Ako presvedčiť priateľa o plánovaní financií?
Ahojte. Potrebovala by som poradiť od skúsenejších. S priateľom máme cez 22 rokov. Priateľ pracuje a má v čistom mesačne plus mínus 1800 eur. Ja ešte doštudovávam vysokú školu, ešte 2 roky. Problém je v tom, že ešte nemáme spoločné bývanie (na byt ísť nechceme). Priateľ teraz prišiel s tým, že si chce kúpiť nové auto na leasing za 27000€, na 5 rokov. Mne to nepríde vôbec sko dobrý nápad, s ohľadom na to, že si chceme v merítku 2-3 rokov kupovať pozemok a stavať dom. Ja síce keď doštudujem a zamestnám sa budem mať tiež aspoň 1300€, ale ajtak. Máte nejaké dobré argumenty, aby som mu to vyhovorila? Alebo myslíte, že sa to dá?
My sme mali lacne auto za 8000€ a najprv sme teda nasetrili peniaze na svadbu, potom na 20% hypoteky a nabytok a az potom sme si dovolili lepsie auto, ale bez lizingu. Ta mesacna splatka toho auta vas bude teraz stale zatazovat. Lepsie je sa pred hypo nezadlzovat, na drahsie auta pride čas. A to co by ste davali na splatku leasingu mozete uz teraz odkladat postupne. My sme z vyplaty najprv odkladali a setrili a az potom minali. Ale zase je pravda ze sme pracovali obaja, aj ked priatel berie ohlad na tvoj nazor su to momentalne este viac jeho peniaze …. ale proste je to blbost kupovat teraz auto za 27000€
Na byt ist nechcete. Mna udivuje taketo zmyslanie. Na Tvojom mieste skusim najskor spolocne byvanie v byte, svadbu a potom mozno rozmyslam o stavbe domu. Auto v takej cene pre mlady par a na lizing je zbytocny luxus. Kedze su to jeho peniaze, a bude si to platit sam, tak bude tazke mu to vyhovorit.
Ak toľko zarába, tak nech si na auto našetri a až potom kúpi. Nie nešla by som do leasingu, ak by som mala v pláne kúpi nehnuteľnost.Ak by som auto potrebovala kúpila by som také na aké by som mala
To som ale ja a napr do chlapov ch peňazí by som sa ne starala. On musíš vedieť co je pre neho priorita ci nehnuteľnosť alebo spotrebná vec
aj ja vám
napísala som ti pravdu ako mnohé iné diskutujúce na MK vidíš to veľmi ružové aby si sa neprebrala s toho šoku ak pôjdete do banky.
@stanielka17 30 000 eurové auto bude mať za 5 rokov hodnotu 500? To si skade na to prišla? Ani 2000 eur. Pridaj minimálne ešte jednu 0
Tak si tukni hypo kalkulačku koľko by ste mali splátky plus leasing, plus energie, strava, vybavenie domu.Je hlúposť si teraz kúpiť drahé auto.Budes chcieť dieťa klesne príjem...
Kúpiť si môže čo chce, veď jeho výplata.
To chcete hneď pozemok kupovať a stavať?
Máte vôbec rozpočet?
A si si istá že chce to čo ty? Najprv spolu začnite žiť až potom niečo spolu kupujte.
@sasa1310 Auto za 27-tisic v zivote nepredas po piatich rokoch za 20. V tejto cenovej kategorii cena klesa o 70-85%.
@sasa1310 Ok 😂
Vidno, že ste ešte veľmi mladí... Autorka, ty sa tu urážaš, že prečo sa rieši tvoj vzťah, keď ty sa pýtaš len ohľadom financií, pritom podľa mňa je to úplne jasné, že sa to nedá oddeliť, keď máš také odvážne spoločné finančné plány do blízkej budúcnosti...Dva roky školy, ktoré máš ešte pred sebou, je pomerne dosť, osobne by som to nenazvala "doštudovávam", aj keby to bolo šesťročné štúdium, ak je to päťročné, tak si skoro v polovici, hoci tej vyššej. Mňa zaujalo,že máš ešte dva roku školy pred sebou, ale o dva- tri roky chcete kupovať pozemok- takže ho bude priateľ kupovať sám, resp.ty za ten rok budeš mať na polovicu? Koľko vo vašej lokalite stoja pozemky? Budete mať tú sumu o dva-tri roky? Mne za tiež zdá,že si to predstavuješ detsky naivne. Máte okolo 22 rokov, ste spolu 7 rokov, ak som správne zachytila, takže ste spolu cca od 15? Podľa mňa otázky ohľadom kvality vášho vzťahu sú tu, žiaľ, na mieste, aj keď sa ťa to dotkne, len málo týchto detských lások vydrží... Predpokladám, že ste svoji prví "ozajstní" partneri, tieto vzťahy len málokedy vydržia, väčšinou časom príde kríza aspoň u jedného, že to naozaj nezažijem do konca života nič iné? Poznám páry, ktoré to ustáli a naozaj vám úprimne želám, aby to bol aj váš prípad. Preto by som bola opatrnejšia v týchto vašich finančných plánoch- je fajn šetriť ostošesť a plánovať budúcnosť, ale brať to trochu reálnejšie, najmä si naozaj sadnúť a rozpísať, koľko stojí pozemok, stavba,koľko viete reálne za rok našetriť- a aj to bude len teória na papieri. Podľa mňa by ste mali začať spolu bývať- to bola pre mňa priorita v tomto veku s priateľom, aj za cenu drahého nájomného, však to nemusí byť hneď trojizbák, resp.ísť teda cestou hypotéky na byt- už neplatíš nájomné, ale vrážaš peniaze do vlastného a bývate spolu. Neviem si predstaviť, že by som bývala s priateľom a potom sa vrátila bývať k rodičom, lebo je to lacnejšie...Autorka, sami najlepšie viete,či priateľ auto naozaj potrebuje- kde bývate,ako dochádza do práce, či ho reálne využijete. V dnešnej dobe je však už auto štandard,takže pre mňa to vyhodené peniaze nie sú, ale kupovala by som nové a lacnejšie (ceny áut idú rýchlo dole, takže osobne nevidím dôvod kupovať drahé auto a ja osobne som ale skôr za nové auto,ktoré je ešte v záruke a menej "žerie" na údržbe ako staré- to je vždy ako mačka vo vreci).
