icon

Ako presvedčiť priateľa o plánovaní financií?

13. apr 2024

Ahojte. Potrebovala by som poradiť od skúsenejších. S priateľom máme cez 22 rokov. Priateľ pracuje a má v čistom mesačne plus mínus 1800 eur. Ja ešte doštudovávam vysokú školu, ešte 2 roky. Problém je v tom, že ešte nemáme spoločné bývanie (na byt ísť nechceme). Priateľ teraz prišiel s tým, že si chce kúpiť nové auto na leasing za 27000€, na 5 rokov. Mne to nepríde vôbec sko dobrý nápad, s ohľadom na to, že si chceme v merítku 2-3 rokov kupovať pozemok a stavať dom. Ja síce keď doštudujem a zamestnám sa budem mať tiež aspoň 1300€, ale ajtak. Máte nejaké dobré argumenty, aby som mu to vyhovorila? Alebo myslíte, že sa to dá?

alickapusinka
13. apr 2024

TY máš predstavu koľko stojí postaviť rodinný dom s pozemkom. Citujem ťa Išli sme spolu bývať a však po dvoch rokoch sme sa vrátili každý domov lebo však nebudeme dávať cudzím ľudom peniaze .Ešte ani nevieš či to spolu budete a už plány a predstava ako hurvínek válka. Sused staval len povolenia rok pokiaľ povybavoval. Pokiaľ múry nestoja banka na výstavbu domu peniaze nepusti to znamená najprv si musíte požičať vystavať múry do vrchu ináč banka nedá nič. Takže začo to dostávate .Ak začnete vybavovať papiere tak stavebný dozor pred výstavbou povolenia projektová dokumentácia takže lacné to nebude. Navyše banka teraz nedáva 100% percent ale len 80% takže peniaze musíte mať. ON ma určite iné priority a nie poplašiť sa. Ak budeme mať okolo 27 roční vezmeme si hypotéku na 30 rokov stavať dom. Pochybujem radšej si kúpi auto ak by rozmýšľal ako TY tak určite si drahé auto nekúpi ale šetri na dom. Ešte nezarábaš zarába ON TY nie tak sa prikryte s takou perinou na akú mate. Odišli sme s prenájmu dávať cudziemu peniaze lenže tam najlepšie spoznáš aký ten človek je. Takže ako chcete utiahnuť hypotéku nájomne pôjdeš na materskú bude jeden plát. Tak čo potom. TY to vidíš ináč tvoj priateľ ináč ak by bol taký horlivý stavať tak investuje do pozemku a nie do auta nového ktoré časom stratí hodnotu. Podľa mňa nevieš o čom je život. Za 4 roky vezmete hypotéku aká si super že vieš čo bude za 4 roky. Keby to človek vedel. Chcela si radu a už ak niekto napíše svoj názor tak už si sa toto nepýtala lebo TY chceš stavať. Mala by si uvažovať reálnejšie lebo tvoja predstava je taká až neuveriteľná taká detská. Taká že ja chcem a nikto mi nič nebude hovoriť ale takto milá zlata nefunguje. Myslí si svoje a snívaj svoj nereálny sen. Nezárabaš a peniaze budú spoločné. Plánov mate veľa ale realita je iná. Len aby si sa neprebudila že tvoj frajer postaví za svoje peniaze a tebe tam nebude patriť nič.

vler
13. apr 2024

Prave preto lebo take drahe auto by malo financny dopad aj na Teba, su namieste otazky ohladom stability vasho vztahu. Nie su myslene v zlom

majka36912
13. apr 2024

My sme tiez mali auto na leasing, ale brali sme ho za 15 000 funglaca. Priatel ho potreboval na pracu, ja som vedela chodit aj spojmi. Predtym sme mali 2 roky jazdenku a cele zle, zacalo na nej odchadzat plno veci... Takze sme zaplatili 3500, naliali do neho min. dalsich 3500 a predali ho za 100, po tej skusenosti sme sa zhodli, ze jazdenku uz nikdy viac.
Ked prisiel cas, ze sme uz chceli hypo, tak sme vyplatili zvysok leasingu, to uz nam zostalo len par tisic na doplatenie. Medzitym sme setrili, aby sme nemuseli brat aj uver kvoli hypo.
Nakoniec nam to dobre klaplo, ale museli sme si vela vyratavat a dlho setrit, aj ked nase zarobky su o kusok nizsie.
Ked budete kupovat pozemok, ak nemate nasetrene, bude to problem. Banka vam da hypo az po tom, ako je pozemok kupeny a uz mate zaklady. Neviem, v akej lokalite idete stavat, kamaratku tu na zahori vysiel maly pozemok 60 000 (mali veeelke stastie na predavajuceho) plus oplotenie, zaklady atd... Mozno pociatocna investicia okolo 80 000 s tym, ze az potom sa dostali k hypo a s tym, ze si museli popoziciavat od rodiny, to je taka vec, na ktoru je dobre si dat pozor. Vsetko si stavaju svojpomocne a chodime im pomahat, lebo majstri su strasne drahy. Maju to ako podla pravitka, vsetko na milimetre, ale casu to zozerie neskutocne.

