

Spracovávam katastrálne dáta na družstve. Takéto podiely odkupujeme. Spoluvlastníci majú predkupné právo, musíš ich podľa zákona osloviť. S vyvesením na obecnej nástenke som sa ešte nestretla. Musíš ich osloviť písomne, resp preukázateľným spôsobom. Majú čas na vyjadrenie (teraz neviem presne či 30 alebo 60 dni). Ak sa nevyjadria do stanovenej lehoty, ma sa za to, že nemajú záujem a môžeš predať podiely tretej strane. V praxi to ale robíme tak, ze podiely kúpime bez toho, aby sme vlastníka upovedomili, že jeho povinnosťou je informovať ostatných spoluvlastníkov (zvyčajne to nevie). Za 4 roky sa mi stalo raz, že sa ozval spoluvlasnik ktorému bolo predkupné právo upreté. Pozemky sme odpredali naspat pôvodnému vlastníkovi. Premlčacia doba prekupneho práva je 3 roky.

@anonym_a7d822 presne takto sa to v praxi robí. Dobre jej tu jedna pani radila predať to družstvu. Šanca, že to niekto napadne je ozaj mizivá.