Ahoj prosím ťa, uplne sa vykašli na tieto hlúpe reči. Ja mám 24 rokov, mám manžela(sme spolu už 10 rokov, bývame spolu v byte od mojich 18.) máme byt na hypotéku ktorý pôjdeme onedlho predávať a ideme kupovať dom (vzdy sme chceli dom, ale vedeli sme že to z jedneho platu nedame, kupili sme byt a ten za tych 6 rokov nabral raz tolko na hodnote, takze vsetko sa dá). A to manžel nezarába ani toľko peňazí ako tvoj priateľ. Ja tiež ešte študujem, akurát som v poslednom ročníku a takmer vždy som popri skole brigadovala, teraz už pár mesiacov mám skrateny uvazok na 30 hodin tyzdenne, takže takmer full time.
Auto je finančná samovražda, my sme naposledy kúpili jazdenku za asi 12k.. Je to podla mňa presne tá hranica kedy je auto už bezpečné, spoľahlivé ale zároveň to nie je úplná novota ktorá hneď stratí na hodnote ešte si len odišiel 20 metrov od predajcu. A nie je to ani vrak v ktorom sa zle jazdí... dá sa samozrejme takáto jazdenka spoľahlivá kúpiť aj za menej. Opravy síce budú vždy, ale záleží aj od vašich požiadaviek. Byť to na manželovi ten kúpi hocičo za 1k aby sa vozil do prace a späť a bol by spokojný, pretoze jeho priorita bola vzdy dom. Ja som chodila dlhé trasy denne keď sme ho kupovali, takže sme minuly viac.
Samozrejme treba vedieť šetriť peniaze, mať rozpočet a vedieť s nim pracovať. Nechodili sme ani na dovolenky k moru. Boli sme len na svadobnej ceste kde sme si ju užili ale inak sme šetrili.
A odporúčam Vám riešiť ŠFRB kým ešte nemáš ty niekde TPP a chce sa aj tak vziať. Urobte to, vyriešte si ŠFRB, budete mať 1% úrok celých 30-40rokov a budete spoko. Aj keď možno dom nebude uplne podľa vašich predstáv, ale je to skvelý kompromis kým viete splniť podmienky ktoré ŠFRB vyžaduje. Choďte do toho, držím palce. 🙂
Ahoj, príjem má slušný, ja na tvojom mieste by som mu skôr dohovorila, nech šetrí keďže chcece stavať a nech kúpi ojazdené auto, nie nové (to stratí hneď na hodnote a fakt sa dajú kúpiť aj ojazdené a kvalitné autá), nikdy nevieš aká bude situácia, či budeš mať po škole fakt príjem 1300, rátaj radšej s horším, ale samozrejme môže byť aj to, len aby vás realita neprekvapila, nikdy nevieš ako sa veci vyvinú... Ja osobne by som si kľudne kúpila radšej staršie auto a za svoje ako si brala na krk dlh, obzvlášť ak ešte nemáte vyriešené vlastné bývanie.. držím palce 🍀
Preboha, nekupujte nič spoločne pokiaľ nie ste svoji, alebo nemáte zmluvne dohodnuté, čo v prípade rozchodu.

A potrebujete vobec auto? Kym sme byvali v meste, stacila nam mhd a bicykle. Auto sme kupili, ked uz to bolo naozaj nutne. Teraz sme zistili, kolko penazi sme vdaka tomu, ze sme nemali auto usetrili. Za mna si treba zrealnit kolko stoji pozemok, stavba domu, pridat tam aj riadnu rezervu. Pozriet sa na to, kolko teraz viete usetrit bokom. A na zaklade toho sa rozhodnut. Aby ste na ten pozemok aj stihli nasetrit.