autor
13. apr 2024

@alickapusinka Zlatá pani, na toto ani odpovedať nebudem. Želám Vám veľa lásky 🫶🏻

autor
13. apr 2024

@majka36912 Hej takto nejak by sme chceli aj my, pomaličky a svojpomocne. Za tie 2-3 roky ako píšem by sme chceli našetriť na ten pozemok za vlastné a hypotéku brať potom, novomanželskú pravdepodobne na výstavbu. Auto by sa nám tiež zišlo, ale teda tým leasingom si nie sme až tak istí, preto som sa chcela spýtať na rady od ľudí čo už majú skúsenosti s hypotékami atď

joannita
13. apr 2024

Autorka, pises toto spolu s priatelom a pytas sa nas ako mu to mas vyhovorit? 🤨
No kazdopadne, ked ste teda presvedceni o tom vsetkom, tak smelo do toho...drzim palce.

mamina7070
13. apr 2024

preco hned dom a nie byt ? na dom mate nizku bonitu a potom kde budete byvat kym pomalicky postavite ? lebo to dva roky nebudu ani omylom
zvladnete platit najom hypoteku a leasing?

kolko ste schopny usetrit rocne? a kde chcete stavat ?

autor
13. apr 2024

@joannita Áno, písala som to z miesta, že ja som v podstate proti tomu a on za. Povedala som mu, že sa idem spýtať na toto fórum, povedal že okej, písali sme to v podstate spolu. Otázka na konci bola “argumenty na to, aby som mi to vyhovorila, ALEBO by sa to dalo?” Čiže, buď argumenty ktoré podporujú moju neistotu v tomto pláne, alebo či by sa to aj dalo utiahnuť, po uvedení platov

majka36912
13. apr 2024

Nam povedal financny poradca, ze ak chceme hypo, bolo by dobre mat ten leasing splateny, lebo s tym by mohol byt problem, ze by nam ju neschvalili. Preto sme ho splatili predcasne, lebo sme potrebovali cisty stit. Leasingovka nam dala nejake penale, ale nebola to vysoka ciastka.
O tom pokoj, auto na stavbu vam bude treba. Ja to vidim teraz na tej kamaratke, ze ked pendluju na stavbu, alebo nieco na nu nakupuju, tak je to velka pomoc. Ale mozno by som sa obzrela po niecom lacnejsom, pripadne ak mate znameho, ktory sa o auto dobre staral a ma na plane predaj, tak odkupit od neho a radsej viac usetrit na ten pozemok.

autor
13. apr 2024

@mamina7070 Práve preto, tým si nie som istá. Bývanie zatiaľ riešime v podstate u rodičov. Chceli by sme nejaký pozemok na polosamote, niekde na dedine, s tým že asi by sme si aj stavebné povolenia a dokumenty vybavovali sami - času na vybavovačky máme habadej. A neviem, povedali sme si že skorej si mesačne ten nájom na byt ušetríme na všetky výdavky okolo pozemku atď

autor
13. apr 2024

@majka36912 Jasné chápem, tiež som skorej za kúpu niečoho lacnejšieho len na tú prepravu a funglovku skorej keď budeme už ustálení. Ďakujem za rady! 🙂

thoughtfulweirdo
13. apr 2024

Kúpa nového auta nad svoje pomery na lízing v čase, kedy nemáte bývanie, je finančná negramotnosť jak Brno.

kitycat
13. apr 2024

@justxme len hypoteku na kupu prazdneho pozemku im banka neda. Ten musia kupit z vlastneho vrecka

majka2
13. apr 2024

Ahoj. Ako je super mať auto ale prečo také drahé ?! Auto není dobrá investícia stráca na hodnote nehnuteľnosť nie. Tak ja by som to riešila.lacnejsie auto a skôr.riesit bývanie

sasa1310
13. apr 2024

jeden veľký argument je to, že je to finančne negramotný počin. Kúpiť auto za 30 000 eur (keď rátam aj registračnú daň a pod. veci, ktoré treba platiť pri novom aute), keď na to kupujúci nemá, nemá ani na vlastné bývanie, nemá ani na pozemok, ktorý chce kúpiť a kde ešte na dom. Za mňa to je finančne negramotný počin aj každého, kto si vôbec auto kúpi na leasing a pritom aj vlastné bývanie má. Za mňa je to spotrebný tovar, na ktorý sa predsa netreba zadlžovať. Človek sa má zadlžiť v prvom rade na to, aby mal kde bývať a nie na auto, ktoré dokáže človek v celkom dobrom stave kúpiť aj za tretinovú cenu toho, čo chcete kúpiť vy. Ešte by som pochopila, keby mu to auto zarábalo, že ho potrebuje na výkon práce

autor
13. apr 2024

@kitycat napísala som, že ten si aj z vlastného vrecka kúpiť plánujeme..

autor
13. apr 2024

@sasa1310 Hej, toto je v podstate aj môj názor

katulienocka999
13. apr 2024

@martinmmartin my sme kupili nedávno nové auto a nemám pocit, že sme na finančnom spodku 🙃🙂 chceli sme pôvodne zanovne, max 3 ročne ale rozdiel medzi novými a takým bol nejakých 2t e plus aj slabšie vybavenie...nehovorím,ze všetky autá takto ale to co sme pozerali my bolo takéto, to sa ti už oplatí radšej nove 🤷‍♀️

muminka27
13. apr 2024

@martinmmartin nove auto ma vacsinou este nejaky servis zadarmo na 5r, ak clovek kupi jazdenku, je to macka vo vreci. Moj muz si pred 17r kupil hned po VŠ nove auto, posuvali sme ho len minuly rok. Medzitym si kupil dalsie nove, ja som sa vozila na tom starsom a tiez mam uz nove, ktore planujem mat dlho. Popritom sme si kupili dom a uz je co to splatene. Takze da sa zacat aj autom.

sisa_s
13. apr 2024

A kolko stoja u vas pozemky, ze si na to trufate nasetrit za 2-3r v hotovosti ? + potom aj tak potrebujes 20% nasetreneho na hypo

katulienocka999
13. apr 2024

@muminka27 my sme tiež teraz takto menili naše staršie cca 17rocne ako vy co ešte rodičia kupovali ako nové 🙂 aj teraz je taky plán ,aby sme to nové nemali iba na par rokov ale aj na vyše 10 rokov a viac 😁

domiklik
13. apr 2024

Sú to jeho peniaze... Ale asi by som mu zadovážila nejakú dobrú literatúru o finančnej gramotnosti

weronca22
13. apr 2024

Pozrite si podcasty Money Talk - Martin Dubec🙂

stanielka17
13. apr 2024

Neviem, preco si obaja vo svojom veku davatw na krk taketo zavazky, mate 22 a obaja prvu poriadnu robotu, ty ani to nie. 1800€ a 1300€ nie je vela, je to adekvatne vasmu veku, ale nie dost na pozemky, domy, auta, tak, aby vam este ostalo. A ked bude jeden z vas chciet ist do zahranicia, alebo sa ty rozhodnes urobit si dalsi mgr., alebo on dostane pracovnu ponuku v uplne inom meste, atd. V 22 rokoch sa clovek este formuje a spoznava, takze sa nemate kam ponahlat. Navyse ked o 2 roky dostudujes a zamestnas sa, nikto ti neda hypo po par mesiacoch v prvom zamestnani. Ked tak si bude brat hypo on sam a to si zo svojho platu velmi nenavyskakuje. Kupit si auto za taku palku a splacat ho 5 rokov, pricom o 5 rokov bude jeho hodnota 500€ (ak vobec), je naozaj napad hoden 20-rocneho chlapca a nie zreleho muza.

hellwant
13. apr 2024

@stanielka17 Suhlssim s tebou až na 1 vec, nove auto ti z 27000 na 500 eur neklesne za 5 rokov. To si riadne prehnala

stanielka17
13. apr 2024

@hellwant Dobre, tak 2000€, nech nezerem. Kazdopadne peniaze von oknom, ked chces splacat nove faro 5 rokov. Lizing sa beeie na 2 roky s tym, ze to predas okamzite po splateni, aby si mal co najmensiu stratu.

emka530
Odpoveď bola odstránená
emka530
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
13. apr 2024

Brať si leasing ak plánujete hypo je somarina, ten leasing vám zníži maximálnu možnú hypotéku aj maximálnu možnú mesačnú splátku, nakoniec vám kvoli autu budú chýbať peniaze na dom. Pred žiadosťou o hypo vám každý fin. poradca poradí zbaviť sa všetkých pôžičiek ak sa dá a nie naopak si ich brať. Priateľ nech si tie 2-3 roky nechá staré auto a po hypotéke nech rieši leasing... Veď dom je dôležitejší než auto.